Til hovedinnhold

Frå råvare til digge matprodukt

  • Setesdal Folkehøgskule – Rysstad
  • Telefon: 41863090 (kontor) eller 41863093 (rektor)
  • E-post: post@setesdal.fhs.no
  • Kurslengde: Helårskurs
  • Pris: fra 129 500,-
  • Verdigrunnlag:
    Frilynt
    De frilynte folkehøgskolene har verdigrunnlag som ikke tar utgangspunkt i ett bestemt livssyn. De vil gjerne ha elever med ulike interesser og livssyn.
  • Tilbyr: Vegetar, vegan
    De fleste skoler tilrettelegger for matallergier og andre behov. Ta gjerne kontakt med skolen.
  • Sted: Rysstad
Kva kan du gjere med ein slakta gris, geit, sau, elg, hjort eller rype? Rips, solbær, blåbær, multer, geitrams, plommer, epler, sopp, grønsaker, ost, mjøl, egg, fisk, poteter, urter og andre råvarer?

Er du nysgjerrig på kva du kan gjere for å forvandle desse råvarene til deilige matprodukt og rettar, som og er berekraftige? Og vil du vere med å lage gode måltid til andre, til ulike høgtider og situasjonar? Då er denne linja noko for deg. Vi vil fokusere på å foredle og lage mat og matprodukt av dei råvarene naturen og bonden gjev oss. Det blir og viktig å fokusere på mattradisjonar både frå Setesdal og andre plassar i landet, og leike oss med å kombinere dette med nye matlagingsmetodar og trender. 

Du som har lyst til å lage matrettar og som er oppteken av norske sesongvarer, tenke berekraft når det gjeld kosthald, servere mat til andre, og som er nysgjerrig på eigen og andre sin matkultur.

Dette vil du lære

  • Hygiene
  • Grunnleggjande teknikkar i matlaging
  • Bruk av utstyr
  • Emballering og merking av matprodukt
  • Partering og filetering
  • Diverse foredlingsmetodar, som salting, røyking, tørking,sylting, safting og hermetisering
  • Klimaavtrykket til råvarer
  • Lage produkt av ulike råvarer, som t.d saft, syltetøy, sylta grønsaker, røykt bacon
  • Lage mat til ulike høgtider og anledninger
  • Lage og servere hyggjelege måltid til andre

Våre forventninger til deg

Vi har ei forventning til at du er nysgjerrig, at du bidreg med idear til kva vi kan gjere og lage, at du kan samarbeide med andre og vere opne for nye tankar. Du treng ikkje å kunne lage mat for å søke, det blir gitt opplæring i grunnleggjande teknikker, bruk av utstyr og hygiene.

  • Frokost kl. 08-08:30
  • Morgensamling kl. 08:45-09:00 (av og til lenger)
  • Mandag og fredag: rom og internatvask. Fellesfag, klassens og skolens time, valgfag. 
  • Tirsdag, onsdag, torsdag er linjedager fra 09:00-14:00. I klasserom eller ute.   
  • Middag kl. 15-15:30
  • Kveldsmat kl. 19:30-20:00
Last ned timeplan som pdf ↓

Skolestart lørdag lørdag 17. august
Høstferie uke 40
Juleferie 20. desember til mandag 6. januar
Vinterferie uke 8
Påskeferie
Helligdager mai = søndager
Siste skoledag 16. mai 2025

*Vanligvis er fredag før ferier reisedag, og mandag etter ferier det samme.

Last ned årsplan som pdf ↓

I løpet av skoleåret vil elevene kunne påvirke hvilke valgfag vi tilbyr. Vi legger opp til elevenes ønsker så godt det lar seg gjøre.

Alpint/ Langrenn

Ut og gå på ski eller kos deg i alpinbakken

Baking

Lær deg å bake deilige kaker med en profesjonell kokk

Ballspill

Ulike ballaktiviteter er gøy!

Basistrening

Grunnleggende treningsform for hele kroppen

Brettspill

Hygge og sosialt samvær gjennom ulike spill. Lær deg sjakk eller andre strategispill

Buldring og Klatring

Buldre inne, klatre ute, ta brattkort!

