Seljord folkehøgskule åpner i kveld dørene for alle som ønsker noen å feire jul sammen med. Med langbord, juletre, peis, gaver og skyss – skal ingen måtte sitte alene hjemme.
– Det begynte egentlig som noe vi bare snakket om at det kunne være koselig å gjøre. Vi har aldri arrangert noe lignende her på skolen, men jo mer vi tenkte på det, jo bedre syntes vi ideen var, smiler Irene Djuvet, kokk på Seljord folkehøgskule.
Så fort tanken om en egen julefeiring på skolen var sagt høyt, har responsen vært enorm. Meny Seljord sponser alt av julemat til festen, og lærere stiller opp som sjåfører for de som trenger skyss. Naboer har vært innom med julekaker og pynt, en bonde kom med medisterfarse, og flere butikker i Åmot har gitt overskuddet fra salget under Black Friday til arrangementet. I tillegg har lokale butikker sørget for at det ligger nærmere 100 gaver under juletreet.
Ønsket om å gjøre noe for noen andre er stort.
– Det har vært helt utrolig å se responsen fra næringslivet i bygda, og ikke minst alle enkeltpersoner som har engasjert seg. Det er ikke gitt at folk stiller opp på julaften, sier Irene.
Les mer om Seljord folkehøgskule
Irene er hovedpersonen bak arrangementet. Sammen med seks andreårselever på skolen har hun planlagt dagen siden tidlig i november. Allerede første uka i desember var det 25 påmeldte til festen. Flere har ringt de siste dagene, og det er dessuten mulig å møte opp i kveld uten å ha meldt seg på. Mat og varme er det til alle.
– Hadde vi bare fått én påmelding, hadde initiativet vært vellykka. Vi kunne betydd en forskjell for den ene. Nå blir det en fin kveld vi alle vil huske lenge, smiler komiteen.
Rundt langbordet i kveld blir det både småbarnsfamilier, enslige eldre, ungdommer fra folkehøgskolen og rumenske gateselgere. Det serveres ribbe, kalkun og nøttestek. Her skal det være noe for enhver smak! Irene understreker at de vil lage en tradisjonell julaften. Dermed blir det både sang, gang rundt juletreet, underholdning fra musikalske elever, fyr i peisen – og pakker til alle. Sannsynligvis kommer også nissen innom.
– Vi kan ikke tenke oss et mer passende sted for en julefeiring. Folkehøgskolen skal ha rom for alle, også i kveld. Det er som en heim, på en helt annen måte enn et hotell eller forsamlingssted. Kvelden blir hjemmekoselig, og så lite stiv som mulig. Vi håper gjestene føler at de kommer hjem til noen, smiler Irene.
Førjulstida på Seljord folkehøgskule har vært solidaritetsuker, hvor det å glede andre har stått i fokus. I samarbeid med Frivilligsentralen har elever laget julekos for flere grupper i bygda. Skoler og institusjoner har fått julekonserter av dyktige musikkelever, og på kjøkkenet har elever i samarbeid med Irene bakt kling og andre julekaker. Noe har blitt solgt til inntekt for skolens solidaritetsprosjekt i Nepal og India, mens andre skal glede gjestene på skolen i kveld. På verkstedet er det strikket votter og luer, snekret fuglekasser og andre bruksting. Julegaver til glede for noen hjemme, eller salgsprodukter til inntekt for solidaritetsprosjektene. Julaften blir en fin avslutning på en spesiell måned.
– Vi er stolte av det skolen står for, og i desember får vi vist frem mange av våre verdier for bygda. Julaften blir også en spesielt fin mulighet til det. For oss blir det et minne for livet, smiler Irene.
https://www.facebook.com/folkehogskolene/videos/275911009711669/
For selv om det har vært mye jobb de siste ukene, kommer belønningen i kveld. En hyggelig kveld i godt selskap. Peisestua på skolen er vant til å huse folk med ulik bakgrunn, fra hele landet. Her er det også hjerterom for kveldens gjester.
– Vi gleder oss til å bli kjent med nye folk, smiler Lars Esborg, en av andreårselevene som skal feire julaften på skolen.
I starten syntes nok familien det var litt rart at han ikke skulle komme hjem til Drangedal i kveld. Nå er de stolte av den innsatsen han gjør for andre.
– Kanskje er det greit at mamma innser at jeg har blitt litt voksen også. Jeg tenker at i år er et fint tidspunkt å bruke kvelden på å glede andre. Og bli glad selv! Det blir sikkert vanskeligere å bryte opp når man selv stifter familie, sier Lars.
Irene håper kveldens feiring blir starten på en fast tradisjon. Et arrangement hun oppfordrer andre folkehøgskoler til å kopiere. Få steder er bedre enn folkehøgskolene på å se den enkelte, eller møte nye mennesker.
– Det ligger i folkehøgskolens natur å bry seg om andre, åpne opp og være et hjem for alle. I kveld er det flere som vil kjenne på det, smiler komiteen.
De gleder seg over responsen de har fått så langt, og hadde sett for seg at det ville være mye tyngre å dra i gang et nytt tilbud. Nå håper de ryktene om kveldens feiring vil gjøre terskelen lavere for andre å komme neste år.
– Vi ante ingenting om hvordan tilbudet ville bli mottatt, og hadde forventet mer stress. Nå gleder vi oss bare! Til påmeldingstelefonen ringte en dag en eldre, ensom dame, som gledet seg stort over å skulle få feire jul med liv og røre – og barn rundt seg. Tenk at vi får være med på å gjøre dette for noen andre!
Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…
Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…
9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…
Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.