Musikkfolkehøgskolen Viken
- Østre Totenveg 120, Gjøvik
- Telefon: 61 13 15 00
- E-post: post@musikkfolkehogskolen.no
- Elevplasser: 110-125
- Undervisning pr. uke: 25-40
- Skolestart: 18.08.2025
- Sted: Gjøvik
Spill sammen, gjør hverandre gode, skap et miljø du ikke trodde var mulig!
Hver høst fylles skolen vår opp av engasjerte og musikalske ungdommer i alderen 18-23 år. Alle ønsker de seg et annerledesår med musikkglede og god stemning – før de tar fatt på videre jobb eller studier. Vi syns de har gjort et klokt og godt valg.
Hos oss holder alle på med musikk. Men hvis du har lyst til å gjøre noe helt annet ved siden av linja du velger, kan du bli med på en av tilleggslinjene Kunst, Friluftsliv/Idrett eller Studio. Valg av tilleggslinje gjøres etter skolestart, så du trenger ikke å bestemme deg enda.
Her har du 10 gode grunner til å velge Musikkfolkehøgskolen Viken:
Vi jobber målrettet for å skape et godt og trygt miljø der alle skal trives – og alle skal bidra til at de andre også trives. Vi vil være en baksnakkefri skole. På Musikkfolkehøgskolen Viken heier vi på hverandre, vi utfordrer, lytter, løfter og unner hverandre suksess.
Her skapes møteplasser for diskusjon og refleksjon rundt livet, tro og undring. Vi som jobber her har noen verdier som vi står for, og vi har stor respekt og toleranse for andres syn. Du trenger ikke ha bakgrunn fra noen spesielle miljøer. Her er alle velkomne! Vi står klare med en bøtte full av kjærlighet! Les mer om oss
Fellesfag utgjør ca 1/3 av undervisningen, mens linjetimene utgjør ca 1/3. Du kan fylle på med hovedinstrument, valgfag og tilleggslinje Kunst, Studio eller Friluftsliv/idrett. Plukk og miks og fylle planen med 10-20 timer med musikk og glede!
I tillegg til at du kan velge en tilleggslinje (Studio, Kunst eller Friluftsliv/Idrett), har vi en haug med bra valgfag. Her er eksempler på valgfag vi har hatt de siste årene:
Rettet mot rytmisk musikk og bandsettinger. Her vil du lære om re-harmonisering, og hvordan du kan lage arrangementer for ulike bandsammensetninger. Det er en fordel om du har noe kjennskap til noter.
For deg som liker å danse! Hovedfokuset vil være på moderne dans (jazz / hip hop m.m.)
For deg som liker å være ute! Faget vil bestå av noen korte kveldsturer, samt ett par litt lengre turer med overnatting. Ingen forkunnskaper er påkrevd.
I dette faget lærer du grunnleggende gitarferdigheter knyttet bl.a. til akkorder, akkord-oppbygging og progresjoner. Nivådelt gruppeundervisning (ca 9 pers./gruppe), fra nybegynner til viderekommende.
Dette er faget for deg som har samspillerfaring. Bandet vil være bandet for skolens gospelkor.
Her får du muligheten til å synge i gospelkor under ledelse av en dyktig dirigent! Sammen med gospelkorets band øver vi ukentlig og har flere framføringer i løpet av skoleåret!
Dersom du velger gym valgfag får du et bredt spekter av fysiske aktiviteter, både utendørs og inne i skolens gymsal. Kom i form, eventuelt hold på den formen du allerede har!
Valgfaget gir deg undervisningen og praksisen du trenger for å ta jegerprøven. Egenandel på 2500,- + 300,- i eksamensavgift. Undervisning og prøve foregår på skolen.
Vi koser oss med leire i sakte tempo, med god stemning og fine samtaler. Noen har aldri tatt i leire, og andre har noen leireminner fra grunnskolen. Alle starter utifra hvor de er.
Her jobber du med egne låter. Enten du har masse erfaring med å skrive låter, eller aldri har skrevet låter - er dette faget for deg. Her lærer du verktøy som kan hjelpe deg i låtskrivingsprosessen
I dette faget forberedes du best mulig fram mot opptaksprøver for musikkutdanning ved universitet og høgskoler. Forberedelsene skreddersys for deg og ditt behov.
I dette faget lærer du grunnleggende pianoferdigheter knyttet til akkorder, akkord-oppbygging og progresjoner. Nivådelt gruppeundervisning (maks 7 pr gruppe), fra nybegynner til viderekommende.
Har du lyst til å lære deg å bruke studioet på Viken? I dette faget får du en innføring i systemet, og noen teknikker du kan få bruk for når du skal produsere musikk.
I disse hyggelige gruppesamlingene får du muligheten til å ha samtaler om de viktige spørsmålene i livet! Tro & Tvil foregår på kveldstid, ofte hjemme hos lærer.
Rett over nyttår reiser alle elevene til utlandet, og du kan velge om du vil reise til India, Colombia eller Moldova. Alle turene er helt unike, vi lever tett på ungdommer fra andre kulturer - og vi får virkelig en opplevelse av hva musikk kan bety for andre. Sammen jobber vi med musikk – og får mange uforglemmelige opplevelser. Turen til Moldova inngår i skolepengene. De andre har en ekstrakostnad.
Pris: 16 000
India er en verden full av kontraster – fra teknologi til eldgamle tradisjoner. Her møter du indiske ungdommer som deler din lidenskap for musikk, og du vil oppleve et fellesskap på tvers av kultur og grenser.
Når du ankommer Dumka, vil du bli møtt med åpen armer av våre indiske venner, som vi har samarbeidet med i seks år. Sammen med lokale ungdommer får du spille, arrangere konserter og oppleve hva musikk kan bety for andre. Her får du også se en side av India som er totalt annerledes enn det du kanskje er vant til – fra landsbybesøk til møter med Santhal-stammebefolkningen.
Vi bor på et resort sammen med indiske ungdommer, og blir godt kjent med kulturen gjennom felles måltider, musikkprosjekter og fritidsaktiviteter som fotball og frisbee. India byr også på spennende markeder og streetfood – for de som tør! Forbered deg på en uforglemmelig opplevelse!
Les mer om studieturen til India på vår egen nettside
Pris: 16 000
Er du klar for en reise som vil endre måten du ser verden på? I Colombia får du oppleve nye vennskap og pulserende musikk, og utforske en kultur som er like fargerik som landet selv. Bli med oss til Sør-Amerika og møt ungdommer som deler vår lidenskap for musikk, kunst og livsglede!
I hjertet av Colombia, Bogotá, vil du sammen med lokale ungdommer dykke ned i musikk, dans og kunst, og kjenne på den colombianske energien. Sammen skal vi utforske alt det Bogotá har å by på, fra hektiske markeder til kunstneriske samarbeid som skaper livslange minner. Du vil få et unikt innblikk i hvordan musikk og kunst kan være en kraft for endring, spesielt i områder som Soacha, preget av intern fordrivelse etter mange år med konflikt.
Vi har samarbeidet med colombianske kunstmiljøer siden 2013, inkludert Academia de Artes Guerrero og Arte Sin Fronteras. Her vil du få delta i kreative prosjekter og skape musikk sammen med barn og ungdom som har sine egne sterke historier. Forbered deg på uforglemmelige inntrykk, både kulturelt og menneskelig.
Les mer om studieturen til Colombia på vår egen nettside
Pris: Inkludert i linjepris
Moldova er et land preget av vakker kultur og sterke kontraster. Her møter du varme mennesker, og et samfunn som kan vekke sterke følelser. Gjennom besøk på barnehjem og konserter for lokalbefolkningen vil du få et unikt innblikk i hvordan musikk kan spre glede og livsmot.
I hovedstaden Chisinau skal vi bo på hotell, og dagene vil være fylt med besøk til barnehjem og institusjoner, der vi synger, spiller og deler musikk med barn og ungdom. Du vil også møte ukrainske flyktninger, høre deres historier og spille sammen med dem. Dette blir en reise fylt med møter som vil gi deg et nytt perspektiv på livet og konflikter i Europa.
Sammen med våre samarbeidspartnere, som den norske organisasjonen AHEAD og FN-kontakter, sørger vi for at oppholdet blir både meningsfylt og trygt. Når vi ikke spiller konserter, vil du ha tid til å oppdage Chisinau, gå på markeder, shoppe eller slappe av på kafé. Denne turen er inkludert i skolepengene – blir du med?
Hvor mange folkehøgskoler kan skryte av å ha en badestrand og Norges største innsjø rett utenfor vinduet?
