Follo Folkehøgskole
- Østbyveien 3, Vestby
- Telefon: 64 98 30 50
- E-post: follofhs@afk.no
- Elevplasser: 105
- Undervisning pr. uke: 24
- Skolestart: 17.08.2025
- Sted: Follo
- Studietur for skolen: STUDIETUR til NEW YORK
Våre fag og aktiviteter er designet for å bygge broer – i klasserommet, i lokalsamfunnet, og på tvers av kulturer. Vi tror på å strekke grensene, tørre å utforske det ukjente. Ved å våge, vokser vi. Ved å dele, lærer vi. Og det er i dette modige utforskingsrommet at våre elever finner sin plass, i et skolesamfunn der du virkelig føler deg hjemme.
Velkommen til Follo fhs - en trygg havn, et sted for raushet, og en arena for modig læring. Her er du ikke bare en del av vår historie; du er også med på å forme fremtiden.
Velkommen til et sted der livet ikke bare læres, men leves.
Follo folkehøgskole har 11 ulike linjer å velge mellom:
Lokalene er tilpasset linjene våre og vi har: Blackbox, dansesal, festsal/gymsal, spesialbygget vokalrom, musikalrom, lydstudio, filmhus, bandhus, auditorium og verksteder. Vi bruker også treningsstudioet Mudo som ligger i Vestby storsenter, og lokalmiljøet er ofte en naturlig arena for de ulike fagfeltene våre.
Vi har stort fokus på kosthold og ernæring. Dyktige kjøkkenansatte serverer deg variert, sunn og god mat fra hele verden. Les mer om kjøkkensjef Ingun.
TRIVSEL
Vi er en skole som scorer høyt på trivsel. Dette gjelder under måltider, i timene og ikke minst er Follo en plass du vil føle deg hjemme. Kombinasjonen av tilgjengelige klasserom av høy standard, koselige internatrom og fellesareal gjør at totalopplevelsen blir så bra som mulig. Samtidig er det rom for å trekke seg tilbake og slappe av.
FRILYNT
Follo fhs står for frihet og fleksibilitet i læring, fri fra eksamener og karakterer, med fokus på personlig vekst og utvikling. Å være frilynt betyr også at vi ikke er knyttet til noen religiøs organisasjon. Vårt mål er å skape et inkluderende og støttende læringsmiljø der alle kan føle seg velkomne og bli inspirert til å utforske, lære og vokse, som individer og som en del av et fellesskap.
Vi starter dagen med morgensamling. Det finnes ingen grenser for hvilke temaer som berøres. Både ansatte og elever har ansvar for å holde morgensamlinger.
En time i uka er satt av til skolekor/fellessang. Det er godt å synge sammen og spennende å prøve seg på flerstemt sang. På høstfest, fellesarrangementer og til avslutningen er skolekoret en sentral del. Korsang er en viktig del av folkehøgskolens tradisjon.
Alle linjene har ansvar for seminarer der elevene får prøve seg på aktivitetene til den enkelte linja.
I tillegg har vi felles turer og felles kulturopplevelser både på skolen og utenfor!
Du velger minimum to timer valgfag i uken. Vi har et utvalg av fag du kan velge mellom innenfor musikk, dans, litteratur, håndverk, film og fysisk aktivitet. Du kan velge så mange du har plass til på timeplanen. Hvert valgfag går over fem uker. Her er eksempel på valgfag du kan velge:
Besifringsspill på piano eller gitar.
Lær DJ'ing av Niako
Vi lager vår egen Follo-revy! En forestilling med sketsjer, musikk, dans m.m. Elevene jobber selv frem manus og idé.
Inspirert av TV-serien "Glee" leker vi oss inn i musikk, show og glam. Sang, koreografi og sceneshow i skjønn forening.
Hiphop og House for nybegynnere.
Hva er bedre enn å slenge seg ned i sofaen med en bok? Vi skal gjøre nettopp dette, samtidig deler vi litt inspirasjon og leseopplevelser med hverandre. Årets mest behagelige og lavtersksel valgfag.
Målet er at du skal få i gang din indre låtskriver. Vi skal se på ulike skriveøvelser, måter å tenke på, verktøy man kan bruke og mye mer for å få i gang prosessen. Det er alltid rom for feedback!
Bygger på klassisk svensk massasje ( sportsmassasje). Fokus på massasjegrep og velvære. Du gir og mottar massasje.
Her får du muligheten til å forstå de historiske linjene fra 70-tallets filmåpenbaring, der Coppola, Scorsese, Lucas, Kubrick og Spielberg satte standarden. Hvordan påvirker disse dagens filmer?
