Sandefjord folkehøyskole
- Skiringssalveien 160, Sandefjord
- Telefon: 33 42 17 90
- E-post: sandefjordfhs@vestfoldfylke.no
- Elevplasser: 116
- Undervisning pr. uke: 30-34
- Skolestart: 17.08.2025
- Sted: Sandefjord
- Studietur for skolen: New York
På Sandefjord kan du velge mellom syv kreative linjer, og du vil møte andre elever med samme interesser som deg. Alle linjefagene har oppdatert og moderne utstyr som er relevant hvis du ønsker å gå videre innenfor fagområdet. Lærerne våre er faglig oppdaterte, dyktige mennesker som brenner for sitt fag.
Som en av få folkehøyskoler, reiser hele skolen sammen på studietur til New York. En metropol som er en smeltedigel av kreativitet og et helt naturlig reisemål for skolen. Dette er en fantastisk by som byr på utrolig mange ulike opplevelser, og for de fleste er dette er et høydepunkt i skoleåret.
Skolebygget vårt er moderne, med korte avstander mellom avdelinger og internat. Hvis du liker å holde deg i form har vi et nyoppusset, velutstyrt treningsrom, gymsal, sandvolleyballbane, klatrevegg og utstyr til mange ulike aktiviteter. Kjøkkenet er kjent for å lage sunn, god og variert mat med høy kvalitet.
Sandefjord ligger sentralt på Østlandet, og det er lett å reise hit med bil, buss, tog og fly. Fra skolen er det gangavstand til sentrum hvor du finner et stort utvalg av kjede- og nisjebutikker, kafeer og kaffebarer. Samtidig finner du store turområder rett bak skolen, mens kysten og strender er bare en kort sykkeltur unna. Klimaet langs kysten i Vestfold er mildt, og er blant stedene i landet med flest soldager i løpet av et år.
Skolen eies av Vestfold fylkeskommune, og vi har et personale som trives på jobb og har det gøy sammen.
Alt dette ønsker vi at du blir en del av!
Sandefjord folkehøyskole skal være en skole preget av kvalitet og kreativitet!
Vi vektlegger en dialogbasert undervisning og hverdag preget av: Likeverd, åpenhet og mangfold.
Gjennom våre verdier arbeider vi for å utvikle:
Samling etter lunsj er det elevene/linjene som har ansvar for. Her deles også viktig info fra skolen.
Vi har to temauker; en før jul og en etter jul. Tidligere år har vi hatt temaer som miljø, helse, solidaritet og bærekraft.
I fellesfaget på fredager møtes vi på tvers av linjefag, og noen ganger får vi besøk utenfra av spennende gjester. Faget handler om livet, om fellesskap, utenforskap og personlige historier, og setter fokus på:
I tillegg reiser vi på en stor, felles studietur for alle til New York!
* Ingen uventede utgifter, alle valgfag inkludert i skolepengene.
* Alle valgfag er halvårlige og varer ca 3 timer i uken.
* Valgfag varierer noe fra år til år, og det er lov å komme med ønsker!
Nedenfor finner du valgfagene vi tilbyr i 2024/25:
Ballspill tar for seg de klassiske ballspillene fotball, basket, innebandy, volleyball og håndball. Dessuten kommer vi innom kanonball, amerikansk fotball, tennis, fotballgolf, snørugby/snøballkrig.
I dette faget møtes de som er interessert i å spille mye sammen og danne band som kanskje har et mål å holde konserter, spille inn noen låter i studio eller bare jamme/spille sammen.
Det er viktig å ta vare på kroppen sin, så unn deg en skikkelig treningsøkt i uka. I dette treningsfaget er du garantert å bli svett og få et treningsutbytte uansett dine treningsforutsetninger.
Dans er for deg som ønsker å bevege deg og lære mer om dans som kunstuttrykk. Vi jobber med teknikk, styrke, uttøying og innøving av koreografier.
Her kan du lære om alt fra økonomi, budsjett, sparing og BSU til hva du bør tenke på når du etter hvert skal flytte ut og leie din egen bolig.
I dette faget ser og diskuterer vi mange av de beste og viktigste filmene fra forskjellige tiår.
Her jobber vi med analog film. Vi bruker mye tid på mørkerommet der vi opplever magien med å fremkalle egne bilder. Kort innføring om mulighetene med speilreflekskamera (som du får låne på skolen).
Gitar er et valgfag for deg som har liten eller ingen tidligere erfaring med dette alltid populære og miljøskapende instrumentet.
