Til hovedinnhold

Mobilfritt døgn på Elverum

Mandag 22. januar kom NRK Forbrukerinspektørene med to fotografer, regissør og programleder Christian Strand til Elverum folkehøgskule. Etter ord for dagen, entret Strand rommet med en enkel beskjed: De neste 24 timene skal jeg ha alle – absolutt alle telefonene deres.

Tekst: Tone Minerva Kvernen, sist oppdatert: 4.april 2018

Elever. Elverum folkehøgskole. Hender. Gir fra seg telefonene sine.

Elevene ved Elverum folkehøgskole måtte gi fra seg de kjære telefonene sine under eksperimentet. Foto: Elverum fhs.

Mobilfri dag har stått på timeplanen de siste årene på Elverum folkehøgskole, men årets utgave ble noe annerledes og mer omfattende enn tidligere. NRK Forbrukerinspektørene med programleder Christian Strand ringte og ville gjøre et eksperiment.

Flere unge sier at de heller vil kutte av seg hånda enn å gi fra seg mobilen, knuse sin egen hånd før de knuser smarttelefonen. Er det virkelig så ille? Det er det NRK Forbrukerinspektørene og programleder Christian Strand ville sjekke ut. Valget av Elverum var ikke tilfeldig: NRK hadde funnet ut at skolen har jobbet med sosiale medier og mobilavhengighet tidligere

Programmet blir vist på NRK 4. april klokken 19:45

NRK Forbrukerinspektørene. Programleder. Elever. Filmkamera.

God stemning mellom programleder Christian Strand og elevene ved Elverum folkehøgskole. Foto: Elverum fhs

Fra Elverums egen blogg:

– Etter panisk streak-snapping, litt nervøs latter og mye summing ble telefonene registrert inn i bytte mot et rødt kort fra FBI. Dette kortet kunne elevene når som helst levere inn for å få igjen mobilen sin. Kassa med mobiler ble full, og ikke minst blytung. Det er ikke hver dag man løfter på 131 telefoner.

Sal med elever fra Elverum folkehøgskole.

Elevene fikk røde kort i bytte mot mobilene sine. Foto: Elverum fhs.

Deretter fortsatte folkehøgskoledagen som vanlig, med fellesfag, måltider og valgfag. FBI hang på hele dagen, og fulgte spesielt Malene Pedersen Dale, Malin Fosseide og Jens Reboli Bredesen. I tillegg hadde de et såkalt «confession cam» stående, der flere elever fikk fortelle om utfordringer de kjente på underveis.

Imponerende nok var det bare to elever som leverte inn det røde kortet. Rykter skal ha det til at den ene ringte hjem og fikk klar beskjed: «legg den tilbake!».

En av de første utfordringene som meldte seg etter at mobilen var stuet vekk i en kasse, var behovet for klokke. Bare et fåtall elever hadde klokke på armen, og så godt som ingen hadde vekkerklokke. Heldigvis hjalp de som hadde vekkerklokke mer enn gjerne til med felles vekking, og 07.00 tirsdag låt det i kjeler, lokk og bukkehorn i internatgangene.

Etter OFD tirsdag kunne Christian Strand igjen entre foredragssalen, denne gang for å levere telefonene tilbake. (Vi kan nevne at lærerne var veldig fornøyde med å bli kvitt kassa fra lærerværelset, hvor det hadde dura og ringt og plinga i ett kjør). Strand måtte innrømme at han var imponert over at bare to hentet ut mobilen sin, og innrømmet at han hadde forventet større frafall. Deretter fulgte scener med stor gjensynsglede, da elevene igjen kunne sjekke Snap, Instagram og alle meldinger og varsler fra det siste døgnet.

 Les hele blogginnlegget her

Også lokalavisen Østlendingen besøkte Elverum under eksperimentet:

Klipp fra avisen Østlendingen. Elverum folkehøgskole. NRK Forbrukerinspektørene. Programleder Christian Strand. Mobilfritt døgn.

Lokalavisen Østlendingen rapporterte fra begivenheten når NRK Forbrukerinspektørene testet mobilfritt døgn. Tillatelse til bruk av tekst og faksimile gitt av journalist Randi Undseth.

