Til hovedinnhold
Få ledige plasser

Animasjon og grafikk

  • Åsane folkehøgskole - Bergen – Hylkje, Bergen
  • Telefon: 55395190
  • E-post: post@asanefolk.no
  • Kurslengde: Helårskurs
  • Oppstartsdato: 24.08.2025
  • Linjefag: 14 timer/uke
  • Pris: fra 148 100,-
  • Verdigrunnlag:
    Frilynt
    De frilynte folkehøgskolene har verdigrunnlag som ikke tar utgangspunkt i ett bestemt livssyn. De vil gjerne ha elever med ulike interesser og livssyn.
  • Tilbyr: Vegetar, vegan
    De fleste skoler tilrettelegger for matallergier og andre behov. Ta gjerne kontakt med skolen.
  • Miljøsertifisering:
    Fairtrade
    Sertifisering for skoler som tilbyr Fairtrade-merkede produkter og bevisstgjør om rettferdig handel.
  • Sted: BERGEN
  • Studietur for linja: Japan - Tokyo
  • Studietur for skolen: Fellestur til Voss, Explore Nepal - Frivillig valgfag
Ønsker du å visualisere ideene dine gjennom animasjon og grafikk? Har du sett noen kule animasjonsfilmer, reklame eller dataspill? Her kan du lære å lage dine egne animasjoner og filmer.

På denne linjen vil du lære å blåse liv inn i livløse objekter og karakterer på skjermen, skape og kommunisere energi, humor og følelser gjennom bevegelse.

Animasjon

Animasjon handler om å skape en illusjon av liv, og gjennom dette fortelle en historie.

Året begynner med grunnleggende opplæring i animasjon og animasjonsprinsipper. Vi animerer enkle objekter som for eksempel en sprettende ball, før vi gradvis beveger oss over til mer avanserte animasjoner. Du vil få ditt eget tegnebrett som du kan tegne digitalt med.

Vi jobber både i 2D, 3D og stop motion. I 2D bruker vi hovedsaklig programmet Adobe Animate. Til 3D-animasjon bruker vi Autodesk Maya.

Filmproduksjon består av flere faser, og på linjen går vi gjennom alle disse fasene fra ide til ferdig produkt. I preproduksjonsfasen får du anledning til å utvikle historier, lage storyboards og concept art.

I produksjonsfasen produserer vi selve filmen, og i postproduksjonsfasen legger vi til lyd og redigerer materialet vi har jobbet med, for deretter å eksportere til en ferdig film.

Les mer på våre hjemmesider

Linjen passer for deg som har en interesse for tegning, animasjon, grafikk, animasjonsfilm og visuell historiefortelling. Har du lyst til å utvikle historier, få ideene dine ut og lage storyboards?

Dette vil du lære

  • Animasjon i 2D og 3D
  • Motion graphics
  • Stop Motion
  • Tegning
  • Karakterdesign
  • Karakteranimasjon
  • Visuell hustoriefortelling
  • Storyboards
  • Presentasjon av prosjekter

Våre forventninger til deg

Det forventes oppmøte og deltakelse i linjetimene, men også i skolens fellesfag. God innstilling til samarbeid med medelever i ulike prosjekter, på studietur og i skolehverdagen.

Margunn Hindenes Skjærstad

Assisterende rektor / lærer

Animatør med master i digital karakteranimasjon fra Noroff Instituttet og Teesside University i England. Hun har jobbet som 3D animatør på store dataspill som Driver: San Fransisco og Watchdogs i spillselskapet Ubisoft Reflections, og har i tillegg flere års erfaring som grafisk designer og animatør hos TV 2. I tillegg til linjefag tilbyr hun klatrevalgfag, da hun er sertifisert klatreinstruktør.

Epost: margunn@asanefolk.no
Telefon: 415 93 072

Simon Furdal

Lærer Animasjon og Grafikk

Simon er en animatør som har spesialisert seg på å kombinere digitale animasjonsteknikker og stop motion. Har jobbet på kinofilmene Dyrene i Hakkebakkeskogen og Solan & Ludvig-trilogien. Arbeidet i rekvisittavdelingen til Qvisten Animasjon, før han ble en del av animasjonsteamet. Har produsert kortfilmen Warp som er vist i mange land. Har også animert på flere kortfilmer, reklamer og infografikk.

Epost: simon@asanefolk.no
Nettside

På Åsane folkehøgskole er skoleuken delt inn på denne måten:

    • Mandag: Linjefag 
    • Tirsdag: Linjefag
    • Onsdag: Valgfag og fellesfag
    • Torsdag: Linjefag
    • Fredag: Fellesfag og valgfag
    • Lørdag: Seminar
Last ned timeplan som pdf ↓
  • Oppstart i midten av august
  • "Bli kjent tur" i september
  • Bergensseminar i september
  • Prosjektuke i november
  • Elevstevne i november
  • Julekonsert i desember
  • Fellesprosjekt i februar
  • Studieturer i mars
  • Forestillinger og prosjektvisninger i april
  • Innsamlingsaksjon "Svett for menneskerett" i mai
  • Avslutningsfest i mai

 

Nedenfor ser du et eksempel på en skolerute. Denne er for skoleåret 2024-25, altså kommende skoleår. (Vi tar forbehold om endringer)

Last ned årsplan som pdf ↓

To ganger pr. uke er det valgfag og du velger valgfag for tre perioder i løpet av året. Du får altså velge minst 6 valgfag i løpet av året. I tillegg tilbyr vi noen kvelds- og helgekurs. Det er stor variasjon i vårt valgfagtilbud. Valgfagene vil varierer noe fra år til år.

Aerobic hits

Liker du å trene effektivt til hits fra 80- og 90-tallet? Da er dette et godt valg! Med enkle bevegelsesmønster trener vi både kondisjon og styrke, og best av alt; vi har det gøy sammen!

Bakekroken

Enkle småkaker og godsaker til hverdagsanledninger og kos.

Ballspill

Fotball, håndball, volleyball, innebandy, basket, eller amerikansk fotball. Vi har skolens gymsal til rådighet eller spiller utendørs dersom været tillater det.

Blyant og pensel

Du kan oppøve tegneferdighetene dine innen blyant-, tusj-, og kulltegning. Du får arbeide med studier av stilleben, portrettegning og gjøre egne komposisjoner. Fargebruk og komposisjon.

Bokklubb

Er du glad i å lese og vil dele dine leseopplevelser med andre? I bokklubben deler vi litteratur som betyr noe for oss. Vi har gode samtaler rundt tekst, språk, uttrykk, stemninger og følelser.

Brettspillworkshop

Vi utvikler egne brettspill fra idé til ferdig spill. Vi designer brett og brikker, utvikler regler og lager innhold gjennom prøving og feiling og mye lek og moro.

Båtførerprøven

Kurs i samarbeid med Redningsselskapet som gir deg grunnlaget for å ta båtførerprøven. Båtførerbevis er obligatorisk for alle som ønsker å føre fritidsbåt 8 meter eller større med mer enn 25 hk motor.

Debattklubb

Lær kunsten å debattere, å innta et standpunkt, bygge argumentasjon og forsvare dine standpunkt mot saklige og usaklige angrep.

DnD DIY

Her vil du få muligheten til å lage dine egne battlemaps, DM-skjerm, terningposer (dice bags), og til og med designe, 3D-printe og male dine egne figurer. Kanskje også lage dine egne terninger?

Explore Nepal

Pris: 32 000,-

14 dagers reise til Nepal. Trekking i Himalayas fantastiske fjellområder, møter med fremmede mennesker og kulturer, og besøk i veiløse fjellandsbyer i over 3500 meters høyde. Se også felles studietur.

Filosofi

I valgfag filosofi undersøker vi lange linjer og store navn i tenkningens historie, fra klassikerne i antikken til moderne eksistensfilosofi.

Fisking

Bli med ut på fisketur! Vi fisker fra både båt og fra land. du vil få opplæring i grunnleggende fiskeferdigheter med ulikt utstyr og ulike teknikker. I tillegg setter vi fiskegarn og krabbeteiner.

Frisbeegolf

Utfordringene er å kontrollere frisbeens svevekurve mot banens hindere og vanskeligheter. Banens vanskelighetsgrad består til dels av hullets lengde og hindringer i form av trær, vann, buskas og annet

Gitarkurs

Grunnleggende ferdigheter innenfor grep, akkorder og spillteknikker, vi utvider og bygger videre på våre ferdigheter gjennom året. Forkunnskaper er ikke nødvendig, men det er kjekt med egen gitar.

Grunnkurs i havkajakk

Pris: 500,-

Du introduseres til kajakken og utstyret. Etter endt kurs har du gjennom enkel praktisk øvelse lært å bruke kajakk, åre, trekk og vest. Kurset gir våtkort.

Herbarium

I dette valgfaget får du studert ulike plantearter. Bli med å samle, tørke og presse planter.

Hybelmat

Vil du ha gode tips om enkle og billige måltider som kan lages på hybelkjøkkenet? Dette valgfaget er for deg! Vi lager ukesmenyer, handler og lager god og rimelig mat sammen.

Impro

Grunnleggende improvisasjon og teatersport. Faget består av ulike sceniske improvisasjonsleker og er velegnet for alle som ønsker å bearbeide sin sceneskrekk, og alle som er lekelystne.

Kammerkor

Et valgfritt kortilbud til deg som har vært i kor tidligere, eller som har lyst til å prøve deg i en litt mindre sammenheng enn skolekoret.

Keramikk

I Keramikk valgfag jobber du både med bruksform og skulptur. Du vil få innføring i ulike teknikker og relevante redskaper, i tillegg til ulike former for overflatebehandling og dekor.

Klatring

Pris: 500,-

Her lærer du å klatre og sikre. Du vil også få mulighet å ta topptaukort, slik at du kan klatre i alle innendørs klatreanlegg i Norge. Vi benytter gjerne Lehmkulhallen eller andre klatreanlegg.

Kreativ skriving

Glad i å skrive? I kreativ skriving får du muligheten til å utvikle skrivingen din gjennom ulike øvelser og tilbakemelding på tekster.

Kreativt verksted

Her får du forme bruksgjenstander i flere forskjellige materialer og får innføring i ulike teknikker og relevante redskaper. Materialer vi bruker kan være leire, ull og fliser til mosaikk.

Låtskriving

Lag din egen låt, skriv tekst og melodi, sett komp til, og få tid i et lydstudio med egen lydtekniker som hjelper deg til å finne DIN vri.

Maleri

Du får kunnskap om fargebruk og komposisjon i maleri, og kan prøve ut varierte teknikker i maleri innen abstrakte og naturalistiske uttrykk.

Mindfullness

Vi utforsker teknikker for avspenning og økt livsglede. Vi prøver tai chi, latteryoga, tapping, selvhypnose, meditasjon, pusteteknikker, massasje, terapeutisk fargelegging, selvutvikling og aromaterap

Miniatyrmaling

På dette valgfaget får du opplæring i hvordan preppe, male og ferdiggjøre miniatyrer.

Musikal-manus

Hele skolens musikal settes opp til våren. Manusgruppen skaper karakterene og bygger historien med innspill fra elevene. Vi skriver manus, oversetter sanger og tilpasser disse i vår nye historie.

Opptur

Bergen er kjent for vakre fjell. I tillegg til vår lokale «Veten», har vi Fløyfjellet, Ulriken, Lyderhorn, Sandviksfjellet, Løvstakken med flere! Bli med og nyt Bergens vakre natur.

Perling

Utforsk perlenes vidunderlige verden! Her får du mulighet å utfordre deg selv med litt mer avanserte mønstre enn det du kanskje gjorde i dine yngre dager.

Revy

Bli med å lage en revy fra blanke ark til premiere. Vi skriver sketsjer, revyviser og lager shownummer. Her lærer vi grunnleggende scenetrening og finner trygghet og glede i det å stå på en scene.

Sandvolleyball

På dette valgfaget spiller vi sandvolleyball i sandhallen i Åsane Arena. Her vil du lære regler og grunnteknikker, og selvsagt spille og ha det gøy!

Sirkeltrening

Hopp, løp, løft, ta noen burpees og svett sammen med venner.

Stolzen opp

Vær med å trene i Stolzekleiven i Bergen. vel 300 meter stigning via drøyt 950 trappetrinn i ulik høyde. Rekord herrer: 7:54 og damer: 9:34. Skolerekord: Ca 9:30. Assisterende rektor: ca 30 min!

Strikking

Strikking er i vinden som aldri før! Her lærer du å strikke fra grunnen av, eller du kan videreutvikle dine kunnskaper. Du kan lære å strikke med perler, mønsterstrikk, toving og lignende.

Svømming

Pris: 200,-

Vi reiser til Bergen og svømmer i AdO Arena, et profesjonelt svømme- og stupeanlegg, der du kan stupe, trene svømming, eller bare bade og nyte livet.

Syng!

Ønsker du å delta på ukentlige masterklasser der du kan lære mer om stemmen og stemmebruk? Her kan du utforske sang og vokalteknikk i en gruppe og synge sammen med venner.

Teater

I dette valgfaget får du en innføring i diverse skuespillerteknikker og vi jobber med forskjellige oppsetninger, både store og små. Vi har blant annet satt opp «Den spanske Flue».

Tegning

Du får innføring i grunnleggende teknikker innen frihåndstegning med blyant, kull, og tusj. Kurset gir innføring i tegneøvelser innen portrett-tegning og stilleben, samt arbeid med egne komposisjoner.

Vegetar / Vegansk matlaging

Her er kan du lære noe nytt om sunt kosthold, kose deg på kjøkkenet og få litt ny inspirasjon. Menyen bestemmes av elevgruppen.

Yoga

Vi jobber parvis og øver styrke, balanse, ro og konsentrasjon, og ikke minst på å gi hverandre tillit.

Zumba

Opprinnelig er zumba danseklassen med hete rytmer og vrikkende hofter, men vi på Åsane tar det steget videre; med musikk fra hele verden får vi en skikkelig fin treningsøkt sammen! Ta frem trikot og j

Velkommen til folkehøgskolen i Bergen!

