Etter å ha bodd på ulike asylmottak i fem måneder, kom Snit og Rahel til Rønningen folkehøgskole i januar. Nå opplever de norsk sommer – på hytta med vertsfamilien sin.
Tekst: Marit Asheim
Snit og Rahel er to av de fire eritreiske jentene som startet på Rønningen folkehøgskole i Oslo i januar , som en del av folkehøgskolenes dugnadsinnsats for flyktninger. De skal være elever på folkehøgskolen ett år til, og i sommerferien er det skolen som har laget et opplegg for dem. Ferietur med vertsfamilie faller virkelig i smak.
Felles innsats for flyktninger
– Vi har lært mange nye ord, som for eksempel «min tur», spille kort, yatzy, hytta, pesto og kål, ramser Rahel opp smilende.
De er på hytta til familien Homelien Bakke i Kittelsnes, utenfor Lyngdal. I går lærte jentene å lage norsk pizza og pesto, i dag er det eritreisk mat som står på bordet.
– Det heter «enijera», forklarer Snit om det ferske brødet som ligger foran oss. Bakeprosessen startet i går, og brødet har hevet i hele natt. Det kan minne litt om pannekaker, men inneholder gjær og er luftig og godt. Brødet serveres sammen med to grønnsaksretter som skal legges oppå. I dag er det heller ikke bestikk på bordet – det skal spises som man gjør i Eritrea.
– Snit faster denne uken, forklarer Siri Homelien.
– Og det tilpasser vi oss selvfølgelig, sier hun. Jentene er koptisk kristne, og fasten innebærer å holde seg unna kjøtt, fisk, egg og melk.
Praten går lett, med mye latter. Allerede etter fire dager sammen er det både interne vitser og fleiping. Kommer man til kort med ord innimellom forklares ting med bevegelser eller bilder.
– Det gjelder å finne på aktiviteter sammen, da kommer også ordene lettere, sier Per Odd Bakke.
– Jentene er så positive og sjarmerende. De ler godt, og er veldig oppmerksomme mot oss, sier Siri.
– Skal en slik uke fungere må man være åpne, det tar jo litt tid å bli kjent. Men både vi og de har lært mye disse dagene. Det har gått overraskende fint, sier hun.
Så hva gjør man en uke på hytta på Sørlandet? Trolig det samme som alle andre ville gjort. De har besøkt Lindesnes fyr, vært i svømmehallen, Snit har blitt glad i å kjøre båt, og Rahel har klippet gresset rundt hytta. Familien hadde lånt med noen speilreflekskameraer fra de eldste døtrene sine, og disse har blitt hyppig brukt av jentene. Neste skoleår er det nemlig linja FotoVideo de skal begynne på ved Rønningen.
På spørsmål om hva som har vært mest gøy, kommer svaret fort:
– Svømming, sier Rahel. Besøk i svømmehallen skal trolig gjentas i løpet av de neste dagene. Det varme vannet i spa-avdelingen var perfekt for svømmetrening.
– De lærte så utrolig fort, og har veldig lyst til å lære å svømme ordentlig, sier Per Odd.
Plutselig bryter jentene ut i høy latter, idet Per Odd demonstrerer forskjellen på de to i vannet. Mens Rahel kastet seg ned vannskliene for å få størst mulig fart, tok Senit det litt roligere og satt oppreist ned svingene. Det er ingen tvil om at de har funnet tonen sammen.
– Jentene liver ordentlig opp her på hytta. En av dagene med dårlig vær sa jeg til Per Odd at hadde det bare vært oss her nå, så hadde vi ligget rett ut i hver vår stol foran TV-en. Jeg er så glad for at det ikke er sånn, det er jo mye morsommere å spille kort med disse to, sier Siri.
Les mer om Rønningen folkehøgskole
– Hjemme hadde vi lenge snakket om hvordan vi kunne bidra best mulig for de nyankomne flykningene i landet, forteller Siri.
– Vi er godt voksne, ungene har flyttet hjemmefra, og vi har jo tid. Spørsmålet var bare hva kan vi gjøre?
Et facebookinnlegg fra rektor Svein Harsten ble avgjørende.
– Jeg leste der om at de trengte to vertsfamilier til en ukes ferie i sommer for de fire eritreiske jentene. Det spørsmålet kom veldig beleilig, og det traff oss! Når det i tillegg passet inn i våre ferieplaner, var vi raske til å tilby hyttetur som et alternativ, sier hun.
