Til hovedinnhold

Stipendiatlinje - ledertrening og prosjektledelse

  • Kurslengde: Stipendiatlinje
  • Oppstartsdato: 24.08.2025
  • Linjefag: 30 timer/uke
  • Pris: Kontakt skolen
  • Verdigrunnlag:
    Frilynt
    De frilynte folkehøgskolene har verdigrunnlag som ikke tar utgangspunkt i ett bestemt livssyn. De vil gjerne ha elever med ulike interesser og livssyn.
  • Tilbyr: Vegetar, vegan
    De fleste skoler tilrettelegger for matallergier og andre behov. Ta gjerne kontakt med skolen.
  • Miljøsertifisering:
    Fairtrade
    Sertifisering for skoler som tilbyr Fairtrade-merkede produkter og bevisstgjør om rettferdig handel.
  • Sted: Mosjøen
  • Studietur: Helgelandsopplevelser
Linja er for deg som brenner for folkehøgskolen og som ønsker å utvikle dine lederegenskaper. Her får du sette egne ideer ut i livet, og sette ditt preg på skoleåret. Søknadsfrist 8. april 2024.

Linja for stipendiater skal gi grunnleggende trening i ledelse og prosjektarbeid, stimulere til utvikling og aktivitet på skolen, og øke forståelsen for folkehøgskolens rolle. Stipendiaten har 30 undervisningstimer pr. uke, inkludert linjetimer, fellesfag og praksis på ei linje. Sosialpedagogiske oppgaver og en del aktiviteter på kveldstid/helg inngår også i praksisen. Aktuelle søkere vil bli innkalt til intervju.

Stipendiater vil i tillegg til å få undervisning og oppgaver knyttet til ledertrening og prosjektjobbing, være viktige medspillere i miljøarbeid, forebyggende arbeid og skoleutvikling. Det forutsettes at stipendiaten samarbeider lojalt med øvrige ansatte om skolens målsettinger og regler. Stipendiatene må ved tiltredelse underskrive taushetsløfte og levere politiattest.

For å gå på denne linja er det en forutsetning at du er interessert i mennesker. Du må ha gode samarbeidsegenskaper og like å bidra for andre. Studieturen på linja vil gå til Gambia, og deler av det vi gjør på stipendiatlinja vil være arbeid rettet inn mot denne turen.

 

Mer utfyllende informasjon om linja og hva du bør ha med i søknaden på hjemmesiden - les mer.

Stipendiatene starter ca 10 dager før de andre elevene kommer. Etterarbeid etter skoleslutt er også iberegnet arbeidsåret.

Søknadsfrist 8. april 2024.

Med forbehold om endringer.

Linjen passer for deg som har gått et år på folkehøgskole, tenker å studere videre innen ledelse/pedagogikk/prosjektledelse, har et ekstra gir og brenner for folkehøgskolen.

Dette vil du lære

Innhold på linja

  • Ledelse og kommunikasjon
  • Lederrollen
  • Prosjektarbeid og prosjektledelse
  • Prosjektplanlegging, gjennomføring og evaluering
  • Aktivitetsledelse
  • Relasjoner og konfliktløsning
  • Gruppepsykologi
  • Praksis og fordypning
  • Folkehøgskolen
  • Grunnleggende pedagogiske prinsipper
  • Å veilede og å bli veiledet (coaching)
  • Forebyggende arbeid
  • Dokumentasjon og opplysningsarbeid
  • Grensesetting
  • Refleksjon og selvinnsikt

Våre forventninger til deg

Vi ønsker at du som søker

  • har førerkort
  • har evne til å arbeide i selvstendig og i team
  • er lojal og pålitelig overfor skolens bestemmelser
  • leverer politiattest
  • har gått et år på folkehøgskole
  • er en god rollemodell
  • er motivert og engasjert
  • har stor arbeidskapasitet
  • er løsningsorientert og fleksibel
  • er omsorgsfull og inkluderende
  • ønsker å gjøre en innsats for andre

Aktuelle søkere må påregne intervju før opptak.

