Matsvinn og hvordan man kan unngå å kaste mat er et tema mange folkehøgskoler er innom i løpet av året. Vi har samla inn tips fra følgerne våre på Instagram om hva de gjør for å redde mat som ellers ikke ville blitt spist.
🍽️Ikke ta for mye mat (du kan heller forsyne deg flere ganger). Noen skoler har bevisst lagt frem «små» tallerkener som gjør det lettere å ta akkurat passe med mat.
🥘Bruk rester! Folkehøgskolekokkene er eksperter på dette. 👨🍳 Noen ganger blir faktisk middagen enda diggere som lunsj dagen etter.
🥣Gjør det du kan for at maten skal være spiselig lengst mulig. Sett på en poseklype på ting du ikke spiser opp og legg på et lokk på rester som settes i kjøleskapet. (En tallerken funker fint). Det er også lurt å lagre maten i riktig temperatur/på rett sted i kjøleskapet. Sjekk ut denne guiden fra Instagram-kontoen @spisoppmaten.
🗒️Ikke kjøp mer enn du trenger i butikken. Skriv handleliste og følg den (bonus: du sparer også penger!)
Les også:
Elevene ved Peder Morset folkehøgskole har hatt bærekraftig mat på menyen en hel uke denne høsten.
🥪Kjøp mat som ellers ville vært kasta, enten via tjenester som Too Good To Go eller i tilbudsdisken på den lokale matbutikken. NB! Tenk over at du skal rekke å spise opp alt, så du ikke ender opp med å kaste maten likevel.
🍞Lær deg nye oppskrifter eller nye måter å utnytte råvarene på. For eksempel er brokkolistilken minst like god som bukettene, gammelt brød kan bli til krutonger og gamle bananer kan brukes til å lage supergode bananvafler.
Elevene ved Sogndal folkehøgskule produserer sin egen eplesaft som en del av skolens fokus på mat og matauk. Foto: Elise Lunder
Elever ved Grenland folkehøgskole lager eplekake av epler de har plukket selv. Matauk er en viktig del av høsten ved mange skoler.
📱 Følg Instagram-kontoer som setter fokus på matsvinn eller lærer bort oppskrifter som utnytter mat du allerede har kjøpt. Elevene anbefaler @fattig.student, @kaynelagermat og @kronisk matlei.
🗑️ Sjekk søpla di! Lær deg forskjellen på matsvinn og matavfall og sorter matavfallet før du kaster det. Det kan gjøre deg mer bevisst på hvor mye spiselig mat du kunne ha redda.
Elever ved Nordfjord folkehøgskule sorterer matavfall fra internatene for å finne ut hvor mye spiselig mat som er blitt kasta. Foto: Hildegunn Gjesdal Tennebø.
Les også:
Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…
Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…
9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…
Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.