Til hovedinnhold

- Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag

Etter å ha vært elev på Peder Morset folkehøgskole, har Robert gjennom Helt Med fått fast jobb ved Scandic Nidelven i Trondheim. Han stortrives med hyggelige kolleger og muligheten til å kunne gå på en helt vanlig jobb.

Tekst: Marit Asheim, sist oppdatert: 20.oktober 2021

– Jeg trives kjempegodt, smiler Robert Norli Hamnes (25) fra Trondheim.

Han er i full gang med å vaske bord, rydde oppvask og fylle på i kjøleskapet etter dagens lunsj. I personalkantina på Scandic Nidelven er det han som har ansvaret. Alle som kommer innom får et smil og en kommentar. Robert kjenner så godt som alle som jobber på hotellet.

Det jeg liker aller best med jobben her er nok alle de trivelige kollegaene mine. Det er en utrolig sosial plass, og man blir lett kjent med folk, forteller han.

Hotellet er kjent for sin gode frokost, en gode som også de ansatte får nyte godt av. Robert starter dagen med å rydde kantina etter de som har vært der på kvelden. Han finner nytt service på kjøkkenet, og når frokostserveringen er over henter han rester av varmmat til kantina. Gjennom hele dagen skal det være både mat og drikke tilgjengelig for ansatte. Robert sørger for at det alltid er orden, at kaffemaskina virker og at det er nok brød. Er det hektisk på andre avdelinger trår han til og hjelper stuepikene med å ta av sengetøy, eller støvsuger restauranten mellom frokost- og lunsjservering.

– Jeg jobber fem dager i uka, og tror nok de savner meg litt i helga. Ofte er det kaos som møter meg her når jeg kommer på jobb mandag morgen, sier han med glimt i øyet.

Robert Norli Hamnes, portrett, i kantina
Robert er stolt av jobben på Scandic Nidelven, og gleder seg til å gå på jobb hver dag.

HELT MED

  • Stiftelse som skal bidra til mangfold og inkludering ved at det opprettes arbeidsplasser for mennesker med utviklingshemming.
  • Inngår sentrale avtaler med kjeder/store bedrifter (nasjonalt og på regionsnivå) og kommuner om å opprette arbeidsplasser.
  • Startet opp i 2017.
  • Har så langt fått 150 personer ut i fast jobb, i 25 ulike kommuner.

Les også:

- Vi skaper en verden der det ikke er rom for å være annerledes

Inkludering i arbeidslivet

Det er ingen tvil om at Robert trives. Han er takknemlig for ordningen Helt Med som fikk han inn i arbeidslivet. Stiftelsen er en ideell organisasjon som jobber for å bidra til økt mangfold og inkludering i samfunnet, ved at det opprettes arbeidsplasser for mennesker med utviklingshemming.

– Jeg hadde aldri hørt om Helt Med før jeg begynte på folkehøgskolen. Der var de på besøk en dag, og fortalte litt om hvordan de jobbet og hvilke stillinger de hadde lyst ut akkurat nå, forklarer han.

Av noen ansatte på folkehøgskolen fikk han tips og hjelp til å søke. Robert var gjennom to intervjurunder, før han startet i en prøveperiode ved hotellet rett etter at folkehøgskoleåret var over i 2019. Han fikk raskt tilbud om en fast 70 prosent stilling, og i sommer gikk han opp til 100 prosent. Noe både han og hotellet er godt fornøyde med.

– Jeg kjenner på at jeg har en viktig jobb, og tar det som et veldig godt tegn at jeg gikk opp i stillingsprosent. Jeg får mye skryt, og de sier at de er veldig fornøyde med meg her, forteller Robert.

Samtidig er det viktig for meg å være i jobb. Jeg er stolt av å fortelle at jeg jobber her.

Robert med flere brett oppvask, på kjøkkenet
Det er ingen tvil om at Robert trives på jobb. Han smiler både under rydding og matservering.

Å være uten jobb har han nemlig også fått kjenne på. Som mange andre på hotellet ble Robert permittert noen måneder under koronapandemien. Det fikk han til å savne hverdagen, kolleger og rutiner. Selv om det er gøy å spille PlayStation er det ikke morsomt å sitte hjemme hver dag.

– Det var utrolig godt å få komme tilbake til jobben i sommer!

Husøkonom Inger Sundsvold bekrefter at de er godt fornøyd med Robert på Scandic Nidelven. Han er den første de har ansatt gjennom Helt Med, og det har fungert veldig godt de drøye to årene han har jobbet på hotellet.

– Robert er både trivelig og jobber godt. Han har full kontroll her i kantina, forteller hun.

Viktige år på folkehøgskolen

Lærer Jon Sende Osen ved Peder Morset folkehøgskole er ikke overrasket over hvor godt Robert passer inn på hotellet. På folkehøgskolen var han både pålitelig og skarp.

– Robert kommer for eksempel aldri for sent. Han har stålkontroll på alt han skal gjøre, og husker alt som har blitt sagt. Vi opplevde han som en ressurs i klassen, forteller han.

Peder Morset er en tilrettelagt folkehøgskole, hvor alle linjene og hele skolens aktivitetstilbud er for elever både med og uten utviklingshemming. Skolen har fokus på omvendt integrering. Det vil si at de opplever, lærer og utforsker på kryss og tvers av funksjonsnivå.

Peder Morset folkehøgskole

Sted: Selbu
Elevplasser: 68
Linjer: 9
Undervisning pr. uke: 32 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

Jeg stortrivdes på folkehøgskolen! Det sosiale, det å få nye venner og bli bedre kjent med seg selv var nok det aller beste, sier Robert.

Robert møter lærer Jon, ler sammen, på restaurant
For Robert betydde årene på Peder Morset folkehøgskole mye. Han har fortsatt god kontakt med flere derfra, her sammen med lærer Jon Sende Osen.

Han var på folkehøgskolen i tre år. Først som elev på medielinja, deretter på arbeidstrening, før han av skolen ble oppfordret til å søke som stipendiat.

– Jeg lærte utrolig mye på folkehøgskolen! På arbeidstrening jobbet jeg på en kafé som skolen driver, jeg jobbet litt på et bakeri og jeg fikk trening som vaktmesterassistent, forteller han.

Dessuten hadde han en del praksis på medielinja, og laget blant annet flere reportasjer for lokalradioen NEA Radio.

– Året som stipendiat fikk jeg også en del ekstraoppgaver i miljøet på skolen. Jeg lærte mye om det å være forbilde for andre, inkludere og være sosial med alle.

Les også:

Bo- og arbeidstrening på folkehøgskole

Jobb som alle andre

I dag bor Robert i egen leilighet i Trondheim. Han synger i Øvre Nidelven blandakor, liker å henge med venner eller spille PlayStation. Dessuten teller han ned til kjæresten Guro kommer flyttende om en måned. Henne møtte han også på folkehøgskolen. Fra leiligheten på Heimdal er det en liten halvtime med buss til jobben på hotellet. En reise han gleder seg til hver morgen.

– På jobb har jeg lært veldig mye, og det er gøy å få prøve seg på nye ting. Jeg får inn rutiner og merker at jeg stadig gjør ting fortere. Det er jo også kjekt!

Robert feier gulvet i kantina, en ansatt sitter ved et av bordene
Robert er opptatt av at det skal se fint ut i kantina, og sørger for trivsel for de ansatte.

Daglig leder i Helt Med, Jarle Eknes, gleder seg over historien til Robert.

– Vi startet opp for fire år siden med Helt Med. Da hadde vi over lang tid sett hvordan mennesker med utviklingshemming ekskluderes fra arbeidslivet. Flere steder er det gode tilbud med dagsenter og tilrettelagte arbeidsplasser i skjermet virksomhet (VTA-S), men det passer ikke for alle. Mange kan også fungere i det ordinære arbeidslivet, sier han.

Det er også målet for stiftelsen. På de fire årene har de fått 150 personer ut i fast jobb, og har samarbeid i 25 kommuner. Det er en god start. Nå håper de å vokse.

Vårt mål er på sikt å skape mer enn 100 arbeidsplasser i året. Til det trengs det politisk vilje, og økt kjennskap til ordningen, forteller Eknes.

Les også:

Hva er det å være likeverdig når man betegnes som annerledes?

Ønsker samarbeid med flere folkehøgskoler

Noen steder i landet har de i dag flere tilgjengelige arbeidsplasser enn søkere.

– Folkehøgskoler er for oss en viktig rekrutteringskilde. I dag har vi samarbeid med Peder Morset og et par til, men ønsker gjerne enda flere. Vi kommer gjerne ut og forteller om mulighetene som finnes gjennom Helt Med, legger han til.

 

Robert foran PC i en gang, stempler ut fra jobb
Å kunne stemple seg inn og ut fra jobb, som alle andre på hotellet, betyr mye for Robert.

Robert har bare godt å si om ordningen. I tillegg til å ha en fadder på hotellet, har han også en egen kontaktperson gjennom Helt Med. Hver uke kommer han på besøk på hotellet et par ganger. Det gir en ekstra trygghet, synes Robert.

Peder Morset folkehøgskole er de også godt fornøyde med det samarbeidet de så langt har hatt med organisasjonen. Flere tidligere elever er i dag i fast jobb flere steder i landet.

Vi ser jo at mange ønsker å bidra til samfunnet, og få den statusen det medfører å få en lønnsslipp som alle andre. Det betyr mye å bli regnet med, sier Sende Osen.

Bo- og arbeidstrening på folkehøgskole

Folkehøgskole skal være for alle! Her finner du mer informasjon om det tilrettelagte tilbudet for ungdom med utviklingshemming som finnes ved flere folkehøgskoler i landet.

Les mer om de ulike linjene
2983

Mest lest

- Jeg elsker jobben min

- Jeg elsker jobben min

Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…

Folkehøgskoleelever mer tilfredse enn studenter og vernepliktige

Folkehøgskoleelever mer tilfredse enn studenter og vernepliktige

Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…

Folkehøgskoledokumentar skal vises på Sundance Film Festival 2025

Folkehøgskoledokumentar skal vises på Sundance Film Festival 2025

Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…

Marte (22) var ikke klar for å studere etter videregående:…

Marte (22) var ikke klar for å studere etter videregående:…

9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…

Hva er rullerende opptak? Folkehøgskolene forklarer

Hva er rullerende opptak? Folkehøgskolene forklarer

Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?

Mest delt

Nå kan du søke folkehøgskole!

Nå kan du søke folkehøgskole!

Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.