Til hovedinnhold

Arkitektur og interiørdesign

  • Kurslengde: Helårskurs
  • Pris: fra 142 500,-
  • Verdigrunnlag:
    Frilynt
    De frilynte folkehøgskolene har verdigrunnlag som ikke tar utgangspunkt i ett bestemt livssyn. De vil gjerne ha elever med ulike interesser og livssyn.
  • Tilbyr: Vegetar, vegan
    De fleste skoler tilrettelegger for matallergier og andre behov. Ta gjerne kontakt med skolen.
  • Sted: Sandefjord
  • Studietur for linja: Paris
  • Studietur for skolen: New York
Et år på arkitektur og interiørdesign på Sandefjord folkehøyskole før du starter på videre studier er en verdifull investering. Mange av våre tidligere elever studerer eller jobber innen fagfeltet.

Året gir deg mulighet til å utforske din lidenskap, utvikle dine ferdigheter og eksperimentere med design av ulike prosjekter, uten karakterpress og eksamener.

Arkitektur og interiørdesign er kunst, vitenskap og yrke. Hverdagene består av en blanding av teoretisk forståelse og praktiske ferdigheter, med hovedvekt på det praktiske arbeidet. Du jobber med digitale verktøy og med fysiske materialer, slik at du kan lage modeller og prototyper. Dette for å lære hvordan du kan presentere ideene dine på en praktisk og profesjonell måte. 

Vi er svært opptatt av å skape et trygt og støttende miljø som kan styrke din selvtillit som en kreativ utøver. Du får tid til å bygge en sterk portfolio og til å forbrede deg til videre studier. Kort sagt, dette året kan være et viktig skritt på veien!

I løpet av året besøker vi designmesser og ikoniske bygg i Oslo og andre steder. Vi møter forskjellige bransjeaktører fra ulike arkitektkontorer som for eksempel Snøhetta.

New York besøkes av arkitekturelskere fra hele verden, inkludert oss! Vi bor sentralt på Manhattan, og det blir en fantastisk tur, både faglig og sosialt.

NB! Vi gjør oppmerksom på at skolens felles studietur til New York kan sammenfalle med opptaksprøver til videre studier (f.eks AHO, KHIO osv).

Linja passer for alle som er motivert og interessert i arbeid med arkitektur, interiør og design. Mange elever bruker dette året for å forberede seg på videre studier innen fagfeltet.

Dette vil du lære

  • Grunnleggende arkitektur
  • Frihåndstegning og presentasjon
  • Digital modellbygging
  • Fysisk modellbygging
  • Om farger og fargepsykologi
  • Om møbler, teksturer og materialer
  • Lys og lysdesign
  • Lage moodboards
  • Øve på opptaksprøver

Våre forventninger til deg

Det er ingen krav til forkunnskaper så lenge du er motivert og har interesse for faget. Selv om du har gått KDA, vil du lære mye nytt.

Arkitektur og interiørdesign er en spennende fagretning. Du vil tilegne deg grunnleggende kunnskap for å kunne jobbe mot videre studier og karriere. Dette er linja for deg som ønsker å lære å tenke kreativt!

Passeinte Gad

Lærer Arkitektur og interiørdesign

Passeinte har bachelorgrad i arkitektur fra Egypt og har jobbet mange år med interiør og interiørarkitektur, både nasjonalt og internasjonalt. Hun har bred erfaring innenfor design etter 12 år i faget.

Hun snakker fire språk flytende; arabisk, fransk, engelsk og norsk.

Epost: passeinte.gad@vestfoldfylke.no

En vanlig uke:

  • 12-16 timer linjefag
  • 9 timer valgfag.
  • 4-6 timer fellesfag

De fleste uker inneholder mest linjefag, noe valgfag og en økt med fellesfag. I tillegg kommer elevdager og elevkvelder noen lørdager.

Fire uker i løpet av året er rene linjefagsuker, hvor det er masse tid til å fordype seg. I tillegg har vi to temauker hvor hele skolen er samlet.

