Til hovedinnhold

Enkle oppskrifter for gourmetmat på bålet

Skal du ut på tur i vinterferien? Elever på Høgtun folkehøgskole anbefaler å overraske de du ferierer sammen med, og gir deg oppskriften på lekre gourmetretter til bålkosen.

Tekst: Marit Asheim, sist oppdatert: 17.februar 2017

 

Klassen «Mat, fangst, friluft» ved Høgtun folkehøgskole lager hver uke et nytt gourmetmåltid ute i skogen. De er enige om at mat smaker bedre når den lages og spises ute. Spesielt vanskelig er det heller ikke å lage mat selv fra bunnen av. Her deler de en av sine nydelige retter: Lam tikka med grillspyd og nanbrød. Den passer perfekt på bålet en dag i vinterferien!

 

Oppskrift marinade:

3 dl yoghurt naturell
4 ts revet fersk ingefær
4 fedd hvitløk (finhakket)
2 ts pakrikapulver
0,5 ts sterkt chilipulver
5 ts korianderfrø (knust)
1 ts salt
sitronsaft fra 1 sitron

Marinade

Det er viktig å blande marinaden godt med kjøttet. La det gjerne stå kaldt over natta før det stekes på grillspyd.

 

Alle ingrediensene blandes sammen i en bolle før kjøttet vendes i marinaden. Dette kan gjerne stå kjølig over natten. Kjøttet tres på grillspyd før de stekes på høy varme. Kutt opp grønnsaker etter eget ønske, som grilles sammen med kjøttet. Klassen foreslår paprika og løk som sine favoritter.

Grillspydene spikker du selv av pinner du finner i skogen, eller du har med deg egne i sekken.

 

Grillspyd

Kjøtt og grønnsaker grilles på høy varme over bålet. Smaker utrolig godt!

 

Oppskrift nanbrød:

800 g hvetemel
3 ts sukker
2 ts salt
1 ts bakepulver
3 dl melk
3 dl yoghurt naturell
30 g gjær

 

Deigen til nanbrødet tilbereder du før du går på tur, og har den med deg i sekken. Ha mel, sukker, salt og bakepulver i en bolle. Varm melk og yoghurt til kroppstemperatur før gjæren røres i. Ha gjærblandingen i melet og rør sammen til en deig. Kna deigen til den er elastisk og smidig. Tilsett mer mel om nødvendig. La deigen heve i 4 timer.

Del opp deigen i passe emner klapp ut avlange kaker ca 0,5 – 1 cm. steker på en varm panne i klarnet smør.

 

Nanbrød på bål

Nanbrødene stekes kjapt i en panne over bålet.

 

Vi håper det smaker!

 

Treretters gourmetmat i naturen hver uke

163

Mest lest

Discover Norway and Learn Norwegian at a Folk High School

Discover Norway and Learn Norwegian at a Folk High School

Have you ever dreamed of experiencing Norway’s breathtaking nature, learning the language,…

- Vi har ikke garanti for at du får kjæreste

- Vi har ikke garanti for at du får kjæreste

Folkehøgskolene ruller nå ut en ny kampanje med fokus på at det…

Indøk-student om folkehøgskole: – Perfekte pausen før fem år med…

Indøk-student om folkehøgskole: – Perfekte pausen før fem år med…

–  Hvis jeg hadde gått rett fra videregående og til studier hadde…

Test en universitetsutdanning på folkehøgskole

Test en universitetsutdanning på folkehøgskole

Mange bruker året på folkehøgskole til å tenke over hva de vil…

Halvard (22) jobbet fire år i Nordsjøen før han begynte…

Halvard (22) jobbet fire år i Nordsjøen før han begynte…

Etter flere år i jobb kjente Halvard Birkeland Vaarlid (22) fra Stavanger…

Mest delt

Nå kan du søke folkehøgskole!

Nå kan du søke folkehøgskole!

Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…

Dette er de 10 mest populære linjene på folkehøgskole

Dette er de 10 mest populære linjene på folkehøgskole

Søknadene strømmer inn til folkehøgskolene. Her er de 10 linjene som har…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…

Årsstudium eller folkehøgskole: Hva skal du velge?

Årsstudium eller folkehøgskole: Hva skal du velge?

Hva er forskjeller og likheter mellom folkehøgskole og årsstudium?