Til hovedinnhold

Unik praksisplass hos SKAM

Etter et år på Danvik folkehøgskole, har Oline Birgitte Nave (20) fått praksisplass i SKAM-redaksjonen i NRK P3. – En unik mulighet jeg er utrolig takknemlig for, sier hun.

Tekst: Marit Asheim, sist oppdatert: 15.10.2016

 

skam_jentene

Etter noen måneder i praksis hos SKAM-redaksjonen, er Oline fortsatt like stor fan av den populære serien. FOTO: NRK

 

Etter tre år på medielinja på videregående var fortsettelsen klar for Oline Birgitte Nave. Hun søkte seg til Danvik folkehøgskole i Drammen for ett år på linja TV-produksjon.

– Flerkameraproduksjon var noe av det jeg likte best fra videregående, og jeg ville derfor kombinere et folkehøgskoleår med noe jeg kunne tenke meg å studere videre og kanskje også jobbe med, sier Oline, som kommer fra Vågsøy i Sogn og Fjordane.

Valget var derfor ganske enkelt da hun kom over fagtilbudet på Danvik.

– Bredden innen mediefag er stor på Danvik, med både TV-produksjon, radio og film. Det var derfor enkelt å bestemme seg for at det var dit jeg ville, sier hun.

– Jeg tror det viktigste med et slikt folkehøgskoleår er at man får prøve ut mye praktisk i det faget man har valgt. Da er det enklere å se om dette er noe man vil jobbe videre med eller ikke. Skulle du oppdage at det ikke passer for deg, er det også nyttig erfaring, sier hun.

Den største forskjellen mellom videregående og folkehøgskolen var frihetsfølelsen, uten karakterer å forholde seg til.

– Man tør leke mer, og ikke minst prøve og feile i større grad, når det ikke er karakterer som venter i enden av det prosjektet du jobber med, sier Oline.

– Jeg tror også det er på den måten man lærer best!

 

img_0340

Etter et år på Danvik folkehøgskole, har Oline Birgitte Nave (20) fått praksisplass i SKAM-redaksjonen i NRK P3. – En unik mulighet jeg er utrolig takknemlig for, sier hun.

Les mer om Danvik folkehøgskole

Unike praktikantstillinger

Interessen for TV-bransjen vokste i løpet av året på Danvik. Da muligheten for å et praksisår etterpå dukket opp, var Oline rask med å søke om plass hos NRK P3 og SKAM.

– Vi er rundt 40 andreårselever på Danvik folkehøgskole som er ute i praksis dette året i forskjellige mediebedrifter i Oslo, forteller Oline.

De andre møter hun innimellom på obligatoriske forelesninger i regi av skolen, eller i kantina på Marienlyst. Tre andre medelever har praksis i hver sin redaksjon på NRK-huset.

– Dette er en helt unik mulighet. Ingen andre utdanninger jeg kjenner til har praksis et helt år i strekk, sier Oline.

– Danvik folkehøgskole samarbeider med en del mediebedrifter, og de elevene som er interesserte søker på praktikantstillingene som blir utlyst. Deretter følger intervjurunder før ansettelser, forteller hun.

– Jeg føler meg utrolig heldig som havnet her, smiler Oline.

 

img_0331

Olines hovedansvar i produksjonen av SKAM er statister og rekvisitter. Her henter hun klær til Eva i skapet hennes.

 

Som så mange andre hadde hun fulgt de to foregående sesongene av serien nøye.

– Jeg hadde selvfølgelig sett SKAM, og har sansen for den unike publiseringsmåten de har valgt for serien. Måten klippene eller poster i sosiale medier kommer ut på føles veldig ekte. Du har hele tiden inntrykk av at det skjer her og nå. Jeg var derfor sikker på at det måtte være en dyktig gjeng som sto bak, og tenkte at muligheten til å få jobbe med dem var helt spesiell, sier hun.

– Og så er det jo selvfølgelig litt kult å få jobbe med et program du liker veldig godt selv også da, smiler hun.

Det er første gang P3 har tatt inn en praktikant fra Danvik, og naturlig nok aller første gang noen får være med i SKAM-redaksjonen. En mulighet mange trolig misunner Oline.

– Denne sjansen er rett og slett helt topp, og jeg hadde aldri kommet hit hvis det ikke var for Danvik, sier hun.

 

– Folkehøgskoleåret har vært en fordel

Hektiske arbeidsdager

Olines hovedansvar i produksjonen er statister og rekvisitter. I forkant av hver innspilling er det med andre ord mye logistikk.

– Mitt ansvar er å kalle inn folk, finne de rette statistene til ulike opptak eller scener, og sørge for at vi har alt det utstyret vi trenger ute på location, sier hun.

– Det er med andre ord veldig hektisk dager, og jeg kommer skikkelig tett på alt som skjer i produksjonen, legger hun til.