Undervisningsåret er delt inn i perioder, og vi jobber mye prosjektvis på alle linjer. Derfor er timeplanen noen ganger ulik fra uke til uke, alt etter hva vi holder på med. Men i normaluker skoleåret 2024-25 ser den slik ut:

Last ned timeplan som pdf ↓

Skolerute 2024-2025

HØST 2024

Elevmottak søndag 25.08.2024‍

Første undervisningsdag mandag 26.08

Høstferie fra og med fredag 04.10 (første fridag) til og med tirsdag 15.10 (siste fridag).

Juleferie fra og med 20.12 (første fridag) til og med tirsdag 11.01.2025 (siste fridag)

 

VÅR 2025

Elevmottak vårkurs lørdag 11.01.2025

Elevmottak årskurs søndag 12.01.2025

Påskeferie fra og med 11.04 (første fridag) til og med 22.04 (siste fridag).

Avslutningsarrangement lørdag formiddag 18.mai 2025.

Last ned årsplan som pdf ↓

Vi ønsker et aktivt og allsidig miljø, og har lagt til rette for mange valgfag. Noen valgfag går på dagtid, andre på ettermiddag og kveld. Du må ha minimum 1 valgfag pr. semester, men gjerne flere om du kan. I tillegg har vi ei uke med bare valgfag der du velger ett fag. Med forbehold om endringer. Les mer om valgfagene våre på hjemmesiden.

Aktivitetsvenn

Gjør hverdagen trivelig og meningsfull for hjemmeboende mennesker med demens. Praksisbevis fra Vefsn kommune til alle som får godkjent valgfaget. Gull verdt ved senere arbeidssøking.

Baking

Her lærer du hvordan du kan imponere med noe hjemmelagd. Vi baker kaker og gjærbakst til egen glede, og til salg i skolens søndagskafe.

Ballspill

Fotball, håndball, volleyball, innebandy, basketball og baseball. Litt teknikktrening, men mest spill.

Band

Vi setter sammen et band og øver inn til konsert som vi spiller for de andre på skolen. For de som ikke går på musikklinja, men som har spilt litt før og vil spille litt mer.

Barista

Her får du nerde i kaffefaget, og du får lære deg alt fra håndbrygging, espressobaserte drikker og Latte Art. Dette valgfaget driver søndagskafeen vår og får opplæring av byens baristaer.

Disc Golf

Vi spiller disc golf (frisbee) på Helgelands flotteste 18-hulls disc golf-bane. Nybegynner eller proff. Alle kan være med! Vi samarbeider med den lokale klubben og får opplæring av de beste.

Dokumentar- og filmklubb

Er du interessert i film, så er dette plassen. Vi ser filmer, koser oss og diskuterer det vi har sett. Noen ganger ser vi spillefilm, andre ganger dokumentarer. Kosefaktor inngår.

Fotball

Savner du å spille fotball er dette valgfaget ditt. Det blir litt teknikktrening, men mest spill. Vi spiller kamper mot lokale lag og deltar på turneringer.

Friluftsliv høsttur

Pris: 200,-

Overnattingstur til Stavassgården, som er selve hovedinngangsporten til Lomsdalen-Visten nasjonalpark. Vi går tur, lager god mat på bål og hygger oss foran peisen. Båt og fiskemuligheter i Stavvatnet.

Gitar- og ukulelekurs

Lær deg å spille gitar/ ukulele sånn at du kan bidra til god stemning, kompe til allsang eller spille konsert. Ukulele får du låne. Egen gitar er greit å ha.

Hundestell

Bli med ut i hundegården! Her får du muligheten til å bli kjent med de ulike sidene av å ha hund. Foring, stell, treningsmetoder og mye kos.

Høsting

Bli med ut og høste inn grønnsaker, bær og sopp. Lær deg hvordan du tar vare på naturens ferske råvarer. Vi tilbereder råvarene sammen med kokkene på kjøkkenet - til glede for alle på skolen.

Innebandy

Liker du ballsport med høyt tempo er dette valgfaget for deg. Det blir litt teknikktrening, men mest spill. Vi spiller kamper mot lokale lag.

Judo

Pris: 200,-

Både for nybegynnere og viderekomne. Supert for de som trenger å få brukt kroppen, og for de som liker litt action og moro.Her har du mulighet til å gradere deg i samarbeid med Mosjøen judoklubb!

