Til hovedinnhold

Sunnhordland folkehøgskule

  • Elevplasser: 102
  • Undervisning pr. uke: 31-41
  • Skolestart: 24.08.2025
  • Verdigrunnlag:
    Frilynt
    De frilynte folkehøgskolene har verdigrunnlag som ikke tar utgangspunkt i ett bestemt livssyn. De vil gjerne ha elever med ulike interesser og livssyn.
  • Tilbyr: Vegetar, vegan
    De fleste skoler tilrettelegger for matallergier og andre behov. Ta gjerne kontakt med skolen.
  • Sted: Kvinnherad kommune
  • Studietur for skolen: Japan, Åpningstur, Snøtur
Søk på skolenLinjer
Et kreativt fellesskap der du får utvikle din kompetanse sammen med lærere og medelever. Skolen har mange linjetimer i uka, slik at du får fokusere på det du brenner for. Kunnskapen og erfaringen du får her, vil være verdifull for videre utdanning og yrkesvalg. Gjør dine drømmer til noe å leve av!

Våre kreative linjer har mange, faglige berøringspunkt. Du vil få god mulighet til å la deg inspirere av og samarbeide med elever og lærere i utviklingen av spill, street art, forestillinger, filmproduksjoner, kunstinstallasjoner og konserter.

Å kunne samarbeide på tvers av yrkesgrener er en egenskap du får utviklet her. Dette er en unik mulighet som en ikke møter på i samme grad på høgskoler og/eller universiteter. For eksempel så vil du som som elev ved Musikkproduksjon oppleve at du lager musikk til et kunstverk, lydsetter et dataspill, evt et teaterstykke, opptrer med egenkomponert musikk live, gjerne akkompangert av elever med musikklinja. Alt i samarbeid med elever som går på våre andre kreative linjer.

Vi har fokus på faglig og personlig utvikling uten at dette skal vurderes med eksamen og karakterer. Du får rom til å jobbe med dine interesser under kyndig veiledning av våre dyktige lærere. Lærerne våre er dypt engeasjerte i sine fag og fagspesialister og svært erfarne på hver sine områder.  

Dette står vi for

Sunnhordland folkehøgskule er en frilynt folkehøgskole. Det betyr at du er hjertelig velkommen uavhengig av livssyn, etnisitet, legning, kjønn eller bakgrunn.

Vi legger vekt på:

På Sunnhordland folkehøgskule får du jobbe mye med linjefaget ditt – i snitt 22 timer i uka.

Lørdagstema

Vi har undervisning på lørdager. Opplegget veksler mellom seminarer, turer, aktiviteter og linjeundervisning.

Morgensamling

Dagen begynner med en samling for alle, der både elever og lærere har opplegg etter tur. Om du ønsker det, kan du presentere noe du har laget eller synes er bra, morsomt eller viktig. Morgensamlingen er først og fremst en trivelig start på dagen.

Aktiv

Én gang i uka vil du få være med på et treningstilbud som varierer fra uke til uke. Målsetningen er at det skal være kjekt og at du kommer i bedre form.

Skolens time

Her diskuterer vi ting som gjelder hele skolesamfunnet. Både elever og personalet kan ta opp aktuelle saker.

I tillegg har gruppa du bor sammen med et ukentlig lunsjmøte med sin kontaktlærer.

På Sunnhordland folkehøgskole kan du velge ett eller flere (opptil seks) valgfag. Valgfagtilbudet kan variere fra år til år etter hvilke lærerkrefter vi har på skolen. Populære valgfag er for eks; kreativ skriving, 3D-modellering, band, studio, ballspill med mer.

 

 

3D-modellering

Du lærer å jobbe i Blender med polygon modellering, hi poly, low poly, splines, eksportering og rendering av 3D-modeller.

Ballspill

Action og svetting med hovedsaklig fotball, innebandy, basket og volleyball.

Band

Her møtes vi for å spele saman! Musikksjanger blir vi einige om etterkvart. Du bør ha litt erfaring på instrument/vokal frå før.

Barista

Er du glad i kaffe? Her lærer du å lage virkelig god kaffe.

Elevstyrte valgfag

Dette er valgfag som elevene selv organiserer. De har de samme antall timer som de lærerstyrte valgfagene. Eksempel på elevstyrte valgfag er; strikking, volleyball, digital tegning, Pokemon, sjakk etc

Friluftsliv

Padling og roturer på sjø og vann, turer i fjell, skog og mark, fisking, overnatting i det fri med bålkos utover natten.

