Til hovedinnhold

- Folkehøgskolen er også for de ambisiøse

– At folkehøgskolen bare er for umotiverte, dropouts eller de som ikke vet hva de skal videre, er en myte, sier Anne Øksnes Aal. Selv gikk hun ut av videregående med 22 seksere, og har nettopp startet på Nordfjord folkehøgskule.

Tekst: Marit Asheim, sist oppdatert: 12. september 2016

 

– Det stemmer rett og slett ikke at folkehøgskolene fylles med umotiverte ungdommer, sier Anne. I løpet av sine første uker på Nordfjord folkehøgskule har hun blitt kjent med flere som er underveis i krevende studier eller som henne selv, som har gode karakterer og framtidsplanene klare.

– Etter år på skolen hvor det meste har gått min vei og jeg har vært blant dem som får til det meste, er det litt godt å være på mer gyngende grunn, sier Anne.

– Jeg anser meg selv som godt trent, men har ikke veldig mye erfaring i friluftsliv på den måten vi skal holde på med det her på skolen, sier hun.

– Friluftsliv er en tidkrevende hobby, og har til nå vært noe jeg bare har kunne drive med på dagsturer eller i ferier. Jeg gleder meg til et helt år fylt med det, sier Anne, som har valgt linja Friluftsliv/Norske eventyr.

– Ukene våre ser ut til å bli en fin kombinasjon av ting jeg liker, og ting jeg aldri har gjort før, smiler hun.

 

anne-bre-2

En av de aller første turene for klassen på Nordfjord folkehøgskule var på bre. En ny opplevelse for Anne (til høyre).

 

Les mer om Nordfjord folkehøgskule

 

Bevisst valg

– Først hadde jeg tenkt å starte rett på videre studier. Jeg er ikke skolelei, og gleder meg til å studere, sier Anne.

Noen søskenbarn som selv angret på å ikke ha valgt folkehøgskole, fikk henne på andre tanker.

– Jeg visste ikke helt hva folkehøgskole var, og hadde aldri havnet her hvis ikke det var for tips fra noen søskenbarn som anbefalte folkehøgskole sterkt, forteller hun.

De fleste i omgangskretsen på Steinkjer videregående skole søkte seg rett til NTNU, og sperret nok litt opp øynene over Annes valg.

– Noen ble nok også litt betrygget. Mange kjenner på et press for å komme gjennom studier fortest mulig, og føler at de må begynne rett på studier. Flere har sagt at det var litt fint å se at jeg valgte annerledes, sier Anne.

– Et par venner av meg søkte faktisk også folkehøgskole på grunn av mitt valg, sier hun.

– For min egen del tenkte jeg at det er nå jeg har sjansen til å gjøre noe «annerledes». På et tidspunkt ville jeg kanskje også angre dersom jeg bare startet rett på studier, sier Anne.

– Jeg føler at folkehøgskole er et langsiktig valg. Mange pauser i løpet av studieåret sitt og tar seg et friår. Det er rett og slett tøft å fullføre uten. Jeg tror det er mer strategisk å velge pausen nå, sier hun.

– Så får jeg samtidig sjansen til å savne realfag litt, smiler Anne.

anne-stup

For Anne var folkehøgskole et bevisst valg. Nå gleder hun seg til å stupe ut i alle utfordringer som måtte komme dette året.

 

Dette er de 8 mest populære linjene

Vil bli utfordret

Fra videregående og ungdomsskolen er Anne vant til å være best i klassen, i det meste. Nå gleder hun seg til å bli utfordret i større grad.

– På folkehøgskolen gleder jeg meg til å bli kjent med andre som kan ting jeg ikke kan, og som kanskje kan lære meg en del. Jeg ser frem til å utfordre meg selv og til å lære en del nytt, sier hun.

– Etter høstferien skal vi for eksempel på en femdagers ridetur. Det er jeg spent på, for det er noe jeg aldri har gjort før, sier Anne.

– Det samme gjelder seilturen hele skolen skal ut på med Statsraad Lehmkuhl til Shetland. Jeg har aldri vært om bord i en så stor seilskute, sier hun.

– I tillegg har jeg høydeskrekk, og er ikke noe glad i å kjøre stolheis eller å klatre. At vi i høst skal gå Via Ferrata, som betyr mye klatring og flere hengebruer, er jeg aller mest spent på, smiler Anne.

Etter tre uker på Vestlandet har hun erfart at både vær og terreng er annerledes enn hjemme i Nord-Trøndelag.

