

Jazzfordypning halvår (halvårskurs)
- Sund folkehøgskole – Inderøy
- Telefon: (+47) 74 12 49 00
- E-post: info@sundfhs.no
- Kurslengde: Halvår — vår
- Oppstartsdato: 05.01.2026
- Linjefag: 17 timer/uke
- Pris: fra 68 000,-
- Sted: Inderøy, litt nord for Trondheim
Jazzlinja på Sund Folkehøgskole har en lang tradisjon for jazzutdanning og mange av våre aller beste og mest feirede musikere innen jazz og improvisert musikk har gått på linja.
Sund Folkehøgskole utlyser "Jazzfordypning" - et halvårskurs for elever som tidligere har gått folkehøgskole helårskurs eller tilsvarende.
I dette kurset vil vi jobbe med ensemble, rytmikk, gehør og jazzteori. I undervisningen arbeider vi gehørsbasert og vi vil gjennom metoden fordype oss i ulike harmoniske, melodiske og rytmiske fenomen med improvisasjon og jazz som utgangspunkt.
Vi vil også arbeide med ferdigheter på eget instrument, sjangerforståelse og eget musikalsk uttrykk.
Kurset gir i tillegg en fordypning i yrket som musiker gjennom individuelt tilpassede prosjektuker, kurs i søknadsskriving og booking, PR samt studieforberedende undervisning rettet mot høyere musikkutdanning.
Det vil både være undervisning med de faste lærerne ved jazzlinja på Sund i tillegg til besøk fra gjestelærere.
Kurset er fra januar til mai og kan ses på som et rent fordypningskurs i jazz og improvisasjonsmusikk, men også et forberedelseskurs til opptaksprøver for høyere musikkutdanning.
I forkant av kurset vil det holdes to oppstartsamlinger som vi ønsker at alle elever deltar på.
I tillegg til linjeundervisning vil elevene få fellesundervisning med valgfag, skolekor og fellesfagsseminar på lørdager med temaer som demokrati, medborgerskap, politikk, natur og miljø, livsmestring og helse.
Elever som allerede har gjennomført et helårskurs på folkehøgskole eller tilsvarende, og som ønsker å fordype seg i jazz og improvisasjonsmusikk.
I tillegg til studieturene på linjene, reiser alle elevene på Sund på minst to fellesturer hvert år. Den første turen er en fjelltur der vi overnatter to netter i hytter og telt i fjellheimen. Vi går en tur, og blir kjent med hverandre både på turen over fjellet og ikke minst i samværet på hytta og i gapahukene rundt hytta.
Den andre store fellesturen er mot slutten av skoleåret. Da reiser vi til Sør-Gjæslingan. Det er et fredet fiskevær på Namdals-kysten, og det ligger en time med hurtigbåt fra Namsos. Her fisker vi, lager mat sammen, bor i rorbuer, har leirbål og koser oss i de lyse vårnettene i Trøndelag.
Obligatorisk: Ja
Pris: Inkludert i linjepris
Varighet: 3 dager
Måltider pr dag inkludert: 4
I løpet av de første ukene reiser alle på skolen på en bli-kjent tur. Formålet er enkelt, vi skal som du forstår forsøke å bli litt bedre kjent med hverandre, både elever og ansatte. Ofte er det bedre å gjøre dette borte fra skolen, mens man skaper opplevelser sammen.
Vi drar til ulike plasser, ikke veldig langt fra skolen. Der har vi leir. Det er meningen at alle skal kunne nyte turen selv om man er uvant turgårer, eller har funksjonshindringer. De som vil bygger gapahuk og bor i hytte, man kan også bo i telt. Vi går en fjelltur, vi lager mat sammen, vi synger, konkurrerer, koser oss og nettopp - vi blir kjent.
Det er rett og slett en fin start på skoleåret.
Obligatorisk: Ja
Pris: Inkludert i linjepris
Varighet: 4 dager
Måltider pr dag inkludert: 4
Sund folkehøgskole har i mange år hatt en felles avslutningstur til den vakre kysten i Trøndelag. Alle på skolen reiser helt mot slutten av skoleåret. Vi overnatter sammen, bor i rorbuer, fisker, lager mat på bål og finner på sprell i de lyse trøndernettene. Vi nyter rett og slett omgivelsene og hverandre. En veldig fin avslutning på året, for både elever og ansatte.
