Ingen forlater Lofoten folkehøgskole uten å ha blitt glad i Pia. Antakelig fordi hun blir glad i alle som kommer hit. Å si at Pia er renholder, er definitivt et understatement. Hun er så mye, mye mer for oss.
Slik presenteres Pia Noppa (52) på hjemmesiden til Lofoten folkehøgskole.
Når vi trengte noen flere bilder og ba en av de flinke stipendiatene ta et par for oss, kom dette svaret:
Morsomt at dere vil skrive om den kuleste dama på skolen. Var veldig lett å få med elever på dette bildet, da hun spiller en viktig rolle i elevenes hverdag.
Pia er nærmest en legende i landskapet. Med fagbrev i renhold har hun vært et «lim» på folkehøgskolen i Kabelvåg – i hele 23 år.
Replikkene sitter som løskrutt når Pia setter i gang. De utroligste utsagn kommer nærmest raskere enn hjertet slår. Pia har bodd i Lofoten siden hun var 18 år – men forteller underlig nok at hun liker best varmere strøk. Vi møter like fullt en trykkoker av varme hos denne dama.
Pia drev kolonialforretning i Svolvær på nittitallet, men kom over en stillingsutlysning og søkte et 50% vikariat på folkehøgskolen. Det ballet på seg – hun trivdes så godt med ungdom og i folkehøgskolen, så det har blitt 23 år – så langt.
At elevene elsker henne er tydelig. I løpet av de timene vi er på tunet til «Loffa», står elevene nærmest i kø med komplimenter når de får høre at vi skal skrive om deres kjære Pia. Så hva er det som gjør henne så spesiell?
– Dette er en veldig god arbeidsplass og et flott arbeidsmiljø. Det er fryktelig givende å jobbe med mennesker. Det betyr mye at man kan gi noe av betydning – alle har noe med seg. Jeg har interesse for mennesker – for ulike sider og personer. Jeg kommer nok nærmere elevene på en litt annen måte når jeg ikke har det pedagogiske ansvaret.
Jeg får kanskje også de mer personlige tingene – kjærlighetssorg, død, slike ting …
Jeg er jo veldig åpen, så da er det kanskje lettere å få betroelsene. Varme klemmer blir det mange av, smiler Pia.
Pia bruker kompetansen sin med undervisning i renhold og personlig hygiene. Det er mange som aldri har gjort noe renhold og vask selv, så det er nyttig lærdom å få med seg. Hun leder også vasken mandag formiddag. Som Mor Godhjerta går hun vekkerunde og ser hvordan de som må holde sengen har det. Lofoten folkehøgskole har ikke internatleder, så det er mange roller og oppgaver å fylle for Pia.
Renholderen fra Nord-Sverige – også med finske røtter, styrer dagen svært selvstendig. Ingen dager er like. Hun syr gardiner, ordner med sengetøy. Når sommerdriften og hotellvirksomheten setter inn i juni leder hun 5-6 andre renholdere. Det er hektisk i disse månedene. Men i skoleåret tilpasser hun arbeidsoppgavene til elevene på tunet. Det er ingen detaljstyring utenfra.
Er det noen som har behov for en samtale går det foran andre gjøremål på timeplanen – Pia stiller opp!
Pia forteller at hun har merket en økning av lettere psykiske problemer blant elevene de siste ti årene.
– Mange jenter sliter med flink pike-syndromet. De har ikke lært seg å gå på trynet. Jeg tror nok mange foreldre blir for mye kompis. De kan ikke være alt for barna sine. Vi måtte reise oss selv. Vi gjør nok ungene en bjørnetjeneste ved å skulle være kompis hele tida, sukker renholderen.
Selv har hun to jenter på 25 og 27 år som hun trygt har sendt ut i verden.
Når et nytt skoleår settes i gang vil Pia møte det med blanke ark. – Jeg vil vite minst mulig om elevene før de kommer. Jeg vil behandle alle likt. Jeg har taklet mye i eget liv. Men i møte med elevene prøver jeg ikke å være psykolog. Er det alvorlige ting så tas det videre.
Pia går ikke tilsyn og har heller ikke ord for dagen. Hun utbryter: «De hører meg hele jævla dagen» – det får være nok. Men tilstede er hun så det holder. Med et lurt glimt forteller Pia at hun grusa alle lærerne i EPSI undersøkelsen – som hvert år måler elevenes tilfredshet med både skoleslaget og enkeltskolene.
Over 90 prosent stemte på renhold som favorittfaget!
Pia mener at vi trenger skoleslaget mer enn noensinne. Det er faktisk ok å ta en pust i bakken før en går videre i livet. Alle skal ikke bli ingeniører. Ungdom har behov for faste rammer. På folkehøgskolen blir de tatt vare på – samtidig som de må ta ansvar. De lærer å bruke hodet og å tenke selv.
På spørsmål om hun ikke snart har tenkt til å gi seg kommer latteren.
– Jo, hver dag! Neida. Joda. Jeg tenker vel noen ganger at jeg har vært her lenge nok. Kroppen holder i alle fall ganske bra – litt akupunktur gjør susen. Kan ofte ønske meg å lande på et varmt sted i Syden – og bli der, sier hun drømmende.
– Jeg har sunget i kor, trener litt og har ei datter i Svolvær. Må også innrømme at jeg er glad i varmen og Syden, der er jeg skammelig lite miljøvennlig!
Arbeidsplassen hun er så glad i profilerer seg tungt som miljøbevisste og grønne. De holder flyreiser på et minimum, så det er vel der Pias dårlige samvittighet for eget CO2-regnskap spiller inn.
Den kjappe replikken forbeholdes ikke fritida – den er konstant tilstede. Også på jobb.
– Mamma sier jeg er tullete; «du sier det andre tenker». Med «fine» Bærumsgutter som kommer som elever kan det bli en morsom match, ler hun.
– Fordi jeg er så rett fram så vet elevene hvor de har meg, da er det kanskje lettere å ta opp saker med meg. Jeg er nok ganske flink til å «lese» de som kommer til meg med noe.
Astrid Lindgren er Pia sin store helt og forbilde.
Gi barna kjærlighet og enda mer kjærlighet, så kommer fornuften av seg selv.
Pia runder av med å skryte av kollegene sine. – Vi er så trygge på hverandre. Det er viktig å evaluere seg selv og hvordan vi har det i lag. Brynjar (nylig avgått rektor ved skolen) har vært veldig flink til å jobbe med personalpolitikk. Han har vært en god leder. Vi er to personalgrupper som skal fungere sammen – det pedagogiske og det praktiske personalet.
-Men når dagen er omme så er jeg renholder. Man skal kjenne sin rolle, avslutter Pia.
Usikker på hva du skal skrive i søknaden til folkehøgskolen du vil…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Vi forklarer prosessen, fra søknad til skolestart.
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.