Matprisen 2018: Og vinneren er ...
Tekst: Tone Minerva Kvernen, sist oppdatert: 27.november 2018
Kjøkkenteamet fra Fosen folkehøgskole unnet seg en selfie eller to under den storslåtte prisutdelingen og feiringen på Vippa i Oslo. Foto: Joachim Sollerman / Matprisen.
– Flere og flere er opptatt av bærekraft når de jobber med mat og det er jo veldig gledelig, men det har gjort det vanskelig å velge ut vinnere blant alle de fantastiske nominerte, sier jurymedlem Heidi Bjerkan til matmagasinet Appetitt.
Desto større er det at Fosen folkehøgskole stakk av med den gjeve Debioprisen.
Mandag 19. november 2018 gikk MATPRISEN 2018 av stabelen på Vippa i Oslo. Matprisen er en hyllest til bønder, produsenter, kokker og formidlere som tenker bærekraft og miljø når de jobber med mat.
En feiring av de flinkeste menneskene i matbransjen. Og den viktigste matprisen i Norge. Intet mindre!
Her er de glade og stolte damene fra Fosen folkehøgskole på Vippa i Oslo og mottar den gjeve Debioprisen 2018. Foto: Joachim Sollermann / Matprisen.
For kjøkkenteamet fra Fosen Folkehøgskole var det stor stas bare å bli nominert. Og så går de hen og vinner selveste Debioprisen!
Juryens begrunnelse
For vinneren av Debioprisen handler det om å la mennesker bli kjent med hverandre og seg selv. De bor midt i naturen, som i et klassisk postkort, med tilgang til kanskje verdens beste råvarer. Gjennom respekt for maten, og gleden over å klare seg selv, gjør de nettopp det: Råvarene er lokale eller egenproduserte, enten de kommer fra dyrking, dyrehold eller fra jakt og selvplukk. Bærekraftig mat er for vinneren både et læringsmål, og en måte å mate elever på, og utdanning og drift av skolen går opp i en høyere enhet.
Bærekraftig mat er for Fosen folkehøgskole både et læringsmål, og en måte å mate elever på. Utdanning og drift av skolen går opp i en høyere enhet. Foto: Fosen folkehøgskole
Matprisen gir motivasjon
Til avisen Adressa sier mediekontakt ved Fosen, Tora Heide at skolen selvsagt er veldig glade for prisen.
– Det er helt fantastisk. Det er en stor anerkjennelse og veldig inspirerende at vi får en pris for å holde på med bærekraft. Det er også veldig overraskende at vi som folkehøgskole får den, sier hun.
Også lokalavisen Fosna-folket har intervjuet Tora om prisen.
Nå håper hun at prisen kan gjøre at flere hører om Fosen folkehøgskole og at de kan få enda flere søkere. Dessuten tror hun at de som jobber på kjøkkenet blir ekstra motivert og føler de får lønn for strevet.
– Dette er positivt for omdømmet vårt. Vi er en litt spesiell folkehøgskole og jeg tror folk legger mer merke til det nå, avslutter Heide.
Forsøk på gruppebilde med høne 🙂 Foto: Fosen folkehøgskole