Den 12. april arrangerte vi åpent nettmøte på Facebook, hvor publikum kunne stille spørsmål om folkehøgskole. Vi fikk inn mange gode spørsmål, både på facebook-eventet, meldingsboksen, telefon, mail og på nettsidene våre. Her kan du se noen av spørsmålene som ble stilt. Svarene er gitt av folkehøgskolekontoret og representanter fra folkehøgskolene.
Namdals folkehøgskole: Tror det enkleste svaret er at du må ta kontakt med den enkelte skolen. Det er forskjellig fra skole til skole – noen skoler har egen stall, andre samarbeider med lokale staller. Uansett må du nok regne med å betale ekstra for oppstalling av egen hest (men kanskje du slipper utgifter for leie av hest. Iallfall slik vi hadde det på vår skole da vi hadde hestelinje.
Folkehøgskolene: Godt spørsmål! På flere av hestelinjene kan du det, men det enkleste er som Namdals Folkehøgskole skriver over her, å ta kontakt med den enkelte skole med hestelinjer for å høre hva som gjelder der. Alle de 18 linjene med hest finner du her.
Pasvik folkehøgskole: Elevene på hestelinja vår kan søke om å ha med egen hest. Jeg kan dog ikke love noe. Men om du søker hos oss, og skriver i søknaden litt om både deg og hesten samt at du ønsker å ha den med, så vil læreren på hestelinja ta kontakt med deg. Se for øvrig hjemmesida vår www.pasvik.fhs.no for mer informasjon.
Peder Morset folkehøgskole: På Peder Morset folkehøgskole kan du ha med din egen hest på skolen. http://pedermorset.no/hestesport/
Fjordane folkehøgskule:Hei. Jeg er stipendiat ved Fjordane Folkehøgskule og går 2. året hest. Her er det gode muligheter for å ha med egen hest. Undervisningen skjer ved Norsk Fjordhestsenter og her står blant annet alle privathestene til andreårs elevene og flere ved førsteåret har hesten sin oppstallet her. I tillegg ligger Stall Ivar Os like nedenfor senteret, også her er det gode muligheter for oppstalling av privathest. Egen hest kan også brukes i undervisningen. Legger med link til skolen så kan du lese mer om hestelinjene: http://fjordane.fhs.no/
Torshus folkehøgskole:På Torshus har mange av hesteelevene hest i skolestallen eller i nabostall.
Åsane folkehøgskole:På Åsane folkehøgskole samarbeider vi både med Bergen travpark hvor elevene får et godt innblikk i travsporten, og med Sætregården hvor elevene jobber med ridning. Vi har altså ingen stallplass på selve skolen.
Noen elever har likevel leid seg plass for hesten sin på travparken eller på en gård i nærheten. Ordningen anbefales likevel ikke da det har vist seg vanskelig for elevene å følge opp på ettermiddags- og kveldstid, i helger og i ferier. http://aasane.fhs.no
Hardanger folkehøgskole:På Hardanger folkehøgskole kan du ta med din egen hest dersom den tilfredsstiller våre krav til skolehest og dersom det er plass i stallen/utegangen.
Harstad folkehøgskole: Hei. Det ikke er noen øvre aldersgrense, men de fleste elever er mellom 18 og 25 år (og fra 16 år, der det er 16-års grense).
Folkehøgskolene: Hei! Gjennomsnittsalderen på folkehøgskolene er 19 år, men vi har skoler som Nansenskolen som gjerne har litt høyere gjennomsnitt på studentene. I tillegg har vi 2 seniorskoler som arrangerer kortere kurs hele året. De to skolene er Nordnorsk Pensjonistskole og Nestor Seniorutvikling. For mer informasjon anbefaler jeg deg å sjekke nettsidene og kontakte skolene direkte om du har flere spørsmål.
Folkehøgskolene: De aller fleste folkehøgskolene har 18-års aldersgrense, men noen tar likevel inn enkeltelever under 18 år. Listen over hvilke skoler det gjelder finner du her.
Idrettsskolen Numedal: Idrettsskolen Numedal folkehøgskole har 18 års grense, men vi har gjort et vedtak på å ta opp inntil 5 elever som ikke er gamle nok. Unge søkere blir invitert til skolen for en samtale før vi gir dem tilbud.
Pasvik folkehøgskole: Pasvik folkehøgskole tar noen ganger inn elever under 18 år. Disse vurderes individuelt etter søknad samt samtale med eleven og gjerne referensepersoner (pr telefon). Se www.pasvik.fhs.no for mer info.
Peder Morset folkehøgskole:Peder Morset folkehøgskole har 16 års aldersgrense http://pedermorset.no/
Folkehøgskolene: Hei! De skolene som har egne jazz-linjer er Trøndertun folkehøgskole, Sund folkehøgskole, Toneheim folkehøgskole, Musikkfolkehøgskolen Viken og Agder folkehøgskole.