ELVERUM: Noen klarte seg bra, andre fikk nesten angst, men så godt som alle elevene på Elverum folkehøgskole klarte ett døgn uten mobiltelefon. Forsøket ble gjort til ære for NRKs Forbrukerinspektørene.

Programleder Christian Strand og teamet sjekket inn på Elverum folkehøgskole mandag morgen for å få elevene med på eksperimentet: Hva skjer med oss når vi ikke har mobiltelefon? 131 av skolens 135 elever valgte å delta. De byttet mobiltelefonen mot et rødt kort. Det kunne de bruke om abstinensen ble for ille. Ved å levere inn det røde kortet, kunne de få den lille datamaskinen tilbake.

Så var det å ta fatt på tilværelsen uten den kjære følgesvennen de fleste har tett på kroppen døgnet rundt. Hvordan ville døgnet bli og ville alle klare det?

Tirsdag morgen: Døgnet er over. Alle er samlet i auditoriet for å høre resultatet av eksperimentet.

– Kun to personer leverte inn det røde kortet klokka 20.00 i går kveld. Dere andre har klart det, sa Christian Strand før han hentet fram boksen med telefonene og ordnet køen for utlevering.

NRK Forbrukerinspektørene. Elever. Mobilfritt døgn. Fotografer. Lyd.

Stort sett bare smil og god atmosfære når selveste NRK til Elverum folkehøgskole for å teste et mobilfritt døgn med elevene.

Hvorfor så avhengige?

– Vi jobber med et program der vi prøver å finne ut hva det er som skaper avhengigheten til smarttelefonen. Vi ser på ulike problemstillinger, blant annet hva som skjer med oss når vi må være ett døgn uten, sier Christian Strand.

– Flere syntes det har vært vanskelig, ikke minst å være uten klokke. Ingen har armbåndsur eller vekkeklokke lenger. Det med vekking bekymret mange, men det ble ordnet med bjeller tirsdag morgen, sier regissør Kristine Elshaug Bækken.

– Men mangel på telefon førte også til masse kreativitet. Sjelden har det vel vært spilt så mye kort og blodknoke som mandag.

God atmosfære på Elverum

At Forbrukerinspektørene utførte eksperimentet nettopp på Elverum Folkehøgskole er ingen tilfeldighet.

– Vi valgte Elverum fordi vi vet de har jobbet med sosiale medier og mobilavhengighet tidligere. Vi er glad for at vi valgte Elverum Folkehøgskole. Det er så fine omgivelser og så god atmosfære her, sier Christian Strand.

Jente med smarttelefon i hendene.

Godt å få duppedittene sine tilbake. Foto: Elverum fhs.

 

Programleder Strand legger til i en e-post:

– Vi syntes det var veldig gøy at Elverum lot oss få gjøre dette, og vi opplevde at elevene var super-sporty. Det er tydelig at å avstå fra mobil er vanskelig og tungt for mange. Det er ikke sikkert jeg selv ville klart det samme like bra! – At vi fikk være «flue på veggen» så lenge ga oss mange gode situasjoner som vil bli bra TV.

 

Om det ble det, kan dere se selv på NRK Forbrukerinspektørene i kveld kl 19:45.

52

Mest lest

- Jeg elsker jobben min

- Jeg elsker jobben min

Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…

Folkehøgskoleelever mer tilfredse enn studenter og vernepliktige

Folkehøgskoleelever mer tilfredse enn studenter og vernepliktige

Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…

Folkehøgskoledokumentar skal vises på Sundance Film Festival 2025

Folkehøgskoledokumentar skal vises på Sundance Film Festival 2025

Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…

Marte (22) var ikke klar for å studere etter videregående:…

Marte (22) var ikke klar for å studere etter videregående:…

9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…

Hva er rullerende opptak? Folkehøgskolene forklarer

Hva er rullerende opptak? Folkehøgskolene forklarer

Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?

Mest delt

Nå kan du søke folkehøgskole!

Nå kan du søke folkehøgskole!

Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.