Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går bra for de fleste, men for noen er det EN enkelt faktor som gjør at de ikke får plass på drømmelinjen.
Folkehøgskolene har ingen søknadsfrister. Du kan søke når som helst fra 15. oktober og helt fram til skolestart. Det er likevel en begrensning:
Når en linje er full så tar ikke folkehøgskolen opp flere elever
Hvert år er det mange tusen som først sender søknad til folkehøgskolene etter linjene har begynt å fylles opp. Det går bra for de fleste for det vil alltid være ledige plasser på andre linjer. Men noen blir skuffet når de først søker på drømmelinjen etter den er fylt opp.
Les også:
Mange søkere tenker det går bra å søke folkehøgskole langt ut på våren eller sommeren. Det kan gå absolutt bra, men du kan også risikere at linjen er full når du skal søke.
For å være på den sikre siden kan det være lurt å søke tidlig. I år har folkehøgskolene opplevd en rekord i antall tidlige søkere. Det kan bety at flere linjer kommer til å fylles opp tidligere enn før.
Les også:
Folkehøgskolene har rullerende opptak fra 15. november og fram til skolestart. Det betyr at folkehøgskolene tilbyr plass til søkerne i den rekkefølgen de søker, om søkerne oppfyller kravene til folkehøgskolen.
Folkehøgskolene har ikke eksamen og karakterer. Opptaket til folkehøgskole er derfor ikke basert på karakterer.
På folkehøgskolene er det motivasjon som teller. Ved å ha rullerende opptak så sikrer folkehøgskolene at de som er mest motivert for folkehøgskole – og som søker tidlig – har best sjanse til å få plass på folkehøgskole.
Samtidig har folkehøgskolene stor forståelse for at mange først oppdager folkehøgskolene senere på året. Derfor vil det alltid være mulig å få plass på mange linjer og mange folkehøgskoler helt fram til skolestart i august, selv om det ikke vil være plass på alle linjer eller alle folkehøgskoler.
Les også:
Folkehøgskolene har ikke samordnet opptak. Det betyr at hver enkelt folkehøgskole tar opp elever til sin skole, helt uavhengig av opptaket på alle de andre folkehøgskolene.
Folkehøgskolene har også ulike krav til søkerne. For eksempel har de fleste folkehøgskoler 18-års aldersgrense, men to folkehøgskoler har en aldersgrense på 16 år. Noen linjer setter krav til at du kan spille instrumentet du søker deg inn på eller at du har et vist nivå innen idrett.
De fleste folkehøgskoler er mest opptatt av motivasjonen din for å søke. Det er derfor de spør om motivasjon i søknadsskjemaet.
Les også:
Finn alle linjer på alle folkehøgskoler her og send en søknad allerede nå
Finn din folkehøgskoleUsikker på hva du skal skrive i søknaden til folkehøgskolen du vil…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Vi forklarer prosessen, fra søknad til skolestart.
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.