Friluftsliv er den linjetypen det finnes aller flest av på de norske folkehøgskolene. Men hvor mye erfaring trenger man for å kunne søke her? Fire tidligere elever deler av sine erfaringer.
– Man kan definitivt starte her uten mye erfaring, forteller Nathalie Bergh (19). Hun er tidligere elev på linja backpacker multisport på Seljord folkehøgskule.
– Dette er kanskje ikke en ren friluftslivslinje, men vi har gjort masse av det i år. Mange av oss kom til skolen uten erfaring i det meste vi har gjort til nå. Det gjorde også jeg! Siden vi starter helt fra scratch i alt, går det veldig fint, sier hun.
– Jeg trengte i alle fall ikke bekymre meg for at alle andre var bedre trent og flinkere enn meg! Det viktigste er det vi lærer på skolen.
Det finnes totalt 187 ulike linjer i kategorien friluftsliv. Så langt for neste skoleår har de også mottatt aller flest søknader.
– Jeg hadde ikke trent på flere måneder, og husket ikke sist jeg var på en fjelltur. Jeg var derfor veldig usikker og nervøs for hvordan det egentlig skulle gå. Ville jeg ha et dårlig utgangspunkt i forhold til de andre på linja? sier Ingrid Sunniva Fjæran Opheim (19). Hun gikk på linja eksotisk friluftsliv – Karibien på Valdres folkehøgskole.
Nivået i klassen viste seg å være relativt jevnt, selv om noen hadde hakket mer erfaring enn andre. Det har læreren tatt hensyn til.
– Helt fra starten tilpasset læreren turene og aktivitetene etter nivået vårt, og sørget for at alle fikk en god opplevelse samtidig som de fikk utfordret seg selv. Med det utgangspunktet jeg hadde, kan jeg bekrefte at hvem som helst kunne startet på denne linjen, uavhengig av erfaring, sier hun.
– Så lenge man har motivasjon til å gjøre så godt man kan, og ta de utfordringene man møter, har man alt man trenger for å starte på denne linja.
Les også: Sånn velger du folkehøgskole: Elevene gir sine beste tips!
Frida Takle (19) gikk linja idrett & friluftsliv på Voss folkehøgskule. Hit reiste hun for å prøve noe nytt.
– Jeg valgte denne linja for å få oppleve nye ting, og komme meg litt ut av komfortsonen, sier hun.
Tidligere har hun drevet mye med dans, og planen var å søke en danselinje på folkehøgskole etter videregående. Til slutt landet hun likevel på å utfordre seg i noe helt annet.
– Folkehøgskoleåret er jo en perfekt mulighet til å prøve noe nytt!
– På linja vår er det ingen ferdighetskrav, og det er litt forskjellig nivå i klassen. Noen har lite erfaring, og noen har mye. Det som er fint er at linjeopplegget er veldig variert, slik at man får utfordret seg uansett nivå. Jeg hadde ganske lite erfaring fra før, og det har gått helt fint!
Noe av det samme er tilfellet for Tord Reiersen (23). Han var usikker på om han skulle velge fotball eller friluftsliv på folkehøgskole, og landet på linja friluft-basic på Folkehøgskolen Sørlandet.
– Dette er linjen for deg som ønsker å starte med friluftsliv. Du får grunnleggende kunnskap om påkledning, pakking og generelle tips du trenger å klare deg i naturen, sier han.
Selv er han glad i å sove i telt og gå fjelltur, og ønsket å lære seg å stå på ski i løpet av året.
– Jeg kjøpte mine første ski for et år siden på Finn. Totalt hadde jeg stått bare fire ganger i hele oppveksten før jeg kom til folkehøgskolen. Nå har jeg fått mye mer trening, og doblet antall skitimer jeg har hatt i livet, smiler han.
I år kommer folkehøgskolene med en viktig nyhet: Opptaksdatoen er flyttet. Folkehøgskolene…
Are you looking for a way to study in Norway? A way…
Is it your dream to learn Norwegian? To experience Norway behind the…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
– Jeg ble utfordret mer på folkehøgskolen enn jeg hadde trodd på…
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.
Are you looking for a way to study in Norway? A way…