Til hovedinnhold

- Folkehøgskole gull verdt før studier i utlandet

– Folkehøgskole er et flott springbrett for å flytte hjemmefra, uansett hvor man flytter. Spesielt når man reiser til et helt annet land er erfaringen fra folkehøgskole gull verdt, sier Anniken Live Ilaug.

Tekst: Marit Asheim, sist oppdatert: 05.mars 2017

 

– Erfaringen fra folkehøgskolen har gjort at jeg lettere takler uforutsette situasjoner som kan oppstå, og jeg er mye mer sikker på meg selv. Det har gjort hele opplevelsen med å flytte til utlandet mye lettere og mer behagelig enn jeg tror det hadde vært hvis jeg hadde dratt rett etter videregående, sier Anniken Live Ilaug fra Vormsund i Akershus.

Anniken gikk på Haugetun folkehøyskole i Fredrikstad, før hun flyttet til England. I dag studerer hun psykologi på Universitetet i Winchester, like utenfor London.

– På folkehøgskole lærer man mye om å være selvstendig. Man bygger opp selvtilliten og lærer seg å respektere andre. Det gjør det lettere å venne seg til nye kulturer og meninger, sier hun.

 

Anniken 2

– Erfaringen fra folkehøgskolen har gjort at jeg lettere takler uforutsette situasjoner som kan oppstå, og jeg er mye mer sikker på meg selv. Det har gjort hele opplevelsen med å flytte til utlandet mye lettere, sier Anniken Live Ilaug.

 

Les mer om Haugetun folkehøyskole

– Ikke et år fri

– Etter videregående var jeg veldig usikker på hva jeg ville gjøre videre, og jeg kjente at jeg ikke var klar for å gå rett på videre utdanning med en gang, sier Anniken.

Valget om folkehøgskole ble derfor enkelt.

– Jeg hadde hørt fra bekjente at de syntes folkehøgskole var topp og et kjempefint alternativ. Det virket som akkurat det jeg trengte. Et friår, men ikke et år fri, sier hun.

– Det var også veldig fristende å prøve å bo hjemmefra for første gang, under ordnede former, legger hun til.

På Haugetun folkehøyskole falt valget på linjen Sang, Scene og Studio.

– Jeg ville prøve å drive med musikk på en litt mer daglig basis. Først og fremst for å se om det var musikk jeg ville utdanne meg innenfor, eller om jeg ville fortsette å ha det som en hobby, sier Anniken.

Selv om året viste henne at musikken bare skulle fortsette å være en hobby, angrer hun ikke på valget av linje og skole. Hobbyen har blitt med til England, hvor hun ivrig er med i en Society/Klubb kalt «Busking».

– Jeg lærte så utrolig mye i løpet av folkehøgskoleåret, smiler Anniken.

– For det første lærte jeg meg mye om å vise respekt og tålmodighet overfor andre. Å bo sammen i en slik «boble» er ikke alltid like lett. Det krever at man ser hverandre og respekterer alle for dem de er, sier hun.

 

Anniken haugetun

Selv om året på folkehøgskole viste Anniken at musikken bare skulle fortsette å være en hobby, angrer hun ikke på valget av linje og skole.

 

– Sammen med dette fikk jeg god erfaring i å kommunisere med forskjellige mennesker i ulike situasjoner. Jeg lærte meg å være mye mer selvstendig, og fikse opp i problemer selv, legger hun til.

Dette har vært nyttige erfaringer å ta med seg videre til studielivet i England.

– I tillegg lærte jeg utrolig mye om meg selv og hvem jeg er. Jeg lærte mye om å akseptere meg selv for den jeg er, og jeg fikk også mye mer selvtillit. Både når det gjaldt å utøve musikk, og generelt sett ellers, sier Anniken.

Faglig levde også året opp til forventningene hennes.

– Faglig lærte jeg mye innenfor musikk, scene og studio. I tillegg lærte vi mye om menneskerettigheter, livredning, politikk og religion gjennom lørdagsundervisning, kveld/morgenmøter og gjesteforedrag, sier Anniken.

 

– Jeg vil leve av musikken

Trygg start

– Mamma gikk på folkehøgskole da hun var yngre, så hun var veldig klar over hva det gikk ut på, forklarer Anniken når hun skal forklare foreldrenes reaksjon på valget om å gå på folkehøgskole.

– De syntes nok det var rart at jeg skulle flytte hjemmefra, men begge syntes det var veldig godt at min første tid borte var under trygge omgivelser, legger hun til.

– Det forberedte dem litt på at jeg faktisk skulle flytte til et annet land senere.

Hva som sitter igjen som det beste minnet fra året på Haugetun synes Anniken det er vanskelig å svare på.

– Det er vanskelig å velge ut én ting, fordi året i sin helhet var noe av det beste jeg har opplevd, sier hun.

– Jeg møtte masse herlige folk, og ble kjent med min beste venninne her. Vi satte opp musikaler, dro på turné, reiste til New York/New Orleans, og som hel skole dro vi på dagsturer og opplevde utrolig mye spennende og morsomt sammen, ramser hun opp.

Etter folkehøgskoleåret var hun klar for å reise lenger bort.

 

Winchester 2

Anniken trives veldig godt som student på universitetet i Winchester.

 

– Jeg ønsket å oppleve noe annet enn Norge, og studier i utlandet var en perfekt måte for meg å gjøre dette på, sier Anniken.

At valget falt på England var heller ingen tilfeldighet.

– Jeg har alltid hatt en tiltrekning mot landet, og hadde hørt mye bra om psykologistudiene der. I tillegg er det jo supert å lære seg å snakke engelsk flytende, og det er et pluss at det er ganske lett å komme seg hjem, forklarer hun.

Foreldrene var også støttende til valg av studier.

– Selv om det var litt skummelt å sende meg til et annet land, var de veldig støttende. De visste det var det jeg ønsket, sier Anniken.

– De fant fort ut at jeg var kommet til et sted hvor jeg stortrivdes, og de visste at jeg var blitt selvstendig nok til å takle det meste på egenhånd, legger hun til.

– Jeg vil virkelig anbefale alle å sjekke ut mulighetene man har med studier i utlandet. Det er en erfaring som gjør at man åpner blikket for andre kulturer og meninger, man blir en del av et internasjonalt miljø og man får en opplevelse for livet, sier Anniken.

 

Det er ikke for sent å søke på folkehøgskole

En fordel med folkehøgskole

På University of Winchester er Anniken én av omkring 800 internasjonale studenter. Nærmere 250 av dem er nordmenn. Rekrutteringsansvarlig for internasjonale studenter, David Street, har mange lovord om studenter med folkehøgskolebakgrunn.

– Jeg tror nærmere 40 prosent av de norske studentene våre har gått på folkehøgskole. Vi ser at mange av dem blomstrer her, fordi vi deler flere av de samme verdiene som de kjenner igjen fra folkehøgskolen. På samme måte som folkehøgskolen ønsker vi at studentene skal utvikle seg og vokse som selvstendige individer, sier David.

Han er tydelig på at folkehøgskoleåret ofte betyr en forskjell for en student.

– Uansett hvilken folkehøgskole studentene våre kommer fra, bruker de erfaringene derfra til å gjøre mest mulig ut av studietiden i Winchester. Et folkehøgskoleår i spennende og trygge omgivelser, hvor man får nye venner og lærer masse om seg selv, er noe som forbereder deg på resten av livet. Uansett om man går videre på studier, reiser jorda rundt eller starter rett i en jobb, sier han.

– Vi oppfordrer studentene våre til å tenke selv, respektere sine medmennesker og gjøre det meste ut av de mulighetene som skulle oppstå. Dette er også en viktig del av livet på folkehøgskole, og jeg tror derfor at en såpass stor andel av våre studenter har nettopp folkehøgskolebakgrunn, legger han til.

 

 

Winchester

Folkehøgskoleåret har gjort det lettere å mestre livet som student i utlandet, mener Anniken Live Ilaug.

 

– Vi har gode erfaringer med folkehøgskole, og oppfordrer alle som er litt usikre på hvilken vei de skal velge etter videregående til å reise på folkehøgskole. Vi vet at det passer både for dem som trives på videregående, og for de som er skoleleie, avslutter han.

– Jeg vil uten tvil anbefale andre å gå på folkehøgskole, uansett hvor og hva man ønsker å gjøre videre, sier Anniken.

– Man vokser så mye som person, og det er en mulighet til å puste litt mellom studiene og virkelig finne ut av hva man ønsker å gjøre videre med livet sitt, avslutter hun.

 

– Folkehøgskolen er et viktig pusterom

158

Mest lest

Tips fra elevene: hva skal du skrive i søknaden din?

Tips fra elevene: hva skal du skrive i søknaden din?

Usikker på hva du skal skrive i søknaden til folkehøgskolen du vil…

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…

Sånn velger du folkehøgskole: Elevene gir sine beste tips!

Sånn velger du folkehøgskole: Elevene gir sine beste tips!

Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…

Slik fungerer søknadsprosessen på folkehøgskolene

Slik fungerer søknadsprosessen på folkehøgskolene

Vi forklarer prosessen, fra søknad til skolestart.

Mest delt

Nå kan du søke folkehøgskole!

Nå kan du søke folkehøgskole!

Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.