Til hovedinnhold

- Jeg håper å kunne gi folk et nytt liv

For Samuel Massie ble året på folkehøgskole et stort vendepunkt i livet. Nå ønsker han å la andre oppleve mestringsfølelsen på havet.

 

Tekst: Marit Asheim

 

– Gjennom hele barndommen opplevde jeg å være en taper på skolen. Jeg fikk hele tiden tilbakemeldinger på hvor dum og håpløs jeg var, sier Samuel Massie.

– Ofte er det lett å tenke at det er karakterene som er med på å vurdere deg som menneske, og i min karakterbok sto det bare 1. Da er det lett å tenke at man er liten, og ingenting verdt, sier han.

For Samuel tok livet en ny vending da moren sendte han på folkehøgskole. For første gang opplevde han mestringsfølelse på skolen.

– Her fant jeg virkelig meg selv, i møte med både naturen og havet, sier han.

 

Samuel

For Samuel Massie endret livet seg da han begynte på folkehøgskole i Nord-Norge og opplevde mestringsfølelsen på havet. Nå ønsker han å gi andre ungdommer den samme opplevelsen til sjøs. Foto: matsgrimseth.com

Berserk-Samuel fra null til hundre på folkehøgskole

 

Sjøen som læringsarena

For det var gjennom ansvar, oppgaver og praktisk arbeid han igjen fant tilbake til gleden og mestringsfølelsen han hadde som liten. Både gjennom seiling på folkehøgskolen, med Jarle Andøy som lærer og mentor, og senere seilaser med Berserk.

– Før var det å mønstre på en båt og reise til sjøs en mulighet for dem som ikke mestret skolen eller ville starte arbeidslivet tidlig. Nå går ikke dette an lenger, også her kreves det utdanning, sier Samuel.

Han viser til statistikk som sier at nesten en av tre ungdommer dropper ut av videregående, og mener det er håpløst at det finnes så få alternativer til normert skolegang.

– Jeg tror at mennesker med diverse utfordringer, eller som av ulike grunner faller utenfor normal skolegang, kunne ha gleden av å oppleve mestring til sjøs, sier Samuel.

Sammen med kamerat Rune «Supern» Olsgaard har han derfor startet prosjektet «Hold Fast – en opplevelse på sjøen for alle!». Prosjektet er et sosialt entreprenørskap, hvor målet er å gi ungdommer som har falt litt utenfor samfunnet av ulike årsaker livsmestring og arbeidserfaring på sjøen.

– Vi ønsker kort og godt å bringe tilbake betydningen sjøen hadde i gamle dager, sier han.

 

samuel_massi_bok

Samuel Massie har skrevet en egen bok om hvordan livet hans fikk en ny vending i møte med folkehøgskolen og sjøen. Nå har han startet foretak med samme navn; Hold fast.

Vellykket pilotprosjekt

De to startet i det små, med egne oppsparte midler. I snart ni måneder har ti tidligere rusavhengige pusset på båtene de har kjøpt inn på et båtbyggeri ved Bunnefjorden. I august venter guleroten, eller manndomsprøven: et seilas langs hele norskekysten.

– Dette pilotprosjektet har vært en kjempesuksess, og gutta som er her elsker det, sier Samuel.

Han viser til at tilbudet om ettervern er begrenset og dårlig for de som har vært gjennom rusbehandling, og at mange derfor fort faller tilbake til gamle miljøer og ruser seg igjen.

– Aleris har en statistikk på at én av ti klarer å holde seg rusfrie etter å ha vært gjennom behandling. Det er et skuffende dårlig tall. Etter ni måneder på båtprosjektet hos oss er fortsatt ni av ti rusfrie, og fem av dem har allerede gått over i en annen jobb, sier Samuel stolt.

– Jeg tror det aller viktigste etter å ha vært gjennom en slik behandling er å ha noe å gjøre, noe fast å gå til, og ikke minst det å møte noen nye mennesker i et annet miljø, sier han.

– Man lærer noe om livet også ved å slå inn spiker. Det avgjørende er bare hvem du slår inn spiker sammen med, sier Samuel.

