Videregående. Prøver, eksamener, lange dager og forberedelser til høyere utdanning. Det tar aldri slutt. Men det kan ta en pause!
Et år hvor man kan slippe karakterstresset, lære seg sjøl å kjenne, og vokse mer som en person. Hvordan da, er det sikkert mange som tenker? Mitt svar: folkehøgskole.
11.mai var jeg ferdig med ett av de beste åra i livet mitt. Det er nesten vanskelig å forestille meg at det er over. Etter tre slitsomme år på videregående, trengte jeg en pause. Å studere videre virket håpløst, og presset ble for mye. Folkehøgskolen ble redningen. Jeg kunne fokusere mer på meg selv som person, og ha fag basert på interesse. Jeg kunne lage min egen timeplan, med mer interessant lærdom enn diktanalyse, krigshistorie og fremmedspråk.
Norge har over 80 forskjellige folkehøgskoler, med over 700 forskjellige linjer. Så det finnes noe for enhver smak. I mitt tilfelle, ville jeg følge musikken. Etter tre år på musikklinja på videregående, føltes musikk mer ut som jobb enn noe man ønsker å holde på med. Men da jeg begynte på folkehøgskole, kunne jeg ha fri flyt over hva jeg gjorde. Man fikk masse fritid til å øve på, og hadde ingen andre fag enn musikkrelaterte fag. Hvor mye nytt man ville lære var opp til en selv.
Det er utrolig hvor mye mer motivasjon til øving man har om man ikke har et tidspress på seg til når noe absolutt MÅ være innøvd. Eller stresse med hvor bra det må være for å få en god karakter.
Les også: Sjekk alle folkhøgskolenes restplasser
Sammen med fagene har man mye sosialt. Å bo i internat har vært en stor lærdom å ta med videre. Det gir et nytt perspektiv til andre, og bringer både krevende og koselige stunder i løpet av året. Man blir som en liten familie, og passer på at alle har det bra. En blir omgitt av en haug med folk som alle deler en felles interesse, så det er ingen sak å bli kjent med nye folk. Man lærer fort å samarbeide med andre, i alle ulike typer oppgaver. Men en får også tid til seg selv og egen utvikling, og muligheter til å reflektere.
Et år på folkehøgskole kan ikke beskrives. Det må oppleves.
Man har nok av frihet til å gjøre det man vil, og det er ingen satte krav til hva du må få til. Man får en litt enklere overgang til voksenlivet, samt at man får en haug med nye venner videre i livet. Det er ingen forventinger til at du skal kunne alt, og du kan ta det i ditt tempo. Ingen karakterer. Ingen eksamener. Et år uten stress.
Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…
Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…
9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…
Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.