– Et år på kokkelinje byr på mange spennende opplevelser, nyttig kunnskap og fordeler du kan ta med deg videre i livet. Å lage mat sammen knytter bånd og åpner dører, forteller August Muri, elev på linja «Mat med smak av verden», på Bømlo folkehøgskole.
August Muri (18) startet rett på folkehøgskole etter videregående.
– Det var planen hele tiden, forteller August, som har flere familiemedlemmer som har gått på folkehøgskole.
– Moren og søsteren min har fortalt så mange fantastiske historier fra tiden på folkehøgskole, så for meg var folkehøgskole et helt naturlig valg etter å ha fullført grunnskolen, legger han til.
Mange velger å dra på folkehøgskole fordi venner eller familiemedlemmer har anbefalt det
August har mange interesser. Musikk, politikk, film, reise og matlaging er noen av de han ramser opp. Målet han har satt seg for folkehøgskoleåret er å ha tid til å drive med interessene sine. Spesielt har han lyst til å fordype seg i matfaget.
Valget falt på Bømlo folkehøgskole. Der hadde de linja «Mat med smak av verden», som ikke hadde hovedfokus på ernæring eller landbruk, men på matkultur og hvordan dyrke matinteressen.
– Det passet meg midt i blinken, forteller han.
– Selv om jeg ikke har planer om å bli kokk, så vet jeg at det er noe jeg vil dra nytte av senere i livet, fortsetter han.
På linja «Mat med smak av verden» lærer elevene hvordan man enkelt lager spennende matretter fra smakfulle og sunne råvarer. Inspirasjonen henter man fra både inn- og utland. Fokuset er rettet mot matglede og gode matopplevelser, og det jobbes hardt for å gjøre maten mer bærekraftig på en kreativ måte.
Nå starter folkehøgskolene egne linjer med fokus på miljø og bærekraft.
– Mitt mål er at elevene skal bli tryggere på seg selv og sine valg. Her får de jobbe kreativt og muligheten til å utfordre seg selv innenfor trygge rammer. Over alt håper jeg å kunne finne frem glede og kreativitet innen matlaging hos samtlige av elevene mine, forteller lærer, Eva Lilleås Engevik.
– Et år på denne linja gjør elevene mer attraktive for arbeidsgivere. Her får de god erfaring innen samarbeid, og de lærer seg å ta ansvar, være kreative og punktlige, og venne seg til å presentere og å få tilbakemeldinger på arbeidet sitt. Hvilken arbeidsgiver setter vel ikke pris på det?, spør Eva.
Eva forteller om varierte skoledager.
– En dag kan vi reise ut i skogen og plukke sopp eller dra ned til vannet for å fiske, for deretter å reise tilbake på skolen og lage en deilig rett av fangsten. En annen dag kan vi arrangere Masterchef på skolekjøkkenet, hvor elevene virkelig får kjent på nervene under matlagingen, forteller hun engasjert.
Et stort prosjekt klassen årlig jobber med, er å arrangere et stort julebord for hele skolen. Da får elevene prøvd seg på å sette i stand et stort selskap, og å lage tradisjonsrike retter. Elevene får blant annet lage sitt eget pinnekjøtt fra grunnen av, noe August gleder seg veldig til.
– Tenk å kunne brilliere med slike kunster når jeg flytter for meg selv da!, forteller han.
– Hvem setter vel ikke pris på å ha en sånn kar i vennegjengen, skyter Eva spøkefullt inn.
Usikker på hva du skal skrive i søknaden til folkehøgskolen du vil…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Vi forklarer prosessen, fra søknad til skolestart.
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.