Design og redesign

Bruk om gamle klær, vesker eller møbler og lag nye kreasjoner

Escape Room

Skaff deg nøklene og kom deg ut i tide!

Fjelltur og Friluftsliv

Nydelige fjellturer i nærområdet

Frisbeegolf

Vi har to flotte, store baner i naturskjønne omgivelser i Valle og Brokke. Vær aktiv ute i frisk luft og ha det gøy

Hundeluftling

Få en ny firbeint venn. Gå tur med hunder til lærerne eller folk i nærmiljøet som trenger hjelp med hundelufting

Kreativ skriving

Skriv sanger, poesi, dagbok eller fantasyhistorier. Alt hva hjertet ditt brenner inne med.

Lage digital fotobok

Ikke la bildene ligge på pc eller telefon. Lag din personlige fotobok som du kan få i papir med bokomslag

Lefser og braud- tradisjonsbakst

Lær å bake tradisjonelt bakeverk på takke

Matlaging på budsjett

Lær å lage billig, sunn og god mat med en profesjonell kokk

Norskopplæring - Norwegian

Learn the Norwegian Language A1-A2 level

Personlig trening

Lær deg å lage et treningsopplegg som fører deg mot dine personlige mål

Spinning

Sykkel hele året! Bli sterk og sykle Hovden-Kristiansand!

Strikking og sying

Sy din egen kjole eller strikk din egen genser

Styrketrening

Tren og bli sterk

Ta opp fag fra videregående skole

Vi gir mulighet for å bruke tid på å ta opp igjen fag fra videregående skole. Noen aktuelle fag har vi lærerkrefter i, og andre fag vil i prøve å tilrettelegge for.

Vegan og vegetarmat

Lær deg å lage vegetar og veganske matretter.

Volleyball

Teknikk og samspill. Utebane i vår/høsthalvåret er tilgjengelig

Årbok

Fang øyeblikk og dokumenter det flotte folkehøyskoleåret. Lag en bok med bilder og tekst alle får med seg hjem

Fra kr 129 500,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
  • Bad på rommet
  • Undervisning
  • 4 måltider pr dag
  • Flere korte fellesturer
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 129 500,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 129 500,-
(12 950,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på 1 500 kroner. Resten av pengene behøver du ikke å betale før du begynner på skolen. Vi har månedlige innbetalinger som er tilpasset utbetalingene fra Lånekassen. I snitt betaler du om lag 13 800,- pr. måned for de fleste linjene. Se også: https://lanekassen.no/nb-NO/stipend-og-lan/norge/folkehogskole-i-norge/
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Linjen prøver å tilpasse oppleggget ut fra ferdighetene til den enkelte elev.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Nyheter

Viktig: Ny opptaksdato på folkehøgskolene

I år kommer folkehøgskolene med en viktig nyhet: Opptaksdatoen er flyttet. Folkehøgskolene begynner å ta opp elever allerede 15. november.

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner

Baker & Konditor - Paris og Brussel

Karmøy Folkehøgskule
Helårskurs A
6 t/uke
Frilynt

Mat & Barista - Interrail Italia

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs
10 t/uke
Frilynt

MatLyst

Peder Morset folkehøgskole
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

Tasty Food - Toscana, Italia

Karmøy Folkehøgskule
Helårskurs B
6 t/uke
Frilynt

EAT: Exploring Amazing Tastes

Hurdal Verk folkehøgskole
Helårskurs A
14 t/uke
Kristen

Mat

Toten folkehøgskole
Helårskurs B
Frilynt

Street food

Sund folkehøgskole
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

Mathåndverk

Evje Folkehøgskole
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

Gla'Mat

Lundheim folkehøgskole
Helårskurs B
9 t/uke
Kristen

Snadder

Hurdal Verk folkehøgskole
Helårskurs B
Kristen

Smak av verden - Madagaskar

Åsane folkehøgskole - Bergen
Helårskurs
Frilynt

Økologisk småbruk

Fosen Folkehøgskole
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

Urban hage & kjøkken

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
Helårskurs
14 t/uke
Frilynt

Norwegian Language, Fjords, Food and Culture

Stord Folkehøgskule
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt