Til hovedinnhold

På folkehøgskole som 16-åring

Vetle og Felmata er veldig glade for at det også finnes tilbud om folkehøgskole for 16-åringer. I høst startet de begge på helt nye Sjøholt folkehøgskole utenfor Ålesund.

Tekst: Marit Asheim, sist oppdatert: 23.november 2021

– Egentlig ville jeg starte på elektro på videregående, men jeg kom ikke inn på noen skole i nærheten. Der jeg fikk plass ligger to timer kjøring hjemmefra, forteller Vetle Øverland fra Mesnali i Innlandet.

Det fristet lite. I stedet begynte moren å snakke om folkehøgskole. Vetle visste ikke helt hva det var, men både hun og andre familiemedlemmer fortalte om ting som hørtes morsomt ut. Da de oppdaget linja gaming, e-sport og aktivitetSjøholt folkehøgskole var han sikker på hva han ville.

– Mamma har selv gått på folkehøgskole, og snakket om hvor fint det kunne være for meg med et pauseår uten lekser og karakterer.

Jeg driver en del med gaming fra før, og syntes det var helt topp at det fantes en egen linje for dette som også hadde plass for 16-åringer.

Vetle Øverland foran flere pc-skjermer, med spillkonsollen i hendene
Vetle Øverland stortrives på folkehøgskole, og er glad han hadde muligheten til å starte rett etter ungdomsskolen.

Rett fra ungdomsskolen

Vetle begynte på folkehøgskolen i august, og har så langt ikke angret én dag på det valget. Han er glad for at det fremdeles finnes noen muligheter for 16-åringer å søke, selv om de fleste skolene har 18-års grense. Sjøholt er en av få folkehøgskoler hvor man kan starte rett etter ungdomsskolen.

– En del venner hjemme er nok litt misunnelige på det de hører at jeg gjør her. De hadde heller ikke hørt om muligheten med folkehøgskole etter ungdomsskolen før.

Den aller største overgangen fra det han var vant til er nok undervisningen, og det å bo på skolen sammen med mange andre.

Her er det ingen bøker eller penner i klasserommet, og vi starter dagen med å spille. Det er veldig annerledes fra hva jeg var vant til fra før. Samtidig er det veldig gøy med en engasjert lærer som er med oss og spiller, forteller han.

Vetle i klatrepark. Hjelm på hodet og sikret i tau. Nærbilde.

Selv om Vetle bruker mye tid i gamingstolen i klasserommet, har han også vært en del ute. Ulike valgfag gjør at elevene får prøve mye forskjellig i løpet av skoleåret.

For Vetle er det bilspill som gjelder, mens andre i klassen har helt andre favoritter. Det er uansett god stemning i klasserommet. Splitter nye gamingbord og stoler sto klare da de kom, men maskiner og konsoller har de hatt med seg selv.

– Noen dager jobber vi sammen med ulike spill for å lære noe nytt. Dessuten trener vi mye på tålmodighet, og vi lærer en del om strategi.

– Vi lærer også om hvor viktig både søvn og hygiene er for at man skal bli god i e-sport.

Les også:

Kan man gå på folkehøgskole når man er 16 år?

Sosialt å bo på skolen

Noe av det aller beste med folkehøgskolen er likevel folka, ifølge Vetle. Det var fint å møte mange andre med de samme interessene som han selv.

– Det er utrolig gøy å bo på skolen og alltid ha noen å prate med. Her slipper man å være alene! På kveldene er det mange som henger på gamingrommet, eller man spiller kort eller prater i en av stuene på skolen, forteller han.

Sjøholt Folkehøgskole

Sted: Ålesund
Elevplasser: 100
Linjer: 13
Undervisning pr. uke: 32 timer
Verdigrunnlag: Kristen

Les mer om skolen

Her er det alltid noen å finne på noe med! Og vi får god mat. Det er deilig å slippe lage den selv, smiler han.

Medelev Felmata Ali Bareso fra Ålesund er enig. Han kom til Norge for fire år siden, og valgte folkehøgskole for å bli enda bedre i norsk.

– Mamma tenkte det kunne være fint med en pause fra skolen for meg. Hun trodde også folkehøgskole kunne være et fint sted for å bli enda bedre i norsk, forteller han.

Så langt virker det å gå helt etter planen. Han snakker godt norsk, forstår mye og har lært mange nye hverdagsuttrykk. Det kommer lettere når man bor sammen med så mange andre.

– Det har vært veldig fint å møte folk fra hele Norge! Det gjør også at jeg forstår bedre flere dialekter.

Vetle og Felmata i hver sin stressless. Smiler.
Vetle og Felmata forteller at det alltid er noen å være sammen med på folkehøgskolen. De har flere koselige stuer hvor de gjerne sitter på kveldene.

Aktivt år

Felmata er glad i aktivitet, og valgte derfor linja multisport. Så langt i høst har klassen prøvd alt fra speedminton og volleyball til klatring og frisbeegolf.

– Vi har gjort veldig mye forskjellig! Noe av det aller morsomste til nå var da vi prøvde surfing. Og jeg klarte det faktisk, smiler han.

– Jeg gleder meg til planer om både trampolinepark og slalåm i vinter.

Vetle gleder seg også til snøen kommer og de kan teste ut alpinbakken i nærheten. Det er han vant til hjemmefra.

– Etter jul skal også helt nye internat være klare. Det blir utrolig fint å flytte inn i et nytt hus, som alle har eget bad på rommet, forteller han.

Alt her på skolen er forresten helt nytt. Det er veldig fint!

Felmata Ali Bareso på fjelltur. Nærbilde. Medelever og fjell i bakgrunnen.

Felmata er glad for et år uten prøver og karakterer på folkehøgskole. Det er morsomt å teste så mange ulike aktiviteter, og han gleder seg til mye av det som venter.

Flere valg

Begge to har prøvd ulike aktiviteter som valgfag, og synes det er fint at de kan skifte et par ganger i løpet av året. På den måten får de vært med på mye forskjellig. Tidligere i høst hadde hele skolen et fellesprosjekt der de plukket epler, laget kake, syltetøy og juice. Guttene synes det var gøy å gjøre noe helt annet en dag. En helg ble det arrangert et eget LAN på skolen, med turneringer i alt fra FIFA til brettspill.

– Skoleåret vårt er litt kortere enn andre, siden vi også har seminar på lørdager. Da har vi gjerne besøk fra folk fra ulike organisasjoner eller skoler. Det pleier være ganske fint, forteller Vetle.

– Jeg trives veldig godt på folkehøgskolen! Hvis det skulle være noe kan vi bare snakke med en lærer, så blir det fiksa. Det jobber veldig mange hyggelige folk her.

Nysgjerrig på folkehøgskole?

Det finnes flere muligheter for å gå på folkehøgskole selv om du er under 18 år, og du kan starte allerede i januar! Under kan du lese mer om de ulike mulighetene.

Velg folkehøgskole som 16-åring
1609

Mest lest

Tips fra elevene: hva skal du skrive i søknaden din?

Tips fra elevene: hva skal du skrive i søknaden din?

Usikker på hva du skal skrive i søknaden til folkehøgskolen du vil…

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…

Sånn velger du folkehøgskole: Elevene gir sine beste tips!

Sånn velger du folkehøgskole: Elevene gir sine beste tips!

Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…

Slik fungerer søknadsprosessen på folkehøgskolene

Slik fungerer søknadsprosessen på folkehøgskolene

Vi forklarer prosessen, fra søknad til skolestart.

Mest delt

Nå kan du søke folkehøgskole!

Nå kan du søke folkehøgskole!

Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.