Det skjer noe når elevene på Sund folkehøgskole hjelper til på kjøkkenet. – Det kan være godt å lage mat hvis man har mye å tenke på, forteller Svein Arne Sundfær, som jobber som internatleder.
På Sund folkehøgskole setter kjøkkenpersonalet en ære i å ikke ha for mange rutiner. Maten er stadig under utvikling og de har som mål å servere enda mer økologisk mat enn det de gjør i dag. I dag er over 70 prosent av maten økologisk, men en avtale med en lokal bonde kan øke mengden.
– Det betyr at vi ikke kan kjøpe inn ferdigprodukter, forteller Svein Arne. – Alt må lages fra grunnen.
Det er derfor ikke uten grunn at Sund folkehøgskole vant Matprisen 2016. Matprisen 2016 er en hyllest til dem som er med på å øke forbruket og produksjonen av økologisk mat. Enten det er bønder, kokker, små, store, private eller offentlige aktører, bedrifter og personer. Prisen ble etablert i 2013, og dette er første gang en folkehøgskole går helt til topps i konkurransen.
Dette var juryens begrunnelse:
Sund Folkehøgskole legger til rette for gode kostholdsvaner hos unge mennesker bidrar til å skape bevisste og ansvarlige forbrukere. De har arbeidet målrettet med sin satsing på økologisk og bærekraftig servering. De deler villig sin inspirasjon og kunnskap med andre, og kommuniserer bredt sin satsing på økologi og bærekraft ved å bruke Debios valørmerke.
For å lykkes med en satsing på økologi og bærekraft vet vi at flere enn kokken eller administrerende direktør må involveres. Ved Sund Folkehøgskole er hele virksomheten med i arbeidet, de arbeider med råvarer fra jord og fjord til bord, og de kommuniserer tydelig på sine nettsider hva og hvorfor de gjør det de gjør. De siste årene har andelen økologisk mat hos prisvinneren steget drastisk, og de har nå Debios valørmerke i sølv.
Ingen uker er like på Sund folkehøgskole. De bryter for eksempel opp elevenes vaner ved å ha en utenlandsk frokost i uka. Elevene har fått både fransk, italiensk, dansk og vietnamesisk frokost.
– Mange elever synes nok det er litt rart å plutselig få bønnestuing til frokost, men når vi evaluerer skoleåret, så er det disse frokostene elevene husker best. Det er dem som skårer bra, sier Svein Arne.
– Det er godt for elevene å smake noe annet enn det vanlige, mener Bjørn Sindre Malmo, som også jobber på kjøkkenet på Sund folkehøgskole.
Det er ikke kun fordi elevene skal prøve andre smaker at kjøkkenpersonalet på Sund folkehøgskole velger å prøve nye ting. Elevene på skolen drar på studieturer til mange verdensdeler og kjøkkenet forsøker å forberede dem på maten de møter.
– Vi har internasjonal middag en dag i uken, forteller Lars Knutsen, som også jobber på kjøkkenet på Sund folkehøgskole. – Da vi hadde «Smaken av Barcelona» så fikk de Paella, spekemat, ost og nystekt brød. Og når vi har wok så får elevene utlevert spisepinner. Det gjør måltidet litt mer spennende.
I tillegg oppmuntres utenlandske elever til å lage mat fra hjemlandet.
Du kan følge @Sundkokkene på Instagram.
Sund folkehøgskole har en økologisk profil og er opptatt av variert mat. I tillegg satses det også på vegetarmat og fisk.
– Vi har «grønn tirsdag», ikke «kjøttfri dag», forteller Bjørn Sindre. – Vi dropper jo ikke kjøttet, men lager noe annet enn kjøttmat. Vi passer på at den grønne maten ikke er for sær og ekstrem, men god mat som alle kan like.
Elevene får hummus, guacamole, tomattapenade, oster og andre lekkerier på «grønn tirsdag». Og så er det nystekt brød. På Sund folkehøgskole er det en ny type brød hver dag for å variere litt for elevene.
Det er fisk to ganger i uken på skolen. Mye av fisken står fiskelinja for.
– I år har de vært flinke så vi har fått mye fisk, sier Bjørn Sindre og antyder at fiskelykken varierer fra år til år.
Det er et godt samhold blant kjøkkenpersonalet på Sund folkehøgskole. Skolens sterke matprofil er en del av årsaken.
– Vi har alle høy interesse for mat, forteller Bjørn Sindre.
– Det er spennende å strekke seg og å utvikle nye produkter, mener Lars, som har jobbet på Sund folkehøgskole i ett år.
Bjørn Sindre har vært der i tre år og Svein Arne forteller at han har vært der «lenge». Vegard er helt fersk på kjøkkenet. Han har kun vært der i 14 dager.
– Skolens matprofil gjør det spennende å søke seg hit, forteller Lars, som tidligere har jobbet på restaurant.
– Vi lager på en måte vår egen arbeidsplass, sier Svein Arne. – Hvis flere elever får lyst til å gå på Sund folkehøgskole fordi maten er god, så trygger vi jo også jobben vår.
At elevene står i sentrum, er det liten tvil om. Elevene er med på kjøkkenet minst en dag i uken. Det er en fordel for både elever og ansatte. Hvis en elev har en dårlig dag, så kan det være kjekt å tenke på noe annet mens man lager mat.
– Vi lager ikke analyse av elevene. Vi prater om helt andre ting enn det som er problemet. Noen ganger kan det være det beste, mener Svein Arne.
Måltidene er en sosial arena og derfor har skolen bordservering og sjelden buffet.
– Folk skal sitte sammen. Ikke bare lasse opp maten, spise og gå, forteller Lars.
Sund folkehøgskole har også hybelmatkurs slik at elevene står bedre rustet til når de skal flytte fra skolen og inn på en hybel. På hybelmatkurset lærer de å lage middager ut av noen få råvarer.
Kjøkkenpersonalet er stolte av elevene og forteller med glede om eleven fra i fjor som nå baker alt sitt brød selv og som lager all maten fra bunnen.
Akkurat som kjøkkenet på Sund folkehøgskole.
Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…
– Jeg har alltid vært interessert i film og foto, men det…
Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…
– Årene på folkehøgskole har vist meg at fotball ikke er det…
– På videregående handler det mye om hvor flink du er, mens…
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.