Forskerspire Svalbard
- Svalbard folkehøgskole – Longyearbyen
- Telefon: 907 99 990
- E-post: post@svalbardfolkehogskole.no
- Kurslengde: Helårskurs
- Oppstartsdato: 18.08.2025
- Linjefag: 15 timer/uke
- Pris: fra 144 900,-
- Sted: Longyearbyen
Liker du å utforske ting, fordype deg for å lære mer om verden rundt deg? Føler du ansvar for å bruke kunnskapene du tilegner deg til å ta vare på kloden vår? Da er du på riktig sted her!
Du merker klimaendringene på Svalbard. Havet og lufta har blitt varmere, sjøisen forsvinner, breene smelter og dyre- og plantelivet opplever forandringer de må tilpasse seg til. Klare vi observere noe av dette selv? Hva vet forskerne? Hva kan vi gjøre for å forstå, bremse og leve med klimaendringer og andre miljøutfordringer som f.eks. plastforsøpling?
Året på Forskerspire er en god blanding av feltarbeid, forskningsprosjekter, møter med forskere, ekskursjoner/besøk, kunnskapsdrypp, turer og mer.
Du lærer å ferdes i Arktisk natur til fots, med ski, skuter og båt. Vi utforske øya på kortere dagsturer og på lengre turer med overnattinger på hytter og i telt.
På Svalbard fins det et svært aktivt forskningsmiljø med mange forskere fra ulike land. Vi blir kjent med noen av dem og får utforske ulike forskningsområder i praksis. Du får prøve ut forskjellige arbeidsmåter gjennom målinger og observasjoner, samtidig som vi skal oppleve den fascinerende arktiske naturen.
Forskerspire er linjen for deg som er nysgjerrig på verden rundt deg, er opptatt av natur, klima og miljø og har en forsker i magen.
Blant mange tema som varierer fra år til år kan vi nevne: Klima, plast i havet, nordlys, bre- og skredforskning, fossiler osv.
Vi ønsker at du:
Eike har vært med oss fra skolen ble etablert og er utdannet marinbiolog med PhD og vet mangt om mye! Tidliger har Eike jobbet ved Universitetssenteret på Svalbard, som guide, med egen bedrift og trener. På fritiden er hun på tur med familien sin, gjerne med hundespann.
Epost: eike@sfhs.no
Telefon: 41030977
Vi syns vi har en spennende og variert timeplan. Vi følger årstidene og har to forskjellige timeplaner:
Midnattssoltimeplan fra skolestart i august til starten av november. Da spiser vi frokost 07.30 og morgensamling starter 08.30.
Så følger vi Nordlystimeplanen til begynnelsen av februar med frokost 08.30 og morgensamling kl 09.30. før vi igjen skifter til midnattsoltimeplanen.
Last ned timeplan som pdf ↓Vår 2025
Skoleåret 2025-2026
Datoene kan endres.
To perioder over seks uker, to dager i uka. I løpet av året velger du 4 av til sammen 15-20 valgfag. Mandager velger du kortvalgfag (ca 2 timer) og fredager (ca 5 timer) dagsvalgfag. Tilbudet avhenger av lærerernes kompetanse og interesser, og vi har elevstyrte valgfag.
Bli kjent med den omfattende litteraturen om Arktis og polare strøk. Vi leser og snakker sammen. Valgfaget foregår på Longyearbyens flotte bibliotek.
Hvorfor ikke kombinere sjøbad, bålhygge og noe å varmt å drikke/spise?
Vi jobber og spiller sammen og kanskje holder vi en konsert i ny og ne?
En god måte å trene kroppen til å tåle å trekke tung pulk på skiturer når vinteren kommer.
Vi lar elever ta ansvar for noen av valgfagene. Innholdet er avhengig ønsket til og interesser hos elevene.
Dans for både nybegynner og for deg som har dansa litt.
Vi ser på været og legger opp turer hvor vi både kan oppdage vilt og gå i fjellet/villmarka.
Lær deg basis ferdigheter innen klatring og sikring med tau. Faget gjennomføres på kveldstid da vi disponerer idrettshallen.
Sy, reparere, strikke, lage kreasjoner eller komponere ditt helt unike prosjekt?
Du kan blant annet teste 3D-printer og laserkutter.
Lær å lage mat ute og å lage mat til å ha med på tur. Noen ganger er vi på kjøkkenet, og noen ganger er vi ute på tur og lager mat.
Pris: 500,-
Lær deg grunnleggende teknikker for å male realistiske oljebaserte motiver.
Stor frihet og mye moro når ukens podcast lages.
Lær å reparere utstyr du allerede har, og lage nytt utstyr med brukte materialer. I tillegg lærer du å håndtere en symaskin.
Lær å bruke våpen og sikker våpenhåndtering. Skytetrening skjer til vanlig på skytebanen.
Pris: 500,-
Et tilbud der du strikker deg noe ut fra fritt valg, men du kan også velge å strikke skolens egen genser etter ferdig mønster under veiledning. Du betaler for garn og oppskrifter.
Lær deg grunnleggende teknikker for tegning og maling. Plutselig er du en Picasso!
Vi drar på turer med mål om å bestige noen av de mange, flotte toppene rundt Longyearbyen!
Nærturer i mørketiden, kanskje med bålkos og gode samtaler.
Pris: 500,-
Et tilbud der du lager utstyr og reparerer ting. Blant annet kan du velge å lage din egen kniv.
Lær basis yogastillinger, puste- og avspenningsteknikker - kanskje kombinert med gode samtaler
Blir med på å lage minner for livet. De som velger Årbok er redaksjon får årets årbok.
Velkommen til et skoleår som vil gi deg minner for livet! Opplev Svalbard - annerledes og litt tøffere!
Nyt utsikten fra spisesalen, kanskje hvithvalen kommer svømmende rett utenfor. Samtidig er du tett på Longyearbyen sentrum med flotte butikker, kaféer, galleri, kino, bibliotek og mye mer!
På linjen har vi kikkerter, mikroskop og utstyr for vannprøver
Skredutstyr (hver elev får låne: skredsøker, søkestang og spade hele skoleoppholdet)
Felles utstyr for alle linjer:
Friluftsutstyr:
Kommunikasjons-/navigasjons- og sikkerhetsutstyr:
Utstyr til utlån på egne turer utenfor undervisning:
Som elev på forskerspire vil du blant annet trenge klær og utstyr som kan holde deg varm over tid ute, ryggsekk, sovepose og etter hvert skiutstyr. Sjekk ut hva skolens hjemmeside skriver om utstyr og sett deg godt inn i utstyrsliste forskerspire.
Har du behov for tilrettelegging, må du ta kontakt med oss før du søker slik at vi kan informere og veilede deg. Campus er ikke utformet iht. krav om universell utforming. Lov om likestiling og forbud mot diskriminering, kapittel 3 om universell utforming og individuell tilrettelegging gjelder ikke på Svalbard.