Kajakk

Har du padlet havkajakk før eller har lyst til å lære deg? Forholdene for padling er fantastiske her på Helgeland. Allerede rett nedenfor skolen kan vi padle i vei.

Klatring

Pris: 200,-

Lær å klatre! Du får grunnopplæring i klatring og sikringsteknikk på topptau. Klatreteknikk, lekbaserte øvelser, enkel ruteskruing. Topptau- isklatring. Muligheter for å ta «topptaukort.

Klatring med sikringskurs

Pris: 400,-

I dette valgfaget får du opplæring i klatring og sikringskurs. Du lærer grunnleggende klatreteknikk og å sikre en klatrekompis i tau med taubrems. Mulighet til å ta topptaukort og brattkort.

Klubbkveld for andre

Vi arrangerer tilrettelagte aktivitetskvelder for personer med funksjonsnedsettelser. Her har vi fokus på samvær og glede! Praksisbevis blir utstedt de som gjennomfører valgfaget, fint å ha på CVn.

Knivlaging

Pris: 300,-

Lær å lage din egne kniv fra begynnelse til slutt. Hvor stilig er ikke det å kunne dra fram en kniv du har laget selv, når du skal spikke pølsepinner på tur?

Kor

For deg som er glad i å synge og har lyst på litt mer enn bare allsang. Friskt repertoar. Konserter på skolen og for inviterte.

Miniatyrmaling

Pris: 200,-

Vi setter sammen og maler miniatyrer ifra Warhammeruniverset. Selv om du ikke spiller Warhammer eller andre miniatyrspill, er miniatyrmaling i seg selv en fantastisk hobby.

Moderne dans

Vi leier inn dansepedagoger fra Balance dansekompani for å gi deg litt ekstra krydder i valgfaget. Innhold varierer litt fra år til år, avhengig av interesse.

Naturfoto

Vi bor i et område med ubegrensede muligheter til å få tatt flotte bilder av naturen. Bli med ut og lær deg hvordan du skal forevige minner fra dine beste naturopplevelser. Mobilkamera funker fint.

Photoshop

Her får du innføring i både grunnleggende og avanserte verktøy og teknikker for å kunne gjøre det du ønsker med bilder.

Redesign og søm

Bli stødig og selvstendig på symaskin, og lær grunnleggende teknikker for søm. Sy om klær eller gjenbruke tekstiler. Vi går på brukthandel eller finner ting fra egen garderobe, eller syr fra grunnen.

Sjakk

Det er vel selvforklarende, men vi møtes for å spille sjakk sammen. Både for nybegynnere og viderekomne. Samarbeid med sjakklubben i byen.

Skriveverksted

Hvis du er glad i å skrive, og ønsker å finne ditt uttrykk og din stemme, er dette stedet å være. Skriveverksted er en kreativ oase hvor tanke blir til tekst. Inspirasjon og skrivelystgaranti.

Smart kunnskap

Forbered deg på livet etter fhs! I voksenlivet er det mye kunnskap som en gjerne skulle hatt, i dette valgfaget lærer du om alt fra smart pengebruk, koble opp en lampe i taket og vedlikeholde en bil.

Snø og ski

Et praktisk og teoretisk valgfag med fokus på snø. Vi går på turer og blir bedre kjent med snøens oppbygging, og forsøker å finne den beste snøen for gruppa å kjøre i.

Spikking

Pris: 400,-

Lag deg egen turkopp, kniv og slire, eller grønlandsåre til havkajakkpadling Enkelte andre «småprosjekter» som tryllestav, småfigurer o.l. kan også jobbes med. Materialkostnader etter behov.

Strikking

Du velger selv om du vil strikke eller hekle og hva det skal bli. Garn og utstyr må du kjøpe inn selv. En skikkelig trivelig ettermiddagsstund.

Sunt og godt

Pris: 200,-

Et valgfag for deg som liker å leve sunt. Du vil, sammen med våre dyktige kokker, lære å lage god og næringsrik mat. Nyttige kunnskap for deg som trener eller til du skal flytte for deg selv.

