Til hovedinnhold

Friluftsliv Hav & Fjell - halvårskurs våren 2025

  • Kurslengde: Halvår — vår
  • Oppstartsdato: 06.01.2025
  • Linjefag: 10 timer/uke
  • Pris: fra 63 000,-
  • Verdigrunnlag:
    Frilynt
    De frilynte folkehøgskolene har verdigrunnlag som ikke tar utgangspunkt i ett bestemt livssyn. De vil gjerne ha elever med ulike interesser og livssyn.
  • Tilbyr: Vegetar, vegan
    De fleste skoler tilrettelegger for matallergier og andre behov. Ta gjerne kontakt med skolen.
  • Miljøsertifisering:
    Miljøfyrtårn
    Sertifisering for skoler som dokumenterer miljøinnsats og viser samfunnsansvar.
  • Sted: Bømlo
  • Studietur: Linjetur til Røldal og Jæren
Dette er linja for deg som vil ut i rå norsk natur, ønsker mer kunnskap og erfaring med friluftsliv, og som vil ha et innholdsrikt pausehalvår før du setter i gang med eventuelle studier!

Er du glad i være ute i naturen og ønsker å lære mer for kunne bruke den i enda større grad? Vurderer du utdanning til yrker som bruker naturen i det daglige?

Her får du mye kunnskap og erfaring med basisferdigheter i friluftsliv, som å lage bål, sove i telt, lage mat ute, hvordan kle seg og pakke til ulike turer m.m. Du tilegner deg også spesialkompetanse innen klatring og kajakkpadling. Gjennom året vil vi også bli kjent med ulike yrker og arbeidsplasser der friluftsliv inngår i jobbhverdagen.

Undervisningen foregår i all hovedsak ute i naturen, for det er gjennom praktisk undervisning og turer du best tilegner deg ny kunnskap og erfaring. Vi skal boltre oss ved havet og i fjellet: Klatring inne og ute, stormsafari, padling i Norges vakreste skjærgård, vinteraktiviteter i Røldal og på Hovden, strandrydding, fisketurer og surfing er bare litt av det du får være med på.

Noen ganger reiser vi på dagsturer, andre ganger på overnattingsturer hvor vi sover i telt, hytte eller snøhule. I løpet av kurset vil du derfor lære å være ute i vekslende naturtyper i all slags vinter- og vårvær. Erfaringen du får vil være like verdifull for deg om friluftsliv blir noe du kun driver med på fritiden, eller noe du ønsker å bruke i et framtidig yrke.

Utpå våren reiser vi på 10-dagers linjetur til Røldal og Jæren.

 

Dette er linja for deg som ønsker et halvår fullt av ville naturopplevelser i rå natur. Linja passer for deg som liker å utfordre deg selv, liker variert friluftsliv, og vil oppleve mest mulig.

Dette vil du lære

  • Praktiske ferdigheter og kunnskap innen variert norsk friluftsliv, inkl. basisferdigheter og trygg ferdsel i ulike naturtyper
  • Klatring – Norsk Klatreforbunds grunnkurs i innendørsklatring (brattkort)
  • Kajakkpadling – Norsk Padleforbunds grunnkurs i havkajakk (våttkort)
  • Tilbud om båtførerprøven
  • Tilbud om kurs i langrenn/slalåm/snowboard
  • Kjennskap til yrker og arbeidsplasser som er relevante for linja

Våre forventninger til deg

Du trenger ikke masse erfaring, men det er viktig at du har utferdstrang, vil utfordre deg selv og er i normal god form.

Øyvind Rolfsnes-Flock

Lærer Friluftsliv og valgfag

Jeg er utdannet lærer, med særlig vekt på friluftsliv og arbeid med ungdom.

I tillegg er jeg utdannet klatreinstruktør, breinstruktør og havkajakkinstruktør. Jeg har jobbet mye som guide og turleder i Norge og utlandet.

Ansatt som lærer på Bømlo Folkehøgskule siden 2010. Før det har jeg jobbet flere år som miljøterapeut med ungdom, på leirskole og i Stavanger Turistforening. 

