Foto: Privat
19-åringen er glad for at hun sikra seg plass på folkehøgskole tidlig. Det ga henne frihet til å planlegge tiden etter videregående slik hun selv vil.
Frida Antonsen Mølmann (19) fra Hammerfest har uker med eksamenslesing og karakterpress foran seg. Men VG3-eleven har ikke mista motivasjonen. Hun vet nemlig at hun har noe å glede seg til etter eksamen til våren. Et år som elev ved linja Globalt Eventyr ved Kristiansand folkehøyskole.
– Det er siste året på videregående nå, som kan være stressende, men jeg har et år med frihet å se frem til. Jeg kan jobbe hardt de siste ukene, fordi jeg får en belønning etterpå.
Les også:
19-åringen sier motivasjonen for skolen økte etter at hun hadde bestemt seg for å gå på folkehøgskole etter videregående.
– Det var en lettelse å ha bestemt seg – nå vet jeg hva jeg skal gjøre, jeg vet jeg får en pause og slipper å tenke på det, sier hun.
– Jeg vet også at nå er det så og så lenge igjen av det som er kjipt med skole.
Frida gleder seg til å reise med folkehøgskolen, og bo på Sørlandet i et år.
Les også:
Frida ble inspirert av en venninne som hadde gått på folkehøgskole tidligere, og sendte søknaden allerede rundt jul. Hun vurderte flere skoler, og koste seg med researchen.
– Det var faktisk sykt artig å søke. Folkehøgskolene sine nettsider var veldig oversiktlige, og det var gøy å se på linjer og skoleturer, og lese mer om hvordan det var på de ulike stedene.
For Frida som bor i Finnmark, var det viktig å reise til Sør-Norge, og å finne ei linje som skulle reise på en studietur som interesserte henne.
Hun vurderte å reise alene etter videregående, men synes studietur med en folkehøgskole var et bedre valg.
– Jeg kunne reist selv, men du føler deg mye tryggere når du reiser med en folkehøgskole. I tillegg til at du får venner du kan reise med.
Sted: Kristiansand
Elevplasser: 120
Linjer: 18
Undervisningstimer pr. uke: 30 timer
Verdigrunnlag: Kristen
Les også:
Siden Frida søkte og fikk plass på folkehøgskole tidlig, fikk hun også utsettelse på førstegangstjenesten, siden hun ikke hadde vært på sesjon enda da hun takket ja til skoleplass.
Etter folkehøgskolen og Forsvaret er planen studier.
– Drømmestudiet mitt nå er kriminologi. Men jeg tror også året på folkehøgskole kan påvirke valget mitt. Kanskje studieturen til Nepal får meg til å velge sosialantropologi?
Les også:
Hva håper du ellers å få ut av året på folkehøgskole?
– Nye venner og opplevelser. Jeg tror også at jeg kommer til å lære mye. Ikke «skolelærdom» som norsk og historie, men å lære om livet?
Har du tenkt at du heller burde studere?
– Ja, man vil ikke ligge etter alle andre. Men, jeg har alltid fått beskjed hjemmefra om at det ikke er vits i å stresse om man bruker lenger tid enn andre på videregående eller studier, fordi livet er langt. Jeg vil heller skape opplevelser mens jeg er ung, i stedet for å være «smart» men ikke få med meg de opplevelsene jeg kunne fått med meg.
– Noen har også kommentert at jeg kommer til å havne ett år etter alle andre, men det har ikke påvirka meg på den måten. Jeg vet at jeg får mer ut av det til slutt.
Søk folkehøgskole, og få svar etter kort tid.
Trykk her for ledige plasserEtter flere år i jobb kjente Halvard Birkeland Vaarlid (22) fra Stavanger…
Anne Marte Telstø gjorde begge deler.
Daglig leder i Informasjonskontoret for Folkehøgskolen tror fellesskap og demokratisk danning tiltrekker…
Hele 56,4 prosent av lærere på folkehøgskolene er menn. Det er mye…
Interessen for teater og musikal på folkehøgskolene er i kraftig vekst. Flere…
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Søknadene strømmer inn til folkehøgskolene. Her er de 10 linjene som har…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Hva er forskjeller og likheter mellom folkehøgskole og årsstudium?