For to uker siden var de på besøk på folkehøgskolen for å hilse på jentene, og nå snakker de allerede om fremtidige hyttebesøk neste sommer.
– Jentene bidrar så mye her med oss, og spør hele tiden om det er noe de kan hjelpe til med, sier Siri.
I morgen har de lovet å flette håret til datteren Kine (25) som har vært på hytta med dem noen dager nå. De har hatt mye glede sammen, men når hun står på vannski er det tryggest å følge med fra land eller helt i andre enden av båten.
– Vi pusher dem ikke til noe de ikke har lyst til. Disse jentene har vært gjennom å mye tøft før de kom til Norge, sier Siri.
– Men det er gøy å se hvor mye de interesserer seg for, og hvor lærevillige de er!
Det eneste jentene har noe utsette på, er det norske ferieværet. De forteller om de norske sommermånedene som regntid hjemme i Eritrea. Der er det ikke snakk om beskjedne byger som her, men dagevis med nedbør. Sommer for dem er nærmere 50 grader. Da blir stusselige 17 i hytteveggen noe kjølig, og det er godt å legge et pledd over skuldrene.
Jentene har vært i Norge i 10 måneder, og før de kom til Rønningen folkehøgskole har de vært innom fire ulike mottak hver. Det er mye når du er alene i et nytt land. De møttes først på Rønningen, men har helt klart blitt gode venner det siste halvåret. Nå legger de planer for fremtiden.
– Først skal vi lære perfekt norsk på Rønningen, smiler de.
Deretter venter videregående og forhåpentligvis også studier.
– Jeg vil bli lege, sier Rahel.
– Og jeg vil bli kristendomslærer, sier Snit.
– Det er så flott å høre at de har klare planer og drømmer for fremtiden, sier Siri.
Jentene snakket ikke noe norsk før de kom til Rønningen, men nå kommer språket ganske naturlig. To fulle dager i uka har vært satt av til norskundervisning, i tillegg til at alt som skjer på skolen foregår på norsk. Det er bare henge med!
– «Kj» og «skj» er vanskelige lyder, sier Rahel.
– Og så «æ, ø å», sier Snit.
Det er greit å ha noen å øve sammen med.
Etter besøket på Lindesnes nynner Rahel på melodien «Har du fyr». Sangen kjente hun igjen, for Hekla stålstrenger ble spilt på mottaket i Løddingen. Per Odd synes de skal lære seg å synge sangen sammen. Skjer det ikke denne sommeren, blir det kanskje neste?
– I går kveld lærte vi eritreisk dans her, sier Per Odd, etterfulgt av latter fra jentene.
– De synes norske skuldre er litt stive, men etter noen timer med trening blir det bedre, sier han.
I løpet av uka er det ikke bare norske ord som har blitt utvekslet. Per Odd og Siri kan nå både hilse, presentere seg og si god morgen på tigrinja. På Ipaden i stua spilles det også mye eritreisk musikk. Artisten Semhar Yohannes er en favoritt.
– Bursdag har vi også rukket å feire, forteller Siri.
– Snit ble 18 år på onsdag, og det måtte vi jo markere!
– Jeg fikk både kake og gave, smiler Snit.
– Smykket med en S på kan stå for både Snit og Siri.
I januar kalte Sylvi Listhaug folkehøgskoleopphold for «den optimale måten å integrere på». Det er ingen tvil om at det fungerer, og at vertsfamilier er et like vellykket tiltak for det samme.
Nå gleder jentene seg til at skolen igjen i august fylles med over 170 nye ansikter.
– Rønningen har tatt ansvar for de fire eritreiske jentene helt fram til våren 2017. Det innebærer også et ansvar i alle ferier, forteller rektor Svein Harsten.
– Hva var det mer naturlig enn å forsøke å få til norsk hytteferie for dem? Flere av mine venner responderte og inviterte på ferie. Så denne sommeren går med til både leir i KFUK-KFUM regi, hytteferier samt en del praktisk arbeid på skolen, legger han til.
Jentene er fornøyde både med ferieopphold og jobben de har fått gjøre på skolen i sommer.
– I det hele tatt er det en stor glede å ha ansvar for så engasjerte og flotte jenter. Og det er en glede å samarbeide med bydel Nordre Aker i Oslo om dette, sier Harsten.
Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…
Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…
9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…
Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.