Koronasituasjonen gjør at flere sykehjem er stengt for besøkende. Kulturtilbud er satt på pause, og førjulstiden blir annerledes for de fleste. Elever på Agder folkehøgskole har brukt kreativiteten for å glede noen som føler seg ensomme i desember.
– Vanligvis er folkehøgskolen aktive i lokalsamfunnet her på flere måter. Vi pleier for eksempel å bidra på leksehjelp og med jevnlige besøk på eldresenter, forteller Lise Benestveit Hjemlestad, som jobber på kjøkkenet på Agder folkehøgskole.
– Koronasituasjonen gjør at alt dette er vanskelig i høst.
Selv om mulighetene for fysiske besøk er begrenset, gjør det ikke beboere på sykehjem mindre ensomme. Snarere tvert imot. I samtale med en venninne skjønte Lise at det var flere muligheter for å bidra.
– Jeg har en venninne som jobber i hjemmesykepleien i kommunen, som fortalte om mange ensomme eldre. Det fikk meg til å tenke på hvordan folkehøgskolen kunne bidra, og jeg tok kontakt med frivillighetssentralen, forteller hun.
– De ble utrolig glade for at jeg tok kontakt! Det skal ikke så mye til for å vise at man bryr seg.
Lise inviterte lederen på frivillighetssentralen til folkehøgskolen. En torsdag morgen møtte hun hele elevflokken og fortalte om det å være ensom. Hvordan dagene blir lange når man sitter hjemme alene, eller på rommet sitt på et sykehjem.
– Jeg tror det hun sa rørte noe hos elevene, sier Lise.
– Mange her har gjerne besteforeldre eller oldeforeldre de ikke har sett på en stund. Alle kjenner noen som er mye alene. Det å bli minnet på at det ikke er så mye som skal til for å glede andre, har vi godt av alle sammen.
Resten av dagen brukte elevene i fellesrom med papir, lim og glitter. Julemusikk strømmet ut av høyttalerne, og de gikk sammen for å lage førjulsgleder. Siden det ikke er mulig å komme på besøk til omsorgssenteret i Søgne, skal små overraskelser fra elevene deles ut til beboerne i desember.
– Det var gøy å se hvor kreative alle var, og hvor lyst de hadde til å lage noe. Her ble produsert alt fra julekort og kalendere til quiz og små malerier, sier Lise.
– Jeg tror de kjente på at det var godt å få bidra med noe relativt lite, som kan bety så mye for noen andre. Det trenger absolutt ikke koste så mye, for å få stor verdi.
Les også: Gleder besteforeldre med deres favorittmusikk
– Dette var et utrolig fint initiativ fra Lise, som vi fort ble med på alle sammen, forteller Gunhild Berg fra Vesterålen. Hun er elev på linja Global utvikling, og satte stor pris på denne annerledes torsdagen før jul.
– Vi er flere elever her på folkehøgskolen som har jobbet på sykehjem selv, og som vet hvor mye litt oppmerksomhet kan bety. Nå når besøk er vanskelig, er dette et veldig fint alternativ, sier hun.
Sammen med en medelev laget Gunhild en kalender med 24 luker. Hver dag er fylt med en desemberglede.
– Vi skrev ned strofer fra sangtekster, dikt og motiverende ord som vi la inn i de ulike lukene. Inspirasjonen fant vi på nett og i sangboka vi bruker på folkehøgskolen. Det var i grunnen ganske enkelt å finne på hva vi skulle skrive når vi først kom i gang, sier hun.
– Det er fint å tenke på at det som ikke er så stort for oss, kan få bety mye for andre. At vi brukte noen timer på noe som kan glede en annen gjennom hele desember. Det er godt brukt tid!
Nova Johansen er enig. Hun går linjen Foto backpack, og laget også en adventskalender. 24 hjerter på en snor skal spre glede i desember.
– Hjertene har strofer fra julesanger, korte dikt eller generelt bare hyggelige ord og meldinger. Jeg håper de vil spre glede, sier hun.
– Jeg synes det er utrolig fint at skolen satte i gang dette prosjektet. Det er fint å bruke en dag på å tenke på andre, og få lov til å bety noe for noen vi ikke kjenner.
Les også: – Det skal så lite til for å bety en forskjell for andre
I etterkant av det utradisjonelle juleverkstedet, var det mange av elevene som ville gjøre mer. De neste dagene ble det produsert flere julekort og kalendere, før det ble samlet inn av frivillighetssentralen. Noen av elevene håper også det er mulig å få til noe julemusikk utendørs.
– Jeg tror timene vi brukte sammen den torsdagen har fått litt smitteeffekt. Noen av elevene tar kanskje en ekstra telefon, eller sender et kort til familiemedlemmer de vet sitter mye alene. En gjeng på skolen ønsker også å underholde utendørs på omsorgssenteret. Vi prøver nå å få til en samling med musikk og nisseluer for å spre enda mer glede, forteller Lise.
– Når man bor på sykehjem er dagene nokså like. Spesielt når man ikke kan få besøk. Vi håper vi med dette kan være med på live opp litt, og bidra med noe hyggelig.
Samtidig utfordrer hun elever og ansatte på andre folkehøgskoler til å gjøre noe tilsvarende i sine hjemkommuner.
– Jeg tror vi må bli flinkere til å senke skuldrene. Det trenger ikke alltid være så stort eller så flott det vi gjør, for at det skal bety noe viktig for noen andre. Vi har alle godt av noen lyspunkt i en ellers vanskelig tid, sier hun.
– For oss var det også fint å gjøre denne aktiviteten sammen, sier Gunhild.
– Det ga oss en ekstra opplevelse av samhold. Vi fikk julestemning, samtidig som vi visste at vi skulle få dele det vi lagde med noen andre.
I hele desember kan du dessuten følge folkehøgskolens oppmuntrende julekalender på Instagram, for tips til hvordan du kan være med på å glede andre før jul.
Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…
Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…
9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…
Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.