Randi fikk hjem en ny sønn på juleferie etter et halvt år på folkehøgskole. Tilbake var glimtet i øyet, selvtilliten og en mer moden gutt. Nå stortrives han med år nummer to.
– Videregående ble litt tøft for Kristoffer, forteller Randi H. Hindseth fra Oppdal.
Sønnen mistrivdes på skolen, fikk mye fravær og satt ofte hjemme og gamet i stedet. I spillverden gjorde han det godt, og han ble invitert til USA for å satse. Så kom koronapandemien.
– Jeg unte han egentlig å reise, men restriksjoner gjorde det vanskelig. Vi ble derfor enige om at det kunne være fint å gjøre noe annet først, fortsetter hun.
Selv gikk Randi et år på Voss folkehøgskule før videregående, og hun har alltid snakket varmt om året og muligheten til barna sine. Nå håpet hun at et lignende år kunne gi Kristoffer tilbake interessen for ski og friluftsliv.
Han er jo nesten født med snowboard på beina, har vært mye ute og trivdes godt i speideren da han var yngre. Jeg håpet at et år på folkehøgskole ville gi han tilbake gleden i å være ute.
Les også:
De kontaktet flere folkehøgskoler, og Kristoffer skrev ærlig om fraværet sitt i søknaden han sendte. På Voss fikk han plass på linja idrett og friluftsliv.
– Han var nok litt nervøs før skolestart, men jeg var overbevist om at det ville være positivt for han å møte ungdommer med ulik bakgrunn. Jeg trodde også han ville ha godt av å komme litt bort og inn i et nytt miljø. Gjett om jeg fikk rett, smiler Randi.
Sted: Voss
Elevplasser: 126
Linjer: 11
Undervisning pr. uke: 29 timer
Verdigrunnlag: Frilynt
Da han kom hjem på juleferie var det som å få tilbake den gutten han var som liten. Glimtet var tilbake i øyet og han var mye mer selvsikker. Det var så godt å se!
Kristoffer stortrivdes på Voss og søkte om å få være et år til som stipendiat. Det var mange søkere til få plasser, og han ble i stedet oppfordret til å søke seg til en ny folkehøgskole for å ta et år der. Kanskje ville han ha godt av å utfordre seg selv enda mer på en ny skole? Mamma Randi var støttende til tanken og syntes det kunne være lurt. Hun så hva det siste året hadde gjort med sønnen.
– Han var blitt så mye tryggere på seg selv, og hadde funnet tilbake til gamle interesser. Dessuten hadde han blitt gira på sykling. Jeg var aldri i tvil om at det var fornuftig for han å velge et år til, sier hun.
– For meg er det nesten ubeskrivelig hva folkehøgskole kan gjøre med et menneske!
Les også:
I år er Kristoffer elev på linja Frikjøring på Alta folkehøgskole. Der får han dyrket både interessen for sykkel og ski, og lager dessuten sine helt egne treski.
– Han har absolutt blitt mer moden av tida på folkehøgskole. Jeg tror også han er bedre rustet til å takle motstand nå, sier Randi.
– Som sin mor har han nok blitt en god ambassadør for at flere skal velge folkehøgskole!
Sted: Alta
Elevplasser: 112
Linjer: 14
Undervisning pr. uke: 30 timer
Verdigrunnlag: Kristen
Hun har rådet flere venner til å sende sine barn på folkehøgskole, og snakker gjerne høyt om hva et slikt år kan bety.
– For dem som trenger et annerledes år er det et fantastisk friår – med grenser. Det er nesten så det skulle vært obligatorisk. Alle bør i alle fall vurdere muligheten.
For Kristoffers del venter lenger tid som lærling fremover, siden han ikke har godkjent alle fag de første årene på videregående. Randi tror tida på folkehøgskolen har gjort han mer klar for det som venter. Kanskje blir det også læretid i Nord-Norge?
– Et annet holdepunkt med folkehøgskoleåret er at du får venner fra hele landet. Det kan vise seg å bli et nyttig nettverk! For min egen del har jeg fremdeles kontakt med flere jeg gikk sammen med på folkehøgskolen.
Jeg tror internatlivet er veldig sunt. Man lærer seg å ta hensyn, at vi alle er forskjellige, og ikke minst bli tatt hensyn til. Det er en fin måte å lære seg å ta ansvar!
Lurer du på hva folkehøgskole er? Her kan du lese mer om våre 84 folkehøgskoler og over 900 ulike linjer.
Dette er folkehøgskoleUsikker på hva du skal skrive i søknaden til folkehøgskolen du vil…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Vi forklarer prosessen, fra søknad til skolestart.
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.