Et fag for de som vil engasjere seg i arbeid med funksjonshemmede. Vi inviterer utviklingshemmede til dans og moro i gymsalen 10 tirsdagskvelder der aktivitet, glede, dans og musikk er i sentrum.
Vi skal leke oss med teatersport og improvisasjon som uttrykksform, og du vil lære mer om humor og bli tryggere på deg selv på en scene og foran andre uten manus eller faste tekster.
Her spiller vi mye innebandy, og varierer med andre øvelser, treningsformer, lek og gøy.
Liker du å bade selv om det er utenfor den vanlige badesesongen? Bli med ut til den fine kysten vi har i Sandefjord og ta et forfriskende bad!
Med veiledning fra en profesjonell keramiker lærer du ulike teknikker for bearbeiding av leire, og får lage egne ting. Vi er for det meste på skolens keramikkrom, men reiser også til hennes verksted.
Her får du jobbe med å utarbeide og skrive DINE egne tekster: manus, sangtekster, slampoesi mm. Vi bruker også skriving og ulike skriveøvelser som verktøy for å forstå oss selv og våre ideer bedre.
Har du lest tusen bøker eller kanskje ingen? Her kan alle delta. Noen ganger leser vi den samme boka, andre ganger ikke. Vi snakker om språk, tekst, budskap og stemninger. Bli med, bli litt klokere!
Livet er ikke alltid lett, men med dette faget kan vi lære deg å utvikle måter å takle små og store utfordringer på. Et fag for alle, uansett hvilke utfordringer du har og hvor du står i livet.
I dette faget er du med å skape et godt miljø på skolen gjennom ulike aktiviteter for alle elevene. Tidligere har valgfaget arrangert Eurovision, karaokekveld, bålkveld og halloweenuke.
Dette er faget for deg som liker å lytte til og snakke om musikk. Alle presenterer «sin musikk» for resten av gruppa. Her er det rom for den gode samtalen og åpne diskusjoner. Vi lærer av hverandre!
Padel er en racketsport som har tatt verden med storm. En morsom og utfordrende sport for alle. Du blir hekta fra første gang!
Papir er et fantastisk materiale man kan bruke til å lage utrolig mye forskjellig! I dette faget er vi innom 3D-figurer, origami, ulike bretteteknikker og mye annet.
Pilates er en form for fysisk trening med stabilitet og kroppskontroll som mål. Fokus er statisk styrke, ikke dynamisk styrke, og at den indre støttemuskulaturen bygges opp fra bunnen av.
Har du lyst til å lage din egen podcast? Benytt muligheten her, enten alene eller sammen med en venn! Vi jobber med idémyldring, preproduksjon, innspilling og klipp/etterarbeid!
Her kan du lære/spille både sjakk og ulike brettspill.
Her lærer du alt om mulighetene med strikking og hekling. Det kan lages alt fra enkle ting til å designe og strikke/hekle egne plagg. Du kan også lære trådteknikker som hakking, gimping, pjoning o.l.
Aldri sydd før? Her kan du lære helt grunnleggende søm og får sy ditt eget plagg.
I dette faget tegner vi, og lager trykk. Omtrent halve tida bruker vi på tegneøvelser og fri tegning. Resten av tida driver vi med linoleumstrykk, plantrykk og etsninger.
Her kan du lære det grunnleggende innenfor tegnspråk!
I dette valgfaget er vi ute og bruker den fine naturen i nærområdet og kommunen. Vi gjør ulike aktiviteter tilpasset årstidene og været, og reiser ut til fine plasser langs vår fine kystlinje.
Her får du jobbe med sangteknikk, sjangerbevissthet og stemmekvalitet, utrykk og tekstformidling. Vi jobber med mye med hvordan man skal jobbe frem en sang og bli tryggere på å synge foran andre.
Volleyball er jo folkehøyskolens ballspill nr. 1. Vi har en flott gymsal til å spille i, samt sandvolleyballbane ute som brukes når sola skinner.
På høsten setter vi ned en gruppe som lager skolens årbok. Du kan være med å påvirke hvordan den ser ut og hva den skal inneholde. Her kan du kan du jobbe kreativt med tekst, foto og grafisk design.
Sandefjord folkehøyskole drar til New York med alle linjene.
Vi kombinerer studietur for linjen og for skolen med en reise til USA - New York. På turen er det både fellesaktivtet for alle og linjeaktivitet. Hver linje har et eget fagopplegg over en eller flere dager.