Historiefortelling

Her får du besvart spørsmål du har om det å skrive karakterer og verdener. Du vil også lære grunnleggende prinsipper for god historiefortelling.

Improteater

Japansk

Vekt på talespråk. Valgfaget passer for begynnere og vil kunne gjøre deg i stand til å kommunisere på japansk. Du vil få direkte bruk for det du lærer om du blir med på turen vår.

Japansk kultur

Er du en OTAKU? Hvis ikke kan du bli en her (。・ω・。) På Japansk Kultur valgfag vil vi snakke om og se på japansk animasjon, lære om japansk språk og populærkultur, Origami… etc. Velkommen (о´∀`о)

Kor

For deg som er spesielt interessert i å synge i kor.

Kreativ skriving

Lær deg å tenke kreativt når du jobber med en tekst. Gjennom skriveøvelser vil du bli en bedre, mer nyansert og mer bevisst skribent. Bokprosjekt i vårsemesteret.

Kunst

Tegning, maling og overraskelser.

Learn norwegian!

Classes for foreigners in Norwegian guided by a teacher. Ca 8 times a 90 minutes

Musikkvideo

Perspektivtegning

Her lærer du å tegne i alt fra 1-punktsperspektiv til 5-punktsperspektiv, og lærer om hvordan du kan bruke disse perspektivkunnskapene i ditt eget arbeid.

Rollespill

Rollespill er som skuespill. Du tar på seg en rolle, men må selv skape manus og kulisser da alt foregår i fantasien. Du blir ledet gjennom katakomber, gamle ruiner i fantastiske verdener og mye mer.

Satslære

Arbeid med firstemmig koralsats.

Speed painting

Her maler du digitale bilder på mellom 10-90 minutter, fra foto eller fantasi. Dette valgfaget passer godt om du vil øve på digital maling, eller komme i gang med å lage flere bilder.

Studio

Du vil lære å ta opp i skolens lydstudio! Vi tar for oss ulike mikrofoner og opptaksteknikker, i tillegg til å lære å mikse stemmen og andre instrumenter. I valgfaget bruker vi programmet Pro Tools.

Yoga

Enkle dynamiske yogaøvelser som gjør kroppen sterk og smidig. Yoga kan ha flere fordeler, bl.a. økt utholdenhet, indre ro og harmoni, mestring av stress, bedre pusteteknikk og økt energi.

Årbok

En unik mulighet til å samle minner fra året. Redaksjonell erfaring, tekstskriving, foto etc.

Sunnhordland folkehøgskule ligger vakkert til ved fjorden på Halsnøy i Sunnhordland, på Vestlandet mellom Bergen og Stavanger. Vi har fastlandsforbindelse via tunnel østover.

Slik reiser du hit:

  • Fly til Bergen Lufthavn, Flesland eller Stord lufthavn, Sørstokken
  • Tog til Bergen
  • Hurtigbåt fra Bergen eller Bergen Lufthavn, Flesland til kaien vår, Ranavik (2km fra skolen)
  • Ekspressbuss eller bil fra Bergen eller Stavanger, via Stord
  • Ekspressbuss eller bil fra Oslo og andre byer på Østlandet

Finn reiserute fra der du bor

  • Dagligvarebutikk (1,8 km)
  • Sæbøvik sentrum med flere butikker (4 km)
  • Halsnøy kulturhus (4 km)
  • Treningsenteret Puls på Sæbøvik (4 km)
  • Pub, restaurant og kafé (4 km)
  • Svømmehall (3,8 km)
  • Strandvolleybane (4 km)
  • Badestrand (0,5 km)
  • Ranavik med ekspressbåt til byene Bergen og Leirvik på Stord (2 km)
  • Halsnøy Kloster, senter for kunst- og fotoutstillinger (0,5 km)
  • Husnes, handelssenteret i kommunen (14,7 km)

I tillegg til linjefag, fellesfag og valgfag, kan du være med på frivillige aktiviteter som åpen scene, kafé, filmvisninger, trening og andre aktiviteter som dere elever eller personalet setter i gang.

Lørdag kveld er det ofte elevkveld, og gjennom året arrangerer alle linjene etter tur program for resten av skolen.

Noen uker er rene linjeuker der du fokuserer helt på linjefaget ditt.

