– Å lære seg å jobbe med ulike folk, med ulik bakgrunn, tror jeg er den absolutte suksessfaktor! Det skaper både trygghet og et godt miljø, sier verdensmester Thea Næss.
– Etter å ha vært her et par dager og både snakket og trent med elevene, virker det som om folkehøgskole er noe av det beste som finnes, sier Thea Næss. Den mangeårige verdensmesteren i kickboksing roser både treningsopplegget på Skogn folkehøgskole, og innsatsen elevene legger ned.
– Elevene virker veldig trygge på hverandre, og jeg synes det er imponerende å se hva de har klart å lære seg på bare et halvt år. Hvis jeg sammenligner med egen klubb og nybegynnerpartier, så forventer man at nivået skal være mye lavere etter så kort tid, fortsetter hun.
Næss tror progresjonen henger sammen med trivsel, og det at man er trygge på hverandre. Det gjør utgangspunktet for læring optimalt.
– Her kjenner alle hverandre veldig godt. Det gjør at det blir en veldig varm og sammensveiset gjeng, som heier på hverandre, sier Næss.
Les mer om kampsport og kickboksing på folkehøgskole
– Her på folkehøgskolen balanseres alt veldig fint. Elevene jobber på tvers av både nivå, vektklasse og bakgrunn. Det er veldig fint å se at de kan trene så godt i lag, sier Næss, og fortsetter:
– Å lære seg å jobbe med ulike folk, med ulik bakgrunn, tror jeg er den absolutte suksessfaktor! Her skaper det både trygghet og et godt miljø.
I kickboksingklassen på Skogn folkehøgskole er det både nybegynner og mer erfarne utøvere blant de 17 elevene.
– Kombinasjonen man ser her i klassen på Skogn er kjempefin. Noen har lang bakgrunn, mens andre er helt ferske. Dette funker veldig godt når man blir kjent med hverandre, og inkluderer hverandre, sier Næss.
Les også: – På folkehøgskolen møter du lærere som ser deg
– Hvis for eksempel en som veier 90 kilo skal trene og gå sammen med en på 50 kilo, er det god læring for begge to. Den største må øve på å holde igjen, og ikke minst lære seg å være kjapp. Den som er mindre må jobbe for å komme seg inn og gjøre avstanden mindre. Det er mange måter å jobbe på, og samlet får man nye verktøy i egen kasse for veien videre, fortsetter hun.
Miljøet på folkehøgskolen gjør at det å lære seg å samarbeide står sentralt, også utenfor undervisningstid. Man bor og er sammen med andre elever 24 timer i døgnet. Næss tror dette er sentralt uansett hva du skal gjøre videre. Til og med i individuelle idretter trengs egenskapen!
– Samarbeid er absolutt en viktig faktor for å mestre kickboksing, sier hun.
– Skal du bli god selv, må du også lære deg å samarbeide med andre. Selv om det er en individuell idrett, jobber man ofte i oppgaver sammen. Skal man få mest mulig ut av dette må man både kommunisere og samarbeide, fortsetter Næss.
Les også: Hodejeger: Samarbeid stadig viktigere
Skogn folkehøgskole startet opp en egen linje med kickboxing for sju år siden. Lærer Vidar Moe forteller den har vært populær hele tiden, og i år opplever de søkerrekord.
– Så langt i år er dette den linja på skolen som har fått flest søknader. Det er kjempegøy, sier han.
Vanligvis er det flest gutter som søker, og i årets kull er også guttene i flertall blant de 17 elevene i klassen. Til høsten kan det bli annerledes.
– For første gang tror jeg det kan bli 50-50 gutter og jenter i klassen til høsten. Det blir veldig bra, sier Vidar.
Klassen har en egen instagramkonto, og læreren mener den har hatt stor effekt på rekruttering av nye søkere.
– Det siste året har det tatt litt av, og kontoen har nå over 2000 følgere. Det er mye for en klassekonto! Folk spør en del om linja i kommentarfeltet, og det er jo gøy, sier han.
Vidar presiserer at linja skal være for alle, og den er åpen for både nybegynnere og de som har trent i flere år.
– Det eneste man trenger som utgangspunkt er lyst til å trene. Man kan komme langt på et år hvis man bare vil, sier Vidar.
I løpet av de sju årene linja har eksistert har elevene til sammen tatt 27 nasjonale medaljer, og tre elever har blitt norgesmestere.
Les mer om Kickboxing og fitness Thailand på Skogn folkehøgskole
– Denne klassen er en motiverende gjeng å være sammen med! De er sultne på å lære, og de bryr seg om hverandre. Man ser tydelig at de ønsker mestring, både for seg selv og de andre, sier Næss.
Hun har trent kickboksingklassen i to dager, og mener livet på folkehøgskolen gir et lite innblikk i hverdagen som toppidrettsutøver. Hverdagen består av mange av de samme faktorene.
– Hvis man snuser på det å drive med toppidrett, er virkelig folkehøgskole en fin måte å kjenne på hvordan det livet bør være. Ikke minst hvordan man bør prioritere, sier Næss.
Det handler om å stå opp, spise, trene, ha det sosialt sammen, bli godt kjent.
– Man blir tett knyttet av å bo og være så tett innpå hverandre over tid, og det er en veldig fin opplevelse å få sammen med andre, sier Næss.
– Hvis man er interessert i å bevege seg, tror jeg idrett på folkehøgskole et år er en unik ting å velge. Det er ikke bare treningen som gjør det fint, men nettopp det samholdet man får gjennom året. Man blir kjent helt uavhengig av bakgrunn og nivå, fortsetter hun.
– Jeg gleder meg til å se denne gjengen i kamp fremover, for jeg tror det blir mange av dem, avslutter Thea Næss.
Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…
Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…
9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…
Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.