Det er vanskelig å beskrive hvor vakkert det egentlig er Trøndelagskysten. Du må rett og slett bli med og se selv.
Ukene på en folkehøgskole varierer, og fordi vi styrer oss selv kan vi være fleksible og endre planene når det er behov.
Du velger fra 5 til 20 valgfag i løpet av året. Alle må velge minst 3 valgfag, de fleste velger flere. Hver tirsdag er valgfagdag. Det er tilbud om valgfag fire dager i uka. Valgfagtilbudet tilpasses elevenes ønsker, og kan derfor være ulikt fra år til år. Det er stor variasjon og mye å velge mellom.
Her kan du virkelig få utfolde deg! Dette valgfaget er åpent for alle. Kanskje har du alltid hatt lyst til å prøve å spille trommer eller bassgitar? Her har du muligheten! Du får låne instrumenter.
Vi går i dybden på spørmål, problemstillinger og dilemmaer knyttet til miljø og bærekraftig utvikling. Det blir foredrag og diskusjoner, og kanskje tar vi oss en tur ut for å se eksempler i naturen.
Dans – det kan være salsa, merengue, cha-cha-cha, hip hop, moderne dans, swing eller gammeldans? Dette valgfag vi har hatt lenge på Sund. Det er populært og morsomt! Alle kan bli med uansett nivå.
Kan du noe du har lyst til å lære bort til andre? Eller vil du kanskje lære noe nytt sammen med andre elever? Vi har elevstyrte valgfag hvert år, og mangfoldetet er stort. Del dine hobbyer med andre.
Vi har egen utendørs fotballban som ligger like ved skolen. Der spiller vi fotball sammen for å ha det artig. Dette valgfaget er herlig hvis du vil røre deg utendørs og ha det gøy med medelever.
Dette er et kreativt og åpent valgfag der man leker med kamera, tema og billedmotiv. Faget er organisert slik at man får utdelt et tema som man skal fotografere, med god veiledning.
Tenk å kunne spille gitar! Det ser jo så enkelt ut, men når man skal prøve alene så er det ikke alltid så lett å få det til. Her kan du lære alt fra det mest grunnleggende til å spille fine sanger.
Innebandy er gøy! Vi spiller i gymsalen, og her er det bare egen fart som avgjør. Bli med da vel :)
I dette valgfaget kombineres to elementer: jazz og enkel matlaging. Det er jazzlærer som deler sine ferdigheter i salsa, dip og annen enkel håndmat, samtidig som man lytter til ulike typer jazzmusikk.
Sund ligger ved fjorden, og beliggenheten er ideell for kajakkpadling. Du lærer padleteknikk og redningsteknikker. Vi har egne kajakker og utstyr, og hvis du tar et kajakkurs her, får du låne kajakk!
Ta brattkort, eller å klatre mer dersom du allerede har erfaring med klatring. Vi tar turen til nærmeste klatrehall, og får opplæring av erfarne instruktører. Dette valgfaget har deltakeravgift.
Har du lyst til å komme i god form, eller ønsker du å fortsette å holde deg sprek og aktiv? Da har du kommet til riktig valgfag. Her er det høyt tempo og mulighet å få tatt seg skikkelig ut.
Vi samarbeider med Nils Aas Kunstverksted som har kunstvalgfag for elevene. Det kan være litt ulikt fra år til år, men det er mulighet for å jobbe med både form, flate, tegning, keramikk eller annet.
Dette er valgfaget for deg som er glad i musikk. Vi lytter til ulik musikk, og forsøker å høre nye ting i musikken som vi ikke har hørt tidligere. Jazzlærerne elsker å ha dette valgfaget.
Vi har god mat og dyktige kokker på Sund. De vil gjerne lære bort noen gode matretter til dere som snart skal lage all mat selv. Å kunne lage mat er viktig, samtidig som det er gøy - og veldig godt!
