Syriske Zyad kom til Norge for seks år siden. Da han reiste fra hjemlandet som 20-åring, hadde han aldri laget mat selv. I dag er han kjøkkensjef i Fauske. Mye takket være et år på Sund folkehøgskole.
– Broren min og jeg reiste fra Syria da jeg var 20 år. Vi kommer fra en kunstnerisk familie, og syntes det var vanskelig å være under et militært regime, forteller Zyad Albuaini.
De begynte på studier i Russland, men trivdes ikke. Det var vanskelig å få seg jobb, og det var krevende å lære russisk. Etter to år krysset de grensa ved Kirkenes. De hadde lenge hatt lyst til å se og oppleve Norge, også lenge før krigen startet i Syria.
– Det første halvannet året i Norge ble alt satt på vent. Vi bodde på flere forskjellige mottak, og havnet til slutt i Bodø. Først da vi fikk oppholdstillatelse kunne vi starte på norskkurs, forteller han.
I Russland hadde Zyad begynt å få interesse for mat. Han som aldri hadde stekt egg før, måtte stadig ringe hjem for å få hjelp på kjøkkenet. På campus møttes studenter fra hele verden, og de lagde mye mat sammen. Syrisk mat var populært blant de andre, så ofte var det han som fikk ansvaret for middagen.
Da jeg begynte på norskkurs fikk jeg også tilbud om jobbpraksis for å lære norsk raskere. Jeg ønsket derfor å få jobbe med mat, forteller han.
Zyad fikk dermed praksisplass på Radisson Blue Hotel Bodø. Først jobbet han med frokostservering, deretter ble det kveldsvakter og à la carte. Han trivdes godt, og fikk etter hvert jobbkontrakt. Ved siden av startet han på vg1 restaurant- og matfag gjennom voksenopplæringen i Narvik. En uke i måneden var han på samling, resten av tiden jobbet han på hotellet. Så kom mars 2020 og koronapandemien til Norge.
– Jeg ble permittert fra jobben på hotellet, og i mai var jeg ferdig på skolen. I sommerferien fikk jeg jobb på Ysteriet på Kjerringøy. Et helt magisk sted! Vi var flere nasjonaliteter som jobbet der, og ble nesten som en liten familie. Det var veldig travelt, men også sosialt. Jeg tror det er en av mine aller beste somre, smiler Zyad.
Tilbake i Bodø etter sommeren var det stille. Zyad var fremdeles permittert fra jobben på hotellet, og broren hadde begynt på folkehøgskole i Bergen. Selv var han usikker på hva han skulle gjøre.
– Flere spurte om ikke jeg også skulle reise på folkehøgskole, men jeg var helt sikker på at det ikke var noe for meg. Broren min gikk på en kunstlinje, og jeg var overbevist om at folkehøgskolene bare hadde slike kreative fag. Det fristet ikke, forteller han.
Likevel gjorde han et søk, og ble overrasket da han oppdaget linja Street food på Sund folkehøgskole.
– Selv om skoleåret hadde begynt sendte jeg inn en søknad. Dagen etter ringte de meg og sa jeg bare kunne komme. Og sånn ble det!
I begynnelsen var han litt usikker på valget. De fleste andre elevene på folkehøgskolen kom rett fra videregående, og selv var han 26 år. Han var heller ikke trygg på at han snakket godt nok norsk. Kanskje det enkleste ville være å snakke engelsk med de andre?
Jeg bestemte meg likevel for å snakke norsk. Det var en del dialekter og hverdagssnakk som var litt vanskelig å henge med på i starten, men det gikk seg fort til, sier han.
Les også:
Linja var helt ny på skolen, og blant de ti elevene i klassen var Zyad den som hadde mest erfaring. Det gjorde at han fikk en del ansvar og utfordringer.
Jeg fikk mulighet til å lære de andre i klassen en del, og det var utrolig gøy. Dessuten lærte jeg masse nytt! Læreren vår Lars er tidligere kjøkkensjef på skolen. Han er utrolig flink til å bruke lokale råvarer, og jeg lærte mye av han.
Klassen hadde et eget kjøkken som fungerte som klasserom. I tillegg var de mye på besøk hos lokale bedrifter og matprodusenter. På et lokalt ysteri fikk de for eksempel være med og lage mozzarella.
