Neste uke reiser Ingvild Swane og 80 andre fra Natur og Ungdom til Paris. Målet er å skape enda større blest rundt det pågående klimatoppmøtet.
Tekst: Marit Asheim
– Turen blir litt annerledes enn først planlagt. På grunn av terrorhendelsen midt i november er alle klimamarsjer avlyst, forteller Ingvild Swane (19), elev på Buskerud folkehøgskole. Sammen med medelev Kari Elfrid Stamnes og 80 andre ungdommer reiser hun nedover til Paris tidlig i neste uke. Nå ønsker de heller å skape oppmerksomhet ved hjelp av bilder og plakater.
– Akkurat nå er vi litt usikre på hva det er mulig å få til, for alle former for demonstrasjoner eller samlinger av mer enn ti personer har blitt forbudt. Men vi kommer i alle fall til å lage en del bildeserier og plakater, og vil jobbe for at disse spres gjennom sosiale medier, sier Ingvild.
– Engasjement nytter!
På spørsmål om hvorfor hun drar er Ingvild ikke i tvil: fordi engasjement nytter!
– Politikere og andre toppledere gjør rett og slett ikke nok for klimasaken og miljøet. Skal vi få til endringer, må vi gjøre vårt for å påvirke. Jo mer oppmerksomhet saken får, jo bedre er det. Da må faktisk politikerne begynne å gjøre noe, sier hun.
Selv har Ingvild liten tro på at resultatet av klimaforhandlingene blir en rettferdig klimaavtale. Da håper hun heller at mer fokus i ettertid av møtet skal føre til endringer.
– Rettferdighet og solidaritet er to viktige stikkord for mitt engasjement. Det er urettferdig at vi som rike nasjoner stadig fortsetter å pumpe olje og nekte å omstille oss, samtidig som vi i stadig større grad fjerner livsgrunnlaget til de fattigeste landene når det blir snakk om klimavennlige endringer. Vi må også ta vår del av ansvaret, sier hun.
– Det handler om penger
– Mye av passiviteten til politikerne handler om penger. Men i lengden er det heller ikke lønnsomt å holde på som vi gjør nå, sier Ingvild. Selv forsøker hun å leve miljøvennlig, og bruker ellers tid på å snakke om miljøutfordringer. Mer bevissthet gir også mer fokus.
– Ikke alle vil eller kan aksjonere, men det er mange flere måter å vise at man engasjerer seg likevel. For eksempel ved å skrive leserinnlegg eller melde seg inn i en organisasjon, sier hun.
På Buskerud folkehøgskole har klimaforhandlingene vært nevnt i fellesfaget «Samfunnsdråpen», men både Ingvild og Kari kommer til å bruke mye tid på å fortelle om erfaringene fra Paris når de kommer tilbake til skolen.
– Både under besøket i Paris og i tiden etterpå ønsker vi å skape mest mulig engasjement og oppmerksomhet, sier Ingvild.
Usikker på hva du skal skrive i søknaden til folkehøgskolen du vil…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Vi forklarer prosessen, fra søknad til skolestart.
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.