Reise, opphold, mat og aktiviteter i New York er inkludert i prisen!
Obligatorisk: Ja
Pris: Inkludert i linjepris
Varighet: 7-8 dager
Måltider pr dag inkludert: 3
NB! Vi gjør oppmerksom på at skolens felles studietur til New York kan sammenfalle med opptaksprøver til videre studier (f.eks AHO, KHIO osv).
Vi drar med alle lærere og elever til USA, New York City. Vi bor på hotell midt på Manhattan, veldig nære Central Park.
Turen er en kombinasjon av studietur for linjen og fellestur for skolen. Vi skal ha noen dager der man jobber med linjefaget og så skal vi ha noen dager felles for hele skolen.
Verdien av en felles studietur mener vi er stor. Du er sammen med folk på tvers av linjefag, og aktivitetstilbudet og innholdet er meget variert. Vi blir kjent med byen New York, dens spesielle historie og bakgrunnen for dens markante plass i populærkulturen og storpolitikken.Vi får alle muligheter til å bli kjent med de ulike sidene av New York.
Dagene i New York fylles av en blanding obligatoriske aktiviteter, frivillige valgbare aktiviteter og tid du kan fylle med hva enn du måtte ønske. Her er noen av det vi pleier å gjøre:
Mulighetene er uendelige!
Her kan du lese fra nåSandefjords Blad besøkte internatet høsten 2024
Vår bygningsmasse er bare delvis tilgjengelig for rullestol.
Internatet er stengt i skolens ferier.
Vi har en kompakt skole med korte avstander og moderne klasserom. Alle linjene har sine klasserom med utstyr, dette kan du lese mer om på hver linje. I tillegg har skolen mange fellesrom og fasiliteter som brukes til valgfag og felles aktiviteter:
De fleste uker inneholder mest linjefag, noe valgfag og en økt med fellesfag. I tillegg kommer elevdager og elevkvelder noen lørdager.
Fire uker i løpet av året er rene linjefagsuker, hvor det er masse tid til å fordype seg. I tillegg har vi to temauker hvor hele skolen er samlet.
Last ned timeplan som pdf ↓Nedenfor kan du laste ned årsplan for 2024/25, så får du et inntrykk av hvordan skolehverdagen her ser ut.
Last ned årsplan som pdf ↓Vanligvis har du fri etter middag, men det er også mange muligheter for å finne på noe! Aktivitetene varierer, og i år er dette blant det du kan være med på:
Sandefjord folkehøyskole har ikke en total bygningsmasse som er tilrettelagt for funksjonsnedsettelser, men vi gjorde en oppussing i 2011 som gjorde deler av skolen mer tilrettelagt med f.eks: handicapinngang til et av internatene, ett HC-toalett/dusj og mange undervisningsrom på samme flate. Skolen er kompakt med to store internat og små avstander.
Vi har per dags dato ingen erfaring med elever som har bevegelsehemninger f. eks sitter i rullestol. Vi har positive erfaring med elever som har syns- og/eller hørselsnedsettinger.
Dersom du har funksjonsnedsettelser er du hjertlig velkommen til å besøke skolen (evt møte via teams) for å se på skolen, og finne ut om vi kan gjøre tilrettelegginger som gjør at du kan gå her!
Vi tilpasser så langt det er mulig slik at det blir mulig for deg å delta på lik linje med de andre. Vi kan tilpasse utstyr, tilrettelegge aktiviteter, tilrettelegge for pauser og vi har fokus på en god og trygg oppstart og et inkludertende miljø.
Vi har en sosiallærer som jobber med sosiale miljøet og inkludering for alle elevene på skolen, og som du kan snakke med om du ønsker det. Skolen har ingen ansatte/ressurser knyttet til skolen som jobber spesifikt med tilrettelegging for funksjonsnedsettelser per dags dato.
Utdanning: Allmennllærerutdanning fra HIO og hovedfag/master i idrettspedagogikk fra NIH.
Jobber som rektor på skolen og i tillegg er han inne og underviser i valgfag.
Epost: fredrik.moller@vestfoldfylke.no
Telefon: 95739849
Turid jobber som avdelingsleder undervisning på skolen og underviser også i valgfag.
Utdanning: Adjunkt med tilleggsutdanning, bachelor i Drama og teater og master i Verdibasert ledelse.
