Folkehøgskole skal være for alle! Her finner du mer informasjon om det tilrettelagte tilbudet for ungdom med utviklingshemming. Det lønner seg å planlegge skoleåret i god tid. Noen skoler starter opptaket allerede 1. november.
Folkehøgskolene har flere tilbud for elever med utviklingsforstyrrelser, kognitive vansker eller funksjonsnedsettelser. En del folkehøgskoler tilbyr bo- og arbeidstreningslinjer, der elevene lærer å ta del i et inkluderende fellesskap og bli mer selvstendige. Tilbudet er rettet mot elever med Down syndrom, utviklingshemming av ulik art og elever på autismespekteret. Dette skoletilbudet vil være til stor hjelp for et ungt menneske som ønsker å bo i egen leilighet en gang i framtiden.
– Det er helt fantastisk å kunne kjenne på mestringsfølelsen ved å klare noe nytt, noe du har hatt lyst til lenge. (Jenny, elev ved Ålesund folkehøgskole)
Elevene kan velge mellom varierte fagtilbud, blant annet friluftsliv, hest, mat eller musikk. Du kan lese mer om tilbudet ved de ulike skolene og hvilke ungdommer de passer for på sidene til de ulike linjene.
Her finner du alle botreningslinjene ved norske folkehøgskoler
Ved Peder Morset folkehøgskole er hele skolen en tilrettelagt folkehøgskole der alle de 8 linjene og hele skolens aktivitetstilbud er for elever både med og uten utviklingshemming. Ved skolen lever de sammen – og lærer av hverandre. Skolen har fokus på omvendt integrering – hvor elevene får en fantastisk mulighet til å integreres i hverandres hverdag.
Søkere med utviklingshemming har søknadsfrist 1.november, men skolen vurderer søkere også etter fristen.
Alle skoler kan ta opp elever med særskilte behov, uavhengig av om skolen har en egen linje med særlig fokus på tilrettelegging. Da blir tilretteleggingen organisert ut fra elevenes behov og faginnholdet på linja og skolen generelt. Ta kontakt med den skolen du er interessert i!
Les om Emilie med Down syndrom som gikk på Toneheim folkehøgskole.
Linjer med tilrettelagt undervisning er populære, så det kan lønne seg å søke tidlig. Skolene tar opp elever fra 15. november året før. Det anbefales å beregne god tid på å få eventuell økonomisk støtte fra NAV avklart. For elever som søker tilrettelagte linjer, er det vanlig med et besøk på skolen før opptak. Kontakt skolen for å avtale dette.
Elever kan få støtte fra NAV for å følge et tilrettelagt tilbud på folkehøgskole. NAV kan dekke ekstrautgiftene for et skoleår på folkehøgskole til den som trenger et slikt opphold for å få opplæring i daglige aktiviteter. Det er viktig å få fram i søknaden at opplæringen eleven vil få på folkehøyskolen skal kunne hjelpe eleven å bli mer selvstendig. I spesielle tilfeller kan du få stønad i to år. Det andre året dekkes kun hvis du ikke har gjennomført det første året som forventet.
Se mer informasjon om støtteordningen på NAVs nettsider.
Om du har nedsatt funksjonsevne eller funksjonshemming, kan du få ekstra stipend fra Lånekassen. Dette gjelder elever og studenter i høyere og annen utdanning som ikke kan jobbe ved siden av utdanningen på grunn av nedsatt funksjonsevne og derfor kan få et ekstrastipend.
Usikker på hva du skal skrive i søknaden til folkehøgskolen du vil…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Vi forklarer prosessen, fra søknad til skolestart.
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.