Last ned timeplan som pdf ↓

Skolekalender 2025/26:

  • Skolestart: 17. august 2025
  • Høstferie: uke 41, 2025
  • Juleferie: Ca 2 uker rundt jul
  • Vinterferie: uke 8, 2026
  • Felles studietur til New York, USA: våren 2026
  • Påskeferie: uke 14, 2026
  • Skoleslutt/avslutning: 14. mai 2026

Nedenfor kan du laste ned årsplan for 2024/25, så får du et inntrykk av hvordan skolehverdagen her ser ut.

Last ned årsplan som pdf ↓

* Ingen uventede utgifter, alle valgfag inkludert i skolepengene.
* Alle valgfag er halvårlige og varer ca 3 timer i uken.
* Valgfag varierer noe fra år til år, og det er lov å komme med ønsker!

Nedenfor finner du valgfagene vi tilbyr i 2024/25:

Ballspill

Ballspill tar for seg de klassiske ballspillene fotball, basket, innebandy, volleyball og håndball. Dessuten kommer vi innom kanonball, amerikansk fotball, tennis, fotballgolf, snørugby/snøballkrig.

Band

I dette faget møtes de som er interessert i å spille mye sammen og danne band som kanskje har et mål å holde konserter, spille inn noen låter i studio eller bare jamme/spille sammen.

Crossfit og trening

Det er viktig å ta vare på kroppen sin, så unn deg en skikkelig treningsøkt i uka. I dette treningsfaget er du garantert å bli svett og få et treningsutbytte uansett dine treningsforutsetninger.

Dans

Dans er for deg som ønsker å bevege deg og lære mer om dans som kunstuttrykk. Vi jobber med teknikk, styrke, uttøying og innøving av koreografier.

Din fremtid, økonomi og juss

Her kan du lære om alt fra økonomi, budsjett, sparing og BSU til hva du bør tenke på når du etter hvert skal flytte ut og leie din egen bolig.

Filmklassikere

I dette faget ser og diskuterer vi mange av de beste og viktigste filmene fra forskjellige tiår.

Foto (analogt)

Her jobber vi med analog film. Vi bruker mye tid på mørkerommet der vi opplever magien med å fremkalle egne bilder. Kort innføring om mulighetene med speilreflekskamera (som du får låne på skolen).

Gitar

Gitar er et valgfag for deg som har liten eller ingen tidligere erfaring med dette alltid populære og miljøskapende instrumentet.

Go'foten - dans med funksjonshemmede

Et fag for de som vil engasjere seg i arbeid med funksjonshemmede. Vi inviterer utviklingshemmede til dans og moro i gymsalen 10 tirsdagskvelder der aktivitet, glede, dans og musikk er i sentrum.

Improteater

Vi skal leke oss med teatersport og improvisasjon som uttrykksform, og du vil lære mer om humor og bli tryggere på deg selv på en scene og foran andre uten manus eller faste tekster.

Innebandy og trening

Her spiller vi mye innebandy, og varierer med andre øvelser, treningsformer, lek og gøy.

Isbad

Liker du å bade selv om det er utenfor den vanlige badesesongen? Bli med ut til den fine kysten vi har i Sandefjord og ta et forfriskende bad!

Keramikk

Med veiledning fra en profesjonell keramiker lærer du ulike teknikker for bearbeiding av leire, og får lage egne ting. Vi er for det meste på skolens keramikkrom, men reiser også til hennes verksted.

Kreativ skriving

Her får du jobbe med å utarbeide og skrive DINE egne tekster: manus, sangtekster, slampoesi mm. Vi bruker også skriving og ulike skriveøvelser som verktøy for å forstå oss selv og våre ideer bedre.

Litteratur og leseglede

Har du lest tusen bøker eller kanskje ingen? Her kan alle delta. Noen ganger leser vi den samme boka, andre ganger ikke. Vi snakker om språk, tekst, budskap og stemninger. Bli med, bli litt klokere!

LIVET

Livet er ikke alltid lett, men med dette faget kan vi lære deg å utvikle måter å takle små og store utfordringer på. Et fag for alle, uansett hvilke utfordringer du har og hvor du står i livet.

