Til hovedinnhold

- Det er lett å velge feil studier. For meg ble folkehøgskoleåret avgjørende

Jenny valgte feil studie etter videregående, hoppet av og var veldig usikker på hva hun ville. Et folkehøgskoleår ga ny retning. 

Tekst: Marit Asheim, sist oppdatert: 12.mars 2019

– Jeg begynte rett på ingeniørstudier etter videregående. Målet var å bli fortest mulig ferdig, komme meg kjapt ut i jobb. Det var ingen rom for pauser, sier Jenny Nesje (23) fra Molde.

– På skolen hadde jeg valgt realfag, og jeg tenkte det var fint å jobbe videre med. Ingeniørutdanningen pekte på gode framtidsutsikter med både jobbmuligheter og ok lønn.

Det hun glemte å ta hensyn til i studievalget var magefølelsen. Egne interesser ble lagt til side.

– I løpet av den første tiden på NTNU ble det helt tydelig at dette ikke passet for meg, og jeg bestemte meg for å slutte. Hva skulle jeg gjøre nå, sier Jenny.

Hun tok opp igjen noen fag fra videregående, ville ha flere muligheter når nye studier skulle vurderes. Fremdeles var hun usikker på hva som var det riktige valget. Hva ville hun egentlig?

 

Jenny Nesje folkehøgskole

Jenny Nesje valgte feil studie etter videregående, hoppet av og var veldig usikker på hva hun ville. Et folkehøgskoleår ga ny retning.

Les også: – Jeg trengte en pause etter videregående

Folkehøgskole og Kilimanjaro

– På videregående hadde jeg hørt mye positivt om folkehøgskole. Jeg vurderte det ikke som et alternativ da, jeg ville jo bare kjappest mulig ut i jobb. Nå derimot ble det plutselig mer aktuelt, sier Jenny.

Hun fant flere spennende skoler på folkehogskole.no, og søkte et par av dem. Ei venninne som gikk på Valdres folkehøgskole fikk mye å si i det endelige valget av skole.

– Måten hun snakket om skolen sin på overbeviste meg. Jeg kjenner henne godt, og det gjorde folkehøgskolen til et trygt valg. Jeg visste jeg gikk til noe bra, fortsetter hun.

Besseggen selfie gruppebilde Valdres folkehøgskole

– Året på folkehøgskole var et drømmeår! Jeg kom inn i et raust og godt miljø som jeg aldri hadde opplevd maken til, sier Jenny Nesje.

Drømmen om å bestige Kilimanjaro ble plutselig en realitet på linja Friluftsliv Adventure. Jenny var spent på overgangen fra det å lese fag som privatist, alene, til et intensivt sosialt år med 140 andre elever. Det gikk overraskende bra.

– Året på folkehøgskole var et drømmeår! Jeg kom inn i et raust og godt miljø som jeg aldri hadde opplevd maken til. Folk var der for å bli kjent, og jeg følte meg inkludert fra dag én. Det er ganske spesielt å få gjøre ting du har lyst til hele tiden, sammen med gode venner, sier Jenny.

Et av målene hennes for året var å teste grenser. Flere ganger beveget hun seg godt utenfor komfortsonen. Det føltes likevel trygt.

– Det at du får teste nye ting innenfor trygge rammer, gjør at du lærer veldig mye om deg selv. Du oppdager nye sider og nye egenskaper.

Kilimanjaro toppen Jenny Nesje Valdres folkehøgskole

Drømmen om å bestige Kilimanjaro ble plutselig en realitet på linja Friluftsliv Adventure ved Valdres folkehøgskole.

 Les også: Rådgiver: – Har aldri møtt noen som angrer på å ha valgt folkehøgskole

Sikrere på videre valg

Noe av det Jenny ble mer oppmerksom på var sin egen interesse for mennesker. Mye av det kom nok av det sosiale miljøet på skolen, og det at de bodde så tett innpå hverandre i ni måneder.

– Nå følte jeg at jeg mestret mye jeg ikke hadde gjort før. Ingeniørsporet var helt tydelig feil. Etter folkehøgskolen fikk jeg øynene opp for flere yrker som kunne passe meg. Jeg er nok mer mangfoldig enn jeg trodde som 19-åring, smiler hun.

