Norske folkehøgskoleelever har samlet inn over 10 millioner kroner til humanitære prosjekter dette skoleåret, viser ny rapport.
– Jeg blir stolt over å se at så mange skoler og elever bidrar til å gjøre en positiv forskjell for andre og at året vårt på folkehøgskole har fått enda mer mening og større betydning, sier Ingvild Harbo, tidligere folkehøgskoleelev og leder for Prosjekt Øst-Asia på Sagavoll folkehøgskole.
I år har elever med norske folkehøgskoler samlet inn 10,5 millioner kroner og brukt nesten 89 000 timer på humanitært og ideelt arbeid, viser en ny undersøkelse utført av Folkehøgskolekontoret.
61 av 84 folkehøgskoler svarte på undersøkelsen, så reelt er tallene høyere.
Sagavoll folkehøgskole er blant skolene som har et pågående innsamlingsprosjekt gjennom hele skoleåret, kalt Prosjekt Øst-Asia (PØA). Til sammen samlet de inn 1 051 000 kroner i år.
– Jeg synes det er veldig fint å gjøre noe for andre mennesker, både for prosjektet, men også elevene her på skolen min. Det har gitt meg mye glede og lærdom, og det at jeg kan bidra til at andre får det bedre oppleves veldig givende, sier Harbo.
– Gjennom året har vi hatt blant annet kiosk, temauke, måneskinnstur og arbeidsuke. Vi har også hatt PØA-fredag som vil si at vi arrangerer noe sosialt for elevene på skolen hver fredag. Alt fra karaokekveld, kino, bingo, grip mikrofonen og basar, sier Harbo.
Sted: Telemark
Elevplasser: 125
Linjer: 11
Undervisning pr. uke: 30 timer
Verdigrunnlag: Kristen
PØA er et samarbeid mellom Normisjon og organisasjonen ICC, som arbeider får å gi flere utdanning og for å forhindre menneskehandel i Kambodsja. Elevene har gjort mange ulike tiltak for å samle inn penger til prosjektet, men den største inntektskilden er det tradisjonelle sponsorløpet hvor hver elev samler sponsorer og løper for prosjektet.
– En slager i år har også vært nattis. Det vil si issalg på kveld eller natt. Det kan være alt fra klokka 22.00 eller 01.00 på natta. Det har vært skikkelig populært i år og vi har solgt rundt 220 liter is, sier Harbo.
– Det er utrolig gøy å se at folkehøgskolene kan bidra med så mye, både i timer og penger, sier daglig leder for informasjonskontoret for kristen folkehøgskole, Andreas Melberg.
Han synes oppfinnsomheten blant elevene er imponerende. I gjennomsnitt ble det samlet inn 2100 kroner per elev som deltok i undersøkelsen.
– Vi har mye fokus på at studieturene folkehøgskolene drar på skal underbygge læring og kulturutveksling. Ofte inngår disse som en del av slike prosjekter, sier Melberg.
– Jeg tror absolutt at folkehøgskole kan gjøre folk mer engasjerte. Folkehøgskoler har ofte et sterkt fokus på samfunnsengasjement, kreativitet og personlig utvikling, sier Harbo.
Hun synes PØA-prosjektet har vært svært lærerikt og givende.
– Jeg vil nok alltid fortsette å bidra til bistandsprosjekt og håper jeg i fremtiden kan være med å besøke flere prosjekter rundt om i verden, sier Harbo.
Antall søkere til folkehøgskolene har nesten doblet seg fra i fjor.
Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…
9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…
Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.