– På såre stadier i livet er det å møte andre og få nye rollemodeller noe av det viktigste som kan skje, sier han, og viser til egen erfaring med folkehøgskoleåret sitt.

 

Pusse båt

I snart ni måneder har ti tidligere rusavhengige pusset båter ved Bunnefjorden. Til høsten venter seilas langs Norskekysten. Foto: matsgrimseth.com

Norgesseilas og prosjekter med næringslivet

– Jeg vet hvor mye havet og naturen kan tilføre et liv. Det var slik jeg fant meg selv, og den muligheten ønsker jeg også å gi til andre, sier Samuel.

Nå som pilotprosjektet nærmer seg slutten åpner de opp for at flere skal kunne komme inn i prosjektet for å lære. I første omgang kommer de til å henvende seg til ulike institusjoner og NAV, men målet er at alle som på en eller annen måte sliter skal kunne komme hit for å få praktisk arbeidserfaring.

– Vi kommer til å åpne opp for at ulike bedrifter kan bestille dagsturer eller litt lengre seilas med båtene våre. På den måten er tanken å finansiere prosjektet slik at flest mulig – i alle aldre – kan ha glede av det, sier han.

Selv er han ikke i tvil om at det er mange der ute som kan ha glede av å gjøre noe annet for en periode.

– Jeg får ukentlig telefoner fra bekymrede mødre, som ikke aner hva de skal gjøre for barna sine som av en eller annen grunn har droppet ut av skolen, sier Samuel.

 

– Han har blitt mye mer selvstendig

 

– Før kunne disse enkelt reise til sjøs og få seg arbeidserfaring og tjene penger. Det ønsker vi å ta tilbake som en mulighet, sier han.

– Mange har levd et liv uten å ta ansvar, og bare latt ting skure. Med en gang du kommer om bord i en båt må du hjelpe til, sier Samuel.

– Her lærer man seg fort å jobbe sammen. Du blir gitt ansvar, og du må ta ansvar. Det lærer man mye av, sier han.

 

Massie 3

– Vi har et mål om å bygge båter og folk. Skolen passer kanskje ikke for alle, det er jeg et godt eksempel på, sier Samuel Massie.

 

 

I august kaster gjengen loss og skal seile fra Oslo til Nordkapp. Det ser både han og de andre frem til.

– Etter å ha pusset og bygget båter i ni måneder skal det bli gøy å endelig få dem med ut på havet, sier Samuel.

– Her skal de få lære å seile, og mulighetene er store for at det kanskje blir noen stopp for å holde foredrag underveis også. Disse gutta har sterke historier å fortelle, sier Samuel, som selv holder rundt 300 foredrag i året for både bedrifter og skoler.

– Prosjektet vokser stadig, og foruten foredragsarbeid og et par tv-innspillinger er det her jeg bruker all tiden min om dagen. Vi håper å legge opp til en slik langtur hvert år, med mindre turer og dagsturer resten av året, sier han.

Målet er å hjelpe flere tilbake til samfunnet.

– Vi har et mål om å bygge båter og folk. Skolen passer kanskje ikke for alle, det er jeg et godt eksempel på, sier han.

– Når man sitter på roret i ørtende time på en kveldsvakt blir du tvunget til å tenke. Da er det ikke lenger en mobil eller ipad som kan distrahere deg. Du blir nødt til å reflektere over hvor du er, og hva du vil i livet. Det kan endre kursen for mange, sier han.

 

438

Mest lest

Tips fra elevene: hva skal du skrive i søknaden din?

Tips fra elevene: hva skal du skrive i søknaden din?

Usikker på hva du skal skrive i søknaden til folkehøgskolen du vil…

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…

Sånn velger du folkehøgskole: Elevene gir sine beste tips!

Sånn velger du folkehøgskole: Elevene gir sine beste tips!

Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…

Slik fungerer søknadsprosessen på folkehøgskolene

Slik fungerer søknadsprosessen på folkehøgskolene

Vi forklarer prosessen, fra søknad til skolestart.

Mest delt

Nå kan du søke folkehøgskole!

Nå kan du søke folkehøgskole!

Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.