Mange studenter synes årets studiestart preget av koronarestriksjoner har vært tøff. På folkehøgskolene derimot er høstens elever storfornøyde! I annerledesåret 2020 får de endelig være sosiale igjen.
– Det aller beste med folkehøgskolen er måten vi har blitt tatt imot på! Etter en tung vår og sommer får vi lov å starte på nytt. Både lærere og elever er veldig imøtekommende, og man føler seg trygg, smiler Susanne Thon, elev ved hiphop-linja på Follo folkehøgskole.
Selv har hun kjent på mye negativt det siste året. Etter nedstengningen i mars mistet hun deltidsjobben hun hadde i en butikk, og med foreldre i risikogruppa har hun holdt seg mest innendørs i barndomshjemmet i Fredrikstad. Dansestudioet stengte, og hverdagen foran PC-en ble både kjedelig og ensom.
– Jeg er kanskje aller mest lei meg for å ha mistet alt det sosiale i vår. Både russetida, eksamen og vitnemålsutdeling. Vi blir liksom det ene ungdomskullet som mistet alt, sier hun.
Les også: NRK: Koronaviruset har ført til at over halvparten av norske studenter føler seg isolert
Mangel på eksamen gjorde også karaktersnittet til årets avgangskull rekordhøyt. For Susannes del betydde det at hun ikke kom inn på drømmestudiet.
– Jeg landet derfor på å velge folkehøgskole, noe jeg er utrolig glad for nå. For meg blir det som en mulighet til å starte helt på nytt! Jeg har fått tilbake dansegleden, og håper finne litt tilbake til den Susanne jeg egentlig er, forteller hun.
Etter de første ukene på folkehøgskolen har nemlig mye snudd. Her er det ingen begrensing å måtte holde seg innendørs eller på skolens område. Heller tvert imot. Det er alltid noe som skjer, og elevene kan bruke både treningsrom og utstyr på skolen også utenom undervisningstid.
– At vi dette året må bo linjevis på internatene er egentlig bare fint. Det gjør at vi blir fortere kjent med klassen! Vi er vår egen kohort, og sitter også sammen i matsalen, forteller hun.
Den opplevelsen deler Hannah Kleiven fra Øyer, som går linja fotoreise på Sogndal folkehøgskule.
– Vi fikk mye informasjon fra folkehøgskolen i sommer om korona og smitteverntiltak. Jeg var litt usikker på hvordan det ville bli at vi som klasse skulle være en kohort. Betydde det at vi skulle få et mindre sosialt år enn andre folkehøgskoleelever? tenkte Hannah.
På plass i Sogndal ble hun derfor positivt overrasket.
– Oppstarten ble noe helt annet enn jeg hadde forestilt meg! At vi var så mye sammen med klassen i starten var bare positivt. Skepsisen jeg hadde forsvant de første dagene. Etter bare noen uker føles det som jeg har kjent alle i klassen i over et år. Jeg har allerede fått venner for livet, smiler hun.
Les også: – Folkehøgskole føles i år mye tryggere enn vanlig skole eller et studentmiljø
I sommer har folkehøgskolene jobbet iherdig med smittevernplaner og tiltak for å gjøre oppstarten av skoleåret så trygg som mulig for elevene. Hannah roser måten hun har opplevd dette.
– Sogndal folkehøgskule har vært veldig flinke til å legge til rette for at vi skal bli kjent og ha det sosialt, selv om det har vært noen begrensninger, sier hun.
De første ukene har skolen vært delt i to ved hvert måltid. Man sitter på bord med elever fra egen klasse, de samme som man også bor sammen med. Det har fungert veldig greit. På Vefsn folkehøgskole i Mosjøen kan Caroline Hafnor Torgersen fra Oslo fortelle om mye av det samme.
– Vi fikk en del informasjon om smittevern fra skolen i sommer, og da vi kom hit var skolen i rød beredskap de første tre ukene. Det innebar at vi var aller mest sammen med klassen, vår kohort, sier hun.
– I tillegg tok alle på skolen koronatest da vi kom, for å sikre at det ikke var smitte på folkehøgskolen. Det føltes veldig trygt.
Etter den første måneden på skolen har de gått over til gul beredskap, og det er ikke lenger like strengt med hvem man kan omgås.
– Nå har vi åpnet litt mer opp, og har for eksempel valgfag på tvers av klassene. Det er veldig gøy, sier Hannah.
Les også: Endelig er folkehøgskoleåret i gang!
En undersøkelse gjennomført av Tekna blant deres studentmedlemmer på høgskoler og universiteter, viser at over halvparten av studentene har følt seg isolert den siste tiden. De savner familie og venner, og nesten halvparten mener også at koronautbruddet har gjort det vanskelig å henge med på studiet (NRK).
De tre folkehøgskoleelevene kjenner igjen fortellingen fra egne venner.
– Jeg har flere venner som i høst angrer på at de har valgt studier langt hjemmefra. De føler seg ensomme, og misunner meg som går på folkehøgskole, sier Susanne.
– Flere venner har friår hjemme, og de blir ganske sjalu når jeg sender videoer av hva vi holder på med i Sogndal, forteller Hannah.
– Mange av mine venner forteller om mye hjemmeskole, at det er vanskelig å møte andre studenter og bli kjent, sier Caroline.
– Deres hverdag er sterkt preget av korona. De bruker daglig munnbind på buss eller t-bane, og er lite sosiale. Det står i sterk kontrast til hva vi opplever. Her i Mosjøen er det så langt ingen smitte, vi er mye ute og kan leve ganske normalt.
Selv om folkehøgskolene fremdeles er i gul beredskap, og det tas en del smittevernhensyn, føler ikke jentene at det har tatt fra dem noe av folkehøgskolehverdagen. Tvert imot opplever de et styrket samhold på skolene.
– Etter en vår som denne har vi savnet å kunne være sosiale. Bare det å ha filmkveld sammen på folkehøgskolen nå er helt fantastisk, sier Caroline.
– Med tanke på hvordan verden ser ut så langt etter koronautbruddet, er folkehøgskole det perfekte valget dette året. Det er godt å senke skuldrene igjen etter en vår med ekstra mye stress.
Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…
Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…
9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…
Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.