Styrke og bevegelighetstrening med utgangspunkt i å styrke kjernemuskulaturen. Bruke dette som utgangspunkt for alle bevegelser når en trener hele kroppen og samtidig koordinere pusten med bevegelsene
Her skal vi stupe inn i det nye, store universet av podcaster. I grupper skal vi utvikle et konsept som dere skal spille inn og gi ut! Lag gjerne din gruppe før du begynner.
Sals for nybegynnere.
Lære symaskinens deler og funksjoner, enkel søm og enkle mønstre, sy nyttige gaver, sy og reparere klær, ta mål og tilpasse mønster, sy egne klær. Det legges til rette for den enkeltes erfaring.
Keramikk - dreiing og arbeid med relieff Tre - treskjæring, lage egen kniv, dreiing Tegne og male
Yoga kan være med å forebygge fysiske og psykiske helseplager. Grunnleggende teknikk og sekvenser, stående og sittende. Fokus på pust, fleksibilitet og fysisk krevende øvelser. Avspenning.
Hvert år lages det en bok med høydepunkter fra året. Bli med i gruppen som utformer denne! Vi arbeider med tekst og bilder.
Obligatorisk: Ja
Pris: Inkludert i linjepris
Varighet: 1 uke
Måltider pr dag inkludert: 3
Hele skolen reiser sammen til verdensmetropolen NEW YORK.
Her er det ubegrensede muligheter for alle linjer. Kultur, trening, sightseeing, konserter, forestillinger, utstillinger og alt annet du kan drømme om. Vi tar deg med på en studietur som vil utvide horisonten din og gi deg minner for livet.
De fleste elevene bor på dobbeltrom. Å bo sammen er en hyggelig måte å bli kjent på.
På internatene er det bad og toaletter i hver gang, kott til kofferter og vaskerom med vaskemaskin. I tillegg er det også oppholdsrom med kjøkkenkrok på noen av internatene.
Inne på rommet finner du seng med skuffer under, hyller over senga, skap med hyller og skap med kleshengere, vaskeservant med skap med alt du trenger til rengjøring, et lite bord og to krakker.
De fleste rommene er tilgjengelig hele døgnet.
Follo folkehøgskole er den frilynte folkehøgskolen som ligger nærmest Oslo. I umiddelbar nærhet ligger Vestbysenteret, skog, landbruksområder, et nytt og stort idrettsanlegg, boligområder og kommunesenteret i Vestby kommune. I gangavstand fra skolen finner du treningssenter, kjøpesenter, togstasjon og bussholdeplasser.
Tog: Toget går hver halve time både til og fra Oslo (strekningen Oslo - Moss).
Flybuss: Vestby - Gardermoen 1 time og 10 minutter.
Bil: E6 fra Oslo, ta av ved Vestby Syd. Kommer du vestfra er både Bastøfergen Horten - Moss og Oslofjordtunellen en mulighet.
Den sydlige delen av Akershus heter Follo og består av hyggelige tettsteder langs Oslofjorden som Son, Hvitsten og Drøbak. Her finner du også Ås kommune med et stort studentmiljø knyttet til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Ski kommune med et stort sentrum inkludert et moderne kinosenter.
• Togstasjon – 10 min
• Holdeplass for flybuss til Gardermoen – 14 min (70 min til Gardermoen)
• Matbutikk – 5 min
• Kjøpesenter – 14 min
• Treningssentre – 5 min
• Helsestasjon som vi samarbeider med – 5 min
• Norwegian Outlet – 3 km
• Tusenfryd fornøyelsespark – 19 km
• Oslo S – 24 min med tog (Avgang hver halve time)
• Ski – 11 min med tog
• Moss – 16 min med tog
• Son – 14 km
• Hvitsten – 7 km
• Østfoldbadet – 34 km
I løpet av skoleåret har vi prosjektuker, reiseuker og oppstartsuker.
Årsplan
Skoleåret 2025-2026 (endringer vil komme)
Skolestart søndag 17. august 2025
Høstferie i uke 40, fra lørdag 27. september til og med 5. oktober
Juleferie fra 16. desember t.o.m. 6. januar 2026
Vinterferie i uke 8, fra 14. til og med 22. februar
Påskeferie fra og med 28. mars til og med 6.april
Siste skoledag lørdag 9. mai 2026
Skoleåret 24-25 (se detaljert plan for nedlasting). NB, endringer kan komme
I løpet av året har skolen en rekke prosjekter og oppsetninger.
Stipendiatene har bl.a. som oppgave å sette i gang aktiviter i elevenes fritid. Det kan være film- og spillkvelder og turneringer av alle slag.
