Elevene ved SKAP folkehøyskole fikk en spennende oppgave på vinterens Hackaton. De skulle løse oppgaver for Michelin-restauranten Under. Det er få ting som motiverer og engasjerer mer enn reelle oppdragsgivere som er profilerte og har spennende oppgaver de ønsker hjelp til å løse.
Elevene på SKAP Kreativ Folkehøyskole fikk på vinterens Hackathon utfordre seg på problemstillinger knyttet til restauranten Under som nylig fikk tildelt sin aller første Michelin stjerne et snaut år etter den ble åpnet.
Selve Hackathon ble satt i gang med besøk på restauranten. Og det ble en opplevelse i seg selv. Å se nydelig arkitektur og design, og nyte roen man får av å se ut i havet på fisker, sjøstjerner og maneter som duver i bølgene var en herlig start på det intense døgnet som ventet elevene. Hackathon er et krevende døgn, der man får nøyaktig 24 timer på å løse et verdensproblem eller en oppgave. Etter de 24 timene skal man presentere løsningen for et dommerpanel. I dette tilfellet bestod dommerpanelet av Karsten Ersland fra SKAP og Kathrine Ubostad fra Under.
Elevene kunne velge mellom tre ulike oppgaver:
Oppgavene engasjerte. Det ble mange løsninger, og få timer med søvn. Og det var spente elever som godt forberedt framførte sine løsninger foran dommerpanelet.
De 16 gruppene fikk fem minutter hver på å presentere sine løsninger.
De som arbeidet med oppgaven om skjell presenterte blant annet mulighet for å utvinne kalk til keramikk, produksjon av asjetter og bestikk med skjell, middel mot brunsnegler i hagen, suvenirer, produksjon av glukose og strøsand på glatt vinterføre.
Løsningene for vindusvask var også kreative og nyskapende. Alt fra robotarmer som kunne feste vaskeroboten på vinduet, til skinner langs havbunn og vegg og en fjernstyrt robot med propeller.
Tangoppgaven hadde også mange fine løsninger. Såper og hudpleieprodukter med tang, utvinning av alginat, tau til teiner, skåler og eksklusiv gin lagd på tare kan nevnes.
– Dette har vært gøy, sa Kathrine Ubostad fra Under.
Hun fortalte videre til elevene at her var det mye kreativitet, og roste gruppene for å ha vært gode på prosess. Det kan være vanskelig å sette seg inn i en ny verden, men elevene hadde vært flinke til å ikke henge seg opp i de tingene man vanligvis tenker. Underveis fikk også mange av elevene ros for å være gode på historiefortelling. Presentasjonene imponerte.
Da en vinner til slutt skulle kåres, var det Karoline Aurora Birgisdottir Schmidt, Tien Tran, Clara Iversen Peters og Nora Nedregård som stakk av med seieren med sin idè om produksjon av såper og hudpleieprodukter som inneholder stortare.
– I starten av prosessen trodde jeg ikke at vi kom til å vinne, sier Clara Iversen Peters. – Vi brukte lang tid på å bestemme oss for en løsning vi kunne bruke stortare til. Så jeg ble selvfølgelig ekstra glad da vi vant! Det var verd å jobbe med oppgaven hele natten.
Dommerne uttalte at det vinnergruppa presenterte var visuelt, vakkert og taktilt. Gruppa kunne vise til en bra prosess og hadde en imponerende presentasjon. Dette er noe restauranten Under trenger, nemlig naturlige produkter. Det er også mulighet for å gjøre produksjonen 100% lokalt. Nå blir det spennende å se hvilken vei dette tar videre.
De lykkelige vinnerne ser fram til middag og overnatting på Lindesnes Havhotell etter en velfortjent vinterferie.
Usikker på hva du skal skrive i søknaden til folkehøgskolen du vil…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Vi forklarer prosessen, fra søknad til skolestart.
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.