Selve SKAM-redaksjonen består av elleve personer, og inkluderer alt fra manus og regi til klipp og nettpublisering.

– Noe av det som kanskje overrasket meg mest da jeg kom hit, er at de ikke er flere ansatte i redaksjonen. Det er utrolig at det er mulig å få til så mye, og så bra, med tanke på den tiden og de ressursene som er til rådighet, sier Oline.

– Nå vet jeg at det ligger veldig mye jobb bak hvert enkelt av de klippene dere ser!

 

skam-gutter

I sesong 3 er det Isak (t.h) som er hovedpersonen. FOTO: NRK

 

Selv synes hun det går i ett på jobb, og det har ikke vært et kjedelig øyeblikk siden hun begynte.

– Vi har korte deadlines, og det er mye som skjer når vi står midt oppe i det, sier Oline, og forklarer at de jobber i bolker.

– Først planlegger vi flere dager med opptak, og all logistikken rundt det, og deretter kommer dagene med filming på ulike locations, sier hun.

På dager med innspilling er de gjerne på jobb i tolv timer. Da kommer det godt med at Oline fra året på Danvik er vant til å stå på en del.

– Noe av det jeg har mest bruk for fra Danvik i denne jobben, er erfaringene fra enkelte av produksjonene vi laget selv på folkehøgskolen, sier hun.

– Blant annet hadde vi julesendinger hvor vi erfarte at det er mye jobb som ligger i prosjektledelsen av et program. Med alt fra rigging og invitasjon av gjester, til innholdsplanlegging og regi før filming, forklarer hun.

– Generelt var det faglige veldig bra på Danvik. Vi fikk prøve oss på mange ulike typer produksjoner, og fikk med det innsikt i hvordan mye av arbeidet er i bransjen, sier Oline.

– Vi hadde tilgang på mye utstyr, også utenfor undervisningstid, og kunne eksperimentere mye selv. Det gjør at en som er interessert kan få veldig mye ut av et slikt folkehøgskoleår, sier hun.

 

– Det er umulig å se for seg hvordan et folkehøgskoleår er

Mye hemmelighold

Da Oline startet praksisperioden sin hos NRK P3 var det rett på med auditions i SKAM. Deretter har det gått slag i slag.

– Det er både lærerikt og gøy, sier hun, og innrømmer samtidig at hun fortsatt er like stor SKAM-fan.

– Jeg er faktisk minst like gira hver gang det publiseres et nytt klipp eller legges ut en chat i denne sesongen, sier hun.

– Selv om jeg vet hva som skjer er det utrolig gøy å lese folks reaksjoner og spekulasjoner i kommentarfeltet, smiler hun.

Samtidig understreker hun at det kan være vanskelig å holde alt hemmelig. Spennende dager på jobb vil du gjerne dele med noen i ettertid, men hun har lært seg til at det må vente til episodene havner på nett.

– Det er litt lettere nå som sesongen har kommet i gang og folk ser hva vi har jobbet med de siste månedene, sier hun, og legger til at den natta som det første klippet skulle slippes var det vanskelig å telle ned til publiseringstidspunkt – uten å røpe hva hun egentlig ventet på.

– Nå er det rart å vite svarene på noe av det folk lurer på. Samtidig vet vi lite om hva som skjer lenger frem i tid. At vi jobber så mye fra uke til uke er en veldig spennende arbeidserfaring, sier Oline.

 

img_0328

Oline har ansvar for forberedelse og rekvisitter på de ulike locations som brukes under innspillingen av SKAM. Her er hun på rommet til Eva.

 

Selv håper hun å få mest mulig innsikt i hva som skal til for å produsere nett-drama i løpet av året i NRK. Hva som venter etterpå holder hun litt åpnet.

– Selvfølgelig ligger det litt i bakhodet at media er en usikker bransje å jobbe i om dagen. Samtidig tror jeg man får mye til om man virkelig vil, sier hun.

– Uansett er jeg utrolig glad for at jeg fikk denne sjansen. Året mitt i NRK vil være en nyttig erfaring samme hva jeg ender opp med å gjøre senere, avslutter Oline.

 

218

Mest lest

Tips fra elevene: hva skal du skrive i søknaden din?

Tips fra elevene: hva skal du skrive i søknaden din?

Usikker på hva du skal skrive i søknaden til folkehøgskolen du vil…

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…

Sånn velger du folkehøgskole: Elevene gir sine beste tips!

Sånn velger du folkehøgskole: Elevene gir sine beste tips!

Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…

Slik fungerer søknadsprosessen på folkehøgskolene

Slik fungerer søknadsprosessen på folkehøgskolene

Vi forklarer prosessen, fra søknad til skolestart.

Mest delt

Nå kan du søke folkehøgskole!

Nå kan du søke folkehøgskole!

Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.