Da koronasituasjonen gjorde avslutningen av året på Nordhordland folkehøgskole annerledes enn planlagt, bestemte Gjermund seg for tidenes sommerferie. I fem uker kjører han nå Norge rundt på besøk til sine 180 medelever.
– Så langt er det helt fantastisk! Alle blir så glade når jeg kommer, stråler Gjermund Eide Bratberg fra Steinkjer.
De første åtte dagene av reisen har han bare kjørt hjemmefra til Ålesund, og besøkt 25 medelever underveis.
– Allerede nå sitter jeg igjen med mange fine opplevelser, og mange gode møter. Folk tar meg med på det som er fint i nærområdet sitt. Sånn sett får jeg også tidenes Norgesferie, smiler han.
Gjermund kjører rundt i en van han har lakkert i friske farger. Både han og bilen har som mål å lyse opp der de kommer. Alle elever han møter får signere panseret. Slik blir også bilen et helt spesielt minne.
– For meg handler folkehøgskole om utvikling av gode verdier og vennskap. Dette har jeg valgt å ta med meg på turen. Reisen er tett knyttet opp mot det å gå på folkehøgskole, sier han.
Med seg i bagasjen har han gode folkehøgskoleverdier som fellesskap, åpenhet, opplevelser, vennskap og eventyr.
– Jeg føler at jeg på mitt vis bidrar til at skolen blir mer spleisa. På tomannshånd med hver enkelt elev får jeg også muligheten til å se nye sider av folk. Alle har en tendens til å åpne seg litt mer, sier han.
– Folkehøgskole er også reising og opplevelser i Norge. Jeg bruker prosjektet mitt i sommer til å styrke den opplevelsen jeg fikk på Nordhordland folkehøgskole.
I musikalperioden på folkehøgskolen var Gjermund i inspirasjonsgruppa. Den oppgaven tok han seriøst i skolemiljøet, og han har tatt den med seg videre på norgesturen. Alle han møter får en egen t-skjorte med fargene fra bilen og flere sitater til inspirasjon.
– Med turen min ønsker å inspirere andre til å ta vare på vennskapene de har fått på folkehøgskolen, sier Gjermund.
Selv om ikke alle har muligheten til å besøke 180 personer i sommer, kan man kanskje ta kontakt med noen? Ikke minst er det en ypperlig mulighet til å se nye steder i Norge, en sommer hvor alle skal feriere i eget land.
– Jeg har aldri vært sør for Oslo eller Bergen, så det gleder jeg meg litt ekstra til, sier Gjermund.
Reiseruta er lagt på forhånd. Han har en rekkefølge og en plan, som stort sett bare inneholder navn og steder. Resten blir til underveis.
– Alle jeg møter er med på å påvirke turen min. Det er jo det som er gøy! Noen har planlagt masse, mens andre treffer jeg i en lunsjpause på jobb, forklarer han.
I skrivende stund er han på vei til Volda, fire dager etter planen. Hyggelige møter og nydelig vær har gjort reisen gjennom Trøndelag og Nordmøre lengre enn planlagt. Klatretur til Rampestreken i Åndalsnes, treff på Fjellstua i Ålesund, Atlanterhavsveien i strålende sol og mye bading ligger allerede i minneboka. Nå venter Gjermund spent på overraskelser som er planlagt for han i Ulsteinvik.
– Dette er jo min tur, så det er viktig å ta seg tid underveis. Veldig mye blir til spontant. Alle jeg skal besøke følger turen min på instagram, hvor jeg også deler litt fra hver dag. På den måten håper jeg også å nå ut til flere med prosjektet, sier han.
Fra Volda går reiseruta nedover hele vest- og Sørlandet, før Oslo og Innlandet står for tur. Etter planen er siste besøk i Vadsø, før ferien er over. I ledige stunder planlegger Gjermund aktivitetsskolen han skal ha for lokal ungdom hjemme på familiegården i august.
– Nå må jeg bare prøve å rekke hjem til det starter, ler han.
https://www.instagram.com/p/CBiBAYaHj8o/
Reisen er et resultat av koronasituasjonen, og den fysiske stengningen av alle landets folkehøgskoler 12.mars. For Gjermund og nærmere 8000 andre folkehøgskoleelever ble resten av skoleåret gjennomført digitalt. Nå vil han møte alle medelever fysisk for første gang på flere måneder.
– Samtidig er jeg veldig opptatt av smittevern, og tar alle forholdsregler seriøst. Pennen alle signerer bilen min med sprites for eksempel ned før bruk, og de får den overlevert på et serveringsfat, sier han.
I Ålesund ble han minnet på viktigheten av å ta hensyn til mennesker i risikogruppa.
– Der møtte jeg ei av de jeg gikk sammen med på Nordhordland utenfor sykehuset. Hun har sommerjobb på kreftavdelingen, og møter hver dag mennesker i risikogruppa. Det minnet meg på hvorfor vi har hatt så strenge regler disse månedene, og hvem det er vi vil beskytte, sier han.
https://www.instagram.com/p/CBgmCt0HmUT/
Selv om den siste perioden av folkehøgskoleåret ble spesiell, er Gjermund tydelig på at han har hatt et fantastisk år på skolen utenfor Bergen. Faktisk det aller beste.
– Jeg hadde egentlig ikke så store forventninger til året. Ingen andre nære venner hadde valgt folkehøgskole, men mamma anbefalte meg det veldig sterkt. Hun har gått folkehøgskole selv, og mente jeg ville få et flott år, sier han.
– Det fikk hun jo helt rett i!
Vennskap og samhold er noe av det han har satt aller mest pris på.
– Jeg tror noe av det aller viktigste jeg lærte gjennom året er at alle mennesker er fine og morsomme på sin måte. Gjennom året har jeg blitt kjent med mange typer mennesker jeg aldri ville møtt hvis det ikke var for folkehøgskolen, forteller Gjermund.
– Det har gjort meg som person mer åpen. Det er lov å både være annerledes, eller mene noe som er annerledes enn det jeg mener. Vi trenger ikke ha fordommer mot alt som skiller seg litt ut.
På reisen beveger Gjermund seg godt utenfor egen komfortsone i flere sammenhenger. Også det noe han har tatt med seg fra folkehøgskolen.
– Jeg pleier tipse lokalaviser rundt omkring om reisen min, og har fått mye spennende medietrening. I tillegg jobbet jeg før oppstart med å skaffe sponsorer til turen for å finansiere deler av utgiftene mine, forteller han.
Underveis skal han blant annet vlogge for NRK og møte TV2 et par ganger. Viktigst av alt er likevel møtene med medelever. Gjermund innrømmer at det ikke er alle 180 han kjenner like godt, og han gleder seg til å møte hver enkelt på deres hjemsted – for å bli bedre kjent.
– Hele turen min er en eneste lang opptur. Jeg gruer meg litt til å komme hjem og at alt skal være over.
Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…
Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…
9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…
Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.