Last ned timeplan som pdf ↓

Sjå vedlagte skolerute for viktige datoer gjennom skoleåret.

Last ned årsplan som pdf ↓

Hvert år har vi en periode der vi jobber intensivt på tvers av linjene. Slik får du brukt linjefaget ditt i en ny sammenheng, eller får fordypet deg særlig innen ett aspekt ved linjefaget. Vi søker å gi deg stor fleksibilitet i hvordan og med hvilket fag du ønsker å jobbe med i denne perioden.

Du kan velge å være med på å lage en større forestilling for å ta med på turné. Alternativt kan du velge å være med på andre tilbud, som f.eks. å bruke VR (virtual reality) til å lage spill eller være med på et street art prosjekt.

Alle prosjektene vil være utfordrende og gi lærerike arbeidsprosesser!

Åpen scene
Om du har en skuespiller, entertainer eller musiker i deg, er scenen din. Eller kanskje du helst bare vil nyte programmet som publikum?

Åpent galleri
Uformell visning av arbeid du har laget, om det er kunst eller spill eller noe helt annet.

Elevkveld
På skolen bor du i ett av ni større og mindre hus. Hvert hus har ansvar for underholdningen eller aktiviteten en lørdagskveld hver.

Kulturkveld
Dette er linjene sin arena. Her lager hver linje program for resten av skolen.

Kafé
En kveld i uka er det kafé med kake, spill eller en helt annen aktivitet.

Elevstyrte valgfag

Selvsagt har du også god tid til å jobbe videre med linjefaget ditt eller rett og slett være sosial med medelevene dine.

  • Stor interesse og arbeidsvilje for å jobbe med ett av linjefagene våre. Skriv om deg selv og om din interesse for faget.
  • Nedre aldersgrense er 18 år (dvs. du må senest fylle 18 år det året skolen begynner).
    En rimelig fordeling mellom jenter og gutter.
  • musikklinja søker vi kombinasjon av instrumenter som gir gode band og ensembler.
  • Til studentbedrift/spillbedrift må du ha gått et første år på Game art eller Game Design.

Bygninger

  • Våre bygg er eldre og dermed ikke universelt utformet, men vi tilrettelegger så godt vi kan for funksjonsnedsettelser. Ett internat er av nyere dato og dermed universelt utformet.
  • Vi har 55 enkle og 24 doble rom. Rommene har ikke eget bad, men de fleste har egen vask.
  • Linjene har klasserom i til dels ulike bygninger. Matsalen og dagligstuen finner du i hovedbygningen hvor også administrasjonen sitter og lærerene har kontoret sitt.

Mat

  • Vi tilbyr glutenfri mat, laktosefri mat og tilpasning til andre allergier. Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge til rette for deg.
  • Vi tilbyr også vegetar og vegansk mat til dem som ønsker dette.
  • Om det er mat du ikke spiser av religiøse grunner eller av andre årsaker, ta kontakt med oss.

Faglig og sosialt

  • Vi vil tilrettelegge for pauser om du trenger det.
  • Finne alternative løsninger om aktivitetene blir for omfattende.
  • Vi har fokus på en god og trygg oppstart og et inkluderende miljø.
  • Vi har internatleder og andre ansatte som du kan snakke med om du ønsker det.

Ta kontakt med oss for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov!

Linn Karin Børsheim

Game Art

Linn K. har bred erfaring fra både digital og tradisjonell illustrasjon. Hun har utdanning i 3D, animasjon og spilldesign fra Høgskolen i Hedmark/Innlandet, fagskolegrad i illustrasjon fra Høgskolen Kristiania, og mastergrad i Design, kunst og håndverk fra Universitetet i Sørøst-Norge, med spesialisering innenfor illustrasjon. Interesser er tegning, gaming, grønne planter og fotografering.

Epost: linnkbors@gmail.com
Telefon: 97610628
Nettside
Instagram: @l.php

Alejandro Gómez Villanueva

hovedlærer på musikkproduksjon

Alejandro har bakgrunn fra utøvende musikk, musikkformidling og musikkvitenskap, med en MA i Musikkforskning ved Universidad Internacional de la Rioja. Han er glad i å improvisere med analoge synthesizere, som han bruker i sine egne prosjekter.

Han lager musikk under artistnavn ruio. Han er opptatt av teksturer,rom, spontanitet og støy i sin musikk, og han jobber med miksing og mastering for andre.