Jenny har nå et årsstudium i psykologi, og snart ferdig med sitt andre år på masteren i arkitektur ved NTNU. Det var ingen ulempe å være litt eldre da hun startet på studiet. Snarere tvert imot.

– Jeg tror det har veldig mye å si å ta minst ett år pause etter videregående, gjøre noe helt annet. Man trenger det for å se tydeligere hva man vil. Universitetet kan ikke sammenlignes med videregående, vi jobber på en helt annen måte. Jeg tror det er helt vanlig å få sjokk om man starter rett på studier som 19-åring, sier hun.

ski alpint Jenny Nesje klasse folkehøgskole

Jenny oppdaget nye ferdigheter og egenskaper i løpet av folkehøgskoleåret. Det gjorde studievalget etterpå enklere.

Øvelsen i å bo med andre var også en fordel før studenttilværelsen. Jenny bor i kollektiv med tre andre hun møtte på folkehøgskolen, og stortrives. De kjente hverandre godt før de flyttet sammen, og visste hva de gikk til. Den erfaringen er det lett å undervurdere.

– Av og til kan det man tenker er ufornuftig, vise seg å være fornuftig. Nå tenker jeg at folkehøgskole er det mest fornuftige jeg har gjort! Skulle jeg gitt meg selv et råd som 19-åring, måtte det være å stresse ned. Du har det ikke travelt. Det er lov å unne seg et annerledes år, det kan bli viktigere enn du tror, smiler Jenny.

Les også: – Fikk en helt ny læringsglede på folkehøgskolen

Lov å feile

Jenny vil gjerne fremheve at det går bra å velge feil. Det er slett ikke uvanlig. Noen ganger kan det til og med være lurt.

– Da jeg startet på NTNU den første gangen kjente jeg meg altfor ung og uerfaren. Det er begrenset hvor mye du vet om deg selv som 19-åring, og det er vanskelig å vite hva du passer til å jobbe med. Du lærer ingenting om dette på videregående. Det eneste vitnemålet forteller noe om er hvilke fag du mestrer teoretisk, sier hun.

Sovepose Jenny Nesje Valdres folkehøgskole

– Utdanningen du tar er med på å påvirke resten av livet ditt. Da er det viktig å velge noe du liker, noe du trives med, sier Jenny Nesje.

Å hoppe av studier som føltes feil var en vanskelig avgjørelse. Likevel er hun takknemlig for at hun turte.

– Jeg følte meg så alene og utenfor da jeg sluttet på studiet. Nå vet jeg at det er ganske vanlig å velge feil. Utdanningen du tar er med på å påvirke resten av livet ditt. Da er det viktig å velge noe du liker, noe du trives med, sier Jenny.

Folkehøgskoleåret har betydd mye. Derfor er hun egentlig glad for å ha valgt feil etter videregående.

– Året i Valdres har betydd alt, både for nettverk og for mitt eget syn på meg selv. I dag er jeg en mye tryggere person. Jeg var helt sikker på at jeg var mer teoretisk anlagt. Nå vet jeg at jeg liker å jobbe praktisk. Jeg vil gjøre ting, ikke bare lese om det, sier hun.

– Jeg har fått høre fra flere at jeg ble en ny person etter folkehøgskolen. De merker en helt annen utstråling, en trygghet. Det er fint når andre kan bekrefte det du også kjenner på selv.

1346

Mest lest

Folkehøgskoleelever mer tilfredse enn studenter og vernepliktige

Folkehøgskoleelever mer tilfredse enn studenter og vernepliktige

Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…

William etter to år på folkehøgskole: – Blitt en bedre…

William etter to år på folkehøgskole: – Blitt en bedre…

– Årene på folkehøgskole har vist meg at fotball ikke er det…

Jusstudent om folkehøgskole: – God innledning til studielivet

Jusstudent om folkehøgskole: – God innledning til studielivet

– På videregående handler det mye om hvor flink du er, mens…

Folkehøgskoledokumentar skal vises på Sundance Film Festival 2025

Folkehøgskoledokumentar skal vises på Sundance Film Festival 2025

Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…

Stor økning i studiestøtte for folkehøgskoleelever fra neste skoleår

Stor økning i studiestøtte for folkehøgskoleelever fra neste skoleår

Studiestøtten til folkehøgskoleelever økes med 10 prosent for skoleåret 2025/2026. 

Mest delt

Nå kan du søke folkehøgskole!

Nå kan du søke folkehøgskole!

Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.