Ta bedre bilder til SoMe

Lyst å imponere med bildene dine? Lær deg grunnleggende teknikker for å ta bra bilder. Eksponering, perspektiv, komposisjon, motiv, dybde osv. Både for mobilkamera og andre typer kamera.

Ta opp fag

Dette er selvstudier, men du har tilgang på en «Mentor» som hjelper deg på veien for å komme i mål. Som privatist er det kostnader knyttet til oppmelding til eksamen i videregående skole.

Teater

Intensivt teater med mye moro og visning for de andre elevene i slutten av uka. Ta sjansen og kast deg ut i det.

Tegning og maling

Innføring i ulike tegneblyanter. Vi tegner kroki sammen i ulike varianter. Du velger selv om du vil tegne eller male. Vi tilrettelegger for tegning, akvarellmaling og akrylmaling.

Topptur Helgeland - høst

Vi prøver å bestige flere av de flotteste toppene på Helgeland Oksskolten (Nord-norges høyeste), Syv-søstre, Dønnamannen m.fl.

Topptur Helgeland – Vinter

Dette er valgfaget for de mest adrenalinhungrige. Hovedvekt på trygg ferdsel, skredlære og skiglede. Randonee - ski og søkerutstyr er obligatorisk.

Tradisjonsdans

Lyst å lære deg noen tradisjonelle dansearter? Vi setter på musikken og svinger oss rundt med "gammeldans" (vals, polka, reinlender osv), swing og salsa.

Tradisjonsmat

Vi tar fram de gode, gamle norske oppskriftene og dekker opp til festbord.

Trening,helse og livsstil

Ønsker du et år der du kan forbedre formen samtidig som du nyter folkehøgskolelivet? Har du lenge tenkt at du må komme deg i gang med trening? Her har du sjansen.

Volleyball

Vi øver i basisferdigheter i volleyball, og gjør øvelser mot spillets faser (ulike server, mottak og angrep). Teknikktrening, men mest spill. Alle er velkomne, uavhengige av nivå!

Yoga og mindfullness

Vi roer ned og fokuserer på bevissthet på egen kropp og holdning. Vi jobber med styrke, stabilitet, fleksibilitet og balanse.

Årbok

Vi samler inn hyggelig materiale fra året som er fint å minnes senere. Det ender opp i ei minnebok som du får med hjem når vi er ferdige.

x

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Nyheter

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.

Viser frem folkehøgskolelivet på TikTok

De siste årene har TikTok vokst enormt i Norge. Stadig flere folkehøgskoleelever deler fra hverdagen sin på videodelingsplattformen.

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner

Stipendiatlinje

Lundheim folkehøgskole
Stipendiatlinje
35 t/uke
Kristen

Stipendiat

Harstad Folkehøgskole
Stipendiatlinje
30 t/uke
Frilynt

Friluftsliv / Vegleiing, 2.-års tilbod

Nordfjord folkehøgskule
Stipendiatlinje
Kristen

Lederlinjen / stipendiat

Seljord Folkehøgskule
Stipendiatlinje
24 t/uke
Frilynt

Lederutvikling

Hallingdal Folkehøgskule
Stipendiatlinje
Frilynt

Leiartrening

Sunnmøre Folkehøgskule
Stipendiatlinje
30 t/uke
Kristen

Ten Sing Norway

Rønningen folkehøgskole
Helårskurs
Kristen

Andreårselev - Friluftsliv

Malangen folkehøgskole
Stipendiatlinje
25 t/uke
Kristen

Ledertrening - Stipendiatlinje

Folkehøgskolen Nord-Norge
Stipendiatlinje
Kristen

Sosiale media stipendiat

Evje Folkehøgskole
Stipendiatlinje
15 t/uke
Frilynt

Ledertrening

Nordhordland Folkehøgskole
Stipendiatlinje
25 t/uke
Kristen

Stipendiat

Manger folkehøgskule
Helårskurs
19 t/uke
Frilynt

Global Village - Kultur og litteraTur

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Helårskurs
12 t/uke
Kristen

Festival og Ledelse

Harstad Folkehøgskole
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt