Fiskeallergi gjorde at Torbjørn ikke kom inn i Forsvaret. I dag er han takknemlig for året som tok han til Lofoten folkehøgskole i stedet.
– Jeg var fast bestemt på at jeg skulle i Forsvaret etter videregående, og ble ekstremt skuffet da jeg ikke kom inn, sier Torbjørn Heimvik fra Oslo. I dag er han egentlig ganske glad for at det gikk som det gikk. Han lette seg frem til Lofoten folkehøgskole, og har aldri angret på at han reiste nordover.
– Skolen dukket litt tilfeldig opp i en katalog, men de hadde et miljøfokus som skilte seg positivt ut. Dessuten hadde de en linje med ski og klatring som fristet, fortsetter han.
Bildene i katalogen og på nett gjorde han nysgjerrig på å utforske en ny del av Norge.
– Bilder fra naturopplevelser lokket, i kombinasjon med den frihetsfølelsen som folkehøgskole er. Jeg var klar for et annerledes år, og hadde aldri prøvd klatring før, sier Torbjørn.
– Jeg hadde lyst til å se spektakulær natur, og prøve meg som skikjører i fjellene – ikke bare i anlegg som jeg var vant til.
Les mer om Lofoten folkehøgskole
– De små turene har i grunnen vært de største opplevelsene dette året, sier Torbjørn. På forhånd hadde han sett for seg studieturen til Canada som årets høydepunkt. Riktignok ble den bra, men hverdagene på og i nærheten av skolen er likevel det han har satt mest pris på.
– Det er fantastiske friluftsmuligheter i Lofoten! Vi har tatt mange turer i nærområdet også på eget initiativ. Det er utrolig å være omgitt av positive folk som hele tiden vil være med ut, smiler han.
– Jeg har sett så mange nye steder. Og frihetsfølelsen til å kunne ta ting på sparket er ganske unik i skolesammenheng, legger han til.
Før skoleåret startet hadde han aldri vært i Lofoten, og han husker innflygningen til Svolvær spesielt godt. Plutselig var han omgitt av majestetiske fjell.
– Naturen her er enda villere enn jeg hadde trodd! Det er en magisk følelse å bo midt mellom bratte fjell. Vi har hatt en fantastisk vinter med gode snøforhold. Jeg føler meg rett og slett utrolig heldig, smiler Torbjørn.
Les også: – Wow! Tenk at jeg bor her!
I tillegg til mange opplevelser, er ikke Torbjørn i tvil om at han har lært mye i løpet av folkehøgskoleåret sitt.
– Jeg har lært utrolig mye om både klatring, skikjøring, ferdsel i fjellet og skredfare, sier han.
– Dette er helt klart noe jeg tar med meg hjem til turer i osloområdet eller på hytta. Det er nyttig kunnskap som jeg kommer til å bruke aktivt, sier han.
Livet på internat fører også med seg en del kunnskap og erfaringer som man kanskje ikke har sett for seg på forhånd.
– Jeg har lært veldig mye om det å bo for seg selv, og tror absolutt folkehøgskoleåret vil gjøre overgangen til voksenlivet enda enklere. Det er kanskje det aller viktigste jeg tar med meg, sier Torbjørn.
Nå gleder han seg også til å bruke kunnskapen inn i ny hverdag.
– Jeg har vært mye på tur med familien tidligere, men sjelden med overnatting ute. Nå har jeg lyst til å bruke mer tid på å oppdage nye steder, og samle nye opplevelser. Det kan jeg nok takke folkehøgskolen for, sier han.
Les også: – Det er ingenting av folkehøgskoleåret jeg ville endret
Torbjørn fremhever også det sosiale som en positiv opplevelse med folkehøgskolen. Etter et år hvor du bor tett på folk, og har noen rundt deg hele døgnet, var det nesten rart å komme hjem. Det ble plutselig stille.
– Jeg har fått veldig mange nye venner som jeg kommer til å holde kontakten med resten av livet, smiler han. Torbjørn tror det at man møtes på grunn av felles interesser er et godt utgangspunkt for solide vennskap. Det gleder han seg til å ta med videre til studiehverdagen i Trondheim.
– Til høsten starter jeg på studier ved NTNU. Da gleder jeg meg til å se igjen mange fra folkehøgskoleåret, og til å bo i samme by som dem, sier han. Hva som skal fylle fritiden er heller ikke et vanskelig spørsmål.
– Nå kommer jeg til å ha mange turkamerater rundt meg, og jeg gleder meg til flere turer og opplevelser sammen med dem, sier han.
Les også: – Nå har jeg venner i hele landet!
Folkehøgskoleåret har også gitt Torbjørn en ny interesse. Selv ble han fristet av naturbilder da han søkte om skoleplass i Lofoten. Nå deler han mer enn gjerne sine turopplevelser med andre.
– Naturen i Lofoten og fotoelevene på skolen har inspirert meg til å ta turbilder selv. De har også lært meg masse, sier han.
Noe av resultatet er åpent for alle på instagram. Der har både venner og andre fått sansen for det han deler.
– Jeg blir fristet av å se turbilder andre deler, og håper at noen av mine kan ha samme effekt. Så klart blir man påvirket av det man ser, sier Torbjørn, som håper flere får lyst på et år i Lofoten etter å ha sett bildene hans.
– Selv klatret jeg opp på en smal topp i nærheten av skolen for å gjenskape et bilde jeg hadde sett på instagram. Det er fritt frem for andre å gjøre det samme, smiler han, og anbefaler varmt noen måneder i Lofoten.
– Jeg har aldri angret på at jeg valgte folkehøgskole, og er utrolig takknemlig for det året jeg har hatt, avslutter han.
Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…
Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…
9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…
Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.