Folkehøgskolene: Førstegangsvitnemålet gjelder til og med det året du fyller 21 år. Hvis du går folkehøgskole rett etter videregående gjelder altså fremdeles førstegangsvitnemålet når du skal søke opptak til høyere utdanning etterpå. https://www.samordnaopptak.no/info/opptak/opptakskvoter/kvote-for-forstegangsvitnemal-.html
Holtekilen folkehøgskole:Når du søker etter et år på folkehøgskole blir du vurdert både i førstegangsvitnemål kvoten og ordinær kvote dersom du ikke kommer inn i førstegangsvitemålkvoten. Når du har fullført et år på folkehøgskole får du to poeng som teller med i ordinær kvote.
Folkehøgskolene: Samordna opptak vil alltid plassere søkeren i den kategorien som er mest gunstig for den enkelte. Etter folkehøgskoleåret mister man altså ikke muligheten til å bruke førstegangsvitnemålet – man har begge.
Folkehøgskolene: Hei. For mange blir folkehøgskoleåret springbrettet for fremtidige karrièrer som artister/musikere/skuespillere, men det er ikke målet for skolene.
Nytt spørsmål: Hvilke skoler anbefaler dere for elever som drømmer om en karriere innenfor populærmusikkbransjen?
Folkehøgskolene: Vi anbefaler de som er interesserte i å gå folkehøgskole å lese om de ulike fagene og finne en skole som passer dem. Dersom man står mellom noen skoler og ikke klarer å velge, er et godt tips å ringe skolen og snakke med linjelærer for å høre hva de legger vekt på i undervisningen.
Elev på Karmøy folkehøgskule: Hvis du er sanger så har Karmøy fhs en fantastisk vokal linje!
Nordhordland folkehøgskole:På Nordhordland Fhs får du utvikle deg som artist på musikklinjen. Hovedinnholdet er samspill i band, konserter, studioarbeid, Pro Tools program, låtskriving, formidling, moderne musikkhistorie og teori. En av elevene fra i fjor kom ganske langt i Idol i år. Men skal du inn må du snurre deg rundt, det er bare 2-3 plasser igjen. http://www.skolen.info/musikk—scene-studio-band.html
Åsane folkehøgskole:På Åsane folkehøgskoles Scene -Musikk og sang har du god mulighet til å utvikle deg som sanger. Du får jobbe med sang og stemmebruk, besifringsspill på gitar eller piano, jobbe med band, kor og vokalgrupper.
Du får ukentlige enetimer med sangpedagog eller på selvvalgt instrument, og i tillegg blir det undervisning i notelære og musikkteori. http://aasane.fhs.no/musikk-og-sang/
Manger folkehøgskule:Anbefaler deg til å sjekke ut Manger folkehøgskule. Der finner du linjer for Vokal, Band, Musikkproduksjon, tre linjer som samarbeider tett. Hovudfokus er på låtskriving, øving, produsere/spele inn i studio og konsertar. Kombinasjonen av linjene resulterer i eit kreativt miljø der arbeid i studio og øvingsrom er ein naturleg del av kvardagen. http://www.manger.fhs.no
Folkehøgskolene: Dersom du skal gå folkehøgskole neste år trenger du ikke søke annen høyere utdanning nå. Det gjør du neste vår, før søknadsfristen til Samordna Opptak 15.april 2017.
Tidligere elev på folkehøgskole: Og man får 2 tilleggspoeng og 2 alderspoeng for å ha gått folkehøyskole!
Nytt spørsmål: Så man får 4 tilleggspoeng når man søker i den ordinære kvoten?
Folkehøgskolene: Tilleggspoeng og alderspoeng er to forskjellige ting. Man kan maksimalt få to tilleggspoeng, og totalt 8 alderspoeng (regnes fra og med det året man fyller 20 år). Altså kan man få fire poeng med seg etter et folkehøgskoleår. Disse regnes inn i den ordinære kvota, legges ikke inn i førstegangsvitnemålet.
Folkehøgskolene: I prinsippet kan du gå på folkehøgskole i så mange år du vil, men du får kun støtte fra lånekassen i opptil to år.
Åsane folkehøgskole:Du kan søke etter 1. mai. Søknadsfrist for å få noe for høsten er 15. november, mens det er 15. mars som gjelder for vårsemesteret. Du kan selvfølgelig søke for begge semester samtidig.
Folkehøgskolene: Lånekassen åpner opp for søknader for neste skoleår i mai 2016. Siste frist for å sende inn søknad om studiestøtte er 15.november.
Folkehøgskolene: Hei! Det varierer nok litt fra skole til skole, men allergier skal det tas hensyn til. Noen skoler satser også ekstra på vegan og vegetarianerkost, som Hadeland Folkehøgskole for eksempel.
Elev på Vefsn folkehøgskole:På Vefsn Folkehøgskole får man kjempegod tilpasset mat for 800kr ekstra i måneden.
Åsane folkehøgskole: I tillegg til ordinær kost, lager kjøkkenet på Åsane god og næringsrik mat både til de som har matallergier, og de som er vegetarianere, veganere etc. De som har offentlig støtte,. f.eks. de med glutenfri diett, betaler 80% av tilskuddet til skolen.
Er det noe mer du lurer på angående folkehøgskole? Ta en titt på våre nettsider.
Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…
Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…
9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…
Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.