Epost: alejandrogomezvillanueva@hotmail.com
Telefon: 98081297

Gjermund Fredheim

hovedlærer på Musikk

Gjermund Fredheim er utdannet klassisk gitarist på Griegakademiet i Bergen og spiller det meste fra barokk til black metal. I tillegg til å være musikklærer på Sunnhordland folkehøgskule spiller han i bandene Taake, Orkan, Fredheim/Kvasnes duo, mfl.

Gjermund har turnert i over 20 land og  vi er svært glade for å ha han på laget vårt.

Epost: gjefre@gmail.com
Telefon: 41201639

John Cunningham

hovedlærer på Kunst +

John er fra England og utdannet ved Roehampton Institute, London. Han er en reflektert og dyktig billed- og gatekunstner. Ved siden av å undervise på skolen, jobber han aktivt som kunstner og har stadig utstillinger i Norge og England.

John har fått mange street art kunstnere til Halsnøy og Bergen. I tillegg er han aktiv i flere public art prosjekt i Bergen og grunnlegger av Bergen Street Art.

Epost: cunningham.jpc@gmail.com

Clive Anderson

lærer på Musikk og assisterende rektor

Clive er trombonist/dirigent med utdanning frå London College of Music og University of East Anglia. Han har bakgrunn i klassisk, instrumentalmusikk og storband/jazz.

Clive kommer fra London, men har bodd i Norge i over 30 år.  Clive er assisterende rektor og den som har ansvaret for elevrådet ved skolen.

Epost: clive@sunnfolk.no
Telefon: 53470116

Silje Dyrseth Eide

Lærer

Silje var elev ved danselinja på Sunnhordland folkehøgskole skoleåret 2000/2001. Senere har hun utdannet seg som dansepedagog og yogalærer.

I tillegg til å undervise på valgfag og i Aktiv, har Silje ansvar for å følge opp studentbedriften vår.

Epost: silje.dyrseth@gmail.com

Eli Hårklau

Hovedlærer på Skuespill & Voice Acting

Eli er teaterlærer på Sunnhordland folkehøgskule. Hun har studert drama, teater og musikk ved NTNU og DMMH i Trondheim samt ved Northumbria University i Newcastle og liker å jobbe med både teater, performance og musikk.

Eli har hatt mange forskjellige roller i teaterproduksjoner og har erfaring som skuespiller, manusforfatter, regissør og produsent.

Film blir undervist av gjestelærere.

Epost: eliharklau@gmail.com
Telefon: 91747989

Markus Malmo Lange

Hovedlærer på Game Design

Markus er en kreativ sjel med mange års erfaring fra norsk spillindustri. Han brenner for historiefortelling, World Design og interessante spørsmål rundt spill. Han har holdt på med spilldesign siden ung alder og arbeidet med koding i forskjellige former i over 10 år. På si jobber han i eget firma med å utvikle både rollespill og dataspill. I 2019 gav han ut sin første bok.

Epost: markus@gamedevteacher.com
Telefon: 93680008

Bente Sjo

Rektor

Bente er rektor ved skolen. Hun har jobbet som lærer i ungdomsskolen sidan hun var ferdig utdannet i 2002. Hun har hatt flere verv som lærer, blant annet kontaktlærer, inspektør, sosiallærer og  pedagogisk koordinator. Hun har også arbeidserfaring fra Frelsesarmeens rusomsorg, ambulansetjenesten i Helse Fonna og som hovedtillitsvalgt ved KNM Harald Haarfagre.

Epost: Bente@sunnfolk.no
Telefon: 90593148
Nettside

Britt Kristiansen Sætre

Internatleder

Britt er internatleder på Sunnhordland folkehøgskule. Hun har ansvar for internatet og din helse som elev hos oss.
Om du føler deg litt tufs eller syk, er hun snill reservemamma. Videre passer hun på at det alltid ser fint og koselig ut på skolen og er flink til å få alle til å kjenne seg velkommen. Britt kommer fra Finnmark og har alltid et smil på lur.

Epost: internat@sunnfolk.no

Jostein Svalland

Vaktmester

Jostein er vaktmester på Sunnhordland folkehøgskole, som fikser, reparerer og hjelper til der det trengs. Han liker også godt å slå av en prat.

Jostein elsker friluftsliv, både til fjells og til sjøs, og har dette som valgfag.