I oppstartsfasen har de et spesielt fokus på ulike bli-kjent aktiviteter. De arrangerer også «Scenen er din» flere ganger i løpet av året der man kan få presentert noe man jobber med og få trening i å stå på en scene.
Skolen har fra tre til syv stipendiater. Disse har vanligvis gått ett år på skolen og kjenner den veldig godt.
Hvert internat har ansvar for å lage en hyggelig aktivitet eller kveld for de andre elevene.
Linjekveldene er et av mange høydepunkt i skoleåret der linjene lager hver sin kveld med fin middag, underholdning og/eller annen aktivitet.
Flere av valgfagene foregår på ettermiddag- og kveldstid.
5. juli 2022 ble Follo Folkehøgskole sertifisert som Miljøfyrtårn. Dette innebærer at vi både ønsker og er pålagt å leve opp til bestemte krav som tar tak i miljø og klimaaspekter ved vår skoledrift. Det stilles krav innen områdene arbeidsmiljø, innkjøp, energi, transport, avfall, utslipp og estetikk. Informasjonskrav for ansatte, bedre rapportering på miljøkrav og pedagogiske opplegg for elever er også en del arbeidet.
Som en Miljøfyrtårnsertifisert skole settes det stadig krav til forbedringer på våre klima- og miljøprestasjoner fra år til år. Hvert år leverer vi en klima- og miljørapport. Her kan du lese den siste Klima- og miljørapporten vi leverte.
I forbindelse med dette arbeidet har skolen utarbeidet følgende miljøpolicy:
Alt i alt gir Miljøfyrtårnsertifikatet skolen mulighet til å jobbe målrettet mot å bli stadig mer klima- og miljøvennlig og at hverdagen til oss som bor og jobber her blir renere og sunnere.
Vår bygningsmasse er delvis tilgjengelig for rullestol.
Vi har ett internatet som er tilpasset rullestolbrukere.
Vi har automatiske døråpnere.
På Follo Folkehøgskole er vi opptatt av "mattrivsel". Det vil si at vi ønsker at du skal glede deg til neste måltid, ved at du finner mat du liker og som gjør godt for kropp og sinn. Vi følger Helsedirektoratets kostholdsråd og legger til rette for et sunt og variert kosthold. Vi arbeider derfor aktivt for å redusere bruk av sukker, rødt kjøtt og fete meieriprodukter, samt å øke tilbudet av grønnsaker, frukt, fisk, sunne oljer og grove kornprodukter.
Vi er opptatt av bærekraft og matsvinn og håper at du og dine matvaner vil være med oss inn i fremtiden. Vi har derfor et godt utvalg av vegetar- og veganretter.
Har du sykdom, allergi eller matintoleranse, som gjør at du har behov for spesialkost, er det viktig at vi får beskjed om dette, slik at vi kan legge best mulig til rette for deg. Hvis du ikke allerede har gjort det, kan du fylle inn dine behov på google-skjemaet du vil få tilsendt. Send oss gjerne en e-post i tillegg hvis du har spørsmål. Har du legeattest vil vi også gjerne få tilsendt denne, for å sikre korrekt oppfølging.
Vi tilpasser så langt det er mulig slik at blir mulig for deg å delta på lik linje med de andre. Dette kan f.eks. være:
- Finne alternative løsninger om aktivitetene blir for omfattende
- Vi har fokus på en god og trygg oppstart og et inkluderende miljø
- Vi har sosiallærer, internatleder og andre ansatte som du kan snakke med om du ønsker det
Ta kontakt med oss om for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.
Jørgen har en mastergrad i coaching og idrettspsykologi fra Norges Idrettshøgskole, og har jobbet som personlig trener siden 2017. Han har også jobbet som mental trener og holdt kurs om motivasjon og livsstilsendring.
Epost: jorgehol@afk.no
Telefon: 95134461
Ingun er opptatt av at maten skal smake godt og gjøre godt for kropp og sinn. Bærekraft – gjøre mist mulig skade på miljøet. Matsvinn: Maten skal være så god at du spiser opp hele porsjonen. Favorittmat: Streetfood - sunn velsmakende gatemat fra hele verden, gjerne vegetar. Veldig glad i hjemmelagde supper og hjemmebakt brød. Ja, stort sett veldig glad i mat
Kor, sykling, ski og hunden Leo Ferrari
Epost: inguns@afk.no
Telefon: 971 18 368
Britt er skolens ansikt utad. Kommer du til skolen eller ringer du til skolen så er det hennes smil eller stemme du møter. En sjelden gang tenker hun på noe annet enn skolen vår. Da kan det være hennes idylliske sted i de dype skogene på Romerike eller hennes engasjement for barnehjemsbarn i Thailand og på Sri Lanka.