Bli en del av vårt unike fellesskap! Vi tilbyr spennende linjer, varierte valgfag, høy faglig kvalitet, sosialt fellesskap og ikke minst spennende studieturer. Her kan du fordype deg i emner du liker, utfordre deg selv og møte mennesker som kan bli dine venner for livet. 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 148 100,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
  • Studietur til Japan
  • Bad på gangen
  • Skolebilde
  • Fellestur
  • Studietur: Fellestur til Voss
  • Studietur: Japan - Tokyo
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 148 100,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 148 100,-
(14 810,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.
Linjeutgiftene inkluderer studietur til Japan og utgifter til nødvendige programmer og lisenser.

Husk at du også trenger penger til dette

  • Reiseforsikring på Explore Nepal - Frivillig valgfag, frivillig studietur
  • Vaksiner på Explore Nepal - Frivillig valgfag, frivillig studietur
  • Visum på Explore Nepal - Frivillig valgfag, frivillig studietur
  • Noen ekstra måltider på Explore Nepal - Frivillig valgfag, frivillig studietur (2 måltider per dag er inkludert)
  • Mat på studietur Fellestur til Voss
  • Mat på studietur Japan - Tokyo
  • Enkelte valgfag
    Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
  • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
  • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Når du kommer til skolen vil du få alle programmene du trenger gjennom året. Som 2D animasjonsverktøy bruker vi i hovedsak programmet Adobe Animate. Du får i tillegg tilgang til en rekke andre Adobe-programmer, som Photoshop, Illustrator og After Effects, der sistnevnte egner seg godt til motion graphics. I tillegg er vi innom animasjon i 3D, og da bruker vi programmer som Maya og Blender. Du vil også få ditt eget tegnebrett, noe som gjør det mye lettere å tegne digitalt.

Dette utstyret må du stille med selv

Elever må stille med egen pc, med minimum følgende systemkrav:

  • Windows 10/11, MacOS 13.x, 12.x, 11.x
  • Intel® 6th Gen eller nyere CPU –  eller AMD Ryzen™ 1000 Series eller nyere CPU
  • 16 GB RAM
  • 4 GB GPU dedikert minne (VRAM)
  • 100 GB ledig diskplass

 

Klasserommet ligger i andre etasje og heis er tilgjengelig om du skulle trenge dette. Har du spesielle behov for tilrettelegging av utstyr så er vi behjelpelig med å skaffe dette eller hjelpe med søknader. Trenger du en ekstra pause eller to så er det selvsagt mulig.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Tidligere elever

David Dinh, elev 2023-24

Jeg gikk inn i dette uten å ha gjort noe særlig animasjon tidligere, men så har jeg fått prøvd meg frem innen 2D, 3D i tillegg til stop-motion. Å prøve så ulike teknikker gjør at man ikke rekker å bli lei og vil alltid kunne se frem til neste oppgave

David Dinh, elev 2023-24
Louis Luan, elev 2023-24

Å gå her har vært utrolig verdifullt og lærerikt for meg. Vi har jobbet med storyboarding, 3D-modellering, stop-motion, og utviklet tegneferdigheter både på papir og med tegnebrett. Turen til Japan var en opplevelse for livet!

Louis Luan, elev 2023-24

Nyheter

Har du planer om å mase på ungdommer i jula?

Jula er høytid for at generasjoner møtes. For mange onkler, tanter og besteforeldre er det toppen av julens kransekake å få møte nevøer, nieser og ...

Hva er rullerende opptak? Folkehøgskolene forklarer

Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner

Animasjon og illustrasjon

Sandefjord folkehøyskole
Helårskurs
Frilynt

Animasjon // Japan - Classic, Manga & Anime

Møre Folkehøgskule
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

Nxt-Gen Film Lab

Danvik Folkehøgskole
Helårskurs
Kristen

Kreativ data

Lundheim folkehøgskole
Helårskurs B
9 t/uke
Kristen

FILM

Follo Folkehøgskole
Helårskurs
18 t/uke
Frilynt

Film og filmproduksjon

Skjeberg Folkehøyskole
Helårskurs
17 t/uke
Frilynt

Cosplay

Hardanger Folkehøgskule
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

Spillbedrift

Sunnhordland folkehøgskule
Stipendiatlinje
30 t/uke
Frilynt

Game Design

Sunnhordland folkehøgskule
Helårskurs
21 t/uke
Frilynt

Game Art

Sunnhordland folkehøgskule
Helårskurs
21 t/uke
Frilynt

Spillutvikling

Torshus folkehøgskule
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

Nordiska Filmskolan

Nordiska folkhögskolan
Helårskurs
32 t/uke
Frilynt

Filmproduksjon

Sandefjord folkehøyskole
Helårskurs
Frilynt

Film og Videoproduksjon

Agder Folkehøgskole
Helårskurs
16 t/uke
Frilynt