Arbeidserfaring: Turid har bred arbeidserfaring fra offentlig grunnskole, kommunale kulturskoler samt fra arbeidsmarkedsbedrift, og har jobbet som mellomleder siden 2012.
Ingebjørg har jobbet med Alf Prøysens barnesanger for NRK, tegneserier for Egmont og bøker for Gyldendal og Cappelen Damm. Hun jobber fortsatt profesjonelt med bøker og animasjon.
Hun er utdannet animatør fra Høyskolen i Volda og er faglærer i kunst og håndverk. Før hun ble folkehøyskolelærer jobbet hun 12 år i Sandnes Media.
Epost: ingebjorg.faugstad.meland@vestfoldfylke.no
Instagram: @ingebjorg_fm
Utdanning: Faglærerutdanning i formingsfag med videreutdanning innen kunsthistorie.
Anette har jobbet ved skolen i mange år og er en erfaren dame, hun vet hvordan ting fungerer. Anette er ivrig på sykkelen og sykler til jobb hver dag uansett vær og vind. Hun har ledet denne linjen i 20 år og driver med egne kunstprosjekter innimellom arbeidet her!
danning: Faglærer med hovedfag/master i formingsfag. I tillegg har hun utdanning innen mediekunnskap og kunsthistorie.
Hun har i tillegg til lang lærererfaring jobbet med kostymer på Nationaltheatret og vært kostyme-/systueansvarlig på mange lokale oppsetninger.
Epost: gunn.aune@vestfoldfylke.no
Odd Einar er filmlærer og filmregissør. Han vunnet flere priser for kortfilmer og dokumentarer, og har også bakgrunn fra reklamebransjen og NRK. Han har et stort nettverk av profesjonelle filmarbeidere, og flere av disse holder kurs og workshops for våre filmelever.
Han er tildelt Statens kunstnerstipend for to år fra 2023.
Odd Einar er også en ivrig tennis-/padelspiller på fritiden.
Epost: oddeinar.ingebretsen@vestfoldfylke.no
Telefon: 46418871
Olaf Hansen Haugan er vår musikklærer. Han er utøvende musiker og produsent med bred erfaring innenfor turne- og bandvirksomhet, arrangering, musikkproduksjon og bandledelse.
Olaf spiller for tiden fast med deLillos ved siden av å jobbe hos oss.
Epost: olaf.haugan@vestfoldfylke.no
Passeinte har bachelorgrad i arkitektur fra Egypt og har jobbet mange år med interiør og interiørarkitektur, både nasjonalt og internasjonalt. Hun har bred erfaring innenfor design etter 12 år i faget.
Hun snakker fire språk flytende; arabisk, fransk, engelsk og norsk.
Yngve er utdannet skuespiller fra KHiO (tidl. Statens teaterhøgskole). Han har erfaring fra de største institusjonsteatrene, fra TV-produksjoner, og har tidligere undervist en rekke steder, blant annet på folkehøyskole.
Anita er kombinert sekretær, valgfaglærer og potet.
Utdanning: Produktdesign og -utvikling, søm/klesdesign og friluftsliv, samt PPU i design, kunst- og håndverksfag.
Hun har 16 års erfaring fra privat næringsliv med blant annet formgivning og utvikling.
Hanne er utdannet sosionom og har solid erfaring med arbeid med unge mennesker. Jobber i første rekke med det sosiale miljøet på skolen.
Hanne underviser også i ulike valgfag, som LIVET, miljøskaperne og Go'foten.
Andreas er læreren som har ansvar for all fellesundervisning, samt mange valgfag. Han er utdannet skuespiller, men har så mange talenter. Andreas liker idrett, ballspill, podcaster og møtet med eleven. Er, sammen med Olaf musikklærer, en del av Team Cap på jobb.
Fred Rune er vår alles kjære vaktmester og humørspreder, som fikser det aller meste!
Taco har vært F&B manager på Farris Bad og ISS, samt kjøkkensjef på Radisson. Han er opptatt av ren, kortreist mat og gode matvaner for en oppvoksende generasjon. Med det treffende navnet Taco kan du glede deg til maten på skolen!
Epost: taco.bosson@vestfoldfylke.no
Lise er vår kjære kontorleder, som holder styr på alt og alle.
Epost: lise.barth@vestfoldfylke.no
Felix Aaltvedt-Ulstrup og Aslak Helleve er to av mange tusen elever som har takket ja til plass på folkehøgskole.
Karen Solstad Olsen er glad i realfag, men det foregående året ville hun heller bruke på kunst.