Epost: britts@afk.no
Telefon: 64983050
Er utdannet dansepedagog fra (Statens Balletthøgskole) KHIO. Videreutdanning i London og Paris. Dansevitenskap NTNU. Yoga; 200 h yoga alliance, Axelsons Body Work School
Anne Karina er
Epost: anneknud@afk.no
Telefon: 414 04 760
Epost: tageo@afk.no
Telefon: 40465288
Øyvind er Vokallinjens linjeleder. I tillegg underviser han på Bandlinjen, i skolekoret og har ansvar for skolens lydutstyr. Øyvind er utdannet musikkpedagog ved Norges Musikkhøskole og har turnert landet rundt som allsidig musiker i mange år. Erfaring som bandleder og pianist ved ulike sceniske produksjoner, og har i en årrekke skrevet sanger sammen med forfatteren Tor Åge Bringsværd.
Epost: oyvindd@afk.no
Telefon: 920 35 080
Ronnie er linjeleder på Film. Han er en erfaren film- og fotolærer, forfatter, skribent, kåsør, regissør, musiker og driver sin egen bokhandel. Ronnie er fra øya Giske på Sunnmøre og bor i dag på Filtvet i Hurum.
Epost: ronniel@afk.no
Telefon: 99024866
Hanne har bakgrunn som danser, pedagog og Pilatesinstruktør. Hun har jobbet lenge og tett opp til kilden til Joseph Pilates. I tillegg er hun utdannet massør og Gyrotonic instruktør Level 1. Hanne startet PT-linjen høsten 2015 og har med seg dyktige timelærere i sine fagfelt.
Epost: hannebi@afk.no
Telefon: 410 26 669
Liv-Ellen er utdannet skuespiller og sanger ved HSM/Artisten (Göteborgs Universitet), to år fra Bårdar Akademiet på Musikkteaterlinjen og er teaterpedagog fra Khio. Hun har selv gått på folkehøgskole. Som utøvende skuespiller og sanger har Liv-Ellen jobbet på flere av de store teatrene i landet. Sist var hun å se i Mamma Mia! på folketeateret i Oslo.
Epost: livellenk@afk.no
Telefon: 934 40 414
Tonje: "Folkehøgskole må være verdens beste plass å utvikle seg som menneske, og som danser"
Tonje har en fireårig bachelor i dans med praktisk pedagogisk utdanning (PPU) fra Universitet i Stavanger, Master i dansevitenskap fra NTNU og etterutdanning i ledelse fra UIT. Hun har bred undervisningserfaring bl a fra folkehøgskole, videregående skole og fra kulturskoler rundt i landet.
Epost: tonjehe@afk.no
Telefon: 95825894
Preben underviser på flere linjer, Musikal, Vokal og film. Han er fra Kristiansand, og har sin utdannelse fra både Univeristetet i Agder, Høgskolen i Oslo, Australia, Complete Vocal Institute og ved Bårdarakademiets musikalllinje. Han har jobbet ved flere av landets teatre, blant annet Akershus Teater, Agder Teater, og Det Norske Teatret, Sabeltannforestillingene i 10 sesonger, og nå i Chess.
Epost: prebenm@afk.no
Marius er skolens vandrende Wikipedia innenfor en rekke musikkstiler. Vi har en mistanke om at han også sover med musikk på ørene… Noen ganger strømmer hans musikk ut over høyttalerne på kjøkkenet, personalet danser og elevene strømmer til: «WOW! – Så bra musikk!»
Telefon: 64983077
Heidi er skolens morgenfugl. Når vi andre omsider kommer oss i gang er mye av arbeidet hennes gjort. Og når arbeidsdagen er over fortsetter hun: Heidi er i skolens ypperste elite når det gjelder trening og ernæring og sitter bare når hun kjører til jobben. Hvor langt er det, Heidi?
Epost: heidisa@afk.no
Telefon: 64983062
Grethe jobber med renhold i team med Heidi – og noen ganger høres det ut som om dette er verdens morsomste arbeidsplass. Hun har engasjement for skolen langt utover sin oppgave og ikke få elever har fått luftet sine tanker eller fått retning på sine utfordringer i samtale med Grethe.
Epost: grethefr@afk.no
Telefon: 64983062
Mange folkehøgskoler markerer Verdensdagen for psykisk helse. Ansatte og elever ved Follo folkehøgskole ønsker med åpenhet om tematikken.
Desima så hvordan Trixie utviklet seg som menneske og ble mer voksen i løpet av året på folkehøgskole. – Da Trixie bodde hjemme var vi ...