Epost: oyvind.flock@bomlo.fhs.no
Telefon: 411 50 128

  • Alle hverdager starter vi med morgensamling kl 08.00 med frokost etterpå
  • Mandag har vi rektors time, vasketime og husmøte. Fellesfag etter lunsj, med sang, aktiviteter i gymsal, tid til fellessamling m.m.
  • Tirsdag og onsdag er det linjefag dagen
  • Torsdag og fredag er det valgfag hele dagen
  • Lørdag er det morgensamling kl 9 med frokost etterpå (noen lørdager fri)
  • Lørdagsseminar fra 10 til 14 
  • Fri søndag
Last ned timeplan som pdf ↓

Forskjellige prosjekt gjennom året:

  • August: Skolestart, bli kjent-aktiviteter
  • September: Fordypning i linjefag, Solidaritetsløp
  • Oktober: Revyuke, høstferie
  • November: Linjeturer (reiser etter høstferien i oktober)
  • Desember: Juleverksted og julebord
  • Januar: Skoletur til Hovden
  • Februar: Kreativ uke, vinterferie
  • Mars-april: Skoletur til Nepal før påskeferie
  • Mai: Fellestur til Prekestolen, avslutning

For mer detaljert oversikt viser vi til skoleruten på hjemmesiden vår.

Vi har valgfag to dager i uka, ett eller to valgfag pr dag som du velger etter skolestart. Valgfagtilbudet varierer noe fra år til år, avhengig av ressurser og lærerstab. Du har to valgfagsbolker gjennom året.

Om ikke alle valgfagene kommer i gang, får du få muligheten til å velge tilsvarende tema som prosjekt under kreative dager.

I tillegg tilbyr vi følgende kurs:

  • Båtførerprøven
  • Brattkort for klatrevegg (i valgfag)
  • Fridykkersertifikat
  • Våttkort

Aktiv

Hvis du liker å være aktiv er dette valgfaget for deg. Her gjør vi alt fra å gå fine turer, spille ballspill, drive med styrketrening, eller fyre opp med noen kjekke leker både ute og innendørs.

Besøksvenn

Vil du bruke litt av tida di på andre og gjøre en forskjell for noen som trenger det? Vi drar rundt i nærområdet og besøker eldre eller yngre mennesker som alle trenger et besøk og en venn.

Bok- og filmklubb

Har du lyst til å finne leseglede, få mer tid til å lese og diskutere bøker, eller se filmer i forskjellige sjangre? Velkommen til valgfaget Bok og film! Behagelig stemning og gode diskusjoner.

Brennpunkt

Vi drøfter ulike tema, der vi skal prøve å se flere sider ved en sak. Det blir brukt både tv-program og nyheter som kilder for diskusjon.

Fotokunst

Er du interessert i fotografering? Eller vil du lære mer om fotokunsten? Du vil gjennom dette valgfaget lære tips og triks innenfor fotokunsten, og utforsket din kreative side.

Hybelmat

«Hjelp, jeg skal flytte hjemmefra!» er det nok mange som tenker nå, men fortvil ikke! Valgfaget hybelmat er for deg som trenger å lære mer om kunsten å lage et godt å næringsrikt måltid alene.

Kajakk og klatring

Opplev fantastiske naturopplevelser i valgfaget kajakk og klatring! Padling, klatring og i tillegg rappellerer vi fra broer vest i havet.

Kreativ

Vær kreativ på ulike flater, med forskjellige materialer og utfordre fantasien! Sammen skal vi utforske forskjellige veier til målet og det endelige produktet. Tenke utenfor boksen og oppskrifta.

Lag din egen kniv

Du velger deg et emne til skaftet ut fra ulike tresorter som gir ulikt uttrykk. Så spikker og pusser du til skaftet sitter perfekt i hånden. Sy slire ifrå lær og du kan lage mønster på skinnet.

Lille miljø

Vi planlegger diverse aktiviteter, som rollespill, temakvelder og lignende for elevene på skolen.

Musikk – band

For deg som drømmer om å være i et band og utøve musikk. Vi øver sammen og alene og kanskje ender vi opp i et studio etter hvert? Vi vil prøve oss på ulike sjangere og ulike instrumenter.

Olabil

Drømte du om å lage din egen bil da du var yngre? Nå har du muligheten! Du vil lære å designe og bygge din egen olabil. Det er bare kreativiteten som setter grenser for bilens fart og stil.

