Thomas Øyvang var en av få i sitt kull som gikk fra fagbrev til folkehøgskole. Det har han aldri angret på. Nå oppfordrer han flere til å gjøre det samme.
– Jeg har alltid hatt interesse for musikk, og da jeg nærmet meg slutten av fagbrevet mitt som elektriker var jeg usikker på hva jeg skulle gjøre videre. Jeg hadde lyst til å studere, men visste ikke helt hva, sier Thomas Øyvang.
En kamerat tipset han om Musikkfolkehøgskolen Viken på Gjøvik. Selv hadde han også hørt mye bra om skolen, både musikkfaglig og fra det kristne ungdomsmiljøet hjemme i Kragerø.
– Musikk er viktig for meg. Jeg så nok ikke for meg at jeg noen gang skulle leve av det, men jeg hadde veldig lyst til å bruke et helt år sammen med andre musikkinteresserte, sier han.
– Dessuten skulle jeg ikke i militæret. På mange måter følte jeg derfor at jeg fikk et år jeg kunne bruke på folkehøgskole.
Les også: Med yrkesfaglig bakgrunn på folkehøgskole
Det hjalp også på motivasjonen at kjæresten studerte sykepleie på Gjøvik. Startet han på folkehøgskolen kunne de være i samme by! Likevel ble det ikke så mye tid sammen. Så fort han kom innenfor porten på Viken ble han oppslukt i «folkehøgskolebobla».
– Folkehøgskole blir nesten litt som «Big Brother». Man kommer veldig tett på hverandre, ler Thomas.
– Jeg hadde veldig godt av et år som ikke var så alvorlig, men som likevel ga meg mye faglig. Vi startet band og turnerte mye i løpet av månedene på folkehøgskolen. Det jeg husker aller best er de flinke lærerne og det gode samholdet vi fikk på skolen, fortsetter han.
Nesten 20 år senere har han fortsatt god kontakt med mange av vennene han ble kjent med det året. Romkameraten bor i Sandefjord, og de treffes jevnlig. Om de var aldri så forskjellige før de kom til Viken, fant de fort tonen og har holdt på den. I sommer reiser familien til Tromsø for å besøke et par han ble kjent med på folkehøgskolen. Selv om de mistet kontakten noen år, var den enkelt å ta opp igjen. Thomas mener vennskapsbåndene fra året på Gjøvik er spesielt sterke.
– Det handler vel aller mest om at vi har mye felles. Både opplevelser fra folkehøgskoleåret, men også interesser. Det å bo så tett sammen med andre som er opptatt av det samme som deg, er helt spesielt.
Les mer om Musikkfolkehøgskolen Viken
Videre studievei ble også klarere for Thomas etter folkehøgskolen. Han flyttet til Porsgrunn og startet på Universitetet i Sørøst-Norge. Y-veien gjorde at han kom rett inn på en bachelor i elektroingeniør, uten behov for ekstra forkurs. Senere ble det også mastergrad samme sted. Nylig disputerte han med doktorgrad om regulering av vannkraftgeneratorer.
– Jeg har fortsatt med meg musikken som hobby, men fant ut at det er lettere å få seg jobb som ingeniør. Flere av de jeg gikk sammen med på folkehøgskolen har blitt musikere på fulltid. Det er jo en morsom opplevelse å ha spilt sammen med dem et år, sier han.
Selv har også Thomas glede av det han lærte på folkehøgskolen. I noen år drev han en privat musikkskole i Porsgrunn ved siden av studier. Nå er han musikkansvarlig i en lokal menighet, og drømmer om å spille inn plate til høsten.
– Folkehøgskole er et mer meningsfullt år enn et friår. Dette blir noe helt annet! Du får muligheten til å dyrke en interesse det kanskje ikke er så mye tid til ellers. Jeg er veldig glad for at jeg tok det valget, sier Thomas.
Selv gikk han videre med studier etter folkehøgskolen, men for mange med fullført fagbrev er yrkeslivet neste stopp. Thomas mener det er synd at så mange i denne gruppen velger bort folkehøgskole som alternativ.
– Du skal jobbe i 40 år, kanskje mer også. Da har du råd til et annerledes år først. Jeg anbefaler alle å bruke sjansen det gir til å stoppe litt opp, dyrke en interesse du har og bli bedre kjent med deg selv, sier han.
– Kona mi misunner meg veldig året jeg tok på folkehøgskole!
Les også: Et år uten stress
Thomas brenner for at flere som velger yrkesfag på videregående skal vite om mulighetene de har etter fullført fagbrev. Man trenger ikke gå rett ut i jobb, selv om mye er lagt til rette for det. Y-veien som han selv valgte er spesielt formet for de som ønsker å studere videre. Framtidsvalget du tar i løpet av ungdomsskolen skal ikke være begrensende.
– Selv var jeg lite opptatt av fag på ungdomsskolen. Jeg valgte ballspill i stedet for tysk, og gikk videre med yrkesfag for å få noe mer praktisk, sier Thomas.
I dag har han en doktorgrad og lengre akademisk bakgrunn enn mange av sine klassekamerater som valgte studiespesialisering.
– Den du er på ungdomsskolen er ikke den fulle deg. Potensialet ditt er så mye større enn det du ser som 14-åring. Det er ikke rart om man går skolelei, og tvinges ut i en mer praktisk retning. Da er det flott at det ikke ødelegger mulighetene videre, sier han.
Thomas tror muligheten til å reise bort et år på folkehøgskole også kan gi deg bredere perspektiv på egne muligheter. Likevel ser han tydelig dilemmaet du står med etter endt fagbrev. Hvorfor skal man velge et skoleår som fokuserer på interessefag fremfor jobb og lønn?
– Jeg tror man bør bli flinkere til å informere om folkehøgskole allerede på grunnfag for yrkesfagelever. Da er man med på å så tanker de kan ha med seg noen år. Mange har interesser som musikk, friluftsliv eller idrett, som de kan ha godt av å bruke et år på.
– Du må ha en spesiell drive for å velge folkehøgskole. Min var interessen for musikk. For andre kan det kanskje være å komme inn i et nytt miljø, flytte bort for et år eller få nye venner.
– Velger du ikke annerledesåret ditt rett etter endt fagbrev, blir det bare vanskeligere siden. Det er nå du har sjansen, før du har ansvar for både boliglån og familie, avslutter han.
Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…
Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…
9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…
Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.