Miljøskaperne

I dette faget er du med å skape et godt miljø på skolen gjennom ulike aktiviteter for alle elevene. Tidligere har valgfaget arrangert Eurovision, karaokekveld, bålkveld og halloweenuke.

Musikken din

Dette er faget for deg som liker å lytte til og snakke om musikk. Alle presenterer «sin musikk» for resten av gruppa. Her er det rom for den gode samtalen og åpne diskusjoner. Vi lærer av hverandre!

Padel

Padel er en racketsport som har tatt verden med storm. En morsom og utfordrende sport for alle. Du blir hekta fra første gang!

Papir

Papir er et fantastisk materiale man kan bruke til å lage utrolig mye forskjellig! I dette faget er vi innom 3D-figurer, origami, ulike bretteteknikker og mye annet.

Pilates

Pilates er en form for fysisk trening med stabilitet og kroppskontroll som mål. Fokus er statisk styrke, ikke dynamisk styrke, og at den indre støttemuskulaturen bygges opp fra bunnen av.

Podcast

Har du lyst til å lage din egen podcast? Benytt muligheten her, enten alene eller sammen med en venn! Vi jobber med idémyldring, preproduksjon, innspilling og klipp/etterarbeid!

Sjakk og brettspill

Her kan du lære/spille både sjakk og ulike brettspill.

Strikking, hekling og sånt

Her lærer du alt om mulighetene med strikking og hekling. Det kan lages alt fra enkle ting til å designe og strikke/hekle egne plagg. Du kan også lære trådteknikker som hakking, gimping, pjoning o.l.

Søm for nybegynnere

Aldri sydd før? Her kan du lære helt grunnleggende søm og får sy ditt eget plagg.

Tegning og trykk

I dette faget tegner vi, og lager trykk. Omtrent halve tida bruker vi på tegneøvelser og fri tegning. Resten av tida driver vi med linoleumstrykk, plantrykk og etsninger.

Tegnspråk

Her kan du lære det grunnleggende innenfor tegnspråk!

UT

I dette valgfaget er vi ute og bruker den fine naturen i nærområdet og kommunen. Vi gjør ulike aktiviteter tilpasset årstidene og været, og reiser ut til fine plasser langs vår fine kystlinje.

Vokalgruppe

Her får du jobbe med sangteknikk, sjangerbevissthet og stemmekvalitet, utrykk og tekstformidling. Vi jobber med mye med hvordan man skal jobbe frem en sang og bli tryggere på å synge foran andre.

Volleyball

Volleyball er jo folkehøyskolens ballspill nr. 1. Vi har en flott gymsal til å spille i, samt sandvolleyballbane ute som brukes når sola skinner.

Årbok

På høsten setter vi ned en gruppe som lager skolens årbok. Du kan være med å påvirke hvordan den ser ut og hva den skal inneholde. Her kan du kan du jobbe kreativt med tekst, foto og grafisk design.

Alt som skjer på Sandefjord folkehøyskole bygger på våre kjerneverdier kreativitet, kvalitet, likeverd, åpenhet og mangfold. Vi har kreative fag på timeplanen, våre lærere er dyktige, skolen er moderne og vi har deilig mat på menyen. Her får du et år preget av fag, aktiviteter og mennesker som inspirerer.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 142 500,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
  • Linjetur
  • Fellestur USA
  • Bad på gangen
  • Undervisningsmateriell
  • Skolefoto
  • Årbok
  • Studietur: New York
    • Mat (3 måltider per dag)
    • Reiseforsikring
  • Studietur: Paris
    • Mat (3 måltider per dag)
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 142 500,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 142 500,-
(14 250,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Har du egen datamaskin, tar du med denne. Elevene på linja får full tilgang til Adobe Creative Cloud.

Annet nødvendig utstyr finnes på skolen.

Sandefjord folkehøyskole har ikke en total bygningsmasse som er tilrettelagt for funksjonsnedsettelser, men vi gjorde en oppussing i 2011 som gjorde deler av skolen mer tilrettelagt med f.eks: handicapinngang til et av internatene, ett HC-toalett/dusj og mange undervisningsrom på samme flate. Skolen er kompakt med to store internat og små avstander.