Hvis du velger mørkerom som valgfag er det fint hvis du har et eget analogt kamera, ellers må du låne. Vi fremkaller film, kopierer bilder og lærer å jobbe med kjemikalier i mørkerommet. Tida flyr!
Politiske viser har vært brukt i mange sammenhenger og i de fleste land i verden. På dette valgfaget synger vi politiske viser og lærer om situasjonene som de ble og blir brukt i.
Snart skal du bo for deg selv, i kollektiv eller på hybel alene. Vaktmesterne lærer deg for eksempel å skifte dekk på bilen, hagearbeid, bruke verktøy og enkle reparasjoner. Veldig nyttig valgfag!
Spansk valgfag er for nybegynnere, og legger vekt på muntlig spansk. Vi starter med det mest grunnleggende ordforråd og setninger, og så ser vi hvor langt vi kommer.
Opplev nærområdet fra sykkelsetet, og utforsker stier og mindre veier som gir spennende opplevelser. Vi bruker også tid på å sette sykkelen i stand og lærer enkle triks for reparasjon og vedlikehold.
Sund har et eget styrkerom til disposisjon for elevene. Her møtes vi og gjør styrketrening under veiledning av en lærer. Vi gjør også styrkeøvelser uten apparater, og bruker matter i gymsalen.
Liker du å tegne? Her møter du andre som liker tegning og er interessert i å lære mer om tegning. En flink og erfaren lærer gir deg nye teknikker og veileder deg i tegnekunsten.
Innføring i treskjæring og du får prøvd deg på enkle treskjæringsoppgaver. Målet er at du skal få fullført et treskjæringsprosjekt som du kan ta med deg hjem.
Vi starter med ull rett fra sauen og utforsker egenskapene til ulla og vi ser hva vi kan lage av ulla. Elevene får karde ull, kamme ull og spinne garn på handtein. Vi prøver å tove ull til smykker.
På Sund er vi glade i naturen! Vi utforsker nærområdet og drar på lette turer i nærheten av skolen. Vi stopper opp, nyter naturen og stillheten, lager mat på bål og utforsker vekster og planter.
Dette valgfaget foregår ute om vinteren, hvor vi skal være i aktivitet og ha det gøy. Det kan bli mulighet for en tur i slalombakken, aking eller andre vinteraktiviteter.
Vi lærer grunnleggende slagteknikker, har litt teknisk trening, og så deler vi inn i lag og spiller sammen. Dersom vi synes at det er ekstra gøy, så kan vi arrangere kamper mot lokale lag i nærområdet
Vi underviser i ulike former for yoga, noen år er det ashtanga yoga, andre ganger er det roligere former for yoga. Det er intensivt og ganske hardt, men til gjengjeld blir du ekstra myk og sterk.
Zumba er en dynamisk, morsom og enkel dansetime med høy treningseffekt. Et populært valgfag!
Erkjennelsen av at helheten er mer enn summen av de enkelte delene, er sentral i økofilosofisk tenkning. Vi lærer hovedtrekkene i økofilosofien slik den ble utviklet av Arne Næss og Sigmund K. Sætreng
Pris: 500,-
Vi har et eget keramikkrom med dreieskiver, ovn og store deilige bort å jobbe på. Du kan lære å dreie leire og lage kopper å skåler. Du kan også lære å forme leire til andre spennende former.
Pris: 500,-
Her lærer du kunsten å brygge øl. Vi har et eget lokale der du brygger ditt eget øl. Du kan også lage etiketter til å ha på ølflaskene, som du tar med hjem når du er ferdig. Kanskje en fin julegave?
Sund folkehøgskole er for deg som har lyst til å gjøre noe. Her kan du være deg selv, dykke ned i fag uten stress med karakterer, og være en del av et engasjerende fellesskap. Du får opplevelser som setter spor og vennskap som varer livet ut.
Her får du både kunnskap og mot til å gjøre en forskjell i verden!
Felles utstyr
For pianistene
Du må ha med eget instrument.
Vi anbefaler at de som trenger forsterker har med egen forsterker.
Jazz andreår er en linje som passer alle, så lenge du behersker et instrument i tilstrekkelig grad. Ta kontakt med oss på Sund hvis det er noe du lurer på.