Retrofoto (Foto og mørkerom)

Ta bilder med analoge kamera og fremkall direkte på papir. Lær deg prosessen fra å bestemme motivet via kamerats innstillinger, til mørkerommets magi. Dette må du prøve!

Smak av natur

Klasserommet er flytta ut til mange idylliske plasser på Bømlo og Stord. I dette valgfaget blir du godt kjent med vestlandsnaturen og du får mange gode tips til mat du kan lage ute.

Ta deg en bolle

Fra boller til bryllupskake: Du vil lære å lage flotte og smakfulle bakverk. Har du en indre konditor i deg, eller du bare vil lære hvordan du lager luftige og gode boller, er dette valgfaget for deg.

Ta opp fag

Ønsker du å forbedre karakterer fra videregående? I dette valgfaget får du tid til å arbeide med å ta opp fag. Vi samarbeider med Bømlo vgs, skaffer bøker og hjelper deg med oppmelding til eksamen

Volleyball

Volleyball er for deg som er interessert i sporten, eller rett og slett bare vil bli bedre. Her vil du få utviklet dine ferdigheter, lære nye teknikker og ha det gøy med dine medspillere.

Økonomi

Kjenner du på en følelse av maktesløshet når du hører om kid-nummer, fakturaer og baksmell på skatten? Du vil lære hva du trenger å vite om hvordan du skal mestre det økonomiske spekteret i livet

Årbok

Hvert år blir det laget en Årbok med tekst og bilder av og om elever, ansatte, linje- og skoleturer mm. Liker du og arbeide selvstendig og se resultater av det du gjør, er dette valgfaget for deg

På Bømlo folkehøgskule kombinerer vi det beste fra klassisk folkehøgskoleliv med et unikt og nyttig innblikk i mange av jobbmulighetene som er knyttet til linjen du har valgt. Slik gir vi deg kunnskap og inspirasjon til å finne din vei inn i fremtiden – enten du vil studere videre eller ut i arbeidslivet.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 63 000,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
  • Bad på rommet
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 63 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 63 000,-
(12 600,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Dette utstyret må du stille med selv

Se utstyrs- og pakkeliste på hjemmesiden vår.

Bømlo Folkehøgskule er godt tilrettelagt for funksjonsnedsettelser, og har gjennom årene hatt både rullestolbrukere, blinde og synshemmede som fornøyde elever på ulike linjer. Du finner mer informasjon på hovedsiden til skolen under "tilrettelegging".

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Nyheter

Flytter i kollektiv med venner fra folkehøgskolen

Er du redd for å flytte til et studiested eller arbeidsplass der du ikke kjenner noen? Les hvordan året på folkehøgskole kan gi en trygg ...

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner

Hund og friluftsliv (vinter 26)

Malangen folkehøgskole
Halvår — vår
Kristen

Arktisk friluftsliv Svalbard - vår 2026

Svalbard folkehøgskole
Halvår — vår
15 t/uke
Kristen

Hest, vårkurs

Torshus folkehøgskule
Halvår — vår
15 t/uke
Frilynt

Friluftsliv +

Alta folkehøgskole
Få ledige plasser
Halvår — vår
Kristen

Rytmisk linje - Hiphop Vår 26

Manger folkehøgskule
Halvår — vår
Frilynt

Naturfoto Svalbard - vår 2026

Svalbard folkehøgskole
Halvår — vår
15 t/uke
Kristen

E-sport Counterstrike 2 vårkurs

Torshus folkehøgskule
Halvår — vår
15 t/uke
Frilynt

Seil og topptur (vinter 26)

Malangen folkehøgskole
Halvår — vår
Kristen

Hello Norway -spring 26

Toten folkehøgskole
Halvår — vår
25 t/uke
Frilynt

Musikal Teater, vår 2026

Sunnfjord Folkehøgskule
Halvår — vår
14 t/uke
Kristen

Friluftsliv Adventure - Svalbard, vår

Numedal folkehøgskole
Halvår — vår
Frilynt

Volleyball GUTAR, vår 2026

Sunnfjord Folkehøgskule
Halvår — vår
14 t/uke
Kristen

Street ART - Lisboa, vår

Ringebu Folkehøgskole
Halvår — vår
13 t/uke
Frilynt

Musikk og media - Filmmusikk Vår 26

Manger folkehøgskule
Halvår — vår
Frilynt