  • Matsal, gymsal og peisestue er på grunnplan.
  • Vårt auditorium er i 2. etasje som byr på utfordringer hvis man har bevgelseshemninger/problemer med trapper.
  • Styrkerommet ligger i underetasjen, med adkomst via trapp.
  • Følgende linjer har klasserom som er tilgjengelig på grunnplan:
    • Tegning, maling og kunst
    • Arkitektur og interiørdesign
    • Fashion, design og redesign
    • Musikkproduksjon og låtskriving
  • Følgende linjer har klasserom med adkomst via trapp:
    • Animasjon og illustrasjon
    • Filmproduksjon 
    • Skuespiller (selve klasserommet ligger på grunnplan, men adkomst til scenen er via trapp)
  • Arealene rundt skolen er stort sett asfaltert og flatt.
  • Noen dører har automtatisk døråpner.

Dersom du har funksjonsnedsettelser er du hjertlig velkommen til å besøke skolen (evt møte via teams) for å se på skolen, og finne ut om vi kan gjøre tilrettelegginger som gjør at du kan gå her!

Søk på linjaMer om skolen

Tidligere elever

Gustav Cederblad Stamnes, utdannet fra arkitekthøyskolen i Oslo.

Det var fint å få holde på med mye forskjellig innen interiør- og arkitekturfaget, som tegning, collage og modellbygging. Vi hadde et godt miljø med diskusjoner og samarbeid med medelever, og god oppfølging av linjelærer.

Gustav Cederblad Stamnes, utdannet fra arkitekthøyskolen i Oslo.
Elise Tveit, studerte Bachelor Retail Design på Høgskolen Kristiania

Jeg lærte mange interessante ting, som jeg ikke vil være foruten. Vi hadde flere gøye studieturer hvor vi fikk møte eksperter på alt fra interiør til maling. Det gjør at man er godt beredt til videre studier.

Elise Tveit, studerte Bachelor Retail Design på Høgskolen Kristiania

En ting jeg er takknemlig for å ha lært i linjefaget er engelske fagbegreper - dette har gitt meg fordeler nå på universitetet fordi jeg lettere forstår noen av de engelske foreleserne våre.

Marie Holst, studerer arkitektur ved NTNU i Trondheim
Silje Lorentzen, studerer på Griffith College i Dublin

Flere andre fra mitt linjefag på Sandefjord fhs er også i gang med studier innenfor interiør og/eller arkitektur, og senere i livet vil vi kanskje kunne jobbe sammen eller hjelpe hverandre.

Silje Lorentzen, studerer på Griffith College i Dublin
Live Furustøl,  Jobber hos Østavind Arkitekter i Moss

På interiør og arkitektur lærte jeg meg mye jeg tok med videre til arkitekturstudiene mine. Jeg som ikke hadde hatt noen kunstfag på videregående fikk en mulighet til å lære å tegne, bygge modeller, ha fargelære og mye mer.

Live Furustøl, Jobber hos Østavind Arkitekter i Moss
Pernille Husebø, student ved Arkitektskolen Aarhus

Linjefaget ga meg et godt grunnlag for videre studier innen arkitektur. Her fikk jeg utforske den kreative prosessen, og fikk ny kunnskap innen digital og analog tegning, modellbygging, fargelære, arkitekturhistorie, og mye mer.

Pernille Husebø, student ved Arkitektskolen Aarhus

Nyheter

Flere tusen har takket ja til plass: – Gleder meg

Felix Aaltvedt-Ulstrup og Aslak Helleve er to av mange tusen elever som har takket ja til plass på folkehøgskole.

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner

SKAP By- og landskapsarkitektur

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Helårskurs
14 t/uke
Frilynt

Arkitektur for fremtiden

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

Arkitektur og Natur

Hallingdal Folkehøgskule
Helårskurs
13 t/uke
Frilynt

Arkitektur og design

Åsane folkehøgskole - Bergen
Helårskurs
14 t/uke
Frilynt

SKAP Arkitektur

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Helårskurs
14 t/uke
Frilynt

Kunst og arkitektur OSLO

Rønningen folkehøgskole
Helårskurs
Kristen

Minihus

Fosen Folkehøgskole
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt