Noe av det viktigste lufthavndirektør Anette Sigmundstad tok med seg fra folkehøgskoleåret i Sandefjord var nysgjerrighet og relasjonskompetanse. Som leder er det egenskaper hun bruker hver dag.
– I min jobb er det viktig å være flink med folk. Vi er en smeltedigel av en arbeidsplass! Det er godt over 3000 ansatte her på Stavanger lufthavn, og 110 i Avinor. Da trenger vi folk som kan samarbeide og se hverandre, sier lufthavndirektør Anette Sigmundstad.
– Alle ledere har behov for en bredde i teamet rundt seg. Folk som ser ting på en annen måte, og som utfyller hverandre. Det er en fordel å kunne samarbeide med noen som både tenker annerledes og har en annen fagbakgrunn enn deg.
Selv reiste Sigmundstad fra Sola til Sandefjord for å gå å folkehøgskole etter videregående. Et valg hun aldri har angret på.
– Året på Sandefjord folkehøgskole lærte meg nysgjerrighet for andre. Det har jeg hatt stor nytte av både i utdanning og jobb, sier hun.
Sted: Sandefjord
Elevplasser: 116
Linjer: 7
Undervisning pr. uke: 30-34 timer
Verdigrunnlag: Frilynt
Sigmundstad har alltid vært interessert i idrett og friluftsliv. Valget av linje og folkehøgskole var derfor enkelt. Hun ville reise et stykke hjemmefra, og komme nærmere mormor i Tønsberg.
– Sandefjord folkehøyskole hadde mange forskjellige linjer. Selv om jeg valgte idrett og friluftsliv, var det et spenn i fagtilbudet med alt fra musikk og teater til kunst og søm. Det gjorde at det ble en god miks av folk og interesser på skolen, sier hun.
– Jeg lærte mye om toleranse. Ikke minst ble jeg nysgjerrig på folk som var annerledes enn meg selv!
Så man bort fra utseende fant jenta i Adidas-klær fellestrekk med guttene i skinnjakker og langt svart hår.
– Vi setter altfor fort folk i bås ut fra utseende. På folkehøgskolen lærte jeg å se forbi det. Det er ofte en grunn til at folk reagerer som de gjør. Ved å være litt nysgjerrig, stille et par ekstra spørsmål, forstår man hverandre bedre. Det er en viktig egenskap jeg har tatt med meg videre, legger hun til.
Nysgjerrigheten la føringer for videre utdanning. Først med grunnfag i samfunnsfag, deretter Politihøgskolen.
– Jeg ble rett og slett interessert i folk. Hvorfor tenker og gjør folk som de gjør, og hva ligger bak handlinger? Jeg ville ha en jobb hvor jeg kunne møte mennesker, sier hun.
Etter 14 år i politiet gikk veien til Stavanger lufthavn. Først som sikkerhetssjef, nå lufthavndirektør.
– Det er ingen logisk kobling mellom utdanningen min og direktørstillingen her. At jeg fikk den handler nok mye om personlige egenskaper. Mange av dem har jeg med meg fra folkehøgskoleåret, sier Sigmundstad.
Hun anbefaler derfor gjerne et folkehøgskoleår før videre studier, og mener du har mye igjen for å gjøre noe annet en periode. Enten det er utveksling, reising eller i Forsvaret.
– Jeg opplevde virkelig folkehøgskolen som en viktig del av min CV. Ved å bo så tett et helt år lærer man mye om seg selv. Man blir mer tolerant og man lærer seg å samarbeide. Det er en unik sjanse til å finne seg selv og hvem man er, sier hun.
– Du blir fort nok voksen. Det er sunt å unne seg et år hvor du som menneske får stå i fokus.
Også i en ansettelsesprosess vil hun som arbeidsgiver se positivt på en CV som inneholder folkehøgskole.
– En CV med litt krydder er bra. Det er folkehøgskole! Ut fra egen erfaring ville jeg tenkt at søkeren her har blitt utfordret på en annen måte enn under utdanning, sier hun.
– Mangfoldet i folkehøgskolen er bra. Folk som er forskjellig fra deg selv skal du møte uansett arbeidsplass. Den erfaringen er det fint å ha med seg inn i en jobb.
Les også:
Les også:
Samfunnsutviklingen går i dag mye raskere enn tidligere. Med økt digitalisering kommer omstilling, nye oppgaver – og frafall av arbeidsoppgaver. På Sola flyplass merker de også trenden. Ute er det roboter som klipper gresset, og terminalbygget har et eget drivhus hvor det dyrkes tomater til bruk i restaurantene. Ikke spesielt typiske kjennetegn på en flyplass. Sigmundstad mener det er viktig å være fremoverlent.
– Hjulene snurrer fortere og fortere, både i arbeidslivet og i samfunnet generelt. Skal man henge med er det viktig å kunne snu seg kjapt, ta utfordringer og være nysgjerrig på å lære noe nytt, sier hun.
Stadig nye arbeidsoppgaver krever samarbeid på tvers av fagfelt. Det er sjelden én fasit på hva som er den beste løsningen på et problem.
– Har du nysgjerrighet og et ønske om å lære blir du også mer selvgående. Det er viktig i arbeidslivet fremover. Jeg tror man lærer bedre sammen med folk man ikke har valgt selv. Da er det et godt utgangspunkt å være trent i å samarbeide med noen som har en helt annen bakgrunn enn deg, avslutter hun.
Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…
Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…
9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…
Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.