– Det var utrolig spennende å være med på hele prosessen, og det var fantastisk å smake fersk mozzarella! Vi fikk med oss mye av osten tilbake på skolen, og laget pizza i steinovn. Det var stats med egenprodusert ost, sier han begeistret.
På våren var det som vanlig Soddjazz på Inderøy. Denne gangen fikk Street food-klassen sette opp sin egen foodtruck med salg av mat.
– Vi solgte ut alt vi hadde hver dag. Det var utrolig gøy at det ble sånn suksess, sier Zyad, som likte den direkte kontakten de har fikk med kundene. Fra hotellet var han vant til at han aldri så dem som spiste maten hans. Her kunne de få direkte tilbakemeldinger.
– Jeg lagde falafel for første gang, og det ble veldig populært. Jeg tror ikke det var så mange som hadde spist det så ferskt før.
Sted: Inderøy
Elevplasser: 112
Linjer: 15
Undervisning pr. uke: 34 timer
Verdigrunnlag: Frilynt
I løpet av skoleåret hadde klassen flere prosjekter i fellesskap med de andre linjene på skolen. Sammen med fotoelevene laget de kokebok, og med ekspedisjon og idrett laget de tørrmat som skulle være med på lengre turer.
– På folkehøgskolen er det mye som skjer som du neppe får sjansen til å oppleve ellers. Alder bør ikke være en hindring for å velge et slikt år. Vi var vel tre elever på skolen over 25 år, og det gikk veldig fint, sier Zyad.
Han skryter mye av lærerne på skolen, som inspirerte gjennom ulike aktiviteter og interesser.
– Det var hele tiden mange aktiviteter på skolen, også på kveldstid, og mange av lærerne satte i gang ulike prosjekter når de hadde tilsyn. Jeg likte godt at det gikk an å snakke engasjert med dem om politikk og samfunnsspørsmål, sier han.
Aller mest pris satte jeg nok på samholdet på skolen. Man bor så tett på andre, og blir godt kjent med alle som går på skolen og som jobber der. Det var gøy å se hvor nær man blir alle. Både elever, lærere, koker og andre ansatte.
– På slutten av skoleåret ble jeg utfordret til å holde en takketale til kjøkkenet, og for all den gode maten de hadde servert oss i løpet av året. Jeg grudde meg en del, det skulle jo gjøres på norsk, men det gikk utrolig bra!
Opplevelsene fra folkehøgskolen fristet Zyad til å starte opp med en egen foodtruck. Så langt kom han likevel ikke før han fikk et annet jobbtilbud. Bare dager etter folkehøgskoleåret var over var han på plass som fersk kjøkkensjef ved Scandic Fauske.
– Jeg kom hit 23.mai, og skulle åpne kjøkkenet for sesongen 1.juni. Da hadde det vært stengt flere måneder på grunn av korona, og mye personell var permittert og sluttet. Jeg tenkte dette kommer aldri til å gå, forteller Zyad.
Det første han gjorde var å ringe en av klassekameratene fra folkehøgskolen, og tilbød han sommerjobb om han kunne komme på dagen. På hotellet fikk de noen hektiske sommermåneder sammen med masse trafikk. Zyad satte sammen en meny i restauranten som ble populær. Aller mest gikk det i Fauskeburgere, fiskesuppe, kyllingspyd og ulike varianter av pizza.
– Jeg har faktisk også brukt noen av oppskriftene fra boka vi lagde på folkehøgskolen, smiler han.
Hotelldirektør Trine Nøvik er full av lovord om både Zyad og folkehøgskolen.
Han er utrolig flink, og vi har fått så god mat på hotellet etter at Zyad kom hit. Jeg har inntrykk av at det har blitt veldig populært å gå på folkehøgskole de siste årene, og tror det er viktig å fortelle om muligheten med ulike matlinjer der. Vi er i alle fall veldig fornøyde, skryter hun.
– Jeg er også veldig takknemlig for hele folkehøgskoleopplevelsen, sier Zyad.
– Først og fremst for at jeg ble så mye bedre til å snakke norsk, men også alt det jeg lærte på kjøkkenet. Mye av det vil jeg ha stor nytte av fremover!
De 84 norske folkehøgskolene har over 900 ulike linjetilbud, deriblant flere matlinjer. Trykk på lenken under for å lese mer om de ulike mulighetene.
Finn din folkehøgskoleFolkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…
9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…
Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…
Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.