Musikkfolkehøgskolen Viken har to internatbygg, i alt åtte internatfløyer. Hver fløy har egen te-stue og vaskerom, og plass til 15 elever. Alle rommene våre har behagelige senger og eget toalett/bad, og utsikten fra Internatet og skolen er helt rå!
De fleste av elevene våre bor på dobbeltrom, med noen unntak. Ved behov for enkeltrom kan du bli innkalt til intervju. Enkeltrom har en ekstrakostnad.
Rekk opp hånda den som kan skryte av like flotte lokaler som oss:) Og for at du skal kunne skape musikk på en profesjonell måte, har vi sørget for at studio og utstyr holder bransjestandard!
Legg ut på svømmetur, joggetur, gåtur, sykkeltur, busstur, skøytetur, kanotur, fisketur. Spill sandvolleyball, tren styrke med utendørs treningsapparater, benytt deg av by-badstua, bli en hardbarka isbader. Besøk sentrum som har alt du trenger av shopping og mat, skatepark, friluftsbad, kino og scener.
Ingen uker er prikk like på Musikkfolkehøgskolen Viken, men i såkalt normale uker er linjetid lagt til mandag-onsdag, mens siste halvdel av uka består av fellesfag der vi møtes på kryss og tvers av linjene.
I prosjektuker, når vi jobber mot feks turnéer og konserter, studioinnspilling, utenlandstur etc, ser uka helt annerledes ut.
Les om turnéer og prosjekter på hjemmesiden vår!
Last ned timeplan som pdf ↓På Musikkfolkehøgskolen står store hendelser og opplevelser i kø. Ta for eksempel følelsen du får når du fremfører en ny låt for de andre medelevene - og jubelen står i taket! Musikkfolkehøgskolen Viken har rykte på seg for å være ekstra gode på applaus og anerkjennelse.
I løpet av skoleåret produserer Musikkfolkehøgskolen Viken kanskje 100 små og store konserter. Hver konsert er et prosjekt i seg selv, men av større prosjekter kan vi nevne:
Hvis du vil, kan du være aktiv og sosial 24/7! Her er eksempler på noe av det som skjer utenom undervisningen på dagtid:
Musikkfolkehøgskolen Viken er opptatt av bærekraft, og gjør det vi kan for å ta vare på kloden vår. Omfattende avfallssortering er et eksempel på tiltak.
Skolen har i utgangspunktet 18 års aldersgrense, dvs at du fyller 18 år det året du begynner hos oss. I enkelte situasjoner kan vi gjøre unntak - derfor ber vi deg ta kontakt. Dette finner vi ut av!
Vår bygningsmasse er delvis tilrettelagt for rullestolbrukere. Pr. idag har vi ett nytt internatbygg, med tilsammen 4 HC-rom, og ett eldre internat som ikke er universelt utformet.
Undervisningsbyggene er godt/delvis tilrettelagt for rullestol. Musikkbygget har heis og flere handicaptoalett. Skolens "servicebygg" (kontorer, matsal, gymsal) har handicaptoalett, og tilgang fra bakkenivå i begge etasjer.
Vi er stolte over å ha et kjøkken som leverer smakfull og sunn mat. Kokkene våre har lang erfaring fra restaurant, catering og selskaper – og brenner for å lage gode matopplevelser!
Vi tilbyr glutenfri mat, laktosefri mat og tilpasning til andre allergier. Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge til rette for deg. Spesialkost vil medføre en ekstrakostnad.
Vi vil være en baksnakkefri skole. Vi jobber målrettet for å skape et godt og trygt miljø der alle skal trives – og alle skal bidra til at de andre også trives. På Musikkfolkehøgskolen Viken konkurrerer vi ikke om å «være best». Her heier vi på hverandre, vi utfordrer, lytter, løfter og unner hverandre suksess.
Vi har et sterkt ønske om å få møte deg på ditt nivå og med dine eventuelle utfordringer og styrker! Dersom du trenger noe ekstra oppfølging, så tilpasser vi skolehverdagen din så langt det er mulig. Dette kan f.eks være:
Ta kontakt med oss for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine eventuelle behov.
Svein har et overordnet ansvar for det pedagogiske, sosialpedagogiske og administrative arbeidet på Viken. Svein er i utgangspunktet barnevernspedagog, og har masse erfaring med barn- og ungdomsarbeid, også utenfor folkehøgskolelivet. Svein spiller ikke selv, men er en lidenskapelig publikummer med stort hjerte for musikken – og mennesket bak musikken.
