Til hovedinnhold

Global Solidaritet

  • Kurslengde: Helårskurs
  • Oppstartsdato: 24.08.2025
  • Linjefag: 16 timer/uke
  • Pris: fra 151 500,-
  • Verdigrunnlag:
    Frilynt
    De frilynte folkehøgskolene har verdigrunnlag som ikke tar utgangspunkt i ett bestemt livssyn. De vil gjerne ha elever med ulike interesser og livssyn.
  • Tilbyr: Vegetar, vegan
    De fleste skoler tilrettelegger for matallergier og andre behov. Ta gjerne kontakt med skolen.
  • Miljøsertifisering:
    Miljøfyrtårn
    Sertifisering for skoler som dokumenterer miljøinnsats og viser samfunnsansvar.
    Debio
    Merkeordning for skoler som har økologisk mat og drikke.
    Fairtrade
    Sertifisering for skoler som tilbyr Fairtrade-merkede produkter og bevisstgjør om rettferdig handel.
  • Sted: Hønefoss, Ringerike
  • Studietur: Ghana, Interrail-Europa: Togruter og fluktruter, Strandrydding Hvaler, Surf Hoddevika
Global Solidaritet er linja for deg som vil mer enn bare å se verden- du vil være med å påvirke den til det bedre! Du vil ikke bare lære om samfunnsutfordringene, men hva du kan gjøre med dem!

Hos oss er målet å drive med solidaritet i praksis. Du får lære om og teste ut ulike måter å bidra til en mer rettferdig og bærekraftig verden. Du får mulighet til å dra til Ghana i 3 uker og reise 3,5 uker gjennom Europa på interrail. På linja lærer du også mer om viktige tema som krig,flukt og asylpolitikk, menneskerettigheter, utenforskap, klima/miljø, fattigdomsreduksjon, urettferdig fordeling og diskriminering. Dette gjør vi!

Spørsmål? DM oss på Instagram

Du er samfunnsengasjert. Du vil oppleve mer av verden. Du vil styrke engasjementet ditt. Du vil gjøre en forskjell. Du er opptatt av bærekraft og global rettferdighet.

Dette vil du lære

  • Aktivisme
  • Politisk påvirking og lobbyarbeid
  • Hverdagsaktivisme 
  • Nettverksbygging
  • Forbrukermakt og rettigheter.
  • Kampanjearbeid 
  • Frivillig arbeid
  • Debatt- og argumentasjonsteknikk
  • Mer kunnskap om store globale utfordringer. 
  • holde foredrag og workshop
  • kunnskap om ulike meninger i samfunnsdebatten.
  • økologisk kjøkkenhagedrift

Våre forventninger til deg

  • At du ønsker å engasjere deg for en bedre verden
  • At du deltar aktivt
  • Tar initiativ og ansvar
  • Bidrar til et positivt og handlekraftig linjemiljø 

Karine Risnes

Lærer Global Solidaritet

Mastergrad i samfunnsgeografi med hovedvekt på miljø/klima og utviklingsgeografi, idrett grunnfag og praktisk-pedagogisk utdannelse. Karine er pådriver i skolens bærekraftarbeid, har bred erfaring med organisasjonsarbeid og frivillig arbeid i inn- og utland og kurs i økologisk skolehagedrift. Det beste ved å jobbe på skolen er muligheten til å bli inspirert av og styrke ungt samfunnsengasjement!

Epost: kariner@bfk.no
Telefon: 90723682

Uken er variert med linjefag alle dager og valgfag fra mandag til torsdag. Fellesfag er fordelt gjennom uken. Lørdag er det seminar/elevkveld. I tillegg kommer mange aktiviteter. Vi starter sent hver dag :)

En vanlig dag:

0845   Frokost
0930   Oppstart
1000   1. økt
1200    Lunsj
1300    2. økt
1530    Middag
1630    Valgfag
1800    Valgfag
2000    Kveldsmat
2100    Kveldsaktiviteter

Lørdager starter vi 1100.

Last ned timeplan som pdf ↓

Et folkehøgskoleår er intensivt og morsomt. Her er noen viktige hendelser gjennom inneværende skoleår (2024-25): 

  • 25. august - Skolestart
  • Uke 40 - Høstferie
  • Uke 42 - Høstfest 
  • Uke 43/44 - Studieturer
  • Uke 51 og 52 - Juleavslutning og to ukers juleferie
  • Uke 4/5 - Studieturer
  • Uke 9 - Vinterferie
  • Uke16 - Påskeferie
  • Uke 19 - Vårfest 
  • 14.mai - Avslutning

Og innimellom mange spennende linje- og skoleprosjekter!

Vi har et stort, variert og solid valgfagstilbud, slik at du kan få mest mulig ut av året ditt. Vi har alt fra volleyball til syverksted og skuespillerteknikk. Eller hva med disc-golf, tegning eller ridning? Du kan velge mellom over 30 valgfag - de aller fleste går ukentlig. Hvis du vil kan du velge hele åtte fag per uke. I tillegg har vi prosjektvalgfag som går over flere dager. Hva med alpint, svømming eller kreativt verksted? Hos oss kan du velge og vrake i det store fagtilbudet!

Alpint - prosjektvalgfag

Alpint har skiglede og fellesskap i fokus. Vi reiser til Norefjell Skisenter, og du får undervisning på ditt nivå. Men, det er naturligvis aller mest frikjøring, der du suser rundt med gode venner!

Ballsport

Fotball, basket, innebandy og volleyball er fokus i dette valgfaget. Du vil ha det gøy og få spille mye, samtidig som du utvikler samspill, teknikk og taktikk. At det er god trening er en bonus!

Band og Samspill

Har du drømt om å spille i et band, utvikle musikkferdigheter og skape minner for året? Da er dette valgfaget for deg! Som mål jobber vi mot en konsert vi skaper sammen.

Bærekraft

Dette er et praktisk fag. Vi driver med alt fra strandrydding og økologisk kjøkkenhage til å lage kroppspleieprodukter og enkle gjenbruksprodukter. Vi avslutter med surf og strandrydding i Hoddevika!

Design & DIY

Bli med å lage interiør, kunst- og designobjekter. Vi kopierer dyrt design, lager crepblomster og ikea-hacks. Valgfaget for deg som liker å jobbe kreativt, følge DIY-oppskrifter og lage egne design.

Diskgolf

Vil du lærer mer om den populære sporten diskgolf? I løpet av året skal vi spille masse, og lære grunnleggende teknikker, regler og egenskapene til de ulike diskene.

Egentrening

Enten du følger eget treningsprogram eller ønsker litt hjelp, kan du bli med på egentrening. Vi har stort treningsrom med tredemøller, apparater, spinningsykler, vekter og gymsal med utstyr.

Friluftsliv

Vi drar på fotturer i det flotte nærmiljøet hvor vi ligger i telt/lavvo, gapahuk, hytte eller under åpen himmel. Og ikke minst lager vi god mat! Hva med å lage din egen pizza som du steiker på bålet?

Futsal

Vår vakre gymsal skal fylles med svette, minner og god stemning! Her er alle velkomne uansett nivå. Vi skal spille fotball, score mål, og svare på livets store spørsmål. Er corner mål?

Ghana!

Pris: 26 000,-

Dette er et valgfag gjennom hele skoleåret med en 3 ukers tur til Ghana i januar/februar som det store høydepunktet. Turen er frivillig og åpen for elever på alle skolens linjer.

Helsedans

Å danse med psykisk utviklingshemmede er en flott utfordring og en nyttig erfaring. Og du blir satt utrolig pris på av gjestene! Danseglede, kaffe og kaker, smil og latter står i fokus.

Innebandy/volleyball

Et lavterskel valgfag med fokus på spill, og at alle som vil kan være med. De som ønsker lærer først litt grunnleggende teknikk som gjør det å spille morsommere. Vi har egen utendørs beach-bane.

