Til hovedinnhold

Filmproduksjon

  • Kurslengde: Helårskurs
  • Pris: fra 142 500,-
  • Verdigrunnlag:
    Frilynt
    De frilynte folkehøgskolene har verdigrunnlag som ikke tar utgangspunkt i ett bestemt livssyn. De vil gjerne ha elever med ulike interesser og livssyn.
  • Tilbyr: Vegetar, vegan
    De fleste skoler tilrettelegger for matallergier og andre behov. Ta gjerne kontakt med skolen.
  • Sted: Sandefjord
  • Studietur for linja: Filmfestivalen i Berlin
  • Studietur for skolen: New York
Filmproduksjon ved Sandefjord folkehøyskole er et springbrett for unge håpefulle som ønsker å jobbe i filmbransjen.

Her får du mulighet til å utvikle ditt kunstneriske uttrykk ved å fortelle historier gjennom levende bilder. 

Blant de mest suksessrike som har gått på skolen er regissør Eirik Svensson (Den største forbrytelsen), produsent Håkon Moslet (Skam) og manusforfatter Thomas Nordseth-Tiller (Max Manus). Hvert år konkurrerer flere av filmene fra skolen på Amandus festivalen.

Året inkluderer to spennende studieturer; New York og Berlin.

Undervisningen ved filmproduksjon setter søkelys på følgende:

Det legges opp til at læringen skal være så praktisk som mulig. Gjennom oppgaver og produksjoner lærer du om fagspråk og kunstneriske uttrykk, og du får økt teknisk forståelse for utstyret.

Filmproduksjon samarbeider med både med skuespillerlinjen og animasjonsklassen på større og mindre prosjekter. Hovedvekten legges på Amandusfestivalen, hvor hver gruppe får et produksjonsbudsjett.

Hver dag, og også utenom undervisning, får elevene full tilgang til profesjonelt utstyr, eget studio, greenscreen-rom og klipperom. Til større produksjoner leier vi tilleggsutstyr som kreves, som kran og spesialoptikk.

I tillegg til et år med mye film, får du med skolens syv kreative linjer, et unikt miljø som motiverer. 

Les mer om linjen på vårt eget nettsted

Flere filmer finner du her på vår youtube-kanal

Om målet ditt er å jobbe i tv- og filmbransjen eller du simpelthen elsker film, er dette linja for deg. Du lærer deg det mest grunnleggende, og kan stake ut den retningen du finner mest interessant.

Dette vil du lære

  • Produsent
  • Manus
  • Regi
  • Filmfoto
  • Lyssetting av film
  • Klipp
  • Lyd og lyddesign

Les mer utfyllende om dette her.

Linja passer alle som er motivert og har interesse for film og filmproduksjon. Noen elever bruker dette året for å forberede seg på videre studier innen fagfeltet, andre får et godt grunnlag for en meningsfull hobby/fritidsinteresse resten av livet.

Våre forventninger til deg

At du bidrar med dine kunnskaper og er motivert for å lære!

Odd Einar Ingebretsen

Lærer Filmproduksjon

Odd Einar er filmlærer og filmregissør. Han vunnet flere priser for kortfilmer og dokumentarer, og har også bakgrunn fra reklamebransjen og NRK. Han har et stort nettverk av profesjonelle filmarbeidere, og flere av disse holder kurs og workshops for våre filmelever.

Han er tildelt Statens kunstnerstipend for to år fra 2023.

Odd Einar er også en ivrig tennis-/padelspiller på fritiden.

Epost: oddeinar.ingebretsen@vestfoldfylke.no
Telefon: 46418871

En vanlig uke:

  • 12-16 timer linjefag
  • 9 timer valgfag.
  • 4-6 timer fellesfag

De fleste uker inneholder mest linjefag, noe valgfag og en økt med fellesfag. I tillegg kommer elevdager og elevkvelder noen lørdager.

Fire uker i løpet av året er rene linjefagsuker, hvor det er masse tid til å fordype seg. I tillegg har vi to temauker hvor hele skolen er samlet.

Last ned timeplan som pdf ↓

Skolekalender 2025/26:

  • Skolestart: 17. august 2025
  • Høstferie: uke 41, 2025
  • Juleferie: Ca 2 uker rundt jul
  • Vinterferie: uke 8, 2026
  • Felles studietur til New York, USA: våren 2026
  • Påskeferie: uke 14, 2026
  • Skoleslutt/avslutning: 14. mai 2026

Nedenfor kan du laste ned årsplan for 2024/25, så får du et inntrykk av hvordan skolehverdagen her ser ut.