Epost: svein.ruud@musikkfolkehogskolen.no
Telefon: 61131500
Øyvind Ekse er gitarist med bachelor i musikk fra NLA Høgskolen i Staffeldsgate. I tillegg til å jobbe på Musikkfolkehøgskolen Viken, driver han flere musikkprosjekter i hovedstaden. I mange år har han reist som fast gitarist for Daniel Kvammen, deriblant som plateprodusent, utøvende musiker og lydmann.
Geir har mange års arbeidserfaring fra servicebransjen og har et stort hjerte for både musikk og mennesker. I tillegg til å jobbe på kontoret, er han utøvende trommeslager med en rekke spillejobber både lokalt og nasjonalt.
Epost: geir.holten@musikkfolkehogskolen.no
Telefon: 61131500
Trym Er trommis og pedagog med base i Oslo. Utdannet ved Universitetet i Agder og jobber som frilans musiker og lærer. Spiller for tiden mest med bandet "The Northern Belle"
Aktiv både som artist og plateprodusent. Har bakgrunn fra Norges Musikkhøgskole, først som klassisk gitarist, før han tok master i utøvende musikkteknologi. Driver Vaterland Studio i Oslo, og gjør opptak, produsering og miksing innenfor mange ulike sjangre.
Guro Mo er adjunkt med universitetsutdanning i pedagogikk, psykologi, fransk og PPU. Hun har tidligere jobbet i rusomsorgen, i barnevernet og som norsklærer for fremmedspråklige. På Musikkfolkehøgskolen er Guro primært linjærer for den tilrettelagte linja Musikk Bo Fritid, men hun er også engasjert i mange andre sammenhenger. Guros hovedinstrument er fiolin.
Øydis W. Ruud er lærer på Ledertrening.
Helena har fireårig musikkpedagogisk utdannelse fra Norges Musikkhøgskole, med jazzsang som hovedinstrument. Ved siden av å undervise i sang, jobber Helena som frilans musiker. Helenas hovedprosjekt til nå har vært duoen OssTo, som har spilt i både inn- og utland.
Morten har blant annet vært orkesterleder for flere oppsetninger ved landets store scener, slik som Nationalteateret, Oslo Nye og Latter. Han er stadig vekk å se som kapellmester og pianist/keyboardist for turné-artister som Sissel Kyrkjebø, Inger Lise Rypdal, Ole Edvard Antonsen, Jan Eggum, Elisabeth Andreassen, Odd Nordstoga, Maj Brit Andersen m.fl.
Hun har jobbet som kunsthåndverker og undervist en del på videregående skoler i design og håndverk. Hun har også jobbet innen rusomsorg og asylmottak. Nina er glad i mennesker og liker og bringe trygghet, omsorg og kjærlighet til alle rundt seg. Hennes kreative sider brukes i mange sammenhenger på skolen, og det er særlig i de praktiske fagene i Musikk Bo Fritid vi finner henne.
Kjetil har 15 års erfaring som kokk, og elsker å drive med mat. Han har tidligere jobbet som kjøkkensjef på diverse hoteller og resturanter, men interessen for musikken har tatt han til Musikkfolkehøgskolen Viken.
Henrik har sterke bånd til Acta og Normisjon, hvor han har jobbet med barn og ungdom i en årrekke. Henrik har en klarinetthistorisk fortid, han spiller piano og er et særdeles stødig vikenkor-medlem. På Musikkfolkehøgskolen jobber Henrik som vaktmester og IT-ansvarlig.
Bente har mange års erfaring fra folkehøgskolelivet, catering, selskaper, kurs og sommerdrift. Bente har et varmt smil og en latter som smaker like godt som maten hun lager.
Epost: bente.eng@musikkfolkehogskolen.no
Telefon: 61131508
Sissel er å finne både bak grytene på storkjøkkenet og i hyggelig samtale med elevene. Hun er positiv og blid, noe som smitter over på oss andre - og på den deilige maten hun lager.
Telefon: 61131508
Telefon: 61131500
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.
Folkehøgskole skal være for alle! Her finner du mer informasjon om det tilrettelagte tilbudet for ungdom med utviklingshemming. Det lønner seg å planlegge skoleåret i ...