Mens studenter på høyskoler og universiteter opplever mye digital undervisning, er hverdagen nokså normal på alle norske folkehøgskoler. Her kan du være sosial med medelever, undervisningen foregår som vanlig, og på kveldstid kan du bruke både treningsrom og fellesrom sammen med andre elever.
– Dette året har vist at elevene på folkehøgskole tok det riktige valget med å komme hit, sier Hildegunn Gjesdal Tennebø, rektor på Nordfjord folkehøgskule.
– Vi har hatt bortimot helt normal drift, inkludert masse turar, store opplevelser og knallbra sosialt liv på internatet.
Siden folkehøgskoleelever bor på skolen, har de muligheten til å være sosiale med medelever også utenom undervisningstid. Etter de første ukene på skolen regnes alle elevene som én kohort.
– I og med at elevene har brukt ekstra mye tid på skolen, opplever vi også at de har blitt bedre kjent, og at miljøet har blitt veldig sammensveisa og godt.
Den samme opplevelsen har de på Sogndal folkehøgskule. Så langt har dette skoleåret vært nesten helt normalt.
– Det er så mange anbefalinger ellers i samfunnet at det er en befrielse å komme til boblen på skolen vår, sier internatleder Renate Vik Vatlestad.
– Her er det fortsatt vennskap, omsorg og elever som ligger hulter i bulter som gjelder. Vi har klart å skape et trygt hjem!
Kunnskapsminister Guri Melby oppfordrer også flere til å vurdere folkehøgskole til høsten.
– Folkehøgskolen er et hjem hvor man lærer holdninger, har diskusjoner og fokus på alt fra klima til hver enkelt elev sine evner. Det er et utgangspunkt for klatring, gåturer, kajakkpadling og bilturer til nært og fjernt for surfing eller finne pudder, sier lærer Sivelin Kjølstad på Sogndal folkehøgskule.
– Vi er fortsatt på turer med klassen til sjøs eller til fjells, og fargerike glade bilder pryder veggene i år også. Studieturer går til steder man ikke har sett i Norge, og snart står langturen for tur. Da skal vi komme hjem, andpustne og proppfulle av minner, fra vårt eget vakre land – glade for å dele det med hverandre, fortsetter hun.
– Det spiller ikke noen rolle hvor du er – det er med hvem du er som er viktig.
På Hardanger folkehøgskule kjenner elevene på akkurat det samme.
– Folkehøgskoleelever er ekstra heldige nå under pandemien. De er én kohort og får være sosiale, være del av et stort fellesskap som kan være nær hverandre, spille fotball, danse og drive med kontaktidrett, forteller rektor Trond Instebø.
– Her kan man spise sammen, sitte tett på forelesninger og annen undervisning. Man kan til og med slynge seg tett i sofaen i dagligstua når middagen er unnagjort. Alt dette i en tid hvor andre ungdommer opplever sosial distansering, digital undervisning og hjemmeoppgaver.
– Våre elever sier de er takknemlige for å gå på folkehøgskole i år!
Les også: – Vi er kjempeheldige! Koronasituasjonen er i seg selv et argument for å velge folkehøgskole
Folkehøgskolene er opptatt av smittevern, og i samarbeid med lokale helsemyndigheter i sine hjemkommuner har de gode planer og tiltak. Det gjør at alle som er på folkehøgskolen opplever hverdagen som nokså normal.
– Det er en stor kontrast mellom studentene som har blitt sittende alene i små leiligheter med digital hjemmeundervisning og lite nettverk, og elever som valgte folkehøgskole i år. Hos oss har man mulighet til å ha utrolig mange nærkontakter i trygge omgivelser, og være sosial i en kohort med 90 andre, sier Kristin Vold Kelly på SKAP kreativ folkehøyskole.
– Jeg håper at studenter som har hatt et kjipt pandemi-år vurderer å ta et år på folkehøyskole til høsten. Et skikkelig sosialt år proppfullt av opplevelser er noe de absolutt fortjener, og kanskje trenger?
Kollega Marius Antonsen Tjugum på SKAP er enig:
– Å gå på Folkehøyskole under en pandemi er som å se om igjen favorittserien som en ikke har sett på lenge. Det er trygt, godt, spennende og ikke minst noe man gleder seg over å komme tilbake til.
– Ikke alle kan gå på jobb midt i en pandemi og kjenne på et så fint fellesskap. Hver morgen når jeg går inn dørene på SKAP, glemmer jeg pandemien, i hvert fall litt, sier veileder Siren Salthaug Solvang.
– Her kan elevene være tett på hverandre, de er en stor superkohort, en kohort de kommer til å huske lenge. Jeg gleder meg spesielt mye til å ta imot 2021-elevene som har lagt et langt og veldig spesielt år bak seg. Jeg ønsker dem velkommen til et år fylt med samhold, glede og nye utfordringer. Og ikke minst: KLEMMER!
Til skolestart i august åpner også to splitter nye folkehøgskoler: Stord og Sjøholt.
– Jeg gleder meg til å se alle nye vennskap som skal springe ut fra skolen på Stord. Vi vil ha fokus på å senke skuldrene og leve i nåtida. Nyte fagene vi interesserer oss for, og lære i et unik fellesskap, sier Geir Angeltveit på Stord folkehøgskule.
– Det har sjelden vært så mange i fellesområdene som nå. Vi ser at ungdommene er sultne på sosial kontakt og å oppleve noe IRL sammen. Her får de akkurat det de ønsker, sier Hege Fjeld på Harstad folkehøgskole.
– Det er folk i skolegården, i gangene, i gymsalen, i Black box, i studio, i elevstua, i gapahuken. Det er folk overalt! Og de sitter oppå hverandre!
– Vi gleder oss aller mest stort å få være sammen på skolen, som en stor familie. Som en av elevene sa på julehjertet sitt: Jeg er takknemlig for alle som følger smittevernsreglene. Vi er heldige som får gå på folkehøgskole når det er korona.
Både nåværende elever og ansatte på folkehøgskolene anbefaler varmt å søke folkehøgskole til høsten. Kanskje vil elevene som starter til høsten oppleve den sosiale skolehverdagen ekstra viktig?
– Vi er veldig klar for å ta imot neste års kull! Vi lover et fullverdig og trygt folkehøgskoleår, hvor du blir sett. Det er mulig vi fortsetter med hyppig bruk av antibac, men sånn holder vi da boblen vår trygg, sier lærer Sivelin Kjølstad.
– Til deg som kanskje ikke har hatt ditt beste år, eller som har kjent ekstra på ensomheten: kom til oss! Hvor relasjoner bygges uten skjerm, og du har mulighet til å knytte de nære bånd mens du ser dine medelever i øynene.
I år kommer folkehøgskolene med en viktig nyhet: Opptaksdatoen er flyttet. Folkehøgskolene…
Are you looking for a way to study in Norway? A way…
Is it your dream to learn Norwegian? To experience Norway behind the…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
– Jeg ble utfordret mer på folkehøgskolen enn jeg hadde trodd på…
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.
Are you looking for a way to study in Norway? A way…