Til hovedinnhold

Enkle oppskrifter for gourmetmat på bålet

Skal du ut på tur i vinterferien? Elever på Høgtun folkehøgskole anbefaler å overraske de du ferierer sammen med, og gir deg oppskriften på lekre gourmetretter til bålkosen.

Tekst: Marit Asheim, sist oppdatert: 17.februar 2017

 

Klassen «Mat, fangst, friluft» ved Høgtun folkehøgskole lager hver uke et nytt gourmetmåltid ute i skogen. De er enige om at mat smaker bedre når den lages og spises ute. Spesielt vanskelig er det heller ikke å lage mat selv fra bunnen av. Her deler de en av sine nydelige retter: Lam tikka med grillspyd og nanbrød. Den passer perfekt på bålet en dag i vinterferien!

 

Oppskrift marinade:

3 dl yoghurt naturell
4 ts revet fersk ingefær
4 fedd hvitløk (finhakket)
2 ts pakrikapulver
0,5 ts sterkt chilipulver
5 ts korianderfrø (knust)
1 ts salt
sitronsaft fra 1 sitron

Marinade

Det er viktig å blande marinaden godt med kjøttet. La det gjerne stå kaldt over natta før det stekes på grillspyd.

 

Alle ingrediensene blandes sammen i en bolle før kjøttet vendes i marinaden. Dette kan gjerne stå kjølig over natten. Kjøttet tres på grillspyd før de stekes på høy varme. Kutt opp grønnsaker etter eget ønske, som grilles sammen med kjøttet. Klassen foreslår paprika og løk som sine favoritter.

Grillspydene spikker du selv av pinner du finner i skogen, eller du har med deg egne i sekken.

 

Grillspyd

Kjøtt og grønnsaker grilles på høy varme over bålet. Smaker utrolig godt!

 

Oppskrift nanbrød:

800 g hvetemel
3 ts sukker
2 ts salt
1 ts bakepulver
3 dl melk
3 dl yoghurt naturell
30 g gjær

 

Deigen til nanbrødet tilbereder du før du går på tur, og har den med deg i sekken. Ha mel, sukker, salt og bakepulver i en bolle. Varm melk og yoghurt til kroppstemperatur før gjæren røres i. Ha gjærblandingen i melet og rør sammen til en deig. Kna deigen til den er elastisk og smidig. Tilsett mer mel om nødvendig. La deigen heve i 4 timer.

Del opp deigen i passe emner klapp ut avlange kaker ca 0,5 – 1 cm. steker på en varm panne i klarnet smør.

 

Nanbrød på bål

Nanbrødene stekes kjapt i en panne over bålet.

 

Vi håper det smaker!

 

Treretters gourmetmat i naturen hver uke

163

Mest lest

Viktig: Ny opptaksdato på folkehøgskolene

Viktig: Ny opptaksdato på folkehøgskolene

I år kommer folkehøgskolene med en viktig nyhet: Opptaksdatoen er flyttet. Folkehøgskolene…

Apply Now if You Want to Study in Norway

Apply Now if You Want to Study in Norway

Are you looking for a way to study in Norway? A way…

Do you want to learn Norwegian in Norway?

Do you want to learn Norwegian in Norway?

Is it your dream to learn Norwegian? To experience Norway behind the…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…

Folkehøgskolen inspirerte Ole (23) til å bli med i redningstjenesten

Folkehøgskolen inspirerte Ole (23) til å bli med i redningstjenesten

– Jeg ble utfordret mer på folkehøgskolen enn jeg hadde trodd på…

Mest delt

Nå kan du søke folkehøgskole!

Nå kan du søke folkehøgskole!

Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.

Apply Now if You Want to Study in Norway

Apply Now if You Want to Study in Norway

Are you looking for a way to study in Norway? A way…