– På folkehøgskolen drar man ut på tur når det er planlagt, og ikke når man ser i kalenderen at det er meldt best mulig vær. Vi skal nok få kjørt oss og bli utsatt en del for vær og vind i løpet av året, og ikke minst lære av det, sier Anne.

– Nordfjord virker som et veldig fint sted å drive med friluftsliv. Her er det et vidt spekter av muligheter i naturen i umiddelbar nærhet til skolen, sier hun.

Året på Vestlandet blir også et treningsår i det å bo et stykke hjemmefra.

– Jeg er veldig hjemmekjær, og neste år venter studier på NTNU i Trondheim. Det er jo bare en liten togtur unna Steinkjer. Dette året har jeg sjansen til å se og oppleve noe helt annet, sier Anne.

 

klassebilde-nordfjord

Klassen Friluftsliv/Norske eventyr ved Nordfjord folkehøgskule er klare for et år med utfordringer og opplevelser.

 

10 grunner til at dette er Norges mest fornøyde elever

Friluftsliv som fellestrekk

Nordfjord folkehøgskule har ti linjer, alle sammen med friluftsliv som en del av navnet. Det setter også sitt preg på miljøet ved skolen mener Anne.

– Først og fremst sier det at skolen og lærerne må ha mye kompetanse på området. Det er vel en av grunnen til at jeg reiste hit, sier hun.

– I tillegg betyr det at alle elevene har en felles interesse. Det gjør at vi blir fortere kjent, og har en del til felles, sier hun.

– For meg som kommer fra et lite sted hvor alle kjenner alle, var det en stor overgang å komme til en skole der jeg ikke kjente noen. Men det er også litt gøy å få muligheten til å begynne på nytt. Det er artig å se hvordan man blir oppfattet når de andre ikke kjenner til bakgrunnen din, sier Anne.

Selv om Anne synes det er uvant å ikke ha lekser eller prøver hun må lese til på kveldene, synes hun det er godt å ha tid til å gjøre noe annet.

– Med vitnemålet mitt fra videregående kunne jeg ha kommet inn på akkurat det studiet jeg ville i hele Norge. De som mener at et folkehøgskoleår er noe man bare velger for å skyve det store valget om utdanning foran seg, tar feil, sier Anne.

– Jeg kunne om nødvendig valgt studie nå, sier hun.

– Isteden tror jeg heller det kan være en fordel å slippe å starte på studier og være blant dem med minst livserfaring. Jeg synes nemlig «alle andre» har gjort så mye annet spennende, og på grunn av karakterkrav er det også flere av de andre studentene som vil være en del eldre enn meg. Da er det fint å kunne ha dette året her med seg i bagasjen, smiler Anne.

 

anne-bre-forside-bruk

Bretur var første utfordring for Anne dette skoleåret. Hun ser frem til å prøve mye annet nytt også.

 

– På mange måter er folkehøgskolen kanskje et organisert friår. Jeg er ikke så kreativ at jeg ville klart å sette sammen så mye spennende hvis jeg skulle lagt opp planen for et helt år selv. Da er det fint å komme et sted hvor de har gjort den jobben for deg, sier hun.

– Mange vil kanskje tenke at siden jeg er vant til å være best, vil jeg alltid streve etter å være på topp. Men jeg liker å utfordre meg selv, også på ting jeg vet jeg ikke mestrer så godt. Jeg konkurrerer for eksempel i langrenn, selv om jeg havner langt ned på resultatlista, sier Anne.

– Jeg tror jeg vil vokse på dette året mitt på folkehøgskolen. Det blir fint å teste seg i noe jeg vet jeg ikke mestrer så godt, sier hun.

 

 

438

Mest lest

- Jeg elsker jobben min

- Jeg elsker jobben min

Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…

Folkehøgskoleelever mer tilfredse enn studenter og vernepliktige

Folkehøgskoleelever mer tilfredse enn studenter og vernepliktige

Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…

Folkehøgskoledokumentar skal vises på Sundance Film Festival 2025

Folkehøgskoledokumentar skal vises på Sundance Film Festival 2025

Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…

Marte (22) var ikke klar for å studere etter videregående:…

Marte (22) var ikke klar for å studere etter videregående:…

9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…

Hva er rullerende opptak? Folkehøgskolene forklarer

Hva er rullerende opptak? Folkehøgskolene forklarer

Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?

Mest delt

Nå kan du søke folkehøgskole!

Nå kan du søke folkehøgskole!

Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.