Kropp er topp

Altfor mange sliter med dårlig selvbilde. Vi jobber med komplimentsring, går turer, snakker og deler. Vi prøver å fjerne tabuer rundt det å ha en naturlig kropp. Fokus på kroppspositivisme. Du er bra!

Miniteaterproduksjon

Her setter vi opp teaterproduksjoner i mindre skala. Fortrinnsvis ferdigskrevet teater med humoristisk touch.

Personlig økonomi

Hva er egentlig renter. Og kan budsjett bli noe mer enn et kjedelig ord, men i stedet en plan til ditt fremtidige deg? Vi snakker om alt fra sparing og forbruk, til lån, skatt, BSU, aksjer og fond.

Piloter

Har du sett en TV- serie som du mener ALLE bare må se? På rundgang ser vi gruppas forskjellige piloter, og diskuterer, setter i gang maratoner og deler tips som kan gi hverdagen litt ekstra krydder

Podcast fra A-til-Å

Valgfaget for deg som er interessert i podcast! Du lærer både teknisk og innholdsmessig podcastproduksjon. Sammen lager vi podcaster og leiker oss med utstyr, jingler, dramaturgi og journalistikk.

Release & Relax

Dette et treningsvalgfag med fokus på avspenning og bevegelighet. Timen passer for alle og man trenger ikke være myk eller smidig for å delta.

Ridning

Dette faget velges for et semester. Enten høst eller vår. Valgfaget inneholder teoritime, bakketrening, dressur, sprang og tur. Vi har hjelmer og sikkerhetsvester. Anbefaler egnet sko og varme klær

Samfunnsengasjement

Bli med på utflukter i Osloområdet for å besøke blant annet stiftelsen 10.august, Flerkulturelt museum, Klimahuset, Nobels Fredssenter og 22. julisenteret. I tillegg diskuterer vi dagsaktuelle tema.

Selvforsvar og Jiu Jitsu

Brasiliansk Jiu Jitsu er en kampsport uten slag og spark. Med sitt fokus på bakkekamp, grep og låser er dette grenen dersom du står overfor større og sterkere motstandere. Selvforsvar, trening og moro

Sjakk

Ble du inspirert da Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk? På Ringerike folkehøgskole kan du lære, eller lære mer om, verdens mest populære spill med regler som ikke er forandret på over 500 år.

Skuespillteknikk

I valgfaget skuespillteknikk jobber vi med Stanisklavskij sin metode for å spille ekte, realistisk skuespill. Du lærer ulike teknikker både innen improvisasjon og med tekst.

SoMe & Markedsføring

Her får du jobbe med sosiale medier, reklame, foto og grafisk design. Vi samarbeider med et anerkjent reklamebyrå og får workshops med fotografer og influencere. Vi styrer skolen SoMe-kanaler.

Strikking

Strikking er av våre faste kveldsaktiviteter. Her kan du lage tøfler etter skolens egen oppskrift, eller gi deg ut på mer avanserte prosjekter. Et hyggelig avbrekk i en travel uke!

Syverksted

Har du lyst til å lære å sy, men er helt nybegynner? Her trenger du ingen forkunnskaper. Vi starter med enkle vesker og toalettmapper før du får lage dine egne design. Kreativt og praktisk samtidig!

Teatersport

Dette er faget for deg som liker å improvisere, bli utfordret og ta sjanser på scenen. Sammen med de andre elevene må du hoppe i det og ta oppgavene på strak arm. Det kan være ustyrtelig morsomt.

Tegning

Å tegne er å se. For å kunne bli bedre til å tegne må en lære seg til å ta i bruk høyre hjernen i mye større grad. I dette valgfaget får du muligheten til å utvikle dine tegneferdigheter.

Tren med hund

Kanskje du savner hunden din hjemme eller alltid har ønsket deg hund. Du får en fast hund som blir din hver valgfagsøkt. Vi trener grunnleggende lydighet, litt triks, koser og går på tur med hundene.

