På selveste valgdagen ser vi samlet på hva de ulike partiene mener om folkehøgskolene – i partiprogrammer, løfter og handlinger. Kun ett parti sitter musestille i båten. Klarer du å gjette hvilket?
Stortingsvalget er demokratiets høydepunkt – dagen da vi alle har én viktig stemme hver i frie, hemmelige valg. Verdien av dette bør vi tenke på mye oftere enn hvert fjerde år.
Selvsagt mener ingen at vår hjertesak skal være et absolutt førende prinsipp for hvordan man velger sitt parti. For uansett bør man bruke stemmeretten sin – etter egen overbevisning. Likevel kan det kanskje være tungen på vektskålen når du gjør ditt politiske valg.
Det er ikke så mye nytt under solen her. Partiene KrF, SV, Sp og V har lenge vært gode støttespillere i folkehøgskolenes politiske arbeid for styrking og bevaring av skoleslaget.
Felles for alle disse partiene er at de vil sikre fortsatt tilskudd på dagens nivå, at de er positive til nye skoler og at de mener studiestøtten må heves til full støtte – på lik linje med andre utdanningsinstitusjoner.
Folkehøgskolen er en viktig del av mangfoldet i norsk skole og representerer et verdifullt tilbud som gir mulighet til et år med egenutvikling av personlig og faglig karakter. Folkehøgskolen gir innsikt i menneskelige relasjoner og fremmer samtidig kunnskap om og forståelse for demokrati, samfunn og menneskerettigheter. Tilskuddet til folkehøgskolene skal justeres på bakgrunn av elevtalls- og kostnadsutviklingen, og må være forutsigbart for skolene. Det må også gis anledning til å starte opp nye folkehøgskoler.
KrF vil sikre offentlig støtte til opprettholdelse og videreutvikling av folkehøgskolene.
KrF vil også gi elevene ved norske folkehøgskoler full studiestøtte i 11 måneder.
SV vil øke mangfoldet og støtten til folkehøgskolene, støtte folkehøyskoler som tar imot 15-åringer, og skape alternativer for de som trenger et modningsår før de starter på videregående.
SV vil også innføre elleve måneders studiefinansiering knyttet til grunnbeløpet i folketrygden på minimum 1,5 G og gradvis hevet stipendandel. Denne skal også omfatte elevene på folkehøgskolene.
Livslang læring, hvor voksne får tilgang til opplæring, utdanning og videreutdanning, er helt nødvendig for å sikre omstilling i arbeidslivet. Livslang læring er også nødvendig for å fremme god integrering, utvikle demokratiet og bekjempe ulike former for utenforskap. Senterpartiet mener det skal tilrettelegges for livslang læring gjennom styrking av desentraliserte og varierte voksenopplæringstilbud.
Senterpartiet mener dessuten at folkehøgskolene, med sitt pedagogiske tilbud innenfor rammene av allmenndanning og folkeopplysning, har et viktig utdanningstilbud som bør ivaretas og utvikles.
Senterpartiet vil:
Folkehøgskolene er et viktig supplement til det øvrige skolevesenet. Dagens folkehøgskolemangfold tilbyr en rekke ulike linjer med svært variert profil og undervisning i hele landet. Folkehøgskolene gir mange et verdifullt år med både et alternativt undervisningsmiljø og et viktig modningsår. Folkehøgskolene står i en viktig demokratisk folkeopplysningstradisjon som bidrar til dannelse, personlig utvikling og nye perspektiver på viktige samfunnsområder.
Venstre vil:
Miljøpartiet De Grønne har satt sitt miljøstempel også på programfestet skolepolitikk. MDG vil sikre finansiering til videregående skoler, fagskoler og folkehøgskoler innen økologiske eller andre bærekraftige fagområder.
Arbeiderpartiet har kun en kort og generell setning som mer stadfester et fakta, enn gir løfter om skoleslagets framtid.
Folkehøyskoler er for mange et viktig tilskudd til utdanningen.
Vi finner ingen direkte uttalelser om folkehøgskolene i partiprogrammene til Høyre og Rødt . Men fra Rødt har vi fått følgende uttalelse, som ifølge partikontoret er solid programfestet:
Vi vil opprettholde og styrke folkehøgskolene, og vil ha 12 måneders studiestøtte.
Og fredag før valget kom nyheten om at Høyre ønsker å støtte opprettelsen av en ny skole på Svalbard
Så da står vi bare igjen med ett parti som har «glemt oss» ….
Usikker på hva du skal skrive i søknaden til folkehøgskolen du vil…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Vi forklarer prosessen, fra søknad til skolestart.
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.