Epost: jostein@sunnfolk.no

Hanne Marie Sætre

økonomileder

På kontoret til Sunnhordland folkehøgskule finner du Hanne Marie. Hun er økonomileder, fører regnskap, betaler regninger og holder orden på det meste.

Hun er glad for å kunne hjelpe deg med deg med stort og smått. Velkommen inn på kontoret!

Epost: hanne.marie@sunnfolk.no
Telefon: 53470110

Nina Monssen

Kjøkkenleder

Nina er kjøkkenleder på Sunnhordland folkehøgskule. Hun er verdens snilleste og tryller fram god mat til elever og personalet. Mest mulig hjemmelaget, er hennes motto. Har hun et øyeblikk er det plutselig en kakedeig i oven.
Nina har ansvaret for å lære opp elever til kjøkkentjenesten hver mandag.

Epost: kjokkenet@sunnfolk.no

Yuko Shuto

Instrumentallærer piano

Yuko er pianist og lærer i Kvinnherad kulturskule. Hos oss er hun instrumentallærer på piano og hun underviser i japansk og  japansk kultur.
Hun er for tida i morspermisjon, men underviser likevel i japansk og japansk kultur.

Hildegunn Gjerde Ruud

Kokk

Hildegunn har bakgrunn som restaurantkokk og tryller gjerne fram de lekreste retter. 

Malene Benjaminson

Kokk

Malene er utdannet kokk. I tillegg til å lage kjempegod mat, er Malene glad i spill og spilldesign.

Maya Røssland

kjøkken og renhold

Maya er som en virvelvind som gjerne finner fram malerkosten når hun har et øyeblikk til overs. Ellers hjelper hun oss med å holde det rent og fint. Videre kan du finne henne på kjøkkenet i full sving over grytene.

Marta Eide

assistent

Marta hjelper oss å holde det rent og fint på skolen. Du kan også treffe henne på som assistent på kjøkkenet.

Trond Gloppen

vaktmesterassistent

Trond hjelper Jostein, vaktmester, med å holde skolen vår fin. Og når vi er heldige, tar han med sin kjempekoselige hund.

Åse Kaldestad Nygård

Reinhald og kjøkken

Åse er en solstråle som du møter enten på kjøkkenet eller rundt på bygningene. 

Linjer på Sunnhordland folkehøgskule

Søk på skolenSkolens nettside

Tidligere elever

Betty Nygaard

Året på folkehøyskolen var et år der jeg ikke bare lærte mer om musikk, men et år der jeg fikk lære mer om meg selv og hvem jeg var uten forventninger som har bygget seg opp over årene.

Betty Nygaard
Kristian Reiersen

Dette året har gitt liv til en ny drøm her i livet. Drømmen om å bli spillprogramør. Jeg skal fortsette videre med 3-årig høyskole. Hvor jeg skal fortsette å studere spillutvikling. Året har vært absolutt fantastisk.

Kristian Reiersen
Lars Henrik Bolstad

Hadde veldig stort utbytte av året. Lærte mye av Jan, samt de andre lærerne. Fikk mange verdifulle erfaringer av fellesprosjekter. Knyttet nettverk og sannsynligvis livslange vennskap. Og mye mye mer.

Lars Henrik Bolstad
Victor Cornic

Du er på et eventyr hvor du møter folk fra hele Norge med massevis av forskjellige personligheter. Du lærer mye av andre noe som også gjør at du lærer mye om deg selv!

Victor Cornic
Josef Haile

Jag vill tacka för utbildiningen, maten och gemenskapen. Innan jag kom till skolan så var jag väldigt vilsen. men ny har jag fått nya krafter och nya mål. Så jag är redo att flyga mot mina mål!!! Tack for mig! Ha en trevlig sommar.

Josef Haile
Ole Steffen Fosseide

Æ har lært mer på det ene året enn æ har noensinne gjort før, takket være den fantastiske læreren Markus Lange og alle de andre som gjorde det mulig. 10/10 Would do again.

Ole Steffen Fosseide

Nyheter

Rett fra folkehøgskolen til oppstart av egen spillbedrift

Hauk og Åge møttes på linja spilldesign ved Sunnhordland folkehøgskule. Nå driver de sin egen spillbedrift, og har allerede flere kundeoppdrag.

- Fikk en helt ny læringsglede på folkehøgskolen

Embla Flatlandsmo har alltid vært skoleflink og hatt gode karakterer. Først på folkehøgskolen fikk hun et nytt syn på læring. Det kommer godt med i ...

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen