Til hovedinnhold

På folkehøgskoler med særtilskudd trenger du ikke NAV-støtte

Noen folkehøgskoler mottar særtilskudd fra det offentlige fordi de har en stor andel elever med funksjonsnedsettelser. Det innebærer at du som elev på en av disse skolene ikke trenger å søke støtte fra NAV til å dekke merkostnader for folkehøgskoleåret ditt.

Folkehøgskolene tilbyr unike muligheter for læring, vekst og opplevelser.

Dette gjelder også for elever med funksjonsnedsettelser, som på folkehøgskole får støtte og tilrettelegging for å delta på lik linje med andre.

Skolene tilbyr et trygt og inkluderende miljø hvor alle kan lære, vokse og få venner for livet.

Trenger ikke søke NAV-støtte på folkehøgskoler med særtilskudd

Noen folkehøgskoler mottar et særskilt tilskudd fra staten for å tilrettelegge for elevens behov for støtte og hjelp i undervisning, organisert fritid og internatopphold.

Det vil si at dersom du er i en situasjon der du ville søkt om midler fra NAV til merkostnader for skolen, trenger du ikke gjøre det dersom du blir tatt opp som elev på en av disse folkehøgskolene.

Det holder da med å søke om ordinær støtte fra Lånekassen. Dette gjelder også dersom du vil gå mer enn ett år på folkehøgskole.

På folkehøgskoler med særtilskudd fra staten, trenger du ikke søke støtte fra NAV til å dekke merkostnader ved året. Foto: Folkehøgskolen Nord-Norge

Fire folkehøgskoler med særtilskudd

For elever med behov for ekstra støtte, finnes det fire særskilt tilrettelagte folkehøgskoler som mottar spesialtilskudd fra staten.

Disse er:

Disse skolene er ekstra rustet for å møte elevenes behov for støtte og hjelp i undervisning, organisert fritid og internatopphold.

La oss dykke dypere inn i hva hver av disse skolene kan tilby.

Folkehøgskolen Nord-Norge

Opplevelser i spektakulær natur

Folkehøgskolen Nord-Norge ligger i vakre Tjeldsund, ved inngangen til Lofoten og Vesterålen. Skolen tilbyr et variert utvalg av linjer innen friluftsliv, aktivitet og reising. Den tilrettelagte linjen «Aktiv Hverdag – Opplevelsesreiser» gir elever muligheten til å utforske og oppleve spektakulær nordnorsk natur.

Linjetilbud

Alle skolens linjer er åpne for elever med behov for tilrettelegging. Dette betyr at aktiviteter og arrangementer tilpasses hver enkelt elevs behov og interesser. Skolens inkluderende miljø sørger for at alle elever kan delta på lik linje, uavhengig av funksjonsnedsettelse.

Folkehøgskolen Nord-Norge

Sted: Tjeldsund Kommune
Elevplasser: 85
Linjer: 8
Undervisning pr. uke: ca 35 timer timer
Verdigrunnlag: Kristen

Les mer om skolen

Opplevelser i nordnorsk natur på Folkehøgskolen Nord-Norge

Ål Folkehøgskole

Norges eneste tegnspråklige folkehøgskole

Ål folkehøgskole er unik i Norge som den eneste skolen hvor all undervisning foregår på tegnspråk. Dette gir et inkluderende og mangfoldig miljø hvor både lærere og elever kommuniserer på tegnspråk, og hvor døvekultur står sentralt.

Linjetilbud

Skolen tilbyr linjene «Norsk tegnspråk og norsk for minoritetsspråklige døve» samt «Teater og design». Ål folkehøgskole er dedikert til å tilrettelegge undervisning og sosiale aktiviteter slik at alle elever kan delta på lik linje. Dette gir en unik mulighet til å lære og vokse i et miljø som støtter tegnspråklig kommunikasjon.

Ål folkehøgskole

Sted: Ål
Elevplasser: 46
Linjer: 4
Undervisning pr. uke: 30 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

Ål folkehøgskole legger tilrette slik at elevene kan delta på lik linje

Les også:

Den unike folkehøgskolen

Lundheim Folkehøgskole

En inkluderende skole

Lundheim folkehøgskole har et mangfold av elever, både med og uten funksjonsnedsettelser. Skolen har lang erfaring med å tilrettelegge for elever med ulike behov, og alle bygg er universelt utformet.

Variert linjetilbud

På Lundheim velger elevene to linjer, som kan kombineres etter interesse. Tilbudet spenner fra idrett, data, reise til kreative linjer som film/foto, redesign og mat. Denne fleksibiliteten gir elever muligheten til å utforske ulike fagfelt og interesser i et inkluderende miljø.

Lundheim folkehøgskole

Sted: Moi i Rogaland
Elevplasser: 75
Linjer: 16
Undervisning pr. uke: 33 timer
Verdigrunnlag: Kristen

Les mer om skolen

Lundheim folkehøgskole har lang erfaring med å tilrettelegge for elever med ulike behov.

Peder Morset Folkehøgskole

Omvendt integrering

Peder Morset folkehøgskole fokuserer på omvendt integrering, hvor elever med og uten utviklingshemming lærer og lever sammen. Dette gir en unik mulighet til å bygge et inkluderende felleskap hvor alle lærer av hverandre.

Bredt linjetilbud

Skolen tilbyr linjer som hesteliv, friluftsliv, fotball, samt kreative fag som mat, håndverk, teater, musikk og dans. I tillegg har de en arbeidstreningslinje som forbereder elever på arbeidslivet. Alle linjene er tilrettelagt for å møte individuelle behov, noe som sikrer at alle elever får mest mulig ut av skoleåret.

Peder Morset folkehøgskole

Sted: Selbu
Elevplasser: 68
Linjer: 9
Undervisning pr. uke: 32 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

Ved Peder Morset folkehøgskole får elever får en fantastisk mulighet til å integreres i hverandres hverdag.

Les også:

Tilrettelagt folkehøgskole gjør et skoleår mulig for flere

Søknadsprosessen for folkehøgskoler med særtilskudd

Det er viktig å starte søknadsprosessen tidlig, da tilrettelagte linjer er populære. Skolene tar opp elever fra 15. november året før. For de som trenger økonomisk støtte fra NAV for å dekke ekstrautgiftene ved skoleåret, anbefales det å beregne god tid til å få dette avklart.

Økonomisk støtte for folkehøgskoler uten særtilskudd

Elever som blir tatt opp ved en av de fire særtilskuddskolene trenger ikke søke om midler fra NAV til merkostnader. Det holder med å søke om ordinær støtte fra Lånekassen. Dette gjelder også dersom du vil gå flere enn ett år på folkehøgskole. For andre folkehøgskoler kan NAV dekke ekstrautgiftene for inntil to skoleår hvis du trenger tilrettelegging for å fungere bedre i dagliglivet. Mer informasjon finnes på NAVs nettsider.

Les mer om søknadsprosessen og økonomisk støtt her.

Du bor og spiser alle måltidene på folkehøgskolen. Foto: Torkil Groven, Karmøy folkehøgskole

Hvorfor velge folkehøgskole med særtilskudd?

Folkehøgskoleåret er en unik mulighet for personlig vekst, læring og opplevelser.

Ved å velge en av de fire særtilskuddskolene, får du en tilrettelagt undervisning, et inkluderende sosialt miljø og støtte i hverdagen. Dette gir deg en unik mulighet til å oppleve folkehøgskolelivet fullt ut, uansett hvilke utfordringer du måtte ha.

For mer informasjon og for å starte søknadsprosessen, besøk skolens nettsider eller kontakt dem direkte.

Ønsker du å lese mer om linjene til de fire skolene eller et av de andre tilrettelagte tilbudene ved folkehøgskolene?

Velkommen til et år fylt med læring, opplevelser og nye vennskap på en av Norges særtilskuddskoler!

Tilbudet ved folkehøgskolene

Her kan du lese mer om de fire skolene eller en av de mange andre folkehøgskolene

Finn din skole