Trening med mormor

Ha det gøy i gymsalen og kom i form! Enkel koreografi med mye trøkk gjør at du merker det i kroppen.

Fra kr 151 500,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
  • Bad på gangen
  • Forsikring av deg som elev (bl a reise- og ulykkesforsikring)
  • 4 måltider om dagen - også i frihelger!
  • ID-kort
  • Skolebilde
  • Alle turer
  • Alle valgfag
  • Hos oss kommer det ingen overraskende/ekstra kostnader - alt er inklusive.
  • Studietur: Interrail-Europa: Togruter og fluktruter
    • Mat (3 måltider per dag)
    • Reiseforsikring
  • Studietur: Strandrydding Hvaler
    • Mat (3 måltider per dag)
  • Studietur: Surf Hoddevika
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 151 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 151 500,-
(15 150,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Skolen har et arbeidsrom med IMacs med blant annet Final Cut, iMovie, og CapCut. Mac-rommet kan bookes til linja blant annet for å redigere film. 

Dette utstyret må du stille med selv

Husk at ustyr ikke må være nytt, det meste kan man få tak i brukt på finn.no eller lignende plattformer. 

 

Utstyr som er kjekt å ha, men ikke obligatorisk. 

  • Kamera (hvis man ønsker annet enn et mobilkamera til studieturer)
  • En bærbar PC/Mac til innhenting av informasjon og annen linjejobbing.

 

Dette må du skaffe deg 

  • En tursekk (evn.koffert) til togturen gjennom Europa.
  • Et par gode joggesko/tursko og gummistøvler. 
  • Regntøy og vindtett turtøy.
  • hodelykt/lommelykt

 

Vi har god erfaring med å tilrettelegge for deg som har behov for tilpasninger, enten det gjelder funksjonsnedsettelser eller kroniske sykdommer. Ta kontakt med oss, så kan vi tilpasse i samråd med deg.

Søk på linjaMer om skolen

Nyheter

Folkehøgskolemamma: – Anbefaler alle foreldre å sende ungdommen sin på folkehøgskole

– Folkehøgskole føles som en trygg overgang til voksenlivet både for foreldre og ungdommen som drar dit, sier Aina Hartmark.

Otilie (23) til unge med fagbrev: – Unn dere et år på folkehøgskole

Otilie Jønsberg var lærling og tok fagbrev før hun begynte på folkehøgskole.  – Året var en belønning til meg selv, sier hun.

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner

Solidaritet Latin-Amerika

Sund folkehøgskole
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

Afrika - Bistand/Kultur

Elverum folkehøgskule
Helårskurs
16 t/uke
Frilynt

Global Utvikling

Agder Folkehøgskole
Helårskurs
16 t/uke
Frilynt

Journeys for Justice: Palestina / Sør-Afrika

Rønningen folkehøgskole
Helårskurs
Kristen

Globalt Fokus: Afrika, Fred, Psykologi

Folkehøgskolen Sørlandet
Helårskurs
14 t/uke
Kristen

Internasjonal politikk - Kina og Georgia

Nansenskolen
Helårskurs
24 t/uke
Frilynt

Afrika Psykologi Pedagogikk Ledelse

Toten folkehøgskole
Helårskurs A
15 t/uke
Frilynt

Global, Reise og Solidaritet

Hardanger Folkehøgskule
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

Internasjonalt fredsarbeid

Skogn folkehøgskole
Helårskurs
14 t/uke
Frilynt

Globalt eventyr

Kristiansand folkehøgskole
Helårskurs
15 t/uke
Kristen

Reise & Bistand

Nordhordland Folkehøgskole
Helårskurs
16 t/uke
Kristen

Global Action

Sunnfjord Folkehøgskule
Helårskurs
18 t/uke
Kristen

Tropisk backpacking - Panama & Costa Rica

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs
10 t/uke
Frilynt

Backpacker Sør-Amerika

Sagavoll folkehøgskole
Helårskurs
12 t/uke
Kristen