Last ned årsplan som pdf ↓

* Ingen uventede utgifter, alle valgfag inkludert i skolepengene.
* Alle valgfag er halvårlige og varer ca 3 timer i uken.
* Valgfag varierer noe fra år til år, og det er lov å komme med ønsker!

Nedenfor finner du valgfagene vi tilbyr i 2024/25:

Ballspill

Ballspill tar for seg de klassiske ballspillene fotball, basket, innebandy, volleyball og håndball. Dessuten kommer vi innom kanonball, amerikansk fotball, tennis, fotballgolf, snørugby/snøballkrig.

Band

I dette faget møtes de som er interessert i å spille mye sammen og danne band som kanskje har et mål å holde konserter, spille inn noen låter i studio eller bare jamme/spille sammen.

Crossfit og trening

Det er viktig å ta vare på kroppen sin, så unn deg en skikkelig treningsøkt i uka. I dette treningsfaget er du garantert å bli svett og få et treningsutbytte uansett dine treningsforutsetninger.

Dans

Dans er for deg som ønsker å bevege deg og lære mer om dans som kunstuttrykk. Vi jobber med teknikk, styrke, uttøying og innøving av koreografier.

Din fremtid, økonomi og juss

Her kan du lære om alt fra økonomi, budsjett, sparing og BSU til hva du bør tenke på når du etter hvert skal flytte ut og leie din egen bolig.

Filmklassikere

I dette faget ser og diskuterer vi mange av de beste og viktigste filmene fra forskjellige tiår.

Foto (analogt)

Her jobber vi med analog film. Vi bruker mye tid på mørkerommet der vi opplever magien med å fremkalle egne bilder. Kort innføring om mulighetene med speilreflekskamera (som du får låne på skolen).

Gitar

Gitar er et valgfag for deg som har liten eller ingen tidligere erfaring med dette alltid populære og miljøskapende instrumentet.

Go'foten - dans med funksjonshemmede

Et fag for de som vil engasjere seg i arbeid med funksjonshemmede. Vi inviterer utviklingshemmede til dans og moro i gymsalen 10 tirsdagskvelder der aktivitet, glede, dans og musikk er i sentrum.

Improteater

Vi skal leke oss med teatersport og improvisasjon som uttrykksform, og du vil lære mer om humor og bli tryggere på deg selv på en scene og foran andre uten manus eller faste tekster.

Innebandy og trening

Her spiller vi mye innebandy, og varierer med andre øvelser, treningsformer, lek og gøy.

Isbad

Liker du å bade selv om det er utenfor den vanlige badesesongen? Bli med ut til den fine kysten vi har i Sandefjord og ta et forfriskende bad!

Keramikk

Med veiledning fra en profesjonell keramiker lærer du ulike teknikker for bearbeiding av leire, og får lage egne ting. Vi er for det meste på skolens keramikkrom, men reiser også til hennes verksted.

Kreativ skriving

Her får du jobbe med å utarbeide og skrive DINE egne tekster: manus, sangtekster, slampoesi mm. Vi bruker også skriving og ulike skriveøvelser som verktøy for å forstå oss selv og våre ideer bedre.

Litteratur og leseglede

Har du lest tusen bøker eller kanskje ingen? Her kan alle delta. Noen ganger leser vi den samme boka, andre ganger ikke. Vi snakker om språk, tekst, budskap og stemninger. Bli med, bli litt klokere!

LIVET

Livet er ikke alltid lett, men med dette faget kan vi lære deg å utvikle måter å takle små og store utfordringer på. Et fag for alle, uansett hvilke utfordringer du har og hvor du står i livet.

Miljøskaperne

I dette faget er du med å skape et godt miljø på skolen gjennom ulike aktiviteter for alle elevene. Tidligere har valgfaget arrangert Eurovision, karaokekveld, bålkveld og halloweenuke.

Musikken din

Dette er faget for deg som liker å lytte til og snakke om musikk. Alle presenterer «sin musikk» for resten av gruppa. Her er det rom for den gode samtalen og åpne diskusjoner. Vi lærer av hverandre!

Padel

Padel er en racketsport som har tatt verden med storm. En morsom og utfordrende sport for alle. Du blir hekta fra første gang!

Papir

Papir er et fantastisk materiale man kan bruke til å lage utrolig mye forskjellig! I dette faget er vi innom 3D-figurer, origami, ulike bretteteknikker og mye annet.

Pilates

Pilates er en form for fysisk trening med stabilitet og kroppskontroll som mål. Fokus er statisk styrke, ikke dynamisk styrke, og at den indre støttemuskulaturen bygges opp fra bunnen av.

Podcast

Har du lyst til å lage din egen podcast? Benytt muligheten her, enten alene eller sammen med en venn! Vi jobber med idémyldring, preproduksjon, innspilling og klipp/etterarbeid!

Sjakk og brettspill

Her kan du lære/spille både sjakk og ulike brettspill.

Strikking, hekling og sånt

Her lærer du alt om mulighetene med strikking og hekling. Det kan lages alt fra enkle ting til å designe og strikke/hekle egne plagg. Du kan også lære trådteknikker som hakking, gimping, pjoning o.l.

Søm for nybegynnere

Aldri sydd før? Her kan du lære helt grunnleggende søm og får sy ditt eget plagg.

Tegning og trykk

I dette faget tegner vi, og lager trykk. Omtrent halve tida bruker vi på tegneøvelser og fri tegning. Resten av tida driver vi med linoleumstrykk, plantrykk og etsninger.

Tegnspråk

Her kan du lære det grunnleggende innenfor tegnspråk!

UT

I dette valgfaget er vi ute og bruker den fine naturen i nærområdet og kommunen. Vi gjør ulike aktiviteter tilpasset årstidene og været, og reiser ut til fine plasser langs vår fine kystlinje.

Vokalgruppe

Her får du jobbe med sangteknikk, sjangerbevissthet og stemmekvalitet, utrykk og tekstformidling. Vi jobber med mye med hvordan man skal jobbe frem en sang og bli tryggere på å synge foran andre.

Volleyball

Volleyball er jo folkehøyskolens ballspill nr. 1. Vi har en flott gymsal til å spille i, samt sandvolleyballbane ute som brukes når sola skinner.

Årbok

På høsten setter vi ned en gruppe som lager skolens årbok. Du kan være med å påvirke hvordan den ser ut og hva den skal inneholde. Her kan du kan du jobbe kreativt med tekst, foto og grafisk design.

Alt som skjer på Sandefjord folkehøyskole bygger på våre kjerneverdier kreativitet, kvalitet, likeverd, åpenhet og mangfold. Vi har kreative fag på timeplanen, våre lærere er dyktige, skolen er moderne og vi har deilig mat på menyen. Her får du et år preget av fag, aktiviteter og mennesker som inspirerer.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 142 500,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
  • Bad på gangen
  • Undervisningsmateriell
  • Skolefoto
  • Årbok
  • Studietur: New York
    • Mat (3 måltider per dag)
    • Reiseforsikring
  • Studietur: Filmfestivalen i Berlin
    • Mat (3 måltider per dag)
    • Reiseforsikring
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 142 500,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 142 500,-
(14 250,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Alt av utstyr til filmproduksjon og filmredigering finnes på skolen.

Vi har nytt og moderne kamera- og redigeringsutstyr, og flotte lokaler til rådighet!

Sandefjord folkehøyskole har ikke en total bygningsmasse som er tilrettelagt for funksjonsnedsettelser, men vi gjorde en oppussing i 2011 som gjorde deler av skolen mer tilrettelagt med f.eks: handicapinngang til et av internatene, ett HC-toalett/dusj og mange undervisningsrom på samme flate. Skolen er kompakt med to store internat og små avstander.

  • Matsal, gymsal og peisestue er på grunnplan.
  • Vårt auditorium er i 2. etasje som byr på utfordringer hvis man har bevgelseshemninger/problemer med trapper.
  • Styrkerommet ligger i underetasjen, med adkomst via trapp.
  • Følgende linjer har klasserom som er tilgjengelig på grunnplan:
    • Tegning, maling og kunst
    • Arkitektur og interiørdesign
    • Fashion, design og redesign
    • Musikkproduksjon og låtskriving
  • Følgende linjer har klasserom med adkomst via trapp:
    • Animasjon og illustrasjon
    • Filmproduksjon 
    • Skuespiller (selve klasserommet ligger på grunnplan, men adkomst til scenen er via trapp)
  • Arealene rundt skolen er stort sett asfaltert og flatt.
  • Noen dører har automtatisk døråpner.

Dersom du har funksjonsnedsettelser er du hjertlig velkommen til å besøke skolen (evt møte via teams) for å se på skolen, og finne ut om vi kan gjøre tilrettelegginger som gjør at du kan gå her!

Søk på linjaMer om skolen

Tidligere elever

Vidar Clausen Sømme, studerer lyddesign ved Den norske filmskolen

Prosjektene ved Sandefjord FHS ble grunnlaget til søknad på videre studie, og jeg tok med meg alle den nødvendige kompetansen og erfaringene fra skolen videre til den dag i dag. Uten mitt år her ville jeg nok ikke søkt videre filmskoleutdanning.

Vidar Clausen Sømme, studerer lyddesign ved Den norske filmskolen
Alfred Ermesjø Dokken, student Film og TV ved Høyskolen Kristiania

Jeg har truffet nye kreative mennesker og endelig fått testet ut ideer jeg har brent inne med, ved hjelp av godt utstyr og god veiledning fra lærere. Året ga meg sterk inspirasjon og motivasjon som jeg har tatt med i videre studier.

Alfred Ermesjø Dokken, student Film og TV ved Høyskolen Kristiania
Thale Espedal Bjørkedal, filmfotograf

Det å være blant lærere og elever som også er interessert og liker å lage film, gir en stor motivasjon og selvtillit til å selv ønske å studere dette. Året var et veldig godt overgangsår hvor man kan utforske om dette var aktuelt.

Thale Espedal Bjørkedal, filmfotograf
Maren Køgel Mandt, dokumentarfilmregissør. Utdannet ved HIL

Jeg fikk prøvd meg i ulike roller som regi, foto, lyd, klipp og til tider skuespiller også! I tillegg til å få lage så mye film som jeg bare orket, så var det mange andre spennende valgfag og arrangementer som hendte.

Maren Køgel Mandt, dokumentarfilmregissør. Utdannet ved HIL
Jonas Lien Svarstad, filmfotograf og regissør

Gjennom mitt år på Sandefjord fikk jeg et større sosialt nettverk og følte på større motivasjon til å fortsette med mine interesser, samtidig som jeg fikk frie tøyler til å utforske det jeg selv syntes var gøy med linjefaget.

Jonas Lien Svarstad, filmfotograf og regissør
Allan Sæther Thommessen, utdannet filmfotograf ved Westerdals

Det fineste med filmproduksjonslinja var mengden frihet i oppgavene. Gjennom repetisjon av filmskapingsprosessen opplevde jeg store forbedringer i faget på veldig kort tid.

Allan Sæther Thommessen, utdannet filmfotograf ved Westerdals

Nyheter

Flere tusen har takket ja til plass: – Gleder meg

Felix Aaltvedt-Ulstrup og Aslak Helleve er to av mange tusen elever som har takket ja til plass på folkehøgskole.

Karen (19) sa nei til medisinstudiet for å starte på folkehøgskole

Karen Solstad Olsen er glad i realfag, men det foregående året ville hun heller bruke på kunst.

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner

Film og filmproduksjon

Skjeberg Folkehøyskole
Helårskurs
17 t/uke
Frilynt

Film

Danvik Folkehøgskole
Helårskurs
Kristen

FILM

Follo Folkehøgskole
Helårskurs
18 t/uke
Frilynt

TV-Produksjon

Danvik Folkehøgskole
Helårskurs
Kristen

Nordiska Filmskolan

Nordiska folkhögskolan
Helårskurs
32 t/uke
Frilynt

Film og TV - Hollywood

Stord Folkehøgskule
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

Musikk og media - Medieproduksjon

Manger folkehøgskule
Helårskurs
Frilynt

SoMe & innholdsproduksjon

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
Helårskurs
Frilynt

Dronepilot

Valdres folkehøgskole
Helårskurs
Kristen

ROMSKIP: Eksperimentell film

Buskerud Folkehøgskole
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

Film og Foto

Lundheim folkehøgskole
Helårskurs A
9 t/uke
Kristen

Nxt-Gen Film Lab

Danvik Folkehøgskole
Helårskurs
Kristen

Musikk og media

Manger folkehøgskule
Helårskurs
19 t/uke
Frilynt

Capture Film & Foto